Skocz do zawartości
IGNORED

MA GS20 vs MA GS60 vs MA GX200 vs 40 m2 pomieszczenie

joshua_jones

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszę z prośbą o poradę co do doboru głośników.

wymagania

- pomieszczenie 40m2

- preferencje muzyczne: pop, klasyka

- tony każdego przedziału - główną obawą jest bas, chociaż nie potrzebuję przesuwać kanapy bezdotykowo za pomocą basu:)

no i tutaj się waham:

- MA GS20 - można dostać za dobrą cenę ~5k PLN za używane, chociaż wielu propozycji nie znalazłem - obawa o bas

- MA GS60 - chyba trudno z dostępnością, na razie wszystkie sklepy do jakich wysłałem zapytanie odpowiadają, że nie ma, ale tutaj bas chyba dałby radę.

- MA GX 200 - z tego co się orientuję, to następca GS20, więc znowu obawa o bas, ponoć można nowe dostać za 8k PLN

możecie mnie jakoś utwierdzić (lub rozwiać) obawy odnośnie basu. Wiecie może gdzie można dostać GS60 (nowe/używki) oraz wskazać ewentualnie własny typ spośród w/w?

pozdrawiam

Joshua Jones

Witaj,

zacznę od wyboru GX200, nie poradzą sobie w Twoim pomieszczeniu. Jedynie GS60 lub nowe GX300 są optymalne do Twojego systemu.

Podaj proszę z jakim wzmacniaczem kolumny będą współpracowały. Może warto zwrócić uwagę na Paradigm Studio 60 v.5 ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

GX200 i duży bas - nie tędy droga, zdecydowanie.

Zwróć uwagę na Avance

http://sklep.rms.pl/index.php?p9949,avance-king-k3-k-3-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

oraz nowe Sonus Faber

http://sklep.rms.pl/index.php?p11202,sonus-faber-venere-2-5-kolumny-podlogowe-2szt

chociaż sam wybrałbym Polk Audio - poza Definitive Mythos ST nic nie ma basu takiej klasy

http://sklep.rms.pl/index.php?p9550,polk-audio-lsim705-lsim-705-kolumny-podlogowe-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witaj,

zacznę od wyboru GX200, nie poradzą sobie w Twoim pomieszczeniu. Jedynie GS60 lub nowe GX300 są optymalne do Twojego systemu.

Dlatego szukam GS60, ale póki co z marnym skutkiem

Podaj proszę z jakim wzmacniaczem kolumny będą współpracowały. Może warto zwrócić uwagę na Paradigm Studio 60 v.5 ?

No i jeśli chodzi o wzmacniacz to szału nie ma i pewnie zaraz usłyszę dziwne komentarze:) Mianowicie nie jest to typowy wzmacniacz stereo lecz póki co amp Yamaha RX-V565.

GX200 i duży bas - nie tędy droga, zdecydowanie.

Zwróć uwagę na Avance

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz nowe Sonus Faber

Ukryta Zawartość

chociaż sam wybrałbym Polk Audio - poza Definitive Mythos ST nic nie ma basu takiej klasy

Ukryta Zawartość

Dzięki za przykłady. Muszę rzucić na nie okiem - problem jest taki, że MA słyszałem, a reszty nie. Nie wiesz gdzie można posłuchać w/w?

tak gwoli wyjaśnienia - bas nie jest jedynym czynnikiem, który dla mnie się liczy. Ważna jest czystość dźwięku w każdym przedziale. O basie wspomniałem, bo chciałbym uniknąć sytuacji, w której będzie go po prostu brakowało (to chyba i tak nie wyjaśnia jakiego poziomu basu oczekuję;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten amplituner będzie niestety bardzo dużym ograniczeniem systemu, po prostu jest zbyt słaby pod względem mocy oraz zbyt kiepski pod względem jakości biorąc pod uwagę klasę kolumn w których poruszamy się.

Jeśli w najbliższej przyszłości zamierzasz zmienić amplituner, wtedy ma to sens.

Z mojej strony i biorąc pod uwagę doświadczenie pozostaję przy propozycji Paradigm seria Studio, oczywiście MA seria GS także wchodzi w rachubę. Proponowałbym także posłuchać kolumn Dali Ikon 7 MK2 - myślę że będą one najmniej wymagające od wzmacniacza i przez pewien czas będziesz mógł wykorzystać stary wzmacniacz.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem kilka modeli MA w tym GS20 oraz GX200, grały u mnie w 20m. Jednak nie zawracałbym sobie głowy tą firmą, grają fajnie ale nie jest to prawdziwy dźwięk który wzbudzałby emocje warte takich pieniędzy. Polecam rozejrzeć się za modelem ATC40, raczej trzeba by szukać używek, można znaleźć oferty po 8/9tys. To są kolumny warte grzechu a bas jak dla mnie najlepszy w tym wszystkim mimo a może właśnie dzięki zamkniętej obudowie. Tam są emocje i balsam na uszy,szkoda czasu na MA , chociaż wiadomo każdy lubi co innego.Do ATC40 trzeba jednak mocny wzmacniacz załatwić a z tym trudniej.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Oczywiście ATC to świetne kolumny, jednak jak wspomniał przedmówca potrzebują dobrego, mocnego wzmacniacza.

Dali Ikon i bas. Ajajajajajajaj.

że niby brak/słaby bas/basu? Możesz rozwinąć swoją myśl?

Ten amplituner będzie niestety bardzo dużym ograniczeniem systemu(...)

mam tego świadomość, jednakże przyjąłem założenie, że aż tak dużym "spowalniaczem" być nie może i zmiana obecnych Jamo S606 na przykładowe GS60 może wiele zmienić, jeśli chodzi o jakoś dźwięku. Amplituner będę chciał po jakimś czasie zamienić na jakiś ciekawy wzmacniacz stereo. Oczywiście też nie wiem jaki, ale to chyba temat na inny post za jakiś czas:)

Dali Ikon nie słynie z potęgi basu - z całym szacunkiem dla kultury brzmienia tej serii. Ktoś tu napisał Polk Audio - to jest kierunek, w którym powinieneś pójść.

Witam,

Postanowiłem zaszaleć i podejść do tematu emocjonalnie (dla jasności - nie jestem kobietą;). Mianowicie po otrzymaniu oferty od kolegi z forum odnośnie Minasów, zacząłem szukać informacji o produkcie - znalazłem bardzo pochlebne opinie, popatrzyłem na parametry, kropkę nad "i" postawił kraj pochodzenia - odezwał się patriotyzm i postanowiłem pójść w tą stronę "w ciemno" bez wcześniejszego odsłuchu. Przywiozłem dzisiaj je do siebie - póki co na razie w starym mieszkaniu i starym pomieszczeniu (około 20 m2). Dźwięk jest super. Nie umiem fachowo opisywać, ale niczego nie brakuje w żadnym słyszalnym i rozpoznawalnym przeze mnie przedziale tonalnym. Z nadzieją będę wprowadzał je w nowe mieszkanie i pomieszczenie rozmiarów z tematu - czas pokaże czy entuzjazm nie opadnie... Póki co cieszę się tym co jest:)

Jaki masz model Minasow ? Czy 2 drozne czy moze 2,5 drogi bo wielu starsze Minasy przerabialo na 2,5 drogi a najnowsze chyba model IIIr sa juz fabrycznie 2,5 drogi . Pytam bo jesli masz 2 drozne to w 40m2 chyba basu bedzie jak na lekarstwo .

Jest to Anor III z Esotec'iem D260, ale starszej konstrukcji, tak więc 2 drożne. Jak będzie mało, to kontakt ze Studio 16 Hz został nawiązany w temacie ewentualnego upgrade'u. Tak jak pisałem - zobaczymy jak będzie...

Ciekaw jestem jak Ci to zagra w 40m2, no ale wszystko jest kwestią oczekiwań.

Ja do tak dużego pomieszczenia szukałbym raczej czegoś na większych przetwornikach, może jakieś używane Infinity Kappa .

40m2 to fajna przestrzeń, masz pewien komfort, można poszaleć.

Ciekaw jestem jak Ci to zagra w 40m2...

A ja nawet bardziej...

Jak będzie czegoś za mało, będziemy improwizować. Nie omieszkam podzielić się wrażeniami, jednak na to trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać - optymistycznie kwiecień

• 2 miesiące później...

Witam,

Jak obiecałem, tak piszę. Dzisiaj pierwszy dzień w nowym mieszkaniu, po ciężkich bojach z noszeniem, rozstawianiem, sprzątaniem, przyszedł czas na podłączenie sprzętu. No i co mogę powiedzieć?... Nie jest tak źle jak się obawiałem, ale bas jakby inny - o ile w poprzednim mieszkaniu czułem jego moc, to teraz jego dźwięk czasami przypomina mi "pukanie w pusty karton" - nie zawsze, jednakże wcześniej efekt ten zupełnie nie występował. Poza tym dźwięk nabrał przestrzeni - teraz Minasy nie stoją na ścianie, a przed nią:) Jutro postaram się pochwalić zdjęciem, a co :D

Myślę, że trzeba będzie nazbierać trochę do skarbonki i zafundować Minasom nową zwrotnicę.

pozdrawiam i idę odpoczywać

Załączam fotki - jak się chwalić to na całego:)

Co do jakości dźwięku udało mi się wrócić do poprzedniego w około 90% poprzez zmniejszenie rozstawu głośników z około 320 cm na około 220 cm. Teraz już tylko cieszyć się mieszkaniem i muzyką:)

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, zawsze chciałem mieć możliwość szerzej rozstawić głośniki, a u ciebie węższe ustawienie przyniosło lepsze efekty.

Czy naprawdę w tych 40m2 czujesz odpowiedni ciężar i potęgę dźwięku ?

Czy naprawdę w tych 40m2 czujesz odpowiedni ciężar i potęgę dźwięku ?

Dobre pytanie :) chyba znamy już odpowiedz ale poczekajmy bo każdy jednak ma trochę inne czucie muzyki i inny gust ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.