Skocz do zawartości
IGNORED

CD Lampowy + Wzmacniacz Lampowy czy nie za dużo analogu ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie chce przerobić cd z stopniem lampowym a posiadam już wzamcniacz lampowy czy jest wogóle sens takiej pracy bądź zastosowanie cd z oryginalnym zrobionym stopniem lampowym jak Luxmany ? żeby nie przesadzić z analogiem

Chyba chodziło Ci w pytaniu o to, żeby nie przesadzić ze zmuleniem, bo zmulenie z analogiem nie ma NIC wspólnego. Dźwięk z dobrego gramofonu jest (jak słusznie opisał go pewien zacny Forumowicz) jak "spuszczony ze smyczy". Fenomenalna czystość, szybkość, gładkość i otwarcie... to jest analog a nie mulenie i plumkanie.

Także chodzi Ci w Twoim pytaniu raczej o "mułowatość" kojarzoną stereotypowo z lampami.

Znów stereotyp bo dobrej lampy od dobrego tranzystora nie powinno dać się odróżnić, może tylko osoba osłuchana usłyszy różnicę na basie... ale tutaj dużo też zależy od kolumn.

Odpowiadając na Twoje pytanie... jeśli Twoja lampa gra stereotypowym dźwiękiem lampowym, to lampizacja odtwarzacza raczej nie jest dobrym pomysłem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja używam CD z lampami i do tego wzmacniacz lampowy. Klarowność, czystość, rozdzielczość, głębia etc. to cechy wyróżniające ten system. Zamulenia nie stwierdziłem, bo to mit. Wszystko zależy od tego, jaki to wzmacniacz, jaki CD, jakie lampy - zmiennych jest sporo. Liczy się to, co wzmacniacz dostanie na wejściu. No, ale jak to zabrzmi w przypadku twoich planów - tego nie wie nikt.

• Moderatorzy

Mam pytanie chce przerobić cd z stopniem lampowym a posiadam już wzamcniacz lampowy czy jest wogóle sens takiej pracy bądź zastosowanie cd z oryginalnym zrobionym stopniem lampowym jak Luxmany ? żeby nie przesadzić z analogiem

To też zależy o jakim luxmanie mówisz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja słyszałem system kolegi DIYowca od A do Z na lampach i grało dla mnie rewelacyjnie, bez żadnego mulenia, ani "przesadzenia z lampowością". Może napisz o jakich konkretnie urządzeniach myślisz, to dostaniesz konkretniejsze odpowiedzi. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-----------------

Jeśli zostałem źle zrozumiany to bardzo przepraszam. Nic nie mam do lamp.

OCZYWIŚCIE że dobra lampa nie muli!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeśli zostałem źle zrozumiany to bardzo przepraszam. Nic nie mam do lamp.

OCZYWIŚCIE że dobra lampa nie muli!

Wiem kolego że nie masz nic do lamp ale pozwolę się nie zgodzić ze zdaniem kolegi odnośnie połączenia wzmacniacza i cd lampowego w jednym zestawie.

Z pozdrowieniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.