Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer własnej konstrukcji

jagon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Noszę się z zamiarem zbudowania subwoofera własnej konstrukcji. Zastanawiam się nad pewną kwestią...

Mój sprzęt to wzmacniacz Yamaha AX-540 ok 85W na kanał przy 8 omach, 2 kolumny STX 130W

Brakuje mi troszeczkę bassu, stąd ten pomysł. Pytanie brzmi, czy budowany subwoofer powinien mieć niezależny wbudowany wzmacniacz - więc czy powinien działać samodzielnie.

Czy może podobny efekt osiągnę budując pudło i montując w nim duży głośnik niskotonowy, a źródłem dźwięku będzie wspomniana Yamaha?

3 opcja to kupno gotowego już subwoofera, nie mniej jednak wolałbym zbudować coś swojego.

Podsumowując...nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, stąd prośba do Was, zależy mi na głębokim bassie i drżących szybach:)

https://www.audiostereo.pl/topic/100716-subwoofer-w%C5%82asnej-konstrukcji/

A jak chcesz podpiąć pasywny subwoofer pod wzmacniacz stereo? To se ne da :)

Subwoofer powinien mieć niezależny wzmacniacz, nie koniecznie wbudowany.

A jesteś pewny, że zależy ci na głębokim "bassie", czy może jednak basie?

No jak to jak, mam przecież wolne wyjścia we wzmacniaczu, cały kanał B:) Pytanie tylko, czy to będzie działać podobnie jak w przypadku osobnego wzmaka w subie, pewnie nie?

Powiedzmy, że zależy mi na efekcie takim jak w lepszym subwooferze. Tak więc może być głęboki bass lub po prostu bas.

EEE jak to się niby nie da? A o pasywnych subach słyszał? Nie piszę, że lepiej pasywny, ale elektrycznie to jest normalny głośnik, który podpinasz do wzmacniacza.

Powrót po dłuższej przerwie...

Przede wszystkim ta yamaha ma tylko 2 kanały - stereo - tam nie masz 4 końcówek, bo widzisz że 2 terminale masz wolne - to są te same wyjścia tylko rozdzielone.

dodatkowo wzmacniacz taki nie ma filtru dolnoprzepustowego i zsumowanego sygnału L+P.

Jak chcesz to zrobić z głową to zrób oddzielny wzmacniacz a czy zabudujesz go w subie czy oddzielnie to już twoje kredki.

Popatrz jakieś kity na TDA7294 lub mostek, na STX gotowe panele, lub skontaktuj z Irkiem z diy audio robi panele, albo kupić coś i przerobić, jakaś końcówka mosfet 200W-400W itd itd... google nie boli - przede wszystkim określ jaki ma być głośnik - nie wiemy jakiej mocy trzeba dostarczyć, ale jeżeli walić szybami to raczej jakaś 10"-12" co najmniej i tutaj jest pytanie ile masz m2 pomieszczenie - takich tematów jest masa, zakładasz temat nie wysilając się prawie...

Subwoofer powinien mieć niezależny wzmacniacz, nie koniecznie wbudowany.

A jesteś pewny, że zależy ci na głębokim "bassie", czy może jednak basie?

Ciekawe twierdzenie . Tak wiele firm jak widać tego nie wiedziało i zrobiło działające suby ... choćby Tonsil sub 3.3 albo ZGN120-8-513v... sporo tego było

Jedyny problem taki malusi to( z reguły ) mniejsza efektywność samego suba w porównaniu z kolumnami stereo .

I to jest powód dawania oddzielnego wzmacniacza do napędu subwoofera.

Inna niekożystna sytuacja może mieć miejsce gdy spinamy równolegle suba i kolumny stereo -spadek impedancji gdy wszystko pracje wspólnie w pewnym zakresie pasma . łatwo uwalić końcówkę mocy jeśli impedancja spadnie poniżej tej dopuszczalnej dla wzmacniacza

Gość Gość

(Konto usunięte)

Czy może podobny efekt osiągnę budując pudło i montując w nim duży głośnik niskotonowy, a źródłem dźwięku będzie wspomniana Yamaha?

Dobrego basu z tego nie będzie.

Do tego problemy z konfiguracją zestawu o którym wspomnieli wyżej koledzy.

Przede wszystkim określ budżet.

Ja mam w kinie domowym nie najgorszy sub, Velodyne DD12 i powiem Ci, że w stereo bym go nie chciał. Jak chcesz dobre stereo zbudować, to moim zdaniem bez suba. W najgorszym przypadku powinny być dwa.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zwykłe kolumny STXa i ma nap...lać. Więc o jakim dobrym stereo Ty piszesz?

Kolego Jagon. Nie wydziwiaj, kup http://allegro.pl/skrzynia-basowa-subwoofer-jbl-gto-1514-1400w-i2989745194.html póki jeszcze jest i dodaj do tego konkretny wzmak, im mocniejszy, tym lepszy. Gwarantuję rzeźnię na basie, 38-centymetrowy GTO pod mocnym wzmakiem (ale bez 200W nawet nie podchodź) oferuje mieszanie w jamie brzusznej i odpadanie tynku z sufitu. Jest tak tanio, że nie ma się co zastanawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.