Skocz do zawartości
IGNORED

Opis gniazd/złącz amplitunera

niemand

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabylem piekny amplituner, niezly antyk w sumie, ktory posiada sporo wyjsc i "cyngli" z ktorymi sie jeszcze nie spotkalem (a mozna powidziec, ze ze wzmacniaczami dopiero zaczynam) i chcialbym prosic was o pomoc.

Zalaczam zdjecie na ktorym wszystko w miare dobrze widac, jesli bedzie trzeba, zrobie lepsze.

Interesuje mnie glownie regulacja MPX, i te 2 zworki w Pre Out i Main in. Nie wiem tez czemu moga sluzyc wyjscia AC (AC outlets) i ta walcowata czesc z ktorej wychodza 4 kable.

Z gory dzieki za zainteresowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Interesuje mnie glownie regulacja MPX

Filtr odcinający sygnał pilota stereo z tunera , stosuje się go gdy chcesz nagrywać z tunera na magnetofon w systemie Dolby ( jakieś Dolby ) , gdyż powoduje ten pilot nie poprawną pracę systemu Dolby . Tak mniej więcej .

te 2 zworki w Pre Out i Main in

Łączą sekcję przedwzmacniacza z końcówką mocy , gdy wypniesz to pre out będzie przedwzmacniaczem , a main in prawdopodobnie końcówką mocy ( UWAGA DO MAIN IN NIE MOŻNA PODŁĄCZYĆ BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁA DŹWIĘKU ) .

Po wypięciu zwór można jeszcze wpiąć np . korektor .

wyjscia AC (AC outlets)

Wyjście " sieciowe " taki jakby trójnik wbudowany do podłączenia , zasilenia innych urządzeń , są tam podana maksymalna moc ( nie podłączaj żelazka ) , ale tam i tak wtyczki nieeuropejskie bez przejściówki nie podłączysz .

walcowata czesc z ktorej wychodza 4 kable.

To chyba antena AM , lub coś związane z tym " pracą tunera "

Do FM ma być oddzielna , najlepiej zewnętrzna .

Podaj co to za model .

Edytuję : , a Ty masz antenę źle podłączoną i nie mówię o tej gamole o której pytałeś .

Edytuję :

" Filtr MPX odcina sygnał pilota stereo 19 kHz, który zakłóca działanie układów Dolby w magnetofonach. Należy go włączyć, jeśli akurat chcesz nagrywać z Dolby. "

Dzieki za odpowiedz!

Jest to Akai aa930. Niedlugo (kiedy wymienie monitory aktywne na jakies lepsze kolumny) bedzie gral w parze z gramofonem Technics SL23 (moje poczatki).

Mozesz napisac dlaczego antena jest zle podlaczona?

Juz mysle nad jej wymiana na "prawdziwa" antene, mam nadzieje ze wyeleminuje to szumy w tle. Tymczasowo podlaczylem kolumne od wierzy Panasonic, 80W rms 6ohm i jakos to gra, pomijajac te szumy ktorych mozna sie dosluchac (radio fm), na pewno inaczej niz monitory do ktorych jestem przyzwyczajony i na pewno graja zywiej czego w monitorach mi zaczyna brakowac...

Podłącz tymczasowo ten odizolowany kabel pod tą śrubę .

Ukryta Zawartość

, a gdy będziesz miał antenę zewnętrzną z kablem antenowym koncentrycznym ekranowanym . to rdzeń środkowy pod czerwoną śrubę , a oplot zewnętrzny pod żółtą .

post-35801-0-79423900-1359840126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podlaczylem jak radzisz, stracilem troche na sile sygnalu (stereo tez znika na niektorych stacjach) ale polozenie kabla nie ma juz takiego znaczenia jak wczesniej.

Zostaje kupic predko antene i problem z glowy.

Dzieki za info.

> czester

Nieprawda.

Wiesz, po co jest ta blaszka poniżej śrubki oznaczonej czerwoną ramką? Po to, by przykręcić oplot kabla antenowego koncentrycznego, a rdzeń idzie do śrubki "czerwonej"- w analogiczny sposób, jak podłącza się przewód do wzmacniacza przyantenowego lub symetryzatora.

, ale gdy tak podłączy to będzie na pewno dobrze , jeżeli tam pisze GND , czy coś tak .

Ja o podłączeniu przewodów antenowych koncentrycznych do zasilacza wiem , ale to stary amplituner i nie wiadomo czy ta blaszka , która ma styk z oplotem zadziała tak samo , pewnie tak , ale ze shemaciku wynika że oplot pod GND , zakładając że tam pisze GND .

Tak jest w starych tunerach , takie schematy , tylko bez tej obejmy ( rzadko zdarza się ta obejma , obejma na oplot kabla koncentrycznego , przynajmniej w tunerach Kenwooda ) ) .

Może mój sposób jest do kabla starego płaskiego , ale i przy takim koncentryczny tak samo zadziała .

Edytuję : analogicznie podłącza się kabel koncentryczny np . w tym starym tunerze Kenwooda

Ukryta Zawartość

Edytuję : , o , a tu ktoś sam przykręcił blaszkę do GND , a może orginalna ? , nie wiem .

post-35801-0-83158300-1359843827_thumb.jpeg

Edytuję : wygląda na orginalną , więc pewnie w amplitunerze pytającego ta blaszka to to samo co GND .

Edytuję : , albo to , to to samo blaszka mająca kontakt metaliczny z obudową jest masą GND

post-35801-0-90178400-1359845610_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zostaje kupic predko antene i problem z glowy.

Daleko mieszkasz od nadajników ?

Jeżeli tak to kup antenę kierunkową ze wzmacniaczem , wybierz sobie polaryzację anteny , a najlepiej zapytaj DOBREGO fachowca z doświadczeniem od instalacji antenowych , jaką wybrać polaryzację anteny .

Tu masz link z nadajnikami z polaryzacją V H , wpisz województwo twoją miejscowość , lub najbliższe które jest na liści i odznacz wszystkie stacje , albo najsilniejsze stacje .

Ukryta Zawartość

, a tu masz rozważania jaka antena lepsza w tym pojedynczym przypadku V czy H , ale i ta będzie działać i ta .

Ukryta Zawartość

Uwaga antenę kupuj radiową .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taką bardzo podobną z wyglądu do tej , nawet chyba identyczną :

antena-radiowa-profesjonalna-ar9-ccir-ukf-fm.jpg

Ukryta Zawartość

, a kupuję takie rzeczy , kable , złączki itd. od fachowca który ma zarejestrowaną firmę instalacyjną i po godzinach dorabia , a te anteny fachowiec kupuje na zamówienie ze sto sztuk i mu robią taniej .

Ta moja antena ze chyba ze wzmacniaczem i zasilaczem z pięć lat temu kosztowała 100 PLN .

Ukryta Zawartość

Czy mieszkam daleko od anteny? Szczerze nie wiem, nie mieszkam w PL, wiec bede musial poszukac podobnych stron u siebie zeby je zlokalizowac. Do tego jakies 20km obok jest duze lotnisko, samoloty nad domem mam co kilka/nascie minut wiec to moze tez swoje robi...no i do okola kupa wysokich drzew.

Poprawka do tego co napisalem wczoraj o sygnale:Jednak sygnal nie stracil na mocy a zyskal, ale glownie na stacjach powyzej 98Mhz...

Fachowcow zadnych nie znam wiec zostaje lektura forow.

I tak, jest to GND.

P.S. Wiec jest to antena AM, czyli powinno radio nomrlalnie odbierac bez zadnej dodatkowej? Bo w swoim slysze cisze, nawet zadnego szumu na calym pasmie.

P.S. Wiec jest to antena AM, czyli powinno radio nomrlalnie odbierac bez zadnej dodatkowej? Bo w swoim slysze cisze, nawet zadnego szumu na calym pasmie.

, ja tego do końca nie wiem czy to robi za " samodzielną antenę AM " , czy to " jakiś ferromagnetynowy trzpień będący integralną częścią strojenia tunera , tylko że ze względu na lepszą pracę dany jest na zewnątrz " , jest możliwość podłączenia zewnętrznej AM , ale czy ktoś " znaczący " nadaje teraz na tym paśmie ? . Daruj sobie te pasmo . Tam i tak pewnie nic nie ma .

Bo w swoim slysze cisze, nawet zadnego szumu na calym pasmie.

Bo może włączyłeś przycisk mute taki jak jest w starych tunerach , wyciszenie szumów , gdy nie ma stacji , szukasz to cisza , a gdy znajdujesz dobry sygnał to gra .

, a w związku z tymi drzewami i samolotami to może antenę dipolową zamontuj ?

Edytuję :

Tu masz na rysunku opis tej gamoły , ściągnij plik w PDF. Jest napisane krótko , a ja nie znam angielskiego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie jest wyciszone, i faktycznie jest to ferytowa antena AM.

Podlaczylem zew. zrodlo, zalozylem sluchawki i troche zesmutnialem. Jednak szum to nie wina anteny i zlego odbioru, wzmacniacz sam z siebie szumi... teraz nie wiem czy jest sens sie z nim dalej bujac i brac za wymiane kondensatorow i tranzystorow (nie wiem czy bez schematu dalbym rade), i kupowac nowe kolumny czy zbierac na nowy, lepszy...

Kwestia anteny obecnie zostala zepchnieta na dalszy plan.

Jednak dziekuje za pomoc!

Jakie źródło podłączyłeś ?

Pod jakie gniazdo ?

Nie panikuj , może jest OK , coś źle robisz . Może podłączyłeś źródło dźwięku w wejście PHONO , tam tylko podłącza się gramofon ( nigdy tak nie podłączyłem , więc nie wiem na pewno czy z stąd te szumy )

Odłącz wszystkie źródła mechanicznie włącz na AUX , Tape , PHONO , tak po kolei i podkręć maksymalnie głośność i sprawdź czy bardzo głośno szumi . Powinien szumić , ale nie bardzo głośno .

Podlaczylem zew. zrodlo, zalozylem sluchawki

, a na kolumnach szumi ?

, daj linka z tymi kolumnami pasywnymi od wierzy Panasonica

Edytuję :

bedzie gral w parze z gramofonem Technics SL23 (moje poczatki).

Problem leży z uziemieniem gramofonu .

Ukryta Zawartość

Po lewej stronie na zielono , a w gramofonie gniazdo przy " cinczach " RCA

Na razie wybywam , później rzucę okiem na gramofon .

Ukryta Zawartość

Musisz " uziemić " gramofon do amplitunera GND , lub np . do śrubki obudowy amplitunera , wtedy na tym wejściu nie będzie buczał , ale i tak trochę będzie słychać większe szumy niż z innego wejścia np AUX Tape gdzie jest podłączony np. odtwarzacz CD .

Masz na rysunku pokazane dwa " cincze " i ground wire , ( przewód uziemiający ) , ściągnij instrukcję .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podlaczalem player mp3, sam w sumie 0 szumow, oczywiscie pod gniazdo AUX.

Sluchawki sa duzo bardziej szczegolowe niz ta moja kolumna (model jesli trzeba podam jutro bo musialem ja oddac) i szum jest bardziej zauwazalny. Szum wystepuje nawet na najnizszym stopniu glosnosci, nie szumi mocno, ale to troche irytuje, mam dosc czule ucho.

Na kolumnie szum tez sluchac,ale juz mniej.

Dlaczego na PHONO bedzie bardziej szumiec niz na innych wejsciach?

Sprobuje jutro z tym uziemieniem i dam znac.

Pod Phono podłączasz tylko gramofon , a gramofon nawet uziemiony i będzie troszeczkę więcej szumił od innego źródła , gdy będzie grała płyta to dochodzą szumy z płyty , są płyty winylowe , które mocniej szumią i mniej , zależy to jakości materiału z jakich są zrobione Poza tym są wzmacniacze które mają wejście dla Phono z przełącznikiem dla dwóch rodzajów wkładek magnetofonowych MM i MC , jeżeli np . ja w swoim wzmacniaczu przełączę na nieodpowiednią wkładkę to nie szumi , lecz brak jest średnich i wyższych tonów i jest wszystko stłumione . Zakładam że twoja wkładka gramofonowa pasuje do " wejścia Phono " .

Sluchawki sa duzo bardziej szczegolowe niz ta moja kolumna (model jesli trzeba podam jutro bo musialem ja oddac) i szum jest bardziej zauwazalny. Szum wystepuje nawet na najnizszym stopniu glosnosci, nie szumi mocno, ale to troche irytuje, mam dosc czule ucho.

Dlaczego słuchawki szumią na najniższym poziomie , tego nie wiem , nie mam słuchawek , ale nie wiem z jakiego źródła Ci szumiało w tych słuchawkach .

Podlaczalem player mp3, sam w sumie 0 szumow, oczywiscie pod gniazdo AUX.

To świadczy , że z amplitunerem raczej wszystko jest w porządku , a że na razie jest nierozwiązany problem z szumami w słuchawkach , to nie znaczy wyjście słuchawkowe jest uwalone , że coś jest źle z amplitunerem .

Następnym razem gdy podłączysz słuchawki , to ustaw wzmacniacz na ustawienia zerowe , wysokich tonów i niskich , poza tym tam jest tyle pokręteł , że musisz poeksperymentować .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym są wzmacniacze które mają wejście dla Phono z przełącznikiem dla dwóch rodzajów wkładek magnetofonowych MM i MC

Gramofonowych , a nie magnetofonowych .

Chyba dziala. Uziemilem gramofon i szumy zniknely.

Podlaczylem inny glosnik (monitor z kina domowego (Pioneer s-sp40)), szumow nie slychac w ogole, jedynie na podkreconych wysokich tonach na max,ale to chyba normlane.

Na wyjsciu sluchawkowym szumy nadal slychac, przy muzyce ciezko je uslyszec, ale szumi nawet na pauzie przy wysterowaniu wzmaka na 0%. Na glosniku ten problem nie wystepuje, ale to juz szczegol bo sluchawek nie bede i tak uzywal.

Reasumujac, chyba moim jedynym problemem bylo to nieszczesne uzmienienie, nie wiem czy sam bym na to wpadl.

Dzieki czester za pomoc, duze piwo sie nalezy, ale jeszcze jedno pytanie: Czy warto ingerowac w ten wzmacniacz (wymiana chocby kondensatorow) by poprawic dzwiek czy malo to zmieni?

Nie mowie, ze zle gra, ale swoje lata ma i moze troche mu "ubylo".

Czy warto ingerowac w ten wzmacniacz (wymiana chocby kondensatorow) by poprawic dzwiek czy malo to zmieni?
Na razie skoncentruj się na porządnych kolumnach , a później możesz ściągnąć serwisówkę i powymieniać kondensatory itp. , ale czy poprawi dźwięk tego nie wiem . Obecnie przed pozyskaniem przyzwoitych kolumn , nic nie rób , gra to gra i już , a z porządnymi kolumnami będzie lepiej .

Te przykładowe głośniczki , które były podpięte na próbę , są za słabe , koniecznie wymień na prawdziwe monitory ( monitory to kolumny podstawkowe ) , lub kolumny podłogowe .

027.JPG

• 1 miesiąc później...

WItam

Sporo czasu juz minelo, nowe kolumny juz dawno aldnie graja a juz mysle nad wymiana tego ampli na sensowny wzmak... i mam jeszcze jedno pytanie, o ktorym nie pomyslalem zadajac pytania

Łączą sekcję przedwzmacniacza z końcówką mocy , gdy wypniesz to pre out będzie przedwzmacniaczem , a main in prawdopodobnie końcówką mocy ( UWAGA DO MAIN IN NIE MOŻNA PODŁĄCZYĆ BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁA DŹWIĘKU ) ..

Wlasnie, dlaczego nie mozna?

Ponieważ jest to wejście bezpośrednio na końcówkę mocy , tam podłączyć można tylko przedwzmacniacz z pokrętłem głośności , a do przedwzmacniacza źródło .

Gdy podłączysz bezpośrednio źródło do main in to na głośniki pójdzie cała moc , dzieje się to dlatego gdyż prawie w każdym przypadku źróda nie mają pokręta głośności ( " tłumienia " ) .

A czy gdy np.zrodlem jest zwykly odtwarzacz mp3/komputer, i poziom glosnosci ustawimy na najnizszy/ledwo slyszalny na sluchawkach, podlaczajac je bezposrednio pod main, bedzie on duzo mocniej wzmocniony czy bedzie dalo sie wysterowac glosnosc z poziomu mp3/pc do odpowiedniej?

Komputer z wyjściem analogowym jest przedwzmacniaczem z pokrętłem głośności .

, a co do odtwarzacza zwykłego MP3 ( taki mały oddzielny ) to nie wypowiadam się gdyż nie mam pewności .

, a Ty chcesz podłączyć w te wejście ? Gdy wypniesz zwory i podłączysz komputer to tylko jedno źrdło będzie działać tzn komputer . Reszta która jest podpięta do innych wejść wzmaka nie , nawet wbudowany tuner .

Czyli jest tak jak myslalem, chcialem sie tylko upewnic.

Ostatnie juz pytanie,chyba retoryczne, ale w tym temacie nigdy nie wiadomo: Czy jakos samego przedwzmacniacza wplywa rownierz znaczaco na dzwiek?

Jesli mam dobry przedwzmacniacz i slaby wzmacniacz, lub na odwrot, to ten slabszy element ogranicza calosc,tak?

Hej , kolego ,ale gdy podłączysz komputer pod mai in to przy uruchamianiu Windowsa jest dźwięk i on pójdzie bez tłumienia na końcówki mocy !!!!!!!!!!!!!

Nie znam się na kompach to można wyłączyć ?

, a co będzie gdy włączysz film na jutube , tam ustawienie głośności będzie maksymalne ??? !!!!!

Lepiej nie podłączaj kompa bezpośrednio do main in . !!!!!

Czy jakos samego przedwzmacniacza wplywa rownierz znaczaco na dzwiek?

Bardzo znacząco .

Jesli mam dobry przedwzmacniacz i slaby wzmacniacz, lub na odwrot, to ten slabszy element ogranicza calosc,tak?

Tak .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.