Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  446 członków

Audiostereo Caffe
IGNORED

Klub entuzjastów wybitnych płyt

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję, byśmy tu dzielili się informacjami na temat świetnie nagranych płyt, płyt ze znakomitą muzyką i w wybornych wykonaniach. Czyli to czego słuchamy z największą przyjemnością. Nasze ulubione płyty. Z naszych ulubionych gatunków.Płyty, które innym możemy polecić.

Na początek mój typ z Vivaldiego: Guiliamo Carmignola "Le Quatro Staggioni".

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

"Koncerty Brandenburskie"

wydane przez DECCA (2 CD)

- English Chamber Orchestra

- Benjamin Britten

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Znam dwa nagrania Carmignoli "Pór roku", pierwsze z Sonatori de la Gioiosa Marca (stoi u mnie na półce) a drugie z Andreą Marconem i jego Venice Baroque Orquestra, które słyszałem kilkakrotnie jakiś czas temu. Które zatem Cię cieszy?

Sonatori nagrali jeszcze z Carmignolą dla tej samej wytwórni Divox Antiqua jeszcze przynajmniej dwa krążki z Vivaldim - może nawet lepsze niż "Pory roku". Jeden to "Le humane passioni" drugi to "Concerti per le solennita". Oba krążki muzycznie, graficznie i dźwiękowo są kapitalne.

To bardzo radosne, żywiołowe, rytmiczne, pełne emocji granie.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Znam dwa nagrania Carmignoli "Pór roku", pierwsze z Sonatori de la Gioiosa Marca (stoi u mnie na półce) a drugie z Andreą Marconem i jego Venice Baroque Orquestra, które słyszałem kilkakrotnie jakiś czas temu. Które zatem Cię cieszy?

Oba, dlatego nie napisałem, czy wydawcą jest Sony czy Divox.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

NIezmieniennie pozostaje pod wrazeniem:

Michel Godard - "Monteverdi"

Utwor siodmy, minut 2:30. Nigdy i nigdzie nie slyszalem lepiej brzmiacego saksofonu. Serpent Michela rownie rewelacyjny. Plyta zrealizowana wzorcowo. Bardzo polecam milosnikom fuzji baroku z jazz-em.

Czy ktoś jeszcze poleci innym jakąś płytę ze swojego skarbca???

Dla mnie taka plyta to trio Paco de Lucia ,Al di Meola i John Mclaughlin czyli Friday night in San Francisco.Moge sluchac bez konca,szkoda tylko ze dane mi nie bylo zobaczyc tego spektaklu na zywo.No ale i sama muzyka ....

No to dorzucę jeszcze "The Köln Concert" Keitha Jarreta. Pierwsza część powala.

• 2 tygodnie później...

Officium - Jan Garbarek i The Hilliard Ensemble z 1994. Wydane przez ECM. Specyficzny "sakralny" wokali i saksofon. Wzorowo nagrana i zrealizowana płyta. Jest też nowa wersja z nowym materiałem zrealizowana w 2010, po sukcesie pierwszego wydawnictwa, również ciekawa, ale muzycznie wolę pierwszą.

Officium+Jan+Garbarek.jpg

Lovage, projekt Dana the Automatora, razem z Mike Patton i Jennifer Charles, wyd. 75Ark, 2001 New York.

Śpiewają Patton i Charles.

O treści muzycznej wiele mówi podtytuł albumu: music to make love to your old lady by.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.