Skocz do zawartości
IGNORED

Scan Speak Discovery 18w8434

chudar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z forumowiczów zna ten głośnik? Swego czasu emeryt McGyver wyrażał się o nim bardzo pozytywnie, na obcojęzycznych forach też ma niezłe opinie. Uprzejmie proszę o informacje.

]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100817-scan-speak-discovery-18w8434/

Nie wiem, do czego miałby być i czy jesteś zorientowany w temacie, ale porównaj go np. z krajowym;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo z tym;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a szczególnie np z tym;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie miałem z tym SS doczynienia, ale już porównanie z Tonsilem: wyższa częstotliwość rezonansowa, pasmo w zasadzie do 1 kHz, cena 2,5 raza wyższa. Zaletą jest niewątpliwie lepsze samopoczucie, bo to jest dobra firma. Gdybym go miał jednak wykorzystać, to nawet nie bardzo wiem, jak; chyba że do 3 dróg do niedużego pomieszczenia z pierwszym podziałem pewnie już około 500 - 650 Hz, albo wyżej, ale już 18 dB / oktawę, bo na dwie drogi raczej się nie nadaje. Radziłbym Ci przede wszystkim tego Monacora, niższa częstotliwość, gładkie szerokie pasmo, wyższa efektywność; ceny nie wspomnę, ale zrobisz, jak uważasz; chyba, że tylko chcesz sobie pogadać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za odzew. Pytam o ten głośnik ponieważ mam wątpliwości patrząc na jego parametry które Ty opisałeś. Piętnastki Tonsila mają niższą fs. Z drugiej strony polecał mi go McGyver na którego poradach wychodziłem raczej dobrze. Planuję budowę kolumn lub realizację gotowego projektu pod Yaqina MC-10L. (lepiej to drugie). Dwie osiemnastki na stronę. Coś z dobrą efektywnością aby ta lampka się nie wyłożyła.

Ja bym się zastanowił zanim napiszę że tonsil lepiej wypada:

po pierwsze w scan-speaku pasmo spokojnie sięga 2 KHz z lepszym zrównoważeniem niż tonsil ( pomiary są inaczej wyskalowane, a tonsilowi racze nie wierzę z ich wynikami, bo nie są wiarygodne (miałem gdn 20/80, testowałem i nigdy bym go nie użył z pasmem do 2KHz w wysokiej klasy kolumnie, tonsil zbyt mocno wygładza wyniki swoich pomiarów i ukrywa istnienie wczesnych modów membrany w tym głośniku).

Jeśli chodzi o rezonans to źle nie jest: -3dB na 50-60Hz Hz to nie tragedia, a przy średnich tonach jakie można uzyskać z tego głośnika to dobry kompromis, tym bardziej że bas jest szybki z ładną barwą a głośnik dość łatwo wysterować z przeciętnych mocowo budżetowych wzmacniaczy.

Pisząc o wyższej cenie nie uwzględniłeś jednej rzeczy: tonsil to blaszany kosz, średniej jakości membrana oraz zawieszenie niewycentrowana cewka i nietrzymanie parametrów, scan ma pięknie odlewany kosz, z dobrze wykonaną membraną oraz ogólnym wykonaniem i bardzo dobrą powtarzalnością parametrów.

Według mnie warto zapłacić te 2 razy więcej.

Żeby mnie źle nie rozumieć, nie mam nic przeciwko firmie tonsil, jednak z ich głośników do zastosowań hi-fi poleciłbym jedynie gdn 13/40 oraz gdn 13/50 jako dwa bardzo dobre głośniki nisko-średnio tonowe w rewelacyjnej cenie, gdn 20/80 zostawiłbym tam gdzie jego miejsce czyli na basie w kolumnach 3 drożnych.

Jeśli chodzi o monacora to bardzo dobry głośnik również godny polecenia, ale też ma swoje wady - charakter średnich tonów z tego głośnika nie każdemu musi się podobać a dodatkowo głośnik ma inne parametry ts niż podaje monacor co utrudnia jego zaaplikowanie w odpowiednim bass-reflex bez wcześniejszych pomiarów głośnika.

Wavecor-a z blaszanym koszem też bym polecił bo to bardzo dobry głośnik- w sumie bez wad jeśli chodzi o brzmienie w tej cenie i uważam że jedynie on jest godnym zastępcą scan-speaka.

Czy możesz porównać dźwiękowo tego SS do GDN 13/50/9 i GDN 15/40/5. (15/40/5 obecnie używam i uważam go za bardzo porządny i bardzo łatwy do napędzenia).

Wszelkie sugestie mile widziane :)

GDN 15/40 to wspaniały głośnik z własnym charakterem, jednak SS to głośnik wyższej klasy.

SS ma bardzo dobre różnicowanie barw, można na nim wychwycić wiele niuansów z zakresu średnich tonów które na tonsilu najczęściej nie występują.

Jedyną wadą w porównaniu do tonsila jest brak ukrywania wad gorszych nagrań, jednak tyczy się to wszystkich wyższej klasy głośników i jest też zaletą przy utworach lepiej nagranych.

Duża różnica jest też w swobodzie dźwięku wynikająca z średnicy głośnika, mamy większy zapas głośności oraz dynamiki i mniejszą kompresję brzmienia przy poziomach głośności przy których wychylenie membrany w tonsilu mocno modulowało średnie tony.

Ogólnie SS jest głośnikiem bardzo neutralnym, idealnie nadawałby się do monitorów studyjnych a tonsil to po-prostu fajny głośnik do puszczania muzyki w tle bez zagłębiania się w jakość nagrania.

SS słuchałem ze scanem D2604/833000 czyli vifą dx.

Tonsila słuchałem ze sesem 27 tdfc

Jeśli chodzi o różnice tonsil 13/50 a tonsil 15/40 to wybór jest trudny ponieważ 13/50 ma lepsze średnie tony niż 15/40 za to ten drugi ma większą ogólną swobodę brzmienia oraz lepsze niskie tony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.