Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do cichego słuchania

suVee

Rekomendowane odpowiedzi

Cicho i pełnym pasmem (zejście do około 38Hz) - Vandersteen C1, C1i (90 dB, bardzo łatwe do napędzenia). U mnie jest nawet problem z nadmiarowością basu przy odsłuchu niektórych płyt, ale to kwestia akustyki pomieszczenia i ustawienia kolumn.

Gość

(Konto usunięte)

Cicho i pełnym pasmem - Vandersteen C1, C1i (90 dB, bardzo łatwe do napędzenia). U mnie jest nawet problem z nadmiarowością basu przy odsłuchu niektórych płyt, ale to kwestia akustyki pomieszczenia i ustawienia kolumn.

I to jest pełnym pasmem...? Przy nadmiarze basu da się ocenić czy to jest pełne pasmo...?

I to jest pełnym pasmem...? Przy nadmiarze basu da się ocenić czy to jest pełne pasmo...?

No tak, z tym pełnym pasmem to przesadziłem. Ale jak dla mnie, słuchającego raczej cicho niż głośno te głośniki grają bardzo ok. Pewnie można lepiej...

zwłaszcza w przypadku konstrukcji budżetowych, gdzie producent chcąc uzyskać wysokie SPL konstruuje tak głośnik aby by zawieszenie oraz membrana były lekkie. Niestety najbardziej odbija się to na reprodukcji basu.

Jest dokładnie odwrotnie, SPL niewiele ma wspólnego z masą membrany, za to masa membrany z generowanymi zniekształceniami i częstotliwością graniczną już tak. Wykonanie stosunkowo lekkich układów drgających jest wyzwaniem, najczęściej stosuje się przeróżne wymyślne materiały i zwykle są to cechy drogich głośników, nie tanich.

Nie muszę czytać. Wykształcenie mam muzyczne i coś tam o słuchu wiem (a już swój znam doskonale). Skoro Loudness nie ma nic wspólnego z ułomnością sprzętu to po jaką cholerę wszystkie budżetowce go posiadają

Powinieneś jednak trochę poczytać bo zupełnie nie wiesz o czym piszesz, Niby twierdzisz że jesteś po szkole muzycznej ale jakoś wątpię aby tam nie wspomnieli o krzywych Fletchera Munsona aka krzywe jednakowej głośności. Może akurat byłeś na wagarach? Loudness nie ma nic wspólnego z ułomnością sprzętu tylko ułomnością ludzkiego słuchu (pisanie że masz słuch wybitny nic nie zmieni, odsyłam do literatury). Od loudnessu się odeszło i ale nie bez powodu, przede wszystkim na rynku jest ogromny rozrzut w skutecznościach kolumn, jedne od drugich potrafią zagrać kilkakrotnie głośniej przy tej samej mocy, druga sprawa to tzw. loudness war w większości nagrań, te lepiej zrealizowane są nagrane ciszej aby zachować poprawną dynamikę no i dochodzą do tego źródła o różnych poziomach wyjścia, niektóre w dodatku regulowane (np. DAC-i z funkcja preampa). To wszystko powoduje że loudness nawet najlepiej zaaplikowany w konkretnym systemie i tak mógłby nie trafiać z korekcją więc mniejszym złem (ale wcale nie najlepszym wyjściem) jest jego NIE stosowanie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jest dokładnie odwrotnie,

Jeśli uważasz, że wysokie SPL jest wyznacznikiem budżetowych, lekkich i miękkich membran to już w to nie wnikam i kłócić się nie zamierzam.

Wykonanie stosunkowo lekkich układów drgających jest wyzwaniem

Wykonanie lekkiej membrany nie jest żadnym wyzwaniem. Wykonanie lekkiej a ekstermalnie sztywnej membrany jest wyzwaniem. Takie konstrukcje najlepiej sprawdzają się się w głośnikach średniotonowych. Słabsze konstrukcje są lekkie ale nie sztywne i tu jest pies pogrzebany. Natomiast w głośnikach basowych lekkość membran raczej nie pomaga.

pisanie że masz słuch wybitny nic nie zmieni

Jakieś bajki opowiadasz. Nigdy i nigdzie nie pisałem, że mam wybitny słuch. Natomiast wiem co słyszę. I moim tylko skromnym zdaniem kolosalne znaczenie ma klasa samych głośników ich konstrukcja i zestrojenie. Zjawisko o którym piszesz oczywiście występuje ale moja wypowiedź zupełnie od tego abstrahuje. Przy zakupie głośników, wzmacniacza itp. zdaję się na własny słuch i nie badam wpływu krzywych bo jak dla mnie przekracza to granice absurdu. Jedne sprzęty grają bardziej a inne mniej liniowo i tyle w temacie. Wszystko poza tym włącznie z krzywymi, akustyką itd. pomniejsza lub potęguje zjawiska związane z odbiorem.

w przypadku konstrukcji budżetowych, gdzie producent chcąc uzyskać wysokie SPL konstruuje tak głośnik aby by zawieszenie oraz membrana były lekkie

Jeśli uważasz, że wysokie SPL jest wyznacznikiem budżetowych, lekkich i miękkich membran to już w to nie wnikam i kłócić się nie zamierzam.

Napisz jeszcze raz co miałeś na myśli bo na prawdę trudno za Tobą nadążyć.

Jakieś bajki opowiadasz. Nigdy i nigdzie nie pisałem, że mam wybitny słuch. Natomiast wiem co słyszę

Wykształcenie mam muzyczne i coś tam o słuchu wiem (a już swój znam doskonale)

Ok, zwał jak zwał...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Thiel 1.6 (91db) z lampa super,łatwo ustawialne i graja kazda muze łacznie z rockiem nie tylko audiofilskie plumkanie. Polecam rozważyc równiez w cichym odsłuchu sa ciągle szybkie,dynamiczne i bas nie zanika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.