Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica dla Vifa D25AG

Ganesh

Rekomendowane odpowiedzi

audioburak

L-pad 3,3/4,7 był dobry, jak miałem jeden średniotonowy. A teraz mam dwa :) i takie tłumienie gasiło całkiem kopułkę.

L-Pad 1,8/15 - było za dużo góry. Teraz balans jest znośny ale słychać jakieś zniekształcenia.

Ten peak na wysokich to chyba śmieci ze średniotonowego :-(

Niech to ocenią fachowcy, bo ja tylko gdybam ;-)

To takie pisanie pisanie dla pisania? Hmm.. Może ja np zaczne udzielać się na forum porad prawnych, pogdybam sobie troche. O prawie nie mam pojęcia, ale co mi szkodzi popisać sobie...?

faza, to 12 dB dla kopułki raczej wymaga jej odwrócenia,

Możesz mi powiedzieć na jakiej podsatwie tak przypuszczasz? Bo "gdzieś w necie przeczytałeś"? Ja czytałem, że ziemia jest płaska i podtrzymują ją cztery żółwie. A może słonie.

przez może zbyt duże L na kopułce i to może nawet dwukrotnie?

A może trzykrotnie? A może pieciokrtonie? A moze razkrotnie? Zgaduj zgadula!

Ganesh_2, robis zpomiary, to dobrze. Ale rób je z głową.

Po pierwsze zadbaj o powtarzalność wynikó. Jeżeli zrobis zkilak pomiarów pod rząd i za każdym razem wyjdzie co innego to szkoda zabawy - wina leży w sprzecie.

Jeżeli pomiary wychodzą tak samo to ok. Napisz z jakim wygłądzaniem robisz ten pomiar i pokaż pomiar z bramkowaniem usatwionym na 300-400 hz.

W jakiej odległości od kolumn jets mikrofon? W jakiej odlełości są mikrofon i kolumna od najblizszej przeszkody? Masz chociaż kołdre rzuconą na podłogę?

Jeśli warunki pomiaru są ok to pokazuj 3 wykresy w jednym okienku:

-Wykres spl całej kolumn

-wykres spl poszczególnych głośników.

Na osobnym screenie wykresy posczególnych głośników z ich fazami.

Popatrz jak to mniej więcej powinno wyglądać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zeby dobrac odpowiedni podział przydałoby sie widzeic charki katowe poszczegolnych głosnikow, jak tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

tomq88

dzięki bardzo za wskazówki ! To moje pierwsze pomiary ...

Pomiary są bardzo powtarzalne, robiłem kilkakrotnie, choć mikrofon jakiś badziewiasty no-name.

Kołdra oczywiście na podłodze :-) , po bokach miękkie sofy, pomieszczenie ta taki pokojoprzedpokój; metr od ściany za kolumną, nie całe 3 metry od frontu, od jednej bocznej ze 2 metry a do drugiej z 5 metrów. Generalnie pomieszczenie słabo wytłumione. Mikrofon stoi metr przed głośnikiem na wysokości pomiędzy wysokotonowym i midwooferem.

Ten ostatni wykres to z 1/N octave smoothing, N=1 Frequence response smoothing.

Może w sobotę uda mi się zrobić te pomiary o których piszesz.

A bramkowanie, to jak się nazywa w programie, bo nie mogę skojarzyć?

Po pierwsze wróć, jak radzi tomq88 do fazy zgodnej. Po drugie pomierz same woofery . Mogłem na to wpaść wcześniej, ale musiałem się wyspać. A tomq88 zapewne nie ma pojęcia o wielkości L na kopułce przy tej pojemności, bo widzi taką zwrotnicę pierwszy raz, robi tylko 3 -ci rząd, a KAŻDA zwrotnica jest jak jajko Faberge'a ;-) Albo też się nie wyspał...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mikrofon stoi metr przed głośnikiem na wysokości pomiędzy wysokotonowym i midwooferem.
Postaw na takiej wysokości na jakiej będziesz słuchał. Bo cóż z tego ze zgrasz faze dla np wysokosci 80 cm, skoro bedizesz mial uszy na wysokosci 100 cm? ;) Faza w pionie przy konstrukcjach klasycznych bardzo sie zmienia - w poziomie nie, bo odległosci od centr glosnikow sa takie same. Nie wiem czemu ludzie sie uparli na ten 1 metr, to ma znaczenie tylkio w pomiarach producenta gdy chce on pokazac obiektywnie poziom spl (i musi miec wyskalowana podzialke dB, co w domowych warunkach nie jest taka prosta sprawa). Odleglosc od kolumny nie zmienia fazy w jakis straszny sposob, mozna sobie nawet to wyliczyc z klasycznego wzoru pitagorasa, odchylki nie sa duze. Oczywiscie nie mowie tu o roznicy 10 cm, a 2 metry, to chyba jasne. Odleglosc za to zmeinia np ilosc wylapanego dzwieku odbitego.

Ten ostatni wykres to z 1/N octave smoothing, N=1 Frequence response smoothing.

Przesada, wygładzaj do 1/9 -1/12, a jesli chcesz miec podglad na rownowage tonalna to lepiej dac 1/3.

A bramkowanie, to jak się nazywa w programie, bo nie mogę skojarzyć?

Pod nazwa danego pomiaru:

options-> impulse time-widow (gating).

Może w sobotę uda mi się zrobić te pomiary o których piszesz.

Najrozsadniej wygladaloby to tak:

- zrobic pomiary znieksztalcen harmonicznych (chociaz nie wiem czy jest sens przy slabym mikrofonie, chyba ze masz jakis lepszy)

- zrobic pomiary charakterystyk kierunkowych (czyli mierzysz dany glosnik na wprost, a potem pod katem np 30' i 60', pokazujesz wszystkie pomiary w jednym ekranie, potem nastepny glosnik tak samo na nowym ekranie)

-przedsatwic to tutaj lub na diyaudio.pl, choc nawet tu jest kilka osob znajacych sie na rzeczy (chocby Father PiO, Pharoh, Dolphin123, KrzysiekA, Misiomor), zeby doradzono najlepsze podzialy

- zrobic zzwrotnice wstepna i pomierzyc jak to sie zgrywa,

- przedstawic wyniki i zastosowac sie do ewentualnych wskazowek.

- na koncu mozna posluchac np 2 ostatnich wariantow.

-oczywiscie mozesz po prostu pokazac wyniki pomiaro w takiej formie o jaka prosilem w poprzednim poscie i bedziemy myslec na obecna zwrotnica.

Po pierwsze wróć, jak radzi tomq88 do fazy zgodnej.

Ja wcale nie radze, ja napisalem tylko, ze nie da sie tego stwierdzic autorytatywnie, z gory, ze przy takim filtrze polaryzacj ama byc zgodna lub przeciwna. Do tego trzeba zobaczyc wykresy o ktorych pisalem wczesniej.

. A tomq88 zapewne nie ma pojęcia o wielkości L na kopułce przy tej pojemności,

"Podrecznikowo" 3,9uF i 0,56mH to filtr dla 8 ohm, wiec takei cos w teorii istnieje.

Ukryta Zawartość

Albo też się nie wyspał...

A raczej byl juz bardzo senny ;)

BTW:

Ukryta Zawartość

BTW2, na koniec warto oczywiscie zmierzyc impedancje, zeby sie wzmacniacz nie obrazil.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.