Skocz do zawartości
IGNORED

Headshell do Denon DL-103

Gość masza_ck

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza_ck

(Konto usunięte)

Jaki headshell użyć do DL-103? Wszyscy piszą, że warto kupić jakiś cięrzki ale jaki i gdzie.

Na alle jest jakiś Yamamoto ale czy warto.

http://allegro.pl/yamamoto-headshell-ortofon-spu-denon-dl103-koetsu-i3011505181.html

pzdr,masza

https://www.audiostereo.pl/topic/101137-headshell-do-denon-dl-103/

Cięrzki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla mnie 700zł za 2 headshelle to troszkę drogawo... Ja pewnie zdecydowałbym się (gdybym chciał mieć coś wyższej klasy) na headshell Sumiko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z śrubkami waży 14g, widziałem też jak ktoś dociążył headshell małą płytką pomiędzy wkładką a headshellem (czyli dodatkowe 4 gramy). Penwie można dać też stalowe śrubki - 2-3 gramy więcej. Powinno chyba wystarczyć. 60$ to jednak mniej niż 350zł za sztuke. Zauważ, że ten Yamamoto nie ma, nie wiem jak to nazwać, 2 suwnic, tylko kilka dziurek - nie wiem, czy to dobre rozwiązanie, czasami wkładka wg. szablonów (różnych, nie tylko Baerwald) nie powinna być idealnie symetrycznie.

A w ogóle jakie ramie i wkładka? Może nie trzeba aż tak ciężkiego headshella?

Ukryta Zawartość

Gość masza_ck

(Konto usunięte)

Dla mnie 700zł za 2 headshelle to troszkę drogawo... Ja pewnie zdecydowałbym się (gdybym chciał mieć coś wyższej klasy) na headshell Sumiko http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=sumiko+headshell&_sacat=0&_from=R40 - z śrubkami waży 14g, widziałem też jak ktoś dociążył headshell małą płytką pomiędzy wkładką a headshellem (czyli dodatkowe 4 gramy). Penwie można dać też stalowe śrubki - 2-3 gramy więcej. Powinno chyba wystarczyć. 60$ to jednak mniej niż 350zł za sztuke. Zauważ, że ten Yamamoto nie ma, nie wiem jak to nazwać, 2 suwnic, tylko kilka dziurek - nie wiem, czy to dobre rozwiązanie, czasami wkładka wg. szablonów (różnych, nie tylko Baerwald) nie powinna być idealnie symetrycznie.

A w ogóle jakie ramie i wkładka? Może nie trzeba aż tak ciężkiego headshella?

Pytasz o wkładkę ???

PZDR

Efektywna masa ramienia, to suma masy rurki ramienia oraz m.in.headshella. Dając nieco cięższy headshell możemy zwiększyć eff.m. całego ramienia (również poprzez cięższą obudowę wkładki [np.ZU Audio DL103] lub dodatkową płytkę).

Wkładki typu Ortofon SPU / DL-103 / Koetsu muszą mieć dużą masę efektywną stąd warto dociążyć je ciężkim headshellem / cięższą obudową/dodatkową płytką.

Zen

ostatnio do 103Sa używam 17gr. ortofona lh9000 wcześniej 11gr. yamato hebanowe, ale na innym ramieniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ramiona różne, jednak łączy je to że skonstruowano je fabrycznie z myślą o małopodatnych wkładkach, stąd rurki ramienia nie ważą 4 czy 5 gram , a 10 czy więcej, zasadniczo nie musiałbym eksperymentować z innymi headshellami niż fabryczne ,ale człowiek uczy się całe życie

używanie tej wkładki z ramieniem o wadze poniżej 20gram gram masy efek. to zabawa, a opisy o doskonałym dźwięku jaki uzyskasz z takiego układu to żart.

przejrzyj forum pisano o tym wielokrotnie,

oczywiście znajdziesz tutaj też wpisy, że najlepsze ramiona dla tej wkładki to ramiona10-16gramowe (które muszą zagrać bo ich posiadacze łączą ja z 103, a ona wydaje dźwięki),

,a analogowa nirwane osiągniesz łącząc tego denona z jakimś ramieniem regi, ten dźwięk ponoć zburzy twój soniczny świat -niestety niedane mi było zaznać tej "rozkoszy"

mimo ze miałem wysoką rege, nigdy nie pomyślałem że mogę kombinować na niej z "twardziakami"

-na wczoraj wieczór grała ze 103 dwieściejedenastka.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.