Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego Denon AVR-1713 a nie Yamaha VX-R 473?

wsowa

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zbieram się do kupna jakiegoś sprzętu grającego. Poczytałem trochę w internecie, głównie na tym forum, pochodziłem po sklepach, posłuchałem i zaczynam kompletować sprzęt. No i jest problem:

Właściwie to byłem zdecydowany na amplituner Yamaha VX-R 473, ew Pioneer VSX-527 za ok 1200-1250zł, ale zainteresował mnie też Denon AVR-1713 za ok 1600zł. No i tutaj pada tytułowe pytanie: Dlaczego miałbym wydawać 350zł więcej na Denona, który ma porównywalne opcje i parametry co Yamaha/Pioneer? Słyszałem opinię, że Denon jest lepszy, bo to Denon, ale mnie taki argument nie przekonuje. Warto wydać te 350zł więcej na Denona? Jeżeli tak, to dlaczego?

Rzeczywistość jest bezlitosna, a budżet sztywny, więc te 350zł odbije się na kolumnach. Może mimo tego, że z jakichś (jakich?) powodów ten Denon jest lepszym sprzętem lepiej będzie włożyć te 350zł w kolumny?

Druga sprawa, mniej istotna, bo tutaj mam już w miarę wyrobioną opinię dotyczy odtwarzacza BT: Czy odtwarzacz Denon/Yamaha/Pioneer za grubo ponad 1000zł da mi coś poza wspólnym pilotem z amplitunerem w porównaniu do BT LG albo Samsung za 350zł? Funkcjonalnie jest to samo z przewagą dla tych tanich. Audio idzie przecież cyfrowo do amplitunera i to on je dekoduje. Jakieś mega różnice w wideo mogą się pojawić?

Uprzedzając pytania: Zastosowanie pół na pół z małą przewagą muzyki, pomieszczenie 3.5 na 7 z czego 3.5x2 to aneks kuchenny, a 3.5x5 to salon. Słucham głównie rocka i elektroniki, trochę metalu, sporo tzw. klasyków rocka. Budżet oscyluje koło 3500 z pewnym marginesem, na początek planuję kupić kolumny stereo, a resztę dokupywać.

Denon jest bardziej kulturalny w stereo, lepiej zgrywa się z bardziej agresywnie grającymi kolumnami (a tak grają w większości kolumny w tej klasie). Yamaha bardziej nastawiona jest na efektowny przekaz, w kinie domowym to wskazane, w stereo już nie bardzo. Choć to też zależy od kolumn, wiadomo że gra cały zestaw jednak w większości przypadków lepiej spisze się Denon.

• Moderatorzy

amplituner: lepiej kup używany, za 1500 pln kupisz model który niedawno kosztował 3kpln, będzie miał lepsze parametry, a i wyposażenie pewnie będzie lepsze niż aktualnych modeli podstawowych, swoją drogą modele podstawowe i tak cię do nirwany nie zawiodą więc nie ma co się trzepać, która firma jeśli i tak rozpatrujemy podstawowe, tutaj możesz kierować się wyglądem lub wyposażeniem.

odtwaracz: to było maglowane nieraz i wszystko do 1500 różni się drobnymi funkcjonalnościami i obudową, więc lepiej mieć takiej firmy jak tv by móc obsługiwać je 1 pilotem

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Używanych nie rozważam, na stówę kupię nowy.

Co do odtwarzacza to potwierdziłeś mnie w przekonaniu, chociaż na pewno nie kupię tej firmy co TV, bo to musiałby być Sharp, a tego nigdy nie kupię, właśnie dzięki TV (kpina jakaś zamist DLNA, resetowanie się na programach w HD, dekoder mpeg4 na którym obraz wygląda karykaturalnie, tylko formaty mpeg2 i mpeg4, z czego ten drugi tylko z usb i jeszcze ta ich brednia o cudownym czwartym żółtym subpikselu -- tak z grubsza to tyle)

Wracając jeszcze do amplitunera i stawiając pytanie wprost:

Uważacie, że lepiej te 350zł włożyć w amplituner czy w kolumny?

• Moderatorzy

z budżetem 3500 total to bez różnicy gdzie przesuniesz środki.

popatrz na całe zestawy ampli, odtwaarzacz i kolumny może coś fajnego trafisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumn jeszcze nie wybrałem, ale na pewno podłogówki. Rozważałem Monitor Audio MR4, KEF C5, Canton GLE 470 i Wharfedale Diamond 10.4, ale lista jest otwarta i żadnego z powyższych jeszcze nie słyszałem, więc de-facto nie wiem jeszcze jakie kolumny, ale coś w klasie tych wymienionych.

• Moderatorzy

np przy nowych kolumnach 1900 a 2200 nie robi żadnej różnicy w klasie , tu satysfakcja zależy od gustu.

w ampli dołożenie 300 to często model wyżej, zwłaszcza w niższych modelach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.