Skocz do zawartości
IGNORED

MM/MC Phono czy step-up + MM phono?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

no a ja miałem step-up A23 do DL103 i było OK z 103ką, miałem też step-up Arome Shindo do Ortofonów SPU i tu po spasowaniu z preampem Shindo (wejście MM) już było trochę za cicho niestety (choć może gdybym miał wysokoefejtywne kolumny to by inaczej wszystko grało)....

za duży -lajkonik- jestem by na temat "lepszości" pisać, jednak u mnie w krypcie na 3 ścieżki analogowe dwie to mm+trafo(właściwie dobrane) i jak dla mnie gra lepiej niż bez.

choć uważam że na szybko trochę bez sensu porównywać sferę -twardą- z super szlifem w obu wypadkach na trafie , w pierwszym uderzeniu przy super szlifie zawsze jest wow!

i każdy kto przyszedł na odsłuch chciał wyjść z tą wkładką, jednak warto później wrócić do sfery w ramach eksperymentu ;)

na pewno jest inaczej a czy dużo gorzej rzecz gustu.

na codzień słucham na a23 i103sa i żaden super szlif nie zagrał mi lepiej heńka na płycie z epoki, weźcie też pod uwagę, że takie płyty maja swoja historie, nie wiadmo co na nich chodziło i nie uratuje tego żadna wkładka za 3; 5....$

adam>

miałeś A23 i 103 coś ci nie grało czy audiofilia nervosa ;)

wilk>

no właśnie wrócmy na chwile do phase( dlatego że temat walcuje już bardzo długo) wkładeczka jest przyzwoita no , ale ile jest przyzwoitych wkładek w tej cenie :)

sytuacja zmienia się dramatycznie gdy podłączysz do niej trafo to jest naprawdę duży skok do przodu( to co mam w blaszanej puszcze koło ramienia ty chyba miałeś w pre)mamy coś ala widok z kabiny sokoła milenium gdy włączano hipernapend ;)))

pozdr.

A23 i 103r/103d/103sa jak również EMT (JSD5) grało super z Shindo na wejściu MM. Ale kupiłem Shindo Arome ms step-up na Triadach i okazało się, że skubaniec nie działa z 103ką. Totalny rozjazd, raz słychac raz nie słychać, albo ledwo słychać albo nie chodzi jeden kanał. Myślałem, ze kable. Już miałem do Japan wysłać do Shindo aby sprawdzili czy cos nie padło, ale od słowa do słowa z delaerem Shindo z Szwecji i pojawiły się informacje, że ten Arome jest pod SPU. No to zakupiłem SPU Royal N. Podpiąłem na ramię, kabel do step-up i ...zagrało bez problemów. Wkładam znów 103R na ramię - znów nie działa, kanal lewy pada itd. A z SPU idealnie. Tak więc A23 poszedł w świat - choć teraz żałuję w sumie. A Arome też sprzedałem bo sprzedałem też Shindo i ...jakoś tak ;) póki co grzeję się z phono Zagra (darklua) z wejściem na trzy ramiona i pełnym zestawem hebelków do nastawów....

jeśli już nasłuchasz się zagry to daj znać jakie wrażenia w konfrontacji z tym co miałeś u siebie, może być na pw bo czuje że wątek by się rozjechał znowu

jakby co za miesiąc się przypomnę.

pozdr.

... ale od słowa do słowa z delaerem Shindo z Szwecji i pojawiły się informacje, że ten Arome jest pod SPU. No to zakupiłem SPU Royal N. Podpiąłem na ramię, kabel do step-up i ...zagrało bez problemów...

Niestety nie istnieje SUT pod wkładki SPU, nawet Shindo. Czego innego potrzebujesz do SPU Classic, a czego innego do SPU Royal.

Miałem obydwie wkładki i wiem jaka duża różnica w brzmieniu potrafi być, gdy zmieniamy wzmocnienie SUT. Z moich doświadczeń wynika, że SUT trzeba dobierać pod konkretny rodzaj wkładki i nie zagra dobrze z inną wkładką.

To kosztuje trochę czasu (i pieniędzy) ale jak już dobierzesz, to jest zdecydowanie lepiej niż z phono MM/MC. Niestety dla innej wkładki zabawę trzeba powtórzyć.

pozdr

donic

Niestety nie istnieje SUT pod wkładki SPU, nawet Shindo. Czego innego potrzebujesz do SPU Classic, a czego innego do SPU Royal.

Miałem obydwie wkładki i wiem jaka duża różnica w brzmieniu potrafi być, gdy zmieniamy wzmocnienie SUT. Z moich doświadczeń wynika, że SUT trzeba dobierać pod konkretny rodzaj wkładki i nie zagra dobrze z inną wkładką.

To kosztuje trochę czasu (i pieniędzy) ale jak już dobierzesz, to jest zdecydowanie lepiej niż z phono MM/MC. Niestety dla innej wkładki zabawę trzeba powtórzyć.

pozdr

donic

Nie twierdzę że tak nie jest jak piszesz. Tylko stwierdzam fakt, że z SPU Royal N step-up Arome zagrał, a z Denonem 103 (generalnie rzecz ujmując) po prostu nie działał. Nie tyle że np grał za cicho ale na dwóch kanałach równo itp. - po prostu step-up wariował jakby był zepsuty. Po zmianie wkładki na SPU Royal N - jak ręką odjął wszystkie problemy.

Mówiąc że okreslony step up jest the best dla wkłądki można dalej pociagnąć przecież - można sobie wyobrazić najbardziej optymalne ramię dla danej wkładki, najbardziej optymalne phono MM do step-up itp. Cały tor można sobie wyobrazić zoptymalizowany pod wkładkę ;)

Nie twierdzę że tak nie jest jak piszesz. Tylko stwierdzam fakt, że z SPU Royal N step-up Arome zagrał, a z Denonem 103 (generalnie rzecz ujmując) po prostu nie działał. Nie tyle że np grał za cicho ale na dwóch kanałach równo itp. - po prostu step-up wariował jakby był zepsuty. Po zmianie wkładki na SPU Royal N - jak ręką odjął wszystkie problemy.

Mówiąc że okreslony step up jest the best dla wkłądki można dalej pociagnąć przecież - można sobie wyobrazić najbardziej optymalne ramię dla danej wkładki, najbardziej optymalne phono MM do step-up itp. Cały tor można sobie wyobrazić zoptymalizowany pod wkładkę ;)

Nie odnosiłem się do konkretnego problemu dlaczego Twój SUT grał z Royal'em, a nie chciał grać z Denonem. Odnosiłem się do pytania czy Phono MM/MC, czy SUT plus Phono MM.

No cóż, to że ramię gra z pewnymi wkładkami, a z innymi nie gra, to jest oczywiste. Każdy może jednak wg własnych upodobań, można nawet próbować SMEIII3009 z SPU lub DL.

Optymalizacja całego toru pod jedną wkładkę, to już jednak przesada.

Moim zdaniem:

- ramię pod "grupę" wkładek (chodzi o dopasowanie masy efektywnej z podatnością wkładki),

- SUT pod konkretną wkładkę lub wkładki dokładnie o tych samych parametrach, co może być jednak trudne,

- MM phono wg własnych upodobań (jedni wolą lampę, inni tranzystor).

To oczywiście moje subiektywne zdanie. Zapytałeś, to odpowiadam.

Pozdr

donic

krell69......

Kazdy ma swoje doswiadczenia.:) Adam zapytał , padły odpowiedzi .

Adam....

Ja wstawię jedno , Step-Up z odczepami jest jakąś alternatywą i uratował kilku amatorom vinylu "starconego czasu" oraz kapuchy . Mówię o Verto . SPU jak w masło - sfera i Royal . Inne Ort'y także.

Co do efektów, to w niektórych aplikacjach prawidłowo dobrany Step-Up wprowadzał tyle, co inne całe systemy nie są w stanie :

STEREOFONIA, przestrzeń, z trzeciego do piatego planu wgląd, jakość wysokich tonów, wybrzmienia blach i cykadzideł, bas i akcentowanie.

Szczegóły dotyczą reaktancji układu wkładka/Step-Up oraz przekładnia wzmocnienia pod czułosć MM .

Niektóre tanie Step'y (lub niedobrane) są zakałą w systemie, jak również "tandetne" mimo legend - wkładki ;))

...

Ja wstawię jedno , Step-Up z odczepami jest jakąś alternatywą i uratował kilku amatorom vinylu "starconego czasu" oraz kapuchy . Mówię o Verto . SPU jak w masło - sfera i Royal . Inne Ort'y także.

...

A jakiego wzmocnienia w Verto używasz do Royala: 30dB czy też 24dB ?

Pozdr

donic

Rozmawiałem z kimś dokładnie na ten sam temat . Zainteresowany miał dylemat : Royal i sfera / 30/24 dB, gdyz jedno z ustawień było lepsze dla Royala a drugie dla sfery. Jak zmienił Pre , role się zmieniły .

Technicznie , poziom sygnału powienien byc dobrany do czułości wejscia MM, a wkładka obciążona odpowiednią wartoscią impedancji.

W praktyce , poza poziomem sygnału jest cała sygnatura zmian w dzwieku - odczepy mają inną przekładnię i reaktancję z zapietą wkładką .

Przekłada się to na inne walory nie ujęte rygorem podłączenia, ale doboru osiągnięcia optymalnego soundu . Czyli jak pasuje , bo można mieć dzwięk na 9 ", a na 12" trzeba przełączyć. Tak też może być, i jest to także sprawa gustu.

Z jednym Pre Royal "zagra" na 30dB, z innnym na 24dB.

Witam...

Koledzy mam do kupienia i do wyboru dwie wkładki, jedna stara Technicsa EPC270C w oryginalnym opakowaniu nigdy nie otwierana z pudełka oraz jeszcze produkowaną Audio-technika AT 440 MLa. Czy macie doświadczenie z tymi wkładkami bo ja kiedyś kupiłem Audio-technika z serii AT120 M i była tragiczna sypała jedynie dobrze wysokimi a bas był skromny i było słychać wszystkie trzaski na płycie?

Czyli te AT mają dużo powietrza ale ten bas jest jednak bardzo ugrzeczniony ?

Tak chciałbym porównać brzmienie przed zakupem bo mam jeszcze MC Denona 103 oraz Ortofona XC-5MC a nie mam wkładki MM

Nie bardzo rozumiem takie poszukiwania , wkładki które posiadasz (Dn103/XC5) to jakiś poziom, mimo że egzotyka wobec siebie (Dn103-ramiona do nich to rozbieżność). Jak szukasz MM'ki do "kopania" po basie to raczej Stanton i Shure. AT440 jest nieco nudna , mam obawy że 2M Red starannie wstrojony lepiej wypadnie. Nowoczesna MM'ka ze szlifem i dzwiękiem to np 2M Bronze . Nie ubieraj się w stare MM'ki - wytrawny dzwiek masz na tych obecnych .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.