Skocz do zawartości
IGNORED

Co po emu0202?

niemand

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli przymierzam sie do wymiany karty muzycznej w mojej konfiguracji stereo. Obecnie posiadam emu0202.

Chcialbym cos zewnetrznego (w przyszlosci przesiadka na laptop), nie koniecznie na USB (na plycie mam jeszcze SPDIF i optyczne) za to z dobrym wzmacniaczem sluchawkowym (line in mile widziane,ale nie koniecznie).

Wzmacniacz jaki uzywam to aplituner Akai aa-930 ktory zostanie wymieniony na cos co da rozwinac skrzydla kolumnom Kef reference 103.2 przy ktorych moje poprzednie monitory (Fostex pm0.5) wypadaja blado...

Chcialbym zmiescic sie w 1k zl a z faktu ze nie mieszkam w PL, kupno po za granicami kraju (Polski jak i tego w ktorym mieszkam) nie stanowi problemu...

Da rade?

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/

W tej cenie polecę Ci NFB-15.32.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oparty na dwóch Wolfsonach WN8741. Wysyłka za górnicę nie stanowi problemu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2742973

Dlaczego nie pozostać w "stajni" e-mu? Posiadam 1616m i jestem z niej bardzo zadowolony. Nie mam porównania z 0202, ale dźwięk jest bardzo dobry- szczegółowy i przestrzenny.

Warto wziąć pod uwagę ogromne wręcz możliwości jakie daje taki zestaw. 6 kanałów wy, 4 kanały we, wzmacniacze mikrofonowe, wzmacniacz słuchawkowy, wzmacniacz gramofonowy, wejścia i wyjścia cyfrowe itp. Zestaw stworzony do PC audio i w takiej właśnie roli u mnie występuje, a mając na uwadze ilość kanałów już niedługo stanie się elementem odpowiedzialnym za stworzenie w pełni aktywnego systemu wraz ze zwrotnicą cyfrową.

Myślę, że warto przemyśleć taki wybór, tym bardziej, że używane karty to wydatek ok 900-950 zł, czyli nadal w zamierzonym budżecie.

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2744161

1616m jakosciowo pewnie jest o klase jak nie dwie wyzej od 0202, i ten przedwzmacniacz gramofonowy... cholera, to by mi sie przydalo! Ale ta cena... i multum funkcji z ktorych pewnie nigdy bym nie skorzystal. Dlatego mysle, ze w cenie samej emu badz ciut wyzej istnieje cos co oferuje lepszy dzwiek ale tez mniejsza funkcjonalnosc.

Przekopuje neta juz od 2 tyg, zalozenie tematu mi nie pomaga a odkrywam coraz to nowsze opcje jak np. SCR2496 ktory podobno stokowo gra bardzo dobrze a po modach jest bajka...cene prawie na poziomie emu0202 + konwerter usb-toslink.

Ciezki temat...

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2744439

Przetrzepalem caly internet, przeczytalem opinie na temat dziesiatek DAC'ow i skonczylem na tym co zaproponowano mi w 3. poscie...

Pytanie do Groh - czy w ofercie Audio-gd istnieje DAC z preampem ktory pod ktory moglbym podpiac gramofon? (~1500zl) Musze chyba lekko skorygowac moj wyznacznik i zmienic pulap cenowy, bo w przyszlosci w raz ze zmiana amplitunera na wzmacniacz, czeka mnie i tak kupno przedwzmacniacza gramofonowego...

I czy 11.32 oferuje dzwiekowo cos wiecej od 15.1/15.32?

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2747220

Jedyny DAC z wejściem liniowym to Compas 2 w cenie 2095zł. Generalnie Audio-GD przeznacza do współpracy z gramofonami preampy takie jak NFB-6, SA-31, Master-8. Dysponują one kompletem wejść/wyjść analogowych, wraz z unikalnym wejściem/wyjściem ACSS (prądowym) zastosowanym w urządzeniach skonstruowanych na bazie lustra prądowego. ACSS jest kompatybilny z produktami takich firm jak np SATRI ( Japonia ) - ale to inna bajka cenowa :)

Compas 2 to wyjątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To taki DAC z pogranicza DIV. Umożliwia montaż dedykowanych płytek z D/A Sabre ES90188 lub Wolfson WM8805. Zresztą poczytaj opis, możliwości konfiguracji ma ogromne.. :)

W tym zakresie cenowym jaki podałeś polecam NFB-5.32.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Takie urządzenie stoi obok mnie przy komputerze i jest świetnym rozwiązaniem do małych systemów opartych na kolumnach aktywnych lub/i słuchawkach. Wersja bez preampa to NFB-3.32

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2747761

ps. NFB-11 NFB-15 to podobne urządzenie. Rożnicą jest zastosowany D/A. Kwestią gustu i upodobań jest wybór konkretnego. Brzmienie 11 jest determinowane brzmieniem D?A Sabre, który jest bardzo szczegółowy, dynamiczny, dokładny w reprodukcji dźwięku, Lepiej pozycjonuje instrumenty na scenie. Sabre przez swoje analityczność nie wybacza błędów w produkcji nagrań i o tym należy pamiętać wybierając ten przetwornik. Wolfson jest bardziej "analogowy", ale za to mniej dynamiczny w odbiorze. Rysuje scenę bardziej spójnie, choć mniej szczegółowo niż sabre. Tu poruszamy się w kwestiach osobistych upodobań. Każdy z tych przetworników jest przedstawicielem szczytowych osiągnięć firm produkujących D/A.

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2748336
  • 7 miesięcy później...

hej

dodam tylko informacyjnie, że męczyłem się od paru ładnych lat z e-mu usb 0202. Ostatni rok przeleżała w szafie.

Według mnie karta powodowała szybkie znużenie dźwiękiem.

Jako że ostatnio modyfikowałem odtwarzacze cd, postanowiłem spróbować 0202.

Modyfikacje polegały na równoległym dolutowaniu do elektrolitów na płycie kondensatorów WIMA MKP 0.47u/63V.

Dodatkowo do głównego filtrującego kondensatora dolutowałem 2 X OSCON SEPC 270u/16V, 1000u/63V low esr, 0.47u/63V i 0.33u/63V WIMA. Całość operacji trwała ok 15 minut.

Po ok 2 godzinach odsłuchów plików audio wysokiej rozdzielczości e-mu 0202 zdeklasował moje odtwarzacze cd high end z lampowymi stopniami I/V, co mnie martwi, bo będę musiał poświęcić im znów nieco czasu.

Standardowy 0202, to plastikowa zabawka o dobrych parametrach technicznych, po prostych modyfikacjach to prawdziwy, muzykalny dac.

Największą poprawę jakości dźwięku dała praca przy głównym kondensatorze elektrolitycznym 2200u/10V.

Polecam wykonanie czynności jw każdemu, kto chce poprawy brzmienia o kilka klas za symboliczną cenę (koszt dolutowanych kondensatorów ~16zł).

https://www.audiostereo.pl/topic/101295-co-po-emu0202/#findComment-2957384

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.