Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza lampa...pytania....

wp45

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :)))

Jestem kompletnym laikiem w temacie lampy...Planuję zakup pierwszej sztuki.

Zastanawiam się nad Xindakiem MT-3 RC, MingDa MC-34A lub MingDa MC300-ASE...

Czy ktoś z kolegów miał okazje porównywać te wzmacniacze? Jakie wrażenia...sam nie wiem który wybrać a nie mam możliwości przetestowania wszystkich w domu.

Pokój 42m kw. kolumny Dali Ikon 7, Yamaha CD R500...z takim czymś miało by to grać...

Proszę o Wasze opinie i spostrzeżania.

https://www.audiostereo.pl/topic/101416-pierwsza-lampapytania/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jeśli masz okazję posłuchać, to najpierw posłuchaj. Dobrze by było, gdybyś posłuchał kilku utworów, które dobrze znasz.

Jak nie, to będziesz brał w ciemno i zapewne będą to "pierwsze koty za płoty". I z tym się musisz liczyć całkiem poważnie.

Miałem okazję posłuchać kilku wzmacniaczy lampowych, a dwa sprawdzić dogłębnie, to nie jest duże doświadczenie, więc nie wypowiadam się autorytatywnie. Mam wrażenie, że bardzo popularne wzmacniacze z lampami EL-34 są dość przeciętne, słuchałem w sumie trzech takich i były bardzo przyzwoite, ale mimo wszystko gorsze od dobrego tranzystora. Mniej szczegółów, gorszy bas, soprany też nie są oszałamiające. A tych wzmacniaczy jest na rynku sporo.

Kolumny Dali Ikon 7 potrafią wydobyć z muzyki bardzo wiele szczegółów, mają zrównoważoną charakterystykę i są neutralne. Dobry wzmacniacz wraz z nimi może dać kupę zadowolenia. Jaki wzmacniacz masz teraz?

Sam używam wzmacniacza lampowego i jestem z niego bardzo zadowolony, więc owszem, lampa może grać fajnie.

Jak na razie zestaw napędza Harman_Kardon AVR 5500...mam go od wielu lat i coś mnie nosi na zmiany ;)

Z kina domowego już dawno zrezygnowałem...

Słucham różnej muzyki....nie mam ulubionej. Od Krajewskiego, Big Cyca i Golców przez muzykę intrumentalną (Vangelis, Mike Oldfield....) po Dianę Krall, Katie Melua.... i nowoczesny (chociaż nie tylko) Jazz.

Właśnie sam nie ogarniam tematu lamp...EL-34 podobno z renomowanych firm grają bardzo dobrze ale czy nie lepiej np KT-88 czy 300b ?

jestem raczej zwolennikiem kupienia raz niż teorii kup, coś taniego, zobacz czy Ci pasuje i później kup coś droższego...

MingDa MC34-A zgrywa się rewelacyjnie z Dali Ikon, moim zdaniem najlepsze połączenie, jedynie słabiej na bardzo ostrym roku. 300B może mieć za mało mocy, jeżeli chciałbyś lepiej to polecam 845.

Zalecam wypożyczenie wzmacniacza i odsłuch w swoim systemie.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

@wp45, nie ma rady kolego, musisz posłuchać przed zakupem, zazwyczaj kolumny dobieramy do wzmaka, nie odwrotnie, więc Ty musisz być ostrożny w podejmowaniu decyzji. Sam ma MC34-A, ale czy to zagra z Dali to nie gwarantuję, musisz posłuchać. Nie sugeruj się też wypowiedzią StaregoM, tanie popularne chińczyki nie są złe, ale trzeba je troszkę dopieścić, zmienić lampy, dobrać dobre kolumny, sporo zmiennych. Jeśli Ci się to uda to dźwięk jaki usłyszysz wszystkie małe wydatki wynagrodzi z naddatkiem ;) Słuchaj więc sam i podejmuj trafne decyzje

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Wiemy coś o tym, prawda Elmero? :) Jedne kolumny grają dobrze a drugie słabo z tym samym wzmacniaczem :) U mnie teraz Phasty i poza basem, który leje się i jest przepompowany-to mnie najbardziej wkurza i jeszcze kilka rzeczy by się znalazło :)-to jest całkiem przyzwoicie. Ale już wiem że coś trzeba z pre zrobić, w monoblokach wymienić lampy, kondensatory i okablowanie. WP45 nie kupuj w ciemno, kolumny pod pachę i jechać posłuchać kilku wzmacniaczy, innej rady nie ma.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Pragnąłbym tylko przypomnieć, iż 3 lata temu (o ile dobrze pamiętam) Ikony zachwycały na AudioShow w połączeniu z Fatmanem. Przy odrobinie szczęścia może znajdziesz jeszcze gdzieś 182-kę.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Defol, no cóż mam powiedzieć ;) jak sobie przypomnę dźwięki i porównam z tym co słyszę w domu, to aż trudno wyjaśnić, że to ten sam wzmacniacz. Niestety nic w tym audio nie jest proste, pokory dużo i cierpliwości trzeba mieć.

MingDa MC34-A zgrywa się rewelacyjnie z Dali Ikon, moim zdaniem najlepsze połączenie, jedynie słabiej na bardzo ostrym roku. 300B może mieć za mało mocy, jeżeli chciałbyś lepiej to polecam 845.

Zalecam wypożyczenie wzmacniacza i odsłuch w swoim systemie.

Rozumiem, że bez odsłuchu i testów się nie obejdzie :)... Nurtuje mnie natomiast pytanie co lepsze: kupić MC34-A i wymienić mu lampy na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy po prostu kupić 845...

wiem, wiem....sam posłucham będę wiedział...ale, żeby posłuchać w takiej konfiguracji to trzeba najpierw wszystko kupić a używanych lamp już nie zwrócę....

Ukryta Zawartość

A uważasz że w 845 lamp nie zmienisz?? ooo powiem Ci, że jak wpadniesz w wzmacniacz lampowy to musisz się liczyć z wydatkami na lampy, nie wiem czy jest taki lampiak, nowy, w którym się lamp na dzień dobry nie wymienia ;)

I nie lampy mocy są najważniejsze, pomimo że małe są lampki sterujące i wejściowe, to wielki dźwięk z nich jest ;)

i jeszcze jedno, w wątku MingDa są moje wpisy ( czasami dzielę się moimi subiektywnymi odczuciami ) odnośnie lampek i tego co wnoszą, poczytaj, popytaj, wyciągnij wnioski i nieprzypadkowo dopiero parę dni temu zmieniłem lampy mocy ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A uważasz że w 845 lamp nie zmienisz?? ooo powiem Ci, że jak wpadniesz w wzmacniacz lampowy to musisz się liczyć z wydatkami na lampy, nie wiem czy jest taki lampiak, nowy, w którym się lamp na dzień dobry nie wymienia ;)

Trochę to dla mnie dziwaczne, kupować nowy wzmacniacz po to żeby wpakować w niego drugie tyle na inne lampy i wiele zmian. A nie lepiej od razu wydac dwa razy więcej i kupić wzmacniacz, z którego można być zadowolonym?

StaryM, ja nie będę z tobą polemizował czy to dziwaczne czy też nie, jedno jest pewne ( a jak napisałeś sam masz wzmaka lampowego ) chcesz mieć dobry dźwięk, zaczynasz od lamp i tyle mam do powiedzenia na ten temat.

Niestety ostatnio nie wygrałem w totka a poprzednią wygraną już rozpuściłem ;) Mam ograniczony budżet...może uda mi się wyciągnąć około 5 tysi ale to koniec na tą chwilę...i stąd te moje pytania czy nie lepiej MC-34-A na porządnych lampach niż 845 na standardzie...kwotowo podobnie wychodzi.

Elmero....

Piszesz, że sam masz MC 34-A od jakiegoś czasu a dopiero ostatnio zmieniłeś lampy mocy. To jakich zmian dokonałeś do tej pory?

Wymianę lamp zacząłem od wywalenia lamp wejściowych i sterujących, w jakiej kolejności to już nie pamiętam, w każdym bądź razie chińskie lampy w standardzie to złom, gra, ale mało tam prawdziwej muzyki jest. Jako lampy wejściowe mam 5751 GE triple mica na szarej anodzie ( na czarnej lepsza jest ) fajne gęste brzmienie, może nie ma strasznego detalu, ale podaje dobry sygnał dalej, koszt z tego co pamiętam to 230 zł z przesyłką z Australii. Później zakupiłem Rytheony 12au7 brandowane dla Baldwina na czarnej anodzie, fajna lampa, też gra gęstym dźwiękiem, jednak w połączeniu z 12ax7 było troszkę za gęsto, więc w ich miejsce wskoczyły RCA Clear Top, rewelacyjne lampy o równym paśmie, jasne z niesamowitą ilością szczegółów i to połączenie to był strzał w 10, dobra podstawa z lamp wejściowych i detal z perlistą górą na sterujących. Jednak, żeby nie było zbyt łatwo, przyszedł czas na lampy sterujące. Miałem możliwość posłuchania w moim wzmaku KT77 Genalexa z nowej produkcji i hmm.... lampa krzykliwa, grająca jasno przegrała z lampami które miałem w standardzie, później posłuchałem RFT, które były już że tak powiem zajechane troszkę, ale i tak zagrały lepiej niż moje, więc zanabyłem piękną kwadrę i po zmianie, dźwięk nabrał szlachetności, może na początku było troszkę nerwowo, ale jak to już się pogrzało trochę to dźwięk naprawdę wyszedł rewelacyjny. Tak więc lampy to ciągły eksperyment jest, cierpliwie trzeba szukać, słuchać. Nic na siłę i na wariata, na spokojnie podejść do tematu. Kupujesz standardową wersję i z czasem zmieniasz lampki, nic cię nie goni przecież, a lampki 12au7 i 12ax7 możesz nabyć na ebay'u za 10$ za parę plus przesyłka, może nie są super sparowane i o emisji 100%, ale masz możliwość za śmieszną kasę zapoznać się z charakterystyką brzmienia danej lampy.

Pozdrawiam

Jest: Linear Audio Research IA30T Mk2

Hmm te ruskie TungSole to mistrzostwo świata żadne nie jest, więc jednak zmieniać trzeba.

Jakie tung sole? Jesli opierasz sie na tescie z highfidelity to zwroc uwage, ze tam jest mowa o wersji pierwszej, ja napisalem o mk2.

Obecnie jest:

4x 6CA7electro harmonix

2x 12AX7 LPS sovtek

1x E80CC siemens NOS

I uwierz mi, ze nic nie trzeba zmieniac.

Pozdrawiam:)

4x 6CA7electro harmonix

2x 12AX7 LPS sovtek

każdy ma króliczka na miarę własnych oczekiwań

byle nie stać w miejscu, kto stoi ten się cofa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja nie mam królika:) Kiedyś miałem psa, ale to było dawno temu:) Doskonale wiesz, że pojedyncze komponenty nie grają, że nawet same lampy nie grają bez reszty toru i nie mam tu na myśli źródeł czy kolumn, a samą budowę wzmacniacza. Nie wiem czy słuchałeś LAR IA30T Mk2, o którym pisałem, ale to co dostajemy jako całość, gra tak, że nie trzeba wymieniać lamp. Oczywiście są lampy lepsze od sovteków jak chociażby PSVANE, które akurat mam bo kupiłem do poprzedniego wzmacniacza i teraz też ich używam. Tak na marginesie co bys polecił jako zastępstwo 6CA7 EH (o sovteki nie pytam bo mam psvane). Pozdrawiam. PS nie zgadzam się, że kto stoi w miejscu w audio ten się cofa. Po prostu taka osoba ma to co jej w zupełności wystarcza, czyli spokój:)

Wiem jedno. Gdybym nie miał lampy, a dopiero się przymierzał do kupna, to po tych wpisach wybrałbym dobry tranzystor. ;)

Jesli ktos zaczyna od kupowania wzmacniaczy lampowych, ktore po wyjsciu z fabryki nie graja i najlepiej to wymienic w nich wszystko, to sie nie dziwie, ze pojawiaja sie takie wpisy, z ktorych wynika, iz w kazdej lampie nalezy wymienic lampy. W moim nie trzeba bo to przemyslana konstrukcja jest, w Lebenie tez nie trzeba, w Dubielu podobnie. Ale te wzmaki nie kosztuja 2,5 kola tylko wiecej. Jak ktos kupuje fiata a chce miec bmw to co tu sie dziwic? Ktos na tym forum napisal, ze aby gralo to musi kosztowac, i to jest prawda przynajmniej w zakresie wzmacniaczy - w tym wpadku lampowych.

Co do psvane to oczywiscie zgadzam sie z SzuB'em.

Tak na marginesie to i wypasione bmw mozna jeszcze tuningowac. Jak ktos ma ochote to mozna zmienic wszystko i zaplacic drugie tyle. Tylko po co? No chyba, ze z tuningu robimy nasza pasje a nie ze sluchania muzyki.

Jakie tung sole? Jesli opierasz sie na tescie z highfidelity to zwroc uwage, ze tam jest mowa o wersji pierwszej, ja napisalem o mk2.

Obecnie jest:

4x 6CA7electro harmonix

2x 12AX7 LPS sovtek

1x E80CC siemens NOS

I uwierz mi, ze nic nie trzeba zmieniac.

Pozdrawiam:)

Hmm no i jakoś nie wierzę, w ogóle mało wiary we mnie jest, zanim nie usłyszę to nie wierzę, a w lampy z nowej produkcji nie wierzę w ogóle, ale to już nie na wierze się opiera, a na uszach. Jeśli mówisz, że nie musisz niczego zmieniać, gratuluję, nie ma tu słowa ironii z mojej strony, naprawdę gratuluję.

Ja niestety nie mogłem u siebie zaakceptować dźwięku i syfu jaki dają lampy nowej produkcji i tak właśnie rozpoczęła się moja "przygoda" z lampkami. Psvane, ehh SzuB ma o nich dobre zdanie, ja natomiast mam o nich zdanie o 180 stopni odmienne, nie moja bajka, nie dla mnie jej efekciarstwo, żeby nie było, że wojnę chcę wywołać, po prostu nie moja bajka.

mamel dobrze powiedział, każdy ma jakiegoś króliczka, którego goni, mój jak na razie ma kształt lampy elektronowej z wielkimi uszami.

Pozdrawiam

Proszę nie żartować.

Nie zartuje, zajechane sowiety wyjete z Rubina zagrają lepiej niz te Psfane, ktore to nota bene sa rebrandowanymi lampami kilku firm-krzakow, tłukących je masowo, z pomocą chińskich dzieci w stodołach gdzies na chinskiej prowincji.

Nie zartuje, zajechane sowiety wyjete z Rubina zagrają lepiej niz te Psfane, ktore to nota bene sa rebrandowanymi lampami kilku firm-krzakow, tłukących je masowo, z pomocą chińskich dzieci w stodołach gdzies na chinskiej prowincji.

Proszę nie bredzić.

A pozostałym polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

A wszystkim miłośnikom lampowych szrotów (ale nie prawdziwych NOSów, rzecz jasna) zalecam odsłuch wspaniałych lamp Psvane w dobrze skonstruowanych wzmacniaczach. To są wybitne lampy pod względem brzmienia, najlepsze z bieżącej produkcji.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.