Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 40-46 jaki ? ratunku ok 2500zł

piotr6

Rekomendowane odpowiedzi

Arton55 ce prawda go chwali, ale inni Koledzy z Forum są na temat UT mniej entuzjastyczni. Powiadają, że ma w porównaniu z innymi plazmami Panasonica relatywnie taki sobie obraz. Sam się nie wypowiadam, gdyż go nie widziałem "w akcji". Najlepiej przejdź się sam do marketu i obejrzyj UT i ST.

Nie tylko X50. O ile dobrze pamiętam to nie jest on Full HD, tylko HD Ready. Z tego co widzę: 50" UT można znaleźć za 2729 PLN, a ten model jest Full HD.

To jest dla wielu wieczny dylemat: czy brać telewizor większy a gorszy, czy też zmniejszyć apetyt co do wielkości, a w ramach posiadanego budżetu kupić model wyższej klasy, dający zauważalnie lepszy obraz.

Czyli jeśli zmniejszę wymagania rozmiaru do 42" i wybiorę ST50, to zauważę gigantyczną różnicę? Nie jestem jakimś tam koneserem i nie przeleciało mi przez ręce dziesiątki telewozorów, nadal mam 13-letniego 29" kineskopa Panasonic z którego jestem zadowolony, tylko trochę brak cali w nowym pokoju.

Czyli jeśli zmniejszę wymagania rozmiaru do 42" i wybiorę ST50, to zauważę gigantyczną różnicę? Nie jestem jakimś tam koneserem i nie przeleciało mi przez ręce dziesiątki telewozorów, nadal mam 13-letniego 29" kineskopa Panasonic z którego jestem zadowolony, tylko trochę brak cali w nowym pokoju.

Teraz idz juz spać, a jutro do sklepu.Pozdrawiam :)

Czyli jeśli zmniejszę wymagania rozmiaru do 42" i wybiorę ST50, to zauważę gigantyczną różnicę?

Gigantyczną to może słowo przesadzone. Ale (z tego, co mówią Koledzy, który oglądali zarówno UT, jak i ST) znaczącą poprawę obrazu zauważysz natychmiast. Dlatego proponuję przejść się do marketu i obejrzeć obydwa "w akcji".

troche podzwoniłem ten telewizor Panasonic TX-P42ST50E jest w cenach ok od 2900 czy jednak coś tańszego się nie znajdzie , no chyba ,że UT on jest w granicach 2350?

UT to Ty Piotr6 lepiej nie kupuj bo ma kiepską czerń i słaby procesor, a objawia się to smużeniem w ruchu i małą ilością stopni szarości.

Mam UT i nic nie smuży. Matryca nie posiada wprawdzie filtra czerni ale moim zdaniem jest on zbyteczny a nadodatek źle działa. Powoduje on, że przy zmianie kąta patrzenia /góra-dół/ natepuje istotna i wyraźnie widoczna zmiana poziomu luminancji! Czerń jaką się uzyskuje w praktyce nie istnieje a na pewno w trybie kinowym, co jest jego zaletą. Ewentualne regulacje można samemu wykonać. Wystarczy generalnie w menu obraz dla każdego z trybów obrazu i pracy /TV,HDMI i NET/ wejść w balans bieli i posprawdzać czy jest ustawiony na normalny. Jak nie to ustawić. Proste co?

@ Arton 55

Przypomniały mi się dwa powiedzenia:

1. Mojej nauczycielki geografii z liceum: "takie idiotyzmy to się w powieściach czyta";

2. Oraz stare chińskie przysłowie: "trapi cię jakaś niemożność? dorób do tego ideologię".

Filtr czerni zbyteczny? Wprost przeciwnie. W plaźmie jest to rzecz o podstawowym, fundamentalnym znaczeniu. Im lepszy - tym lepiej. Dla jakości obrazu. Plazma bez tego filtra jest ułomna.

>witek

Myślę, że mam choć nie każdy jest idealny. Powiedz jak to zaobserować. Oglądam mecze i inne audycje sportowe i nic nie widzę.

>Bobcat

Ta czerń jest sztuczna a najgorsza jest ta wada zaciemniajaca obraz. Tak czy nie?

Nie. Trudno mówić o jakimkolwiek "zaciemnianiu obrazu" w sytuacji gdy przy parametrach na max jest on i tak za jasny i za bardzo daje po oczach. Pozatym czerń nie jest sztuczna, tylko taka jak być powinna. A nie ciemna szarość robiąca za czerń.

Stawiasz sprawę na głowie. Im lepsza czerń - tym lepszy kontrast, plastyczność i wszystkie inne parametry składające się na szeroko pojmowane pojęcie jakości obrazu.

CZEGOŚ BRAKUJE W TYCH OBRAZACH?

Owszem. Brakuje. Czerni i kontrastu, plastyczności. Zwłaszcza na pierwszych trzech. Obrazy jak z kiepskiego LCD. Bo z dobrego LCD (niekoniecznie od razu górna półka) są znacznie lepsze.

Arton czy nie daje Ci do myślenia, że Ty uprawiasz (nazwijmy to delikatnie acz elegancko) polemikę w każdym wątku, na każdy temat i ze wszystkimi? Przecież zaglądam nie tylko do Kino Domowe.

CZEGOŚ BRAKUJE W TYCH OBRAZACH?

O, Arton55 znowu spamuje foteczkami. Co mamy na ich podstawie ocenić kolego? Nasze monitory, tak? No bo przecież na nich wyświetlone są :)

Czerń jaką się uzyskuje w praktyce nie istnieje a na pewno w trybie kinowym, co jest jego zaletą.

Istnieje - w Egipcie. Znasz takie powiedzenie "Egipska ciemność"? :)

Widzę jedna osoba nie jest ślepa.

To prawda problemem w plazmach są odbicia przy niskiej luminancji. Widać to tylko na jednym zdjęciu. Ogólnie obraz jest OK. Gdyby nie to że na bliskiej bieli ścianie jest zainstalowany bliski czerni ekran akustyczny nic by nie było widać. Dodam, że w innych telewizorach również wystepują.

>Bobcat, Maciej Koper

Ja problemów nie mam. Forum przegladam na plaźmie. Stanowicie niezłą parę. Jeden ogląda TV drugi go obsługuje. Wnioskuję Bobcat nie zapłaciłeś za kalibrację monitora komputerowego LCD. Współczuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.