Skocz do zawartości
IGNORED

integracja niezłego stereo i kina domowego?

Sentinel44

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

nadszedł moment, o którym myślałem już dawno. Mam niezłe stereo w postaci głośników Focal, napędzanych wzmacniaczem Electrocompaniet ECI-1. Mam też Blu ray Philipsa do oglądania filmów, oraz dodatkowo wzmacniacz Struss 140- nie używany w tej chwili. Blu ray mam podłączony cyfrowo do DACA Electrocompanieta, i biegnie do niego zmiksowany sygnał stereo. Chciałbym jednak rozbudować swoje stereo, z którego tak na marginesie jestem bardzo zadowolony, i nie zamierzam niczego zmieniać, do (prawie) pełnego kina domowego. Planuję dokupić głośnik centralny, Focala oczywiście, a w ścianę za miejscem odsłuchu zainstalować głośniki ścienne - jako tylne kina domowego, też Focala. Chciałbym też wykorzystać moje głośniki stereo jako fronty w kinie domowym, najlepiej tak aby niczego nie trzeba było przepinać. Myślę o dwóch rozwiązaniach:

1. kupić jakiś używany, za nie więcej niż 1500 złotych dobry amplituner (nawet starszej generacji bo na HDMI w nim mi nie zależy, raczej chodziłoby mi o jak najlepszy sygnał audio), i wypuszczony z niego sygnał frontów z pre wprowadzić do ECI-1 pod normalne wejście, choćby aux. Centralny i tyły będą wtedy zasilane z tego amplitunera. Niestety ECI nie ma bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy, więc sygnał dodatkowo biegłby przez jego przedwzmacniacz, ale mam wrażenie, że nie jest to poważny problem techniczny, a jedynie drobna niedogodność ergonomiczna. Pytanie: jaki wybrać amplituner w tej cenie, i czy jest w nim możliwość wpuszczenia sygnału suba, tak aby był odtwarzany przez głośniki frontowe? Bas w stereo mam super, więc ominąłbym konieczność zakupu suba.

2. mam też taki pomysł aby wykorzystać Strussa. Bluray ma dekodery i wyjście analogowe 5.1, więc nie jest problemem wypuszczenie sygnału frontowego na ECI. Mógłbym wtedy wykorzystać Strussa do napędzenia tyłów, dokupić jakiś niezły używany kolejny wzmacniacz stereo, którym napędziłbym głośnik centralny. Oczywiście są niedogodności zastosowania takiego rozwiązania, choćby to, że trzeba by wtedy regulować głośność każdej pary głośników "na ucho", i dodatkowo trzeba by dokupić jakiegoś dobrego suba. Ciekaw jestem jednak czy takie rozwiązanie nie miałoby jednak przewagi w jakości dźwięku nad rozwiązaniem z pkt.1? I czy to w ogóle ma sens?

Nie mam niestety większego doświadczenia w kinie, więc proszę o pomoc i opinie.

2. mam też taki pomysł aby wykorzystać Strussa. Bluray ma dekodery i wyjście analogowe 5.1, więc nie jest problemem wypuszczenie sygnału frontowego na ECI. Mógłbym wtedy wykorzystać Strussa do napędzenia tyłów, dokupić jakiś niezły używany kolejny wzmacniacz stereo, którym napędziłbym głośnik centralny. Oczywiście są niedogodności zastosowania takiego rozwiązania, choćby to, że trzeba by wtedy regulować głośność każdej pary głośników "na ucho", i dodatkowo trzeba by dokupić jakiegoś dobrego suba. Ciekaw jestem jednak czy takie rozwiązanie nie miałoby jednak przewagi w jakości dźwięku nad rozwiązaniem z pkt.1? I czy to w ogóle ma sens?

To nie , ponieważ twój player nie dostarczy DTS HD " dobrze rozkodowany " i zamieniani na analog słabym Dacem do wyjść analogowych 5.1 tegoż odtwarzacza . Będziesz miał " core " , taki trochę lepszy stary DTS . Poza tym w amplitunerze jest wiele ustawień kalibracyjnych , a playerze nie .

1. kupić jakiś używany, za nie więcej niż 1500 złotych dobry amplituner (nawet starszej generacji bo na HDMI w nim mi nie zależy, raczej chodziłoby mi o jak najlepszy sygnał audio), i wypuszczony z niego sygnał frontów z pre wprowadzić do ECI-1 pod normalne wejście, choćby aux. Centralny i tyły będą wtedy zasilane z tego amplitunera. Niestety ECI nie ma bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy, więc sygnał dodatkowo biegłby przez jego przedwzmacniacz, ale mam wrażenie, że nie jest to poważny problem techniczny, a jedynie drobna niedogodność ergonomiczna. Pytanie: jaki wybrać amplituner w tej cenie, i czy jest w nim możliwość wpuszczenia sygnału suba, tak aby był odtwarzany przez głośniki frontowe? Bas w stereo mam super, więc ominąłbym konieczność zakupu suba.

Tak , źródła dźwięku stereo bezpośrednio do wzmacniacza stereo , można też przez zewnętrzny DAC .

W amplitunerach jest tak , że gdy w systemie nie ma suba , to można ustawić przekierowanie kanału LFE ( efektowny niskiej częstotliwości d o frontów , a fronty ile są wstanie wydać z siebie to tyle wydadzą . Np . gdy kalibracja automatyczna nie wykrywa suba to ustawia automatycznie : sub ---- FRONT ( tak jest w moim starym ampli Yamaha )

Wybierając amplituner upewnij się czy ma wyjście wielokanałowe analogowe pre -out 5.1 lub 7.1 .

Gość Gość

(Konto usunięte)

Przy tej jakości sprzetu który masz, jesli nie chcesz pogorszyć sobie przy okazji stereo, ratuje Cię tylko zakup dobrej jakości processora kina domowego. Do niego podepniesz i EC1 na fronty i strussa na tyły. Dokupisz jakiś monoblok na central i suba.

Przy tej jakości sprzetu który masz, jesli nie chcesz pogorszyć sobie przy okazji stereo

Samego stereo nie pogorszy , bo w odsłuchu stereo nie będzie w torze amplitunera , lub procesora KD .

Jednak procesor KD to co innego niż nawet najlepszy amplituner KD . Procesor jest lepszy .

Gość Gość

(Konto usunięte)

Samego stereo nie pogorszy , bo w odsłuchu stereo nie będzie w torze amplitunera , lub procesora KD .

Jednak procesor KD to co innego niż nawet najlepszy amplituner KD . Procesor jest lepszy .

Jak nie będzie amplitunera?

Jak byś to połączył? Czy ten EC1 ma wejście main-in, procesor?

Jeśli ma to faktycznie przy odsłuchu stereo sygnał pójdzie ze źródła na wejście przedwzmacniacza w EC1, a ten z kina domowego z pre-out frontów amplitunera, własnie na wejście main-in we wzmaku. Ale jeśli tego nie ma to się tak nie uda.

Jak nie będzie amplitunera?

W torze przy odsłuchu stereo nie będzie amplitunera , gdyż bezpośrednio analogiem lub poprzez DACA do wzmacniacza stereo zintegrowanego np . DVD --- cyfrowo do ampli , a do wzmaka analogiem np . BR HDMI do ampli , a caxoalem do DACA i do wzmaka analogiem .

Jak byś to połączył? Czy ten EC1 ma wejście main-in, procesor?

Przyzwyczaiłeś się do takiego wejścia i nie dopuszczasz możliwości kręcenia podwujnie gałami w KD .

Niestety ECI nie ma bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy, więc sygnał dodatkowo biegłby przez jego przedwzmacniacz, ale mam wrażenie, że nie jest to poważny problem techniczny, a jedynie drobna niedogodność ergonomiczna.

Jeśli ma to faktycznie przy odsłuchu stereo sygnał pójdzie ze źródła na wejście przedwzmacniacza w EC1, a ten z kina domowego z pre-out frontów amplitunera, własnie na wejście main-in we wzmaku. Ale jeśli tego nie ma to się tak nie uda.

Do końca nie rozumiem tego co chcesz powiedzieć , ale tak jak wcześniej wspomniałem przy :

połączeniu wzmak stereo integra ( nawet bez odpowiedniego wejścia na końcówkę mocy ) + ampltuner , połączenie cyfrowe " 5.1 " realizuje się do amplitunera , stereo analogowe bezpośrednio pod pod różne wejścia liniowe wzmaka stereo .

, a i w ogóle przy odsłuchu stereo amplituner jest wyłączony .

Gość Gość

(Konto usunięte)

A teraz jane. Tylko, że tak jak piszesz niestety wtedy trzeba przy każdym odłsuchu kina domowego ustawiać głośność frontów. Jak komuś nie przeszkadza to O.K. ale mało to wygodne i słabe rozwiązanie. Jak idelanie ustawić głośność jaka mieliśmy przy kalibracji systemu?

Jak idelanie ustawić głośność jaka mieliśmy przy kalibracji systemu?

Przykładowo przy tym wzmacniaczu stereo i przy tych kolumnach frontowych ustawiamy w wzmacniaczu pokrętło głośności na godzinę 12 -- stą i tak kalibrujemy cały system KD , najlepiej za pomocą automatycznej kalibracji , a amplituner poustawia na każdy kanał poziom wyjściowy ( ileś tam decybeli ) . Gdy słuchamy KD to wzmacniacz stereo na 12 - stą godzinę , a całym systemem steruje pokrętło amplitunera .

Dlaczego na 12 ? . Najlepiej sprawdzić na systemie stereo gdy jest wystarczająco głośno to może być i na 11 - stą .

Miąłem taki przypadek gdy w moim połączeniu Yamaha AX 396 + ampli , ustawiłem pokrętło w wzmaku do końca , to kalibracja wariowała , cyrk normalny , zrobiłem na 13 - stą i OK .

UWAGA : PYTAJĄCY GDY KOŃCZYSZ ODSŁUCH SYSTEMU KD , TO NIE ZAPOMNIJ OD RAZU ŚCISZYĆ WZMAK STEREO , PEWNIE WIESZ DLACZEGO .

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale jasne że można sobie tak jak piszesz poradzić. Ale jest to, jak sam zauważyłeś, następny element, na który przy takiej konfiguracji, trzeba zwracać uwagę i go kontrolować. Mało tego, są wzmaki gdzie idealne ustawaienie takiego samego poziomu głosności jest banalne ale i takie konfiguracje gdzie malutkie przekręcenie powoduje bardzo dużą zmianę natężenia dźwieku. Mało tego na gałce nie ma wyczuwalnych poziomów ustawień i naprawdę może być ciężko z idelaną 12-tą.

Ja mam 3 pytania od siebie.

- Jaki to model Blu-Ray i co sądzisz o jego jakości przy odtwarzaniu CD lub ścieżki LPCM 2.0 via RCA do wzmaka ?

- Ile chciałbyś max. wydać na upgrade do kina (bez głośników ) ?

- Czy bierzesz pod uwagę pasywny przedwzmacniacz 5.0 na zmotoryzowanym potencjometrze ?

W torze przy odsłuchu stereo nie będzie amplitunera , gdyż bezpośrednio analogiem lub poprzez DACA do wzmacniacza stereo zintegrowanego np . DVD --- cyfrowo do ampli , a do wzmaka analogiem np . BR HDMI do ampli , a caxoalem do DACA i do wzmaka analogiem .

Do końca nie rozumiem tego co chcesz powiedzieć , ale tak jak wcześniej wspomniałem przy :

połączeniu wzmak stereo integra ( nawet bez odpowiedniego wejścia na końcówkę mocy ) + ampltuner , połączenie cyfrowe " 5.1 " realizuje się do amplitunera , stereo analogowe bezpośrednio pod pod różne wejścia liniowe wzmaka stereo .

, a i w ogóle przy odsłuchu stereo amplituner jest wyłączony .

dziękuję za szybki odzew i pomoc :))

tak właśnie to sobie wyobrażałem, cyfrowo z blu raya do amplitunera KD, stamtąd analogowo z wyjścia frontów na wejście wzmacniacza ECI powiedzmy aux. Wadą jest podwójna regulacja głośności w takim układzie ( w amplitunerze KD i w przedwzmacniaczu integry) ale wydaje mi się, że po prostu trzeba tylko nieco uważać, zgodnie z uwagą kilka postów wyżej (dzięki). Nie stanowi to jednak dla mnie problemu. Zastanawiam się nad wyborem amplitunera w cenie jakieś do 1,5 tyś, nie znam wiedzy po prostu, czy lepiej kupić jakiegoś Denona, Pionieera czy Yamahę (jeśli tak to jaką) czy może coś w rodzaju Rotel, czy Arcam (też czasami można coś takiego trafić).

przekierowanie kanału LFE na fronty jest we wszystkich amplitunerach KD, czy tylko w wybranych?

i czy we wszystkich jest funkcja kalibracji?

Co to ten procesor? i jaki model ewentualnie?

przekierowanie kanału LFE na fronty jest we wszystkich amplitunerach KD, czy tylko w wybranych?

Raczej we wszystkich , tylko pewnie pod różnymi " nazwami " ustawienia , zresztą przed kupnem można wygoglować instrukcję .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i czy we wszystkich jest funkcja kalibracji?

W takiej cenie używanego pewnie tak , to łatwo sprawdzić w danych technicznych i po wyglądzie panelu przedniego ( ma być gniazdo dla mikrofonu kalibracyjnego ) .

Automatyczna kalibracja to jest mikrofon ( dostarczony razem z amplitunerem ) , który podłącza się do amplitunera ( panel przedni ) , amplituner wysyła do kolumn tony testowe , mikrofon odbiera i puszcza do ampli , ampli analizuje i ustawia . Później można wprowadzać na swoje ucho korekty w manualnych ustawieniach , lub samemu ustawiać bez kalibracji automatycznej .

Zastanawiam się nad wyborem amplitunera w cenie jakieś do 1,5 tyś, nie znam wiedzy po prostu, czy lepiej kupić jakiegoś Denona, Pionieera czy Yamahę (jeśli tak to jaką) czy może coś w rodzaju Rotel, czy Arcam

, a grom wie , dobrze byłoby żeby miał dobrą sekcję przedwzmacniacza i odpowiednio dużo mocy do zasilenia trzech kolumn .

Niejaki chyba Dariusz założył temat o amplitunerach używanych i powymieniał po kolei ich jakość .

Co to ten procesor? i jaki model ewentualnie?

Procesor AV to taki jakby przedwzmacniacz w systemie dzielonym stereo , podłączanym do zewnętrznych końcówek mocy .

Z tym że procesor też pewnie ma kalibrację automatyczną , ma na pewno dekodery Audio , cyfrowe wejścia , PORZĄDNY DAC , wyjścia cyfrowe , wyjścia analogowe RCA , a nawet XLR i może to być w pełni zbalansowane .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

, a są jeszcze bardzo stare " procesory DSP Yamahy , takie które mają wbudowane trzy końcówki mocy do zasilenia surraundów i centralnej , specjalnie zrobili gdy wchodziło KD , żeby goście podłączali do swoich starych dobrych wzmaków , kończyła się epoka stereo , a teraz może jest powrót ?

Lecz w takich Yamahach DSP nie ma automatycznej kalibracji , gdyż jeszcze takich wynalazków nie było , nie jestem pewien czy mają dekodery DD i DTS ( raczej nie mają , bo jakoś nie widzę wejść cyfrowych ) .

Podobno taki DSP to HO ho ho .

Ten to jakiś chyba niski model ?

Ukryta Zawartość

O DSP Yamahy piszę tak dla ciekawości .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam 3 pytania od siebie.

- Jaki to model Blu-Ray i co sądzisz o jego jakości przy odtwarzaniu CD lub ścieżki LPCM 2.0 via RCA do wzmaka ?

- Ile chciałbyś max. wydać na upgrade do kina (bez głośników ) ?

- Czy bierzesz pod uwagę pasywny przedwzmacniacz 5.0 na zmotoryzowanym potencjometrze ?

to Philips BDP7300, któremu niedawno zaktualizowałem soft. Jakość dźwięku? Gra :)) A poważnie, używałem go na dwa sposoby. Na początku analogowo podawałem jego sygnał z wyjścia stereo na ECI. Grało, ale bez szaleństw. Na poziomie powiedzmy taniego odtwarzacza CD. Potem dorobiłęm się porządnego DACa (electrocompaniet ECD-1) i wtedy podałem na wzmacniacz sygnał stereo z wyjścia cyfrowego na kablu coax. Dźwięk sporo lepszy, ale w porównaniu do tego systemu ale z sygnałem podanym z dedykowanego napędu CD (Wadia 23) nie ma startu. Sam byłem w szoku, że sam napęd ma takie znaczenie, ale fakt potwierdzili również moi koledzy, więc coś w tym jest. Faktem jest, że trochę inaczej się ogląda koncerty w nawet w stereo, a inaczej słucha samej muzyki w skupieniu. Mam dobre stereo do słuchania, a budując kino liczę po prostu na jak najlepszą zabawę, fun.

Na sam sprzęt (używkę) chciałbym wydać nie więcej niż 1,5 tyś. Chyba, że naprawdę dodając dwie, trzy stówy trafiłaby się okazja kupić coś naprawdę dużo lepszego.

Pasywne pre 5.0? nigdy nie widziałem czegoś takiego :((

Struss 140 do ludzi, a za tą kasę :

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

A pasywny pre. może wyglądać choćby tak :

81058648388819607931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

fajny sprzęt ta emotiva.

na razie zostanę jednak przy amplitunerze. Pojawiła się nowa opcja: Anthem mrx300. Jest sporo droższy niż początkowa kwota o jakiej myślałem wydać, ale jeśli warto to zdołam. Ma to co mi potrzeba, a i marka szacowna. Tylko mało opinii w necie, i chyba niezbyt popularny jest to sprzęt. Dobrze za to o nim pisali w HFiM swego czasu. Ciekawe jak się on ma do amplitunerów popularnych producentów?

na Athemie nikt się zasadniczo nie zawiódł... - ale to drożej znacznie...

- ja bym dał -

- procesor - do niego AKTYWNY centralny -

- przody prze Elektro (tu ta wymieniana niedogodność że trzeba głośność ustawiać - ja tak mam i nie narzekam)

- tyły przez strusa - będzie aż za bogato

- sub aktywny (ale przy dużych przodach nie jestem zwolennikiem suba)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

tak, wiem, ale pewnym zrządzeniem losu pojawił się on w moim zasięgu :)) o subie na razie nie myślę, choć go nie wykluczam, zobaczymy po prostu co będzie dalej. Lubię bas barwny, bardziej zależy mi na jego konturze i mam nadzieję, że taki będzie z frontów. Mam tam dwa 21 cm głośniki z polikevlaru z podwójną cewką.

ze Strussem próbowałem coś podobnego, kiedy zasilał jakieś bzdurne tanie głośniczki podłączony do wyjść analogowych (tyły) bluraya. Przy oglądaniu filmów coś tam było słychać... Fronty były puszczone przez ECI podłączonego do analogowego frontowego wyjścia bluraya. Wiem, że to tylko namiastka, i dlatego chciałbym stworzyć coś porządnego...

i dlatego chciałbym stworzyć coś porządnego...

no to bierz athema :) ja mam soniego 9000 es - właśnie sam procesor

i idzie przód do MF A 300

a tył do stareńkiej końcówki mocy

- jest dobrze nawet bardzo! -

ale w kinie dla mnie obraz 100 cali to podstawa (daje z rzutnika)

Tu Tałer z takiego zestawu w deteesi i blureja w wersji SE to mjut i orzeszki :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.