Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy kina domowego w sklepie internetowym - zestaw do 8 tys

germanski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie serdecznie - to mój pierwszy temat na forum ;)

Chcę zakupic nowe kino domowe i natrafilem na oferte n/w sklepu :

Czy ktoś z was robił tam już zakupy : www.kon-sul.pl/

W zakładce : zestawy kina domowego -> podaje jeden przykład :

1)

YAMAHA RX-A820

BD-S473

2 x KLIPSCH RF-62 FRONT SPEAKER (1 szt w kartonie)

1 x KLIPSCH RC-42 CENTER SPEAKER (1 szt w kartonie)

2 x KLIPSCH RS-42 SURROUND SPEAKER

i to wszystko kosztuje: 8255zł

ceny z allegro - gdybym kupował osobno :

3 249,00 zł

899,00 zł

2x 2 149 zł

1 099,00 zł

para RS-42 1 799 zł

------ = suma 11 350 zł

Róznica jest bardzo duża : troche ponad 3000zł czy gdzieś jest haczyk ?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za odpowiedzi !

Witaj,

jest to cena zawierająca spory, choć pewnie realny w wielu sklepach upust. Jeśli jednak chcesz wydać 8 tys. zł. najpierw skup się na wyborze optymalnej konfiguracji zestawu. Nawet jeśli kupisz zestaw w super najniższej cenie w Polsce, ale nie będzie on spełniał Twoich wymagań, radość z zaoszczędzonej kwoty szybko minie i pojawi się gorycz źle wydanych pieniędzy.

Aby przygotować Ci kilka konkretnych konfiguracji, podaj proszę trochę informacji:

1. jakie będzie wykorzystanie zestawu - czy tylko filmy, kino domowe, czy także muzyka, koncerty

2. jeśli muzyka, to jakie zazwyczaj słuchasz gatunki muzyczne, podaj proszę ewentualnie zespoły,

3. jakie preferujesz brzmienie, czy bardziej ciepłe, spokojne, łagodne, czy dynamiczne, ostre, jasne,

4. jakie masz wymagania w kwestii funkcjonalności zestawu

5. jak duże posiadasz pomieszczenie odsłuchowe - opisz krótko jak wygląda, jakie jest możliwe ustawienie kolumn

6. czy masz wymagania w kwestii kolorystyki kolumn,

7. jaki ostateczny budżet chciałbyś przeznaczyć na kompletny system

Czekam na szczegóły, na ich podstawie postaram się przygotować kilka konkretnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj ,

To będzie tak naprawdę moj pierwszy zestaw "kina" domowego- jestem amatorem dlatego tez nie chce przesadzić i chcialbym wydac pieniadze rozsadnie.

Odpowiedzi do Twoich punktów:

1. filmy 65% / muzyka 35% -> Moj plan: Chce sobie obejrzec jeden dobry film wieczorem po calym dniu i odczuc Dużą róznicę w jakości dzwieku (takie własne kino )w stosunku do wbudowanych glosnikow w TV. .

2. A w innych godzinach bede sluchac typowo radiowe piosenki a la składanki ESKA / RMF hity na impreze /summer hits. Piosenki w stylu Somebody that i used to know / Endless summer, moving in the right direction .. Nic skomplikowanego ;)

3. Cięzko mi sie ustosunkowac do tego punktu .. mysle , ze bardziej dynamiczne ..

4. Funkcjonalnosc zestawu - odtwarzanie plikow przez pendrive'a ( zeby wszystko sie uruchomiło z roznymi rozszerzaniami video ) , blue ray -> Zaczynam swoja przygode z AUDIO/VIDEO - dlatego to bedzie material na nauke a chcialbym kupic cos raz -a dobrze.

5. Pomieszczenie ok 28m2 , prostokat , na jednym z dluzszych bokow jest duza kanapa , ktora jest dostawiona do sciany a telewizor z audio bedzie na przeciwko . Ciezko bedzie mi ustawic tylnie glosniki za soba - moga byc jedynie w tej samej linii co kanapa. Poza biurkiem , ktore bedzie troche blokowalo miejsce w lewym rogu pokoju - cala reszta jest dostepna.

6. Odpadają wszelkie Jasne kolory /biel -> ciemniejszy braz /czern jak najbardziej .

7 KOSZTA - i tu jest najwiekszy problem ... bo nie wiem ile powinienem wydac na zestaw aby niepotrzebnie przeplacac .. Poczatkowo myslalem ,zeby kupic tylko dwa fronty i wzmacniacz ( tak za 3500zł ) do KD , pod pozniejsza rozbudowe - jednak Sprzedawca mowil ,ze jesli zalezy mi tez na jakosci stereo - to musze zaopatrzyc sie w wzmacniacz stereo bo jest ogromna roznica - > jednak to rownoczesnie przekresla pozniejsze plany co do Kina domowego .

-> pozniej zaczalem patrzec na zestawy 5.0 z lepszym amplitunerem / kolumnami -> ktore pozwolily by na dobry dzwiek zarowno w filmach i w muzyce. W sklepie zwrocily moja uwage Kolumny Diali Zensor 7 ( niestety jeszcze nie bylem na odsluchu ) ; zbieraja one pozytywne opinie w necie i wygladaja przepieknie.

Pyt. Czy brak subwoofera w zestawie KD 5.0 jest bardzo slyszalny ? czy na prawde warto w niego zainwestowac ta spora /dodatkowa kwotę ( lepsze ,wieksze modele po 2000zł ) ?

Jeśli chodzi o bardzo dobry ( tak mi sie wydaje ), kompletny zestaw to w tym sklepie znalazlem:

ONKYO TX-NR818 + BD-SP309 + DALI ZENSOR 7 + E-12F za 8800zł

Jest to duzo pieniedzy jednak wszystkie te elementy kupowane odzielnie wyjda o wiele drozej ( sam ten SUB na allegro kosztuje az 2500zł ... a tu jest zestaw 5.1 Zensor 7 + markowy Blue ray i amplituner , ktory kosztuje 4300zl ... ) Tylko pytanie czy warto ?? Moze wystarczy zestaw 5.0 z tanszym amplitunerem :

ONKYO TX-NR616 + BD-SP309 + DALI ZENSOR 7 set za 6000zł

Pyt. Nie chcialbym wydawac jeszcze dodatkowych pieniedzy na odtwarzacz CD , czy sluchanie oryginalnych plyt CD na blue rayu da dobre efekty na takim sprzecie ?

Mam nadzieje ,ze dotrwaliscie do konca mojego wywodu ;)

Do twoich wymagań szkoda kasy kup prosty i tani amplituner z kolumnami razem za 4000 pln,np jakiś Pioneer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w innych godzinach bede sluchac typowo radiowe piosenki a la składanki ESKA / RMF hity na impreze /summer hits. Piosenki w stylu Somebody that i used to know / Endless summer, moving in the right direction .. Nic skomplikowanego ;)

Do twoich wymagań szkoda kasy kup prosty i tani amplituner z kolumnami razem za 4000 pln,np jakiś Pioneer

Mam takie samo zdanie .

Nie sądzę żebyś ewoluował do poprawnego stereo , niemniej jednak jeśli da się to wybierz amplituner który ma na wyposażeniu wyjście wielokanałowe analogowe pre - out 5.1 , lub 7.1 , trudno będzie znaleźć w tej cenie taki ampli ( chyba , że ze starszej serii taki , jak amplituner bardzo dobry w kinie domowym o porządnej mocy i przystępny cenowo HK 255 , lub jakąś Yamahę ) , ale zwróć na to uwagę , nalegam .

, a do czego to , to enigmatycznie wkleję rysunek , a najpierw zacytuję Cię :

Sprzedawca mowil ,ze jesli zalezy mi tez na jakosci stereo - to musze zaopatrzyc sie w wzmacniacz stereo bo jest ogromna roznica - > jednak to rownoczesnie przekresla pozniejsze plany co do Kina domowego

Ukryta Zawartość

post-35801-0-22323800-1362273859_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest wszystko optymalne , może sub troszkę za mały , ale jesteś początkujący i będziesz pod dużym wrażeniem .

, a co do odtwarzacza Blu ray to zobacz Panasoniki , tańsze , które wygrały uczciwy test :

Ukryta Zawartość

Post nr 34 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

testy testami,ale polecasz koledze po prostu gówniane i drogie elementy.Panasonic bdt300 za te pieniądze to nieporozumienie,model wyższy bdt500 można kupić za 1300,a i tak to lipa,Pioneer 150 kosztuje tylko 450,Sony bdp-490 jeszcze tańszy,nie wspomnę tu o tych kolumnach Jbl,totalny szrot,jak byś choć trochę tego posłuchał to byś tych wynalazków nie polecał.Co jest tak dobrego w tych Panasonicach,czy Jbl ,możesz mnie oświecic.Czym się kierujesz polecając te akurat elementy.

JBL do kina nada się , miałem na frontach E 90 , a podobno podłogówki z tej serii E 80 są najlepsze E 60 , 90 , 100 , już gorsze .

Z BD to zgoda , może za szybko i pochopnie wkleiłem do kompletu , była noc , późno , ale zasugerowałem , żeby poszukał tańszych , tylko nie powiedziałem innych firm , domyślam się i tak gdyby kupił amplituner marki Y to i by wybrał też BD tej samej marki Y .

Co jest tak dobrego w tych Panasonicach,

No właśnie sugerowałem się jakimś testem , ale wiem na pewno że wcześniej firmy które nie miały " swojej konstrukcji " BD , a żeby szybko zapełnić lukę w ofercie wkładały identyczne bebechy Panasonica , ale to jest rozległy temat i często występujący , niemal zawsze .

, aha mój kumpel ma HK 255 komplet monitorów JBL , centralną serii ES , na frontach większe , na surrandach mniejsze .

JBL sprawdza się w KD , bo to specyficzne kolumny , w stereo będą zaciągać estradówką .

Tu jest wszystko optymalne , może sub troszkę za mały , ale jesteś początkujący i będziesz pod dużym wrażeniem .

Po dłuższym namyśle stwierdzam , że można drążyć internet , i znaleźć lepszy kompromis .

Tylko ja na to nie mam czasu i niech pytający poggogluje i da znać .

Odpisze ci miałem komplet kupiony w MM w super cenie własnie HK-460,i wspomniane przez ciebie Jbl,zalezało mi tylko na amplitunerze,bo za zestaw zapłaciłem 3999,kolumny tro che posłuchałem sprzedałem je za 2500 pln,praktycznie nic gorszego nie słuchałem,dudniący bas,efekciarskie ,na krótka metę.Stwierdzam z całą stanowczością że to najsłabsze kolumny w cenie do 3 tys w ogóle.Ale chyba trochę trzeba do tego dorosnąć.Podpinając potem taniutki zestaw Taga 606 m3 było o klasę lepiej,zdecydowałem się na bardzo dobre Platinum,lepsze od tak zachwalanych tu MA,czy Klipsch.Graja całym pasmem,a także pięknie w stereo.Super także i z lampką.Więcej słuchać,a nie powtarzać bzdury,od innych.To jest forum i ludzie nie jednokrotnie zbierają kasę parę lat na swój ukochany zestaw.Potem załamanie i strata wielu pieniędzy.

Tak jest szefie .

Niech szef zasugeruje pytającemu odsłuchy .

Niech szef zapewni , że ma takie samo ucho jak pytający .

I nie powtarzać głupot , bo szef ma monopol i zawszę rację , a inny nie wypowiadać się .

Podpinając potem taniutki zestaw Taga 606 m3

To niech bierze pod uwagę Tagę Kodę , będzie miał lepiej w stereo .

Odpisze ci miałem komplet kupiony w MM w super cenie własnie HK-460,i wspomniane przez ciebie Jbl,zalezało mi tylko na amplitunerze,bo za zestaw zapłaciłem 3999,kolumny tro che posłuchałem sprzedałem je za 2500 pln,

, ale do tego amplitunera dali kolumny serii E , a podłogówki były drugie od najmniejszych E 80 ?

To może były jakieś " Balboa " ?

Akurat to kolega ciągle udziela się i doradza innym coraz to większe farmazony.Co nowy watek natychmiast odpowiedż z urzędu.Sprzedawca się nie dziwie.Pozdrawiam.

, ale do tego amplitunera dali kolumny serii E , a podłogówki były drugie od najmniejszych E 80 ?

To może były jakieś " Balboa " ?

Ponawiam pytanie , pytanie merytoryczne , a nie farmazon .

Czy to aby nie taki był zestaw kolumn z tym " drogim amplitunerem " ?

Nic nie piszesz o modelach JBL , które Cię zraziły .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zestawy-glosnikow-kina-domowego-jbl-balboa-system-p12565.jpg

HK AVR 460 + JBL Balboa ( JBL Balboa , ostatnie , zakurzone , zawalające magazyn ) = 3999 PLN .

To by zgadzało się .

Co nowy watek natychmiast odpowiedż z urzędu.Sprzedawca się nie dziwie .

Jestem szefem MM i to ja zrobiłem ten zestaw , wprowadziłem " upust " , ponieważ same JBL Balboa nikt nie chciał kupić .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

dziękuję za kompletne informacje, praktycznie wszystko jasne.

Miałbym dla Ciebie dwie konkretne propozycje, z czego pierwsza jest świetnym zestawem wielokanałowym, w którym ogromny nacisk kładziemy na możliwie najlepszy odsłuch stereo. Druga propozycja to możliwie najlepsze kino domowe i niezłe stereo (nacisk jednak kładziemy na kino domowe).

Pierwsza konfiguracja oparta będzie na świetnej elektrornice wielokanałowej NAD T748 / T567 oraz zestawie kolumn Tannoy Mercury V4 / V1 / VC wspomaganych subwooferem REL T5. Jest to zestaw, który spokojnie może konkurować z podstawowym systemem dwukanałowym, opartym na klasycznym wzmacniaczu i CD. Zwróć także uwagę, że w komplecie zastosowałem subwoofer marki REL - są to subwoofery uznawane jedne z najlepszych na rynku także w stereo. Jest to konfiguracja bardzo zaawansowana.

Druga propozycja to zestaw oparty na elektronice Yamaha RX-V773 / BD-S673 oraz zestawie kolumn Dali Zensor 7 / 1 / Vokal / Sub. Brzmienie tego systemu będzie jaśniejsze, w odsłuchach wielokanałowych bardziej efekciarski, niestety będzie to trochę kosztem stereo. Basu będzie dużo, jednak nie z tak wyśmienitą kontrolą jak w przypadku subwoofera REL.

Serdecznie zapraszam do salonu na odsłuchy, w kwestii ewentualnych cen poszczególnych konfiguracji kontaktuj się proszę na priv.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dziekuje za odpowiedzi ;)

1) YAMAHA RX-A820 + BD-S673 + DALI ZENSOR 7 + E-12F

czy

2) ONKYO TX-NR818 + BD-SP309 + DALI ZENSOR 7 + E-12F

jakie są róznice w tych dwoch amplitunerach ?

Największa różnica jest w wadze urządzeń , Onkyo tak jakby z wyższej półki tzn . ze średniej , Onkyo waży 18 kg . , natomiast Yamaha waży niecałe 11 kg i jakby była z najniższej serii i zamykała ją ( nie orientuje się w tych seriach ) .

Jest zasada , cięższy lepszy , waga bierze się z trafa , bardziej wydajny , potrafi dać więcej prądu , można przyłoić bez zniekształceń .

Mocy na papierach nie sprawdzam , bo widzę , po wadze że Onkyo jest wyższym modelem .

Jestem Yamahowcem amplitunerowym , jednak bez wątpienia wybrałbym Onkyo .

, ale jak zagra w stereo Yamaha , czy Onkyo , to nie wiem , nie ulega wątpliwości że Onkyo na bank w kinie wyrwie z fotela , ale podobno idzie gorzej w stereo , lecz masz otwartą furtkę w przyszłości do poprawy stereo , ale to ewentualnie przyszłość .

Zresztą czy lepiej gra w stereo czy gorzej to pojęcie względne , na twoim etapie przygody z Audio będzie na pewno dobrze .

Podsumowując , z tych dwóch , jeszcze raz Onkyo .

, o ten jest odpowiednikiem Onkyo

Ukryta Zawartość

i może ten lżejszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.