Skocz do zawartości
IGNORED

Thin-client i dylematy...

FERB

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Idąc za radą kolegi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątku chcę zbudować PC do FLAC. Poniżej cytat z linkowanego wątku:

Można zbudować bardzo tanio fajowy komputer do audio.

Warto się zainteresować urządzeniami typu thin client. Ostatnio nabyłem za śmieszną kwotę 90 zł Neoware CA10. Energooszczędny mały klocek, całkowicie bezgłośny - zero wiatraków. Procesor spokojnie wystarcza do obsługi muzy. Przy odtwarzaniu plików *flac obciążenie procesora wynosi 3%. Mało się grzeje i nie wygląda źle. Jest miejsce na kartę dźwiękową więc wkładamy kartę na jaką nas stać - przykładowo wymieniona powyżej Juli@. Twardy dysk wywalamy (bo dysk sam od siebie też hałasuje) i na jego miejsce montujemy przez przejściówkę kartę pamięci 8 GB na której stawiamy dowolny system. W tym przypadku karta pamięci działa jak zwykły dysk twardy wykrywany przez BIOS. U mnie jest to Windows XP ale można spokojnie postawić małego Linuxa. Można także system operacyjny zamontować na pen drive, wówczas system startuje z niego. Nadaje się do tego celu np Puppy Linux. Mamy wówczas całkowicie cichy komputer - zero jakiegokolwiek szmeru i odgłosu.

Jako sterowanie służy klawiatura bezprzewodowa na bluetooth.

Mój Neoware posiada wbudowaną w płytę grafikę z wyjściem DVI oraz D-SUB tak więc podpięcie pod telewizor nie stanowi najmniejszego problemu. Większość nowych telewizorów ma wejścia DVI. Neoware nie posiada napędu więc dla grania standardowych płyt CD dokupujemy zewnętrzny napęd na USB. Dodatkowo zewnętrzny dysk twardy na USB - będzie on służył jako archiwum w przypadku gdybyś chciał swoje płyty przechowywać i grać z plików cyfrowych. Dysk zewnętrzny aby nam nie przeszkadzał swoim szumem stawiamy na długim kablu USB gdzieś za kotarą czy gdziekolwiek bądź.

Teraz masz do wyboru wychodzić z karty dźwiękowej wprost na wzmacniacz albo dokupić w przyszłości zewnętrzny przetwornik cyfrowo analogowy i wychodzić z karty dźwiękowej na ów przetwornik. W tym drugim przypadku możesz zaoszczędzić na karcie dźwiękowej kupując tańszą kartę z gwarantowanym bit perfect wyjściem cyfrowym - np kartę opartą na C-Media 8738 / 8768 kosztującą na serwisach aukcyjnych około 15 zł.

Możesz także nie kupować wewnętrznej karty dźwiękowej tylko od razu wyjść z komputera na zewnętrzną kartę USB z własnym zasilaniem - wybór jakościowy i cenowy jest spory.

Założenia są takie, że chcę kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z tego chcę wyjść na DAC DIY (projekt Waldka na PCM1795) poprzez wyjście TOSLINK (ew. COAX). Problem polega na tym, że Autor poleca karty na C-Media, które, o ile dobrze czytam w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , obsługują do 16 Bit/48 kHz a ja chcę mieć możliwość 24/192kHz. I teraz PROŚBA - polećcie PROSZĘ niedrogą kartę, którą obsłuży ten terminal (WIN XP) która to spełni moje oczekiwania.

Mirek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

https://www.audiostereo.pl/topic/101627-thin-client-i-dylematy/

Według mnie zabawa w windows to porażka. To jest wręcz idealny sprzęt dla linux'a+mpd. Funkcjonalność niesamowita. Sterowanie z innego komputera/smartphone'a. Zgodność ze standardami. Nie musisz martwić się jakoś szczególnie sterownikami. Poczytaj sobie o voyagempd.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

W sumie ciekawe urządzenie. Za taką sama kwote mamy też Rasberry Pi 512MB

Dajemy jakaś studyjną kartę na PCI typu M-Audio 192 i mamy całkiem przyzwoity transport przez Spdif, nawet jej wyjście analogowe pod "miękkim" lampowym PRE może dać dużo przyjemności ze słuchania.

Teraz modne są urządzenia typu DAC na USB, zresztą są coraz lepsze i coraz taniej można kupić coś co też nieźle gra.

Poszedł bym, jeśli ma być winda, w 7 starter zamiast XP.

Pozdrawiam

Witajcie

Idąc za radą kolegi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątku chcę zbudować PC do FLAC. Poniżej cytat z linkowanego wątku:

Założenia są takie, że chcę kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z tego chcę wyjść na DAC DIY (projekt Waldka na PCM1795) poprzez wyjście TOSLINK (ew. COAX). Problem polega na tym, że Autor poleca karty na C-Media, które, o ile dobrze czytam w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , obsługują do 16 Bit/48 kHz a ja chcę mieć możliwość 24/192kHz. I teraz PROŚBA - polećcie PROSZĘ niedrogą kartę, którą obsłuży ten terminal (WIN XP) która to spełni moje oczekiwania.

Mirek

Cienki klient FUTRO jak widzisz na obrazkach posiada złącze PCI. Skoro chcesz mieć możliwość wysłania 24 bit na zewnętrzny przetwornik to po prostu wkładasz taką kartę na jaką Cię stać. Bez problemu zdobędziesz na aukcjach używane E-MU 0404 lub ESI Juli@ albo ESI MAYA. Te karty bez problemu pracują na XP i mają bezproblemowe sterowniki, obsługują też protokół ASIO 2.0.

W wątku, którym mnie cytujesz polecam C-Media (np Terratec Aureon) ponieważ to tania karta z wyjściem optycznym gwarantująca bit-perfect. Owszem jest to karta 16 bitowa,ale dla osób posiadających kolekcję nagrań w 16 bit nie ma sensu wkładać do maszyny karty o większej rozdzielczości bitowej.

Proszę nie polecać kart na USB, ponieważ thin client może mieć problemy z wydajnością. Musicie mieć na uwadze, że obciążenie procesora w thin cliencie podczas odtwarzania audio via USB może sięgać ponad 50 procent. W przypadku karty dźwiękowej na PCI obciążenie procka w naszym thin cliencie przy odtwarzaniu audio (foobar, plik *.flac) nie będzie przekraczało około 7-miu procent

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nie ma co rozwijać. Po prostu sterowniki pod USB często są kiepsko napisane i nasz wiekowy thin client może nie mieć sił by obsłużyć banalne audio po USB. Takim standardowym przykładem jest podpięcie pod wiekowego thin clienta (jakim jest FUTRO) karty E-MU 0404 USB. Karta sama w sobie jest genialna lecz sterowniki napisane są kiepsko i gwarantuję, że każdy będzie miał problem z obciążeniem procesora na thin cliencie.

W przypadku gdy zamontujemy E-MU 0404 wersję PCI to żadnego problemu z obciążeniem procka nawet na tak wiekowym sprzęcie nie będzie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Mam tylko taką uwagę - ten Fujitsu dość mocno się nagrzewa - miałem taki egzemplarz, służył mi jako printserwer, ale padł po około roku użytkowania (prawdopodobnie z przegrzania). Za zbliżoną cenę można dostać coś co grzeje się mniej i ma bardziej wydajny procesor - np. coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który był ostatnio na Alledrogo za niecałe 400zł.

W tym hapeku jest Atom taktowany zegarem 1.66 MHz, który wystarcza nawet do oglądania filmów HD, a już na pewno do obsługi wyjść USB i sterowników kart muzycznych. A w gratisie grzeje się dużo mniej niż wspomniany Futro i ma np. tańsze pamięci (DDR3 a nie DDR).

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Mam tylko taką uwagę - ten Fujitsu dość mocno się nagrzewa - miałem taki egzemplarz, służył mi jako printserwer, ale padł po około roku użytkowania (prawdopodobnie z przegrzania).

To bardzo cenna uwaga. Mój Neoware CA10 w ogóle sie nie grzeje. Po 12 godzinach pracy jego temperatura jest odrobinę cieplejsza niż moja dłoń. Trzymam sobie clienta na parapecie na zasłoną więc niejako ma naturalne dodatkowe chłodzenie od szyby. Latem na parapecie mam cień, więc słońce mu nie przeszkadza.

Mam klienta o parametrach jak wymieniony na początku, tylko o 100 zł tańszy- hp t5720. Postawiony na nim linux AP, podłączony zewnętrzny dac poprzez USB i jest pełnia szczęścia. Teraz dokupiłem na ebay zewnętrzny konwerter USB>SPDIF- asynchroniczny na CM6631, z myślą wyprowadzenia sygnału na inny DAC. W każdym razie , moim zdaniem, dźwięk poprzez USB z linuxa jest lepszy niż SPDIF z Windowsa i kalsycznego kompa.

Bardzo dzięki za rzeczową dyskusję i duży oddzew!

Według mnie zabawa w windows to porażka. (...) Poczytaj sobie o voyagempd.

Nie jestem osobą biegłą w budowie PC, choć na komputerze pracuję 12h/dobę:) Puki co znam Foobara, używam go na moim "stanowisku roboczym" w win7 wraz z wtyczkami i jest ok. Jednak nie przekreślam w przyszłości linux'a, zwłaszcza, że może kiedyś przekonam się do smatphon'a więc sterowanie za jego pomocą było by ciekawym bajerem

Cienki klient FUTRO jak widzisz na obrazkach posiada złącze PCI. Skoro chcesz mieć możliwość wysłania 24 bit na zewnętrzny przetwornik to po prostu wkładasz taką kartę na jaką Cię stać. Bez problemu zdobędziesz na aukcjach używane E-MU 0404 lub ESI Juli@ albo ESI MAYA. Te karty bez problemu pracują na XP i mają bezproblemowe sterowniki, obsługują też protokół ASIO 2.0.

(.....)Proszę nie polecać kart na USB, ponieważ thin client może mieć problemy z wydajnością. Musicie mieć na uwadze, że obciążenie procesora w thin cliencie podczas odtwarzania audio via USB może sięgać ponad 50 procent. W przypadku karty dźwiękowej na PCI obciążenie procka w naszym thin cliencie przy odtwarzaniu audio (foobar, plik *.flac) nie będzie przekraczało około 7-miu procent

Kary USB odpadają, również ze względu na to, że mam dobrego DAC'a, a w nim dobrą konwersję z SPDIF (przepraszam za ogólniki), dlatego szukam karty z wyjściem cyfrowym. Dzięki za podanie kilku typów topowych kart, jednak...są one dosyć drogie. Mam jednak pytanie - czy tańsze karty z PCI np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obsługują 24/192 poprzez toslink? Jeżeli macie jakieś inne typy (około 100 zł) to będę wdzięczny!

Mam tylko taką uwagę - ten Fujitsu dość mocno się nagrzewa - miałem taki egzemplarz, służył mi jako printserwer, ale padł po około roku użytkowania (prawdopodobnie z przegrzania).

......

To bardzo cenna uwaga. Mój Neoware CA10 w ogóle sie nie grzeje. Po 12 godzinach pracy jego temperatura jest odrobinę cieplejsza niż moja dłoń.

Czytałem yayacek, że masz Neoware CA10. Aktualnie są dwie wersje na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Planowałem FUTRO 400 - wydał mi się bardziej dopracowany no i wygląd, ponadto ma w zestawie przejściówkę na kartę CF i rister do PCI...ale wpis kris_k co nieco zmienia... Przynajmniej Neoware znacznie tańsze. Pytanie - Neoware tylko w pionie (jak Futro), czy może być poziomo? Nie widzę też na linkowanych terminalach miejsca do wpięcia przejściówki do kart CF....

Mirek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem yayacek, że masz Neoware CA10. Aktualnie są dwie wersje na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Planowałem FUTRO 400 - wydał mi się bardziej dopracowany no i wygląd, ponadto ma w zestawie przejściówkę na kartę CF i rister do PCI...ale wpis kris_k co nieco zmienia... Przynajmniej Neoware znacznie tańsze. Pytanie - Neoware tylko w pionie (jak Futro), czy może być poziomo? Nie widzę też na linkowanych terminalach miejsca do wpięcia przejściówki do kart CF....

Mirek

Fakt, FUTRO ładniejszy. Moje Noeware leży w poziomie na gumowych nóżkach ze sklepu "wszystko po 4 zł"

Brałbym ten droższy - kilka zł róznicy a masz na pokładzie cyfrowe wyjście pod monitor i dodatkowe wyjście D-SUB

Riser to nie problem - wklep na serwisie aukcyjnym "PCI Riser" - do 10 zł znajdziesz.

Miejsce w Neoware do wpięcia przejściówki zaznaczyłem na fotce. Wypinasz fabryczną kostkę i wkładasz swoją kartę na przejściówce. Niestety tam jest z tego co pamiętam męskie gniazdo więc przejściówkę musisz kupić z żeńską wtyczką albo wykombinować własnoręcznie (lub za pomocą taśm komputerowych) sposób umocowania przejściówki.

Xonar o którego pytasz na sto procent potrafi po optyku wysłać 24/96. Czy potrafi 192kHz - nie mam pojęcia.

Mój Neoware jest dokładnie taki jak w linku:

Ukryta Zawartość

post-1956-0-32874800-1362780890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brałbym ten droższy - kilka zł róznicy a masz na pokładzie cyfrowe wyjście pod monitor i dodatkowe wyjście D-SUB

Mały offtop - czy Twój obsłuży film w jakości dvd?...tak przy okazji;)

Rister i przejściówki poszukam - Dziękuję za konkrety. Ten Xonar faktycznie tylko 24/96...poszukam jeszcze na spokojnie...

Mam tylko taką uwagę - ten Fujitsu dość mocno się nagrzewa - miałem taki egzemplarz, służył mi jako printserwer, ale padł po około roku użytkowania (prawdopodobnie z przegrzania)

- pytanie do kris_k - Twój client pracował w pozycji pionowej czy poziomej - czytałem "gdzieś" że bardzo istotne jest to by trzymał pion....

Mały offtop - czy Twój obsłuży film w jakości dvd?...tak przy okazji;)

Nie, nie obsłuży.

Użytkownik kris_k dnia 08.03.2013 - 10:31 napisał

Mam tylko taką uwagę - ten Fujitsu dość mocno się nagrzewa - miałem taki egzemplarz, służył mi jako printserwer, ale padł po około roku użytkowania (prawdopodobnie z przegrzania)

- pytanie do kris_k - Twój client pracował w pozycji pionowej czy poziomej - czytałem "gdzieś" że bardzo istotne jest to by trzymał pion....

W pionie. Jak spróbowałem go położyć to była zupełna porażka - nagrzał się tak, że prawie parzył. Nie miałem oryginalnego stojaka, ale dokleiłem gumowe nóżki i tak stał. Obecnie tego Futro zastąpił Neoware, taki jak z twojego linka, i grzeje się dużo mniej - więc mogę potwierdzić słowa Yayacka co do grzania.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Dzięki Panowie - w takim razie bez dyskusji Neoware.

Odnośnie karty dźwiękowej - poszukam jeszcze i w razie wątpliwości pozwolę sobie napisać.

Mirek

Gość cycus12

(Konto usunięte)

więcej niż 96khz po optyku nie wyślesz nie ważne jaką kartę byś stosował.

Odnośnie karty dźwiękowej - poszukam jeszcze i w razie wątpliwości pozwolę sobie napisać.

Tylko nie zapomnij, również szukam :)

więcej niż 96khz po optyku nie wyślesz nie ważne jaką kartę byś stosował.

Tylko nie zapomnij, również szukam :)

Hm nie znam się, więc pytam:)

Szukam co nieco i widzę, że toslink to faktycznie do 96kHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) również ma do 96 po optyku. Rozwiązaniem jest COAX, ale tu dochodzą problemy z połączeniem elektrycznym, przenoszeniem "syfu", połączeniem mas, choć prawdopodobnie te problemy rozwiązuje trafo seperujące na wyjściu karty tak jak jest w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (który nawiasem mówiąc również 96 via toslink).

Wobec tego pytanie - gdzie jest "wąski gardło" w TOSLINK pozwalające na 96kHZ, gdy karta przetwarza 192kHz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

w optyku czerwona kropka nie ogarnia więcej niż 96k dlatego taki limit, więc nie będzie urządzenia z wyższym próbkowaniem. Czyli 96k = limit medium transmisyjnego. Jeśli chcesz więcej to tylko złączem elektrycznym przez RCA/BNC czyli po domowemu złącze coaxialne po "profeszionalu" AES/EBU

E-MU wygląda miło, a Asusy brałeś pod uwagę ? właśnie ze względu na zasilanie (tylko że one są qr..... drogie).

w optyku czerwona kropka nie ogarnia więcej niż 96k dlatego taki limit, więc nie będzie urządzenia z wyższym próbkowaniem. Czyli 96k = limit medium transmisyjnego. Jeśli chcesz więcej to tylko złączem elektrycznym przez RCA/BNC czyli po domowemu złącze coaxialne po "profeszionalu" AES/EBU

E-MU wygląda miło, a Asusy brałeś pod uwagę ? właśnie ze względu na zasilanie (tylko że one są qr..... drogie).

Dzięki za wyjaśnienia.

W zasadzie mało jest obecnie plików 24/192, więc szukanie takiej karty jest trochę na wyrost, i tu przyznaję rację Kolegom, że do słuchania wystarczą niższe częstotliwości próbkowania.

Ale nie daje mi to spokoju, więc popytam jeszcze.

Pytania mam takie:)

1. Zostawiam na chwilę TOSLINK, zapytam o transformatory na wyjściu (w zasadzie przed:) COAX - czy one eliminują problemy, które sygnalizowałem wyżej, tj zakłócenia z PC, niedopasowanie masy itp? Na "zdrowy rozum" tak, ale chcę to potwierdzić przez kogoś kompetentnego.

2. Czy znacie inne karty poza E-MU z takowym trafkiem?

3. Pytanie trochę z innej beczki. Zakładając, że pozostanę przy optyku 24/96 - jaki sens ma zakup drogiej karty, skoro za całą konwersję odpowiada w moim przypadku zewnętrzny DAC? a karta ma za zadanie TYLKO wysłać bity...

O których Asusach wspominasz, i co masz na myśli pisząc o zasilaniu?

Generalnie trafo pomaga. Możesz również kupić trafo za 4zł w sklepie i polutować do kabla (koło jednej z wtyczek). Poza tym sporo DACzków posiada trafo na wejściu.

Co do karty - oczywiście nie ma aż takiego znaczenia co wybierzesz, ale twój wybór może ograniczyć np. fak resamplingu "na sztywno" do 48kHz - co robią niektóre tańsze karty, lub też brak wyjścia SPDIF - równie częste znalezisko w takich kartach. Dlatego polecane są tutaj karty z nieco wyższej półki, gdzie takie niespodzianki należą do rzadkości.

Kris

Gość cycus12

(Konto usunięte)

http://pl.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_Essence_ST/

Gdyby PC posiadał pico psu zasilany jeszcze tomanek'a to myślę że problem śmieci w znacznym stopniu zostaje zredukowany. Jak nie mamy fobii to już możemy olać temat. No ale z 800 zł trzeba wyskoczyć ;]

Generalnie trafo pomaga. Możesz również kupić trafo za 4zł w sklepie i polutować do kabla (koło jednej z wtyczek). Poza tym sporo DACzków posiada trafo na wejściu.

W takim razie, o ile kupię kartę z coax dołożę w swoim Dac'u trafo na wejście! - dobra podpowiedź, były jeszcze wczoraj na ALL, więc są bez problemu dostępne.

Co do karty - oczywiście nie ma aż takiego znaczenia co wybierzesz, ale twój wybór może ograniczyć np. fak resamplingu "na sztywno" do 48kHz - co robią niektóre tańsze karty, lub też brak wyjścia SPDIF - równie częste znalezisko w takich kartach

- zwrócę na to uwagę, nie wiedziałem, że karta "sama" zmniejsza do 48kHz, mam nadzieję, że piszą o tym fakcie w specyfikacji, w razie wątpliwości zapytam Was przed zakupem!

Gdyby PC posiadał pico psu zasilany jeszcze tomanek'a to myślę że problem śmieci w znacznym stopniu zostaje zredukowany. Jak nie mamy fobii to już możemy olać temat. No ale z 800 zł trzeba wyskoczyć ;]

- no, linkowana przez Ciebie KARTA to już przesada, choć prezentuje sięświetnie:))).

Odnośnie zasilania - wspomniane wyżej "komputerki" mają zewnętrzne zasilacze - uważam to za dużą zaletę - w obudowie PC tylko napięcie stałe, przez to chyba mniej sieje od zasilacza. Dodatkowo zastanawiam się nad zbudowaniem "konwencjonalnego" zasilacza z dobrą filtracją, zamiast tego, który jest w zestawie - co Wy na to???. W tym przypadku jest to właśnie o tyle ułatwione, że do PC dochodzi jedno napięcie z zasilacza odpowiedniej wydajności prądowej...

Gość cycus12

(Konto usunięte)

co Wy na to???. W tym przypadku jest to właśnie o tyle ułatwione, że do PC dochodzi jedno napięcie z zasilacza odpowiedniej wydajności prądowej...

buduj na pewno nie zaszkodzi, czy będzie różnica ? minimalna w niuansach albo żadna.
  • 5 miesięcy później...

...Koledzy. Nieco czasu minęło, a ja z braku czasu temat odstawiłem. Wracam i zaglądam na portal aukcyjny, a tam pojawiły się terminale nieco nowszej generacji,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na Atom,ie N280

Jak sądzicie - będzie OK jako baza do PC audio? , drugie pytanie - nie podają w specyfikacji, ale widzę że ma PCI-Express, zależy mi nadal na dołożeniu dobrej karty muzycznej....

Będę wdzięczny za odpowiedzi....

Ukryta Zawartość

Rzecz w tym, że z tego slotu można korzystać jak się dokupi taki specjalne rozszerzenie do obudowy. Jak widzisz, nie ma tam teraz miejsca na śledzia.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Rzecz w tym, że z tego slotu można korzystać jak się dokupi taki specjalne rozszerzenie do obudowy. Jak widzisz, nie ma tam teraz miejsca na śledzia.

dzięki za odzew:)

Słuszna uwaga w końcu to "cienki klient":)

Z terminala planuję wykorzystać tylko "bebechy". obudowa będzie nowa, DIY podobna stylistycznie do tej jaką zrobiłem do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie doprecyzowałem poprzedniego posta nie chcąc się rozpisywać:)

Karta będzie wpięta w riser pod kątem prostym, albo odsunięta na taśmie by nie ograniczać przepływu powietrza wokół MB....

Ukryta Zawartość

Też się nad takim zastanawiam, tylko interesuje mnie w miarę ekonomiczny sprzęt, i w zakupie i w utrzymaniu. W praktyce pytanie jest jedno, jakich mocy obliczeniowych tak naprawdę potrzebujesz. W tym terminalu masz 2x1.66GHz + hyper threading (+2 wirtualne rdzenie).

Dla porównania Raspberry Pi ma jeden rdzeń chyba 700 MHz i daje rade bez problemu i jakichkolwiek przerw służyć jako serwer audio, przynajmniej takie plotki chodzą po sieci.

Dlatego możliwe, że większy sens ma kupienie czegoś z tańszych (<100 PLN) terminali z jednym rdzeniem 1-1.2GHz i niższym poborze prądu (zasilacz do tego HP chodzi na prawie 20V, podczas gdy do słabszych stykaja po 12V, a wiadomo też, że im mniej mocy tym mniej ciepła się wydziela -> żywotność).

No i gdyby parować takim terminal z DACiem na USB to pytanie czy te porty USB 2.0 to full speed czy hi speed...

Terminale HP o których mówisz nie nadają się do wideo h264.

Malina ma problemy z usb przy gęstych plikach.

Prawie wszystkie HP Terminale mają usb2.0. Wyjątkiem są te na procesorach transmety.

Też się nad takim zastanawiam, tylko interesuje mnie w miarę ekonomiczny sprzęt, i w zakupie i w utrzymaniu. W praktyce pytanie jest jedno, jakich mocy obliczeniowych tak naprawdę potrzebujesz. W tym terminalu masz 2x1.66GHz + hyper threading (+2 wirtualne rdzenie).

...nieco zmodyfikowałem swoje założenia i sprzęt musi pociągnąć również (sporadycznie) video minimum w jakości DVD, oraz YT. Z tego co robię rozeznanie to ten HP na Atomie 2x1,66GHz może mieć z tym problem...dlatego biorę również pod uwagę nową płytę główną

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pobór mocy takich płyt nie jest duży, z testów podobnych płyt na Atomie wychodziło około 15-20W. Niestety kosztowo jest mniej ciekawie, choćby z uwagi na zasilacz, z drugiej strony mam 3 lata jakiejś gwarancji i w miarę uniwersalne pudełko do multimediów (muzyka, video, przeglądarka). Do Terminala muszę dokupić kartę muzyczną, bo jak wspominałem nie interesuje mnie USB - mam dobrego DAC'a COAX/OPTYK, wspomniana płyta ma już optyka (nie wiem jakiej jakości, w razie czego ma slot na kartę;). Wobec powyższego terminal nadal się broni, jednak nowa "pasywna" płyta plus PICOPSU jest dosyć kuszącym rozwiązaniem....

Ukryta Zawartość

Malina ma problemy z usb przy gęstych plikach.

To znaczy? Myślałem żeby takiego terminalu użyć właśnie do przesyłania po usb dźwięku 24/96, mówisz, że nie pociągnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.