Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofile i melomani z Górnego Śląska

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Panowie ja bardzo chetnie sie spotkam z wami, ale czy moglibyscie operowac datami i godziniami? :)

Moge wygospodarowac dowolny dzien z tydnia najwczesniej od 15tej - ale jesli wiadoma bedzie dokladna data to moge urwac sie wczesniej z roboty...

Nie widze problemu:)

Pozdro

MareG, masz jakiś pomysł na upgrade Avanców? Możemy wymienić.....................................................................................................................................................................................................................poglądy.....................................................................................................................................

McGyver: no wlasnie mialem teraz oddac je do tuningu, ale sie wstrzymalem bo trzeba jakis urlopik zorganizowac:) Ale we wrzesniu oddam je napewno. A czlowiek ktorego mi polecono w LUZAK'u wymienia wszystko - zwrotnice, terminale, kable + wzmocnienie obudowy za stałą kwote 400zł

Tak sie sprawy mają.

Pozdr

nie moja sprawa bo mnie nie będzie ale dalibyście Treborowi znak że się do niego wybieracie :))) A jak chop ma urlop na przykład?

Pozdrawiam.

The odd get even.

MareG, zrobię Ci to taniej, juz robiłrm i wiem. Mozna tez podstroić konkretnie pod Twój wzmak (a jaki to), bo tak wyzyskasz to co masz na maXa. Po aplikacji wzmocnień w obudowie trzeba jeszcze poprawić jej strojenie.

jestem z tarnowskich gór to taka wiocha obok katowic na forum jestem pierwszy raz chętnie bym się dowiedział gdzie najbliżej jest dobry salon hi-fi z odsłuchami ostatnio nurtuje mnie problem nowych formatów czy żeczywiście są lepsze

Kazik, robię to bo to moje hobby, pasja. Malarz tworzący obrazy też je sprzedaje, chyba że jest złym malarzem. A nie wyobrazasz sobie chyba, że tworzyłbym nowe konstrukcje kolumn do kolekcji. Poza tym uważam, że co niektóre firmy bazując na swojej renomie uprawiają swoistą demagogię zmierzającą do zrobienia jak największych pieniędzy. Przykładem niech będzie Pro-Ac D 80. Zastosowano tam tanie tweetery Vify uzasadniając wybór testami odsłuchowymi. Znaczy że co? Vifa za 200zł detal w Polsce (gdzie jak wiadomo drogo) lepsza od Scan-Speaka stosowanego w starszych modelach? Visatony lepsze od Scan-Speaków węglowych? Weź cenniki do ręki, a zrozumiesz, że to skok na kasę. Nie twierdzę, że taka konfiguracja głośnikow nie zagra dobrze, ale żądanie za to 55 000 zł? Toż to rozbój w biały dzień! Gdyby identyczne kolumny wyprodukowała inna, mniej utytułowana firma, i usiłowała je opchnąć za taką kasę po całym świecie rozległby się audiofilski rechot niezależnie od ich walorów brzmieniowych. inny przykład: CD Audio Agile Jocker czy jakoś tam, toż to Marantz CD4000 ( czyli najtańszy Philips, bo to niemal to samo), podobno nieco (nie widać, więc zapewne niezbyt gruntownie) zmodyfikowany i zapakowany w inną skrzynkę, w której jest wystarczająca ilość przestrzeni dla założenia hodowli chomików, z aluminiowym srebrnym frontem, a jakże, toż to nieodzowny atrybut szpanerskiego sprzętu. I to cudo kosztuje bodaj coś około 5000 zł. Dlaczego nie wzięto na warsztat o niebo lepszego Marantza CD6000, którego modyfikacje naprawde są efektywne, co zresztą udowodnił Ken Ishiwata wprowadzając aż dwie: OSE oraz KI? Za drogo było? Dlatego wolę kolumny dla siebie zrobić sam, bo umiem, są dostępne znakomite głośniki, oraz, i to jest istotą sprawy, sprawia mi to autentyczną satysfakcję, gdy moje konstrukcje graja tak jak wielokrotnie droższe kolumny fabryczne. Nie uśmiecha mi się finansowanie z własnej kieszeni kolejnych samochodów i jachtów panów od marketingu i innych pijawek. A jeżeli z mojego doświadczenia zechce skorzystać ktoś jeszcze, zamawiając kolumny w które ja włożę swoją pracę i wiedzę zdobytą z wysiłkiem, to cóż w tym złego, że przy tym zarobię na pizzę i piwo? Wszakże, jak powiada Pismo, "godzien jest robotnik zapłaty swojej". A wspomniane piwo moglibyśmy razem wypić gdybyś skorzystał z mojego wcześniejszego zaproszenia na odsłuch moich konstrukcji, komentujac ich rzeczywiste a nie domniemane wady i zalety. Gdy ktoś decyduje się na sprzęt DIY aby mniej wydać, lub za określoną kwotę uzyskać lepszy dżwięk, to przecież jego niezbywalne prawo, tak jak Ty masz prawo uznawać tylko sprzęt fabryczny, nowy i na gwarancji, lub jaki tam sobie chcesz. To Twoja droga do wymarzonego dżwięku, Twój wybór. Ale to nie musi być jedynie słuszna droga dla każdego bez wyjątku. Każdy sam niech decyduje za siebie, i niech go nie spotka za to krytyka ani z Twojej, ani z mojej strony. Wymieniajmy otwarcie i szczerze poglądy, lecz nie prowadźmy krucjat w celu ich propagowania. I tym pojednawczym gestem chciałbym niedopuścić do wymiany kąśliwych uwag między nami, licząc na Twoją dobrą wolę.

Ależ wcale nie chcę się kłó.. tzn. dyskutować, takie dyskusje powtarzają się na forum regularnie, jak również inne na tematy DIY (w szczególności czy to naprawdę jest dużo lepiej za dużo taniej) a ja nie mam złej woli :)

Niemniej dobrze mieć znane i czyste intencje. Polecając nowicjuszowi kupowanie głośników i owoców nie brałeś chyba pod uwagę, że będzie w stanie z tego coś sensownego samodzielnie zbudować. Hm?

Co do reszty, wszystko OK, buduj do woli i udanych konstrukcji. Tylko tu widzę sprzeczność: "Nie uśmiecha mi się finansowanie z własnej kieszeni kolejnych samochodów i jachtów panów od marketingu i innych pijawek." a potem: "godzien jest robotnik zapłaty swojej". Ale mniejsza o to.

Piwo chętnie bym wypił, posłuchał też, ale do Sosnowca mi daleko (Poznań). W każdym razie dzięki za zaproszenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.