Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny trafiony-zatopiony ;-) - najlepsza wkładka do Daniela

jarmalik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tę AT-110E i AT-440 MLa i uważam że jest duża różnica, co najmniej adekwatna do różnicy cen. Jak 440MLa gra bardzo podobnie do 110E, to radzę poszukać rezerw w lepszej kalibracji czterystaczterdziestki. Jakie ramię?

Jakie ramię?

Zmęczone , Yul. Zmęczone... Pytasz starego człowieka , któremu już naprawdę nie zależy na gonitwie za królikiem. Uporałem się z przeprowadzką (no - prawie) ; teraz już chcę wyłącznie posłuchać MUZYKI. No i jeszcze trochę - potyrać ! :)) Wznowienie Red ma się ukazać za kilka tygodni. Cza te dwajścia ełro - mieć w zanadrzu , nie ? :)

Mam tę

Jeszcze jedno , Yul - "tej" nie masz. Z tą wkładką , Kowalski , to jakbyś pieścił siostrę... SWOJĄ SIOSTRĘ !!! :))

A dobrze, niech bendzie "tą". Wiesz, ja jestem prosty chłopak z kieleckiego - "scyzoryk" inaczej - dopraszam się łaski. Natomiast ty piszesz tak, że najczęściej mam wrażenie, że to połączenie Onufrego Zagłoby z murzynem co się polskiego uczy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie doczytałeś dokładnie , Yul. Ja pisałem / mówilem - o tym moim , jednym jedynym egzemplarzu. Jest najlepszy , bo - mój ! :) Jesli zaś chodzi o "tę" - nie kumam , zaiste... Przecież tak się mówi po polsku... Przyrównanie zasię mej (czasami) - czczej gadaniny , do znamienitych wypowiedzi imć Onufrego Zagłoby - zaszczyt mi tylko przynosić może. Stąd i - lufeczka , którą z ukontentowaniem stawiam i co masz Pan - ukazane :) Pozdrawiam - Jacek. PS - toś już innego Zagłoby aktora - nie miał ?

toś już innego Zagłoby aktora - nie miał ?

Mieczysław Pawlikowski był dobry, lubię jego rolę. Lubię starsze filmy pooglądać, natomiast szumu starej płyty nie lubię, kurde, jakoś.

Autor wątku wybaczy , jak mniemam... Yul - prawisz o "szumie" starej , szelakowej , z naszych lat - płycie ?:)) Kiedyś pisałem w którymś z wątków o płytach winylowych , coś w stylu : " Carmen , Bizet , Resnik , del Monaco - Decca , 1963. Prosze mi wierzyć - nie mam w swoich zbiorach lepiej nagranej i utrzymanej płyty (x3). Szumu - zero , dynamika - niesłychana. Wiek - jak mój... :) PS - oczywiście to nie szelak. PS II - "Murzyn" pisz wielką literą i nie przejmuj się kretynami. Ja do dziś twierdzę , że doręczyciel to listonosz , gej - to pedał , a Kulesza - to hochsztapler...:)

Ooo :)

Mam Daniela i wkładkę Audiotechnica AT-95E. Po przesiadce z MF100 jest lepiej.

Nie pisz tego głosno bo sie excel zapłacze.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Excel to barwna postać. Kiedyś kilka lat temu gdy głównie czytałem tematy na forum skojarzyłem kilka obów, w tym Excela.

Niestety fakty są nieubłagane.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie pisz tego głosno bo sie excel zapłacze.

Pozdro

nie ma obawy :) - mam at95 i wyrobiłem sobie zdanie na jej temat, o czym szeroko informowałem na forum - ale jak komuś gra lepiej od mf-100, to powinien się tylko cieszyć, bo jest to wkładka tania /ale mf-ka tańsza !/ i ogólnie dostępna, ma też zdaje się szlif eliptyczny ! co na pewno poprawia samopoczucie :) - ja w każdym razie zdjąłem ją już z wkładkotrzymacza...pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

prawdopodobnie Goldring 2100 również mógłby się sprawdzić

Chyba się zdecyduję właśnie na nią. Tylko jak z tym ustawianiem styczności przy jej obłych kształtach?

Co do nagród za stereo dla amplitunerów kina domowego to bym się nie jarał. I tak trzy razy tańszy wzmacniacz zrobi mu kuku.

Szczególnie gdy nakłada się sporo składowych, nawet dobre stereofonicznie, amplitunery zaczynaja je zlepiać, dźwięk zmienia się w jednolitą ścianę płaczu, z której nijak wyodrębnić składowe. Dynamika również ulega spłaszczeniu.

Nie wiem czy słuchałeś tego modelu, ale to o czym piszesz jest dokładnym przeciwieństwem stanu faktycznego. Selektywność, dynamika, barwa są dla mnie wprost powalające. I nie chodzi o "jaranie" - ja chodzę trzeźwo po ziemi ;-) a co do ceny to kosztował 6 lat temu 7k - może to coś tłumaczy? Słyszałem kilka wzmacniaczy w akcji i ten ampli IMO nie ma się czego wstydzić. Pozdro

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak jak są cudowne amplitunery w swojej klasie amplitunerowej, tak są cudowne wzmacniacze ok. trzy razy tańsze od takiego cudownego amplitunera.

Acz oczywiście są i mnej cudowne :)

Tobie chodzi o ustawienie kąta prowadzenia na szabloniku? Naklejasz na płaszczyżnie z logo, poniżej logo G, bo jest wypukłe, taśmą rysik z ołówka automatycznego. Najpierw wkładka luźno max do przodu, masz pewność, że uzyskujesz równoległość/prostopadłość w uchwycie, dokręć by nie ućkła, teraz względem krawędzi uchwytu ( headsheell) układasz tak rysik by był równoległy, patrząc od góry. Sprawdzasz przesięg i możesz ustawiać kąt prowadzenia na szabloniku patrząc z góry na rysik, a pod nim szablon.

Acha, pamiętaj by zmniejszyć przeciwwagą nacisk igły na płytę, w związku z dołożeniem masy na wkładce. Nie nadwyrężamy zawieszenia, aż wkładka się nie rozegra. Unikaj też krzywych płyt, gdzie widać gołym okiem, że wkładka skacze jak cowboy na dzikim rumaku :)

Dzięki, faktycznie po przyjrzeniu się zdjęciu widać że miejsce z logo G jest ściętą skośnie płaszczyzną i tu powinno się dać przykleić grafit. Ustawiałem niedawno starą wkładkę wg szablonu z rcm i nie do końca rozumiem jak to powinno wyglądać. Ustawienie w punkcie A i B się dość znacznie różni. Czy to znaczy że powinno się ustawić kąt pośredni?

A wagę już mam - jubilerską d=0,01g :-)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Spróbuj z przesięgiem, czy nie znajdziesz takiej wartości by te różnice między punktem A i B zminimalizować.

Zakładam oczywiście, że masz odpowiedni szablon :)

A najlepszy numer jest taki. Jak już wszystko ustawisz zgodnie z wymogami geometrii zabaw się w małpę z brzytwą i na słuch ustaw tak jak wydaje ci się, że jest najlepiej. Zweryfikuj geometrycznie, jeśli są poprawki, popraw, zapamiętaj co zmieniałeś. Teraz znowu spróbuj na słuch znaleźć swoje optimum. Jeśli ponownie odchyłka jest taka sama od parametrów geometrycznie prawidłowych, to znaczy, że albo coś mierzyłeś źle, albo tak lubisz i nie ma sensu z tym walczyć :)

Podpinam się do tematu.

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem gramofonu Unitra Daniel z zamontowaną wkładka MF-100. Chciałbym wymienić wkładkę na coś lepszego. Czytają charakterystyki brzmienia różnych wkładek w oko wpadła mi Grado Prestige Black. Zastanawiam się jednak, czy brak regulacji VTA w moim gramofonie pozwoli mi zamontowanie Grado . Nie mogę nigdzie znaleźć jej wymiarów. Druga sprawa to brak ekranowania wkładki; nie wiem czy z Danielem nie stworzy to "buczącej maszyny". Czy ktoś montował tę wkładkę w Danielu ? Może doradzicie mi jakieś rozwiązanie ? Zaznaczam, że ni chcę na razie zmieniać gramofonu, z prostego powodu - brak wystarczających funduszy.

Zauważyłem, że na tym forum off-topy to normalka. Na innych były ban i kropka ;)

Bo to akurat forum - to miejsce dla przyzwoitych ludzi , proszę Pana :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.