Skocz do zawartości
IGNORED

Czego używacie do czyszczenia połączeń?

Gość frywolny trucht

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Witam.

Mam takie pytanko. Ostatnio przydybałem moje widełki kabli głosnikowych, że coś pociemniały, pokryły się jakimś nalotem. Są koloru srebrnego, może posrebrzane, jako, że kabel srebrny?

Wypadałoby wyczyścić widełki i gniazda głośnikowe.

Jakich środków używacie do czyszczenia widełek, itp miejsc styków wykonanych z różnych materiałów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Witam. Weź od kobiety wacik i nałóż troszkę pasty do zębów. Poważnie, ja czyściłem tak widełki albedo, jak nowe. Są też środki "audiofilskie", ale czy warto? Pozdr.

Witam. Weź od kobiety wacik i nałóż troszkę pasty do zębów. Poważnie, ja czyściłem tak widełki albedo, jak nowe. Są też środki "audiofilskie", ale czy warto? Pozdr.

alkohol izopropylowy

spirytus

potem można jakimiś "kontaktami" spryskać

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dzięki Wam. Spirytami nie dałem rady, pasty typowej polerskiej pod reką żadnej, ale pasta do zębów i owszem. No cudo się błyszczą teraz widełki, a szmata czarna. Dziwne, to też efekt utleniania? Miejsce styku tylko lekko wypłowiało, zero połysku, natomiast najbardziej przyczerniło najbliższe otoczenie miejsca styku i końcówki widełek. Po spolerowaniu wszystko się ładnie błyszczy. Zwory w kolumnach wyglądają na 100% czyste, ale kolejna ciekawostka jest taka, że widełki wpięte we wzmaku też są praktycznie czyste. Niewielkie zmatowienie i punkty ciemne.

Ki diabeł? Szatan :)

Dzięki Wam. Spirytami nie dałem rady, pasty typowej polerskiej pod reką żadnej, ale pasta do zębów i owszem. No cudo się błyszczą teraz widełki, a szmata czarna. Dziwne, to też efekt utleniania? Miejsce styku tylko lekko wypłowiało, zero połysku, natomiast najbardziej przyczerniło najbliższe otoczenie miejsca styku i końcówki widełek. Po spolerowaniu wszystko się ładnie błyszczy. Zwory w kolumnach wyglądają na 100% czyste, ale kolejna ciekawostka jest taka, że widełki we wzmaku też są praktycznie czyste. Niewielkie zmatowienie i punkty ciemne.

Ki diabeł? Szatan :)

Może masz te widełki srebrne, względnie posrebrzane? Ten czarny nalot to tlenki i ewentualnie siarczki srebra. Skąd siarka? Ani od diabła, ani szatana. Wszyscy współcześnie żyjemy w tzw. strumieniu siarki, który zaczyna się w Europie zachodniej, ciągnie przez Europę środkową, aż do Europy wschodniej. Przez Bydgoszcz też leci.

Tlenkami srebra nie ma się co zbyt przejmować, są też dobrym przewodnikiem elektryczności. Podobno nawet lepszym niż samo srebro.

srebro czyści sie sodą oczyszczoną, metoda babć.

Pastą polerską można ale trzeba dobrze oczyścic z niej bo będzie ciemny nalot (jakiś skladnik pasty reaguje) nawet podczas czyscczenia bedzie go duzo, oczywiscie jak to srebro. Ten jak i każdy inny material można czyścić "czyścikiem" są różne wybrac miej szorstki, Kupisz w sklepie hydraulicznym.

skk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.