Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do przeróbki

perro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem w posiadaniu kolumn zrobionych dawno, dawno temu przez mojego znajomego, złożone na głosnikach:

- GDN 27-150-8-SC

- GDM 17/150/8 SS

- GDWK 9/80/1

Mogę powiedzieć tylko, że "grają", konstrukcja na płycie wiórowej wymiary front - 70x36cm, góra 36x36cm. I tu rodzi się moje zagadkowe pytanie, co mogę z tym zrobić, żeby to jakoś grało? Podłączone są do Yamahy RX-V420.

Dodam, że nie jestem jakimś zapalonym audiofilem, i dopiero od jakiegoś czasu zacząłem się interesować tym tematem. Chciałbym zrobić z nich tymczasowe kolumny, za w miarę sensowne koszta, i na nich się trochę podszkolić a w przyszłości zająć się czymś poważniejszym.

Poniżej dodaję zdjęcia. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-49187-0-21631700-1363019316_thumb.jpg

post-49187-0-54078500-1363019617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101750-kolumny-do-przer%C3%B3bki/

A co z przyzwoitym wytłumieniem, przynajmniej gąbką czy też wełną mineralną? Jest? Po drugie czy jeśli te tunele BR mają średnice wewnętrzne ok 68 - 70 mm, to ich długość jest przynajmniej 20 cm?, bo powinna być jeszcze większa, ale 20 cm to minimum ( 68 l, powierzchnia BR ok. 72 cm2 i strojenie wtedy na ok 33 Hz, a można by niżej ) Do tego na szybko dołożyłbym kable do kopułki typu solid np. ze srebrzanki, albo miedzi, tak 0,3 do 0,5 mm średnicy, a podwójne takie od zwrotnicy do zacisków i sprawdził, jak to gra. Dalej to już trzeba otworzyć przewód doktorski ;-), bo zwrotnice jakieś przyzwoite elementy mają; co prawda rdzeniowe cewki, a szczególnie tę w szereg z wooferem można zmienić na powietrzną, ale reszta mogłaby zostać do prac na wyższym etapie zaawansowania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A więc tak: są wygłuszone gąbką o grubości ok. 3cm (wszyskie ścianki oprócz frontu) głośnik średnio-tonowy jest zabudowany i wygłuszony wełną. BR ma średnicę ok. 76-78mm, długość 15cm. Mógłbyś nieco rozjaśnić kwestię kabli?

Edit: tomq88: z pewnością zapoznam się z linkami :) Napisałem właśnie tutaj żeby się dowiedzieć czy coś z nich może być lub ew. jakoś poprawić trochę dźwięk, ale zapewne tak jak sądziłem, może być ciężko. ;)

Ale co Ty za głupoty piszesz? Jaka wymiana kabli?? Jaka wymiana cewek w zwrotnicy na powietrzne??

Przeciez kolumny graja zle, bo zwrotnica jest niedopasowana (uniwersalana jakas z tego co widze).

perro, nie słuchaj glupot, jak chcesz sie cos nauczyc to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Ale przemysl czy jest sens inwestowac w te kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

tomqu88 dobrze prawi. Pomierz głośniki i zrób zwrotkę na najtańszych elementach albo spróbuj sprzedać te kolumny i zrób coś do czego jest dedykowana zwrotnica.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Oj, już widzę ten pomiar fazy akustycznej... Nie żebym chciał zniechęcać, ale let's be realistic here: Wam, dwaj panowie powyżej, chciałoby się uczyć o pomiarach akustycznych po to, żeby pomierzyć coś takiego? Bo mi chyba nie... Może się przyda: http://chomikuj.pl/Branibor Jak zwykle, polecam zacząć od Dickasona.

Dzięki wszystkim za rady i linki, myślę, że spróbuję je sprzedać, i faktycznie zająć się czymś konkretnym i sensownym, moglibyście mi polecić jakiś dobry projekt dwu-drożnych monitorów w rozsądnej cenie?

Father_PiO: dla chcącego nic trudnego, mam trochę wolnego czasu, także nic nie stoi mi na przeszkodzie żeby poszerzyć horyzonty. ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Szczerze życzę powodzenia i wytrwałości w zdobywaniu wiedzy. Mam nadzieję, że lektura się przyda. A co do pytania o "dobry projekt dwu-drożnych monitorów w rozsądnej cenie", to musisz dość dokładnie zdefiniować, poza preferencjami, rozsądną cenę, bo takich projektów jest, wbrew pozorom, od cholery.

Tu masz n.p. kolumny z Klang und Ton. Z boku masz orientacyjną cenę. Jest nawet opis ale po niemiecku i przede wszystkim w którym numerze można znaleźć opis.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedzmy +/- 500zł na same głośniki, zależy mi na stosunku jakość/cena. Co do preferencji to muszą być dynamiczne, z mocnym basem. :)

To kup lepiej używki, bo za 500zł z dobrą podstawą basową nic nie dostaniesz, a 15-18cm woofer nie da Ci basu jakiego porządasz, wnioskując z Twojego wpisu...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Przy niskim budżecie monitory + sub to lepsze wyjście. Natomiast za 500 zł mamy, jak dla mnie, segment ultraniskobudżetowy. Nie doradzę, bo się na nim nie znam. Ile trzeba wydać? A to zależy na co. Jak do techniawki, to lepiej kupić altusy.

A czemu zniechęcać do doszlifowanie tych kolumn??

Chłopak chce w nich pogrzebać niech to zrobi, to wiele nie kosztuje.

W kolumnie niestety wszystko gra, ale to trzeba kompleksowo zrobić.

Czyli na początek od obudowy, musi być, sztywna. Zwłaszcza przy dużym basowcu. Można do środka wkleić usztywnienia, poskręcać dodatkowo. Nie wiem czy średniotonowy ma swoja komorę? Można by trochę mat wytłumiających dołożyć.

A najbardziej mi się nie podoba zwrotnica. Nie ma czegoś takiego jak typowa zwrotnica. Jak jest do wszystkiego to jest do niczego.

Na zwrotnicy najbardziej można podciągnąć dźwięk, dopasować go do pozostałego sprzętu, pomieszczenia, no i upodobań.

Czyli na początek od obudowy, musi być, sztywna. Zwłaszcza przy dużym basowcu. Można do środka wkleić usztywnienia, poskręcać dodatkowo. Nie wiem czy średniotonowy ma swoja komorę? Można by trochę mat wytłumiających dołożyć.

To co napisałeś jest oczywiście ważne, ale dużo ważniejsze jest czy obudowa ma właściwą objętość do konkretnego głośnika oraz czy otwory BR są prawidłowo zestrojone. To najpierw trzeba ustalić ponieważ nie wiemy czy konstruktor zrobił obudowy w oparciu o wiedzę czy też są one całkiem przypadkowe.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ale słucha się uszami, a nie "geometrią"....

Nie sądzę by jakakolwiek "zwrotnica z komputera" usatsfakcjonowała wyrobionego słuchającego. Choć może być lepsza niż typówka ze sklepu Janbo.

Nie potrzebuje się bawić w FBI by wiedzieć że kolumny się stroi, a nie poprzestaje na komputerowym projektowaniu zwrotnicy. I to w tym dostrojeniu tkwi istota sprawy.

A jak ktoś w to nie wierzy to proponuje wycieczkę np. do Egiptu, gdzie lokalni kucharze przygotowują europejskie potrawy na podstawie książek kucharskich (projektu zwrotnicy), a nie wiedzą jak je odprawić (dostroić kolumnę do sprzętu, otoczenia, preferencji, muzyki). To taka paralela...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Kolego, mówisz do dyplomowanego akustyka, który konstruowaniem zespołów głośnikowych zarabia na życie. Jesteś pewien, że dalej chcesz mnie "pouczać" o tym, jak i do czego się "stroi" zwrotnice? Przemyśl to jeszcze raz, bo nie masz pojęcia ani z kim rozmawiasz, ani o czym mówisz.

Tak więc dyplomowany akustyku (nie uwierzyłem), racz koledze PERRO pomóc w jego problemie, zamiast się licytować swoją przewiedzą.

Myślałem, że to pluralistyczne forum entuzjastów elektroakustyki, ale widać komuś się wydaje, że jest kogutem w kurniku i wszyscy maja go słuchać, bo jak nie to... on ma dyplom.

Żenada.

gaudi1 a może podeślę Ci głośniki, zrobisz zwrotkę na słuch a potem ja Ci podeślę moją wersję...? Zaczyna się tu robić początkująca elektroda..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W dupie mam to, w co wierzysz, kolego gaudi. Kolega perro jest poza moim zakresem ceny, co zostało wyraźnie napisane. I nie licytuję się wiedzą, bo nie ma potrzeby - nie mam w tobie żadnej konkurencji. Ty, nie mając wiedzy żadnej, próbujesz podskakiwać do zawodowca. I właśnie to jest żenujące i zwyczajnie smutne.

A ty, kolego, nie jesteś entuzjastą elektroakustyki, tylko SZKODNIKIEM. I trzeba mówić o takich jak ty wyraźnie i głośno - dlatego, że forum, jak słusznie raczyłeś zauważyć, służy do udzielania pomocy. Ty natomiast działasz na szkodę forum i jego użytkowników, pisząc totalne bzdury, wynikające z braku elementarnej wiedzy.

Proszę: http://chomikuj.pl/Branibor Zacznij od Vance'a Dickasona. Potem może być np. Everest.

dolphin123- elektroda już dawno się tu zrobiła dla tematów takich jak ten powinien być dział "piaskownica albo przedszkole "

Kazdy kiedyś przechodził taki etap ale część ludzi się na tym zatrzymuje w samozachwycie i braku pokory

a na Alle są sodino za tysiaka

i zostaje tylko stolarka

nawet jak się ją spaprze to głośnik i tak zagra

a odpada kilka lat na zdobywanie wiedzy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

>Dolphin123

Zacytuję Twój wpis:

"Symulację sobie robisz dla podglądu a na pomiarach wyjdzie Ci, czy dobrze zestroiłeś technicznie. Druga sprawa, że mając mody pomieszczenia, często stroi się pod siebie i własne preferencje."

A teraz opiszę to łopatologicznie: nikt nie słucha za pomocą wykresów na ekranie monitora, ani w polu bliskim gdzie się umieszcza mikrofon pomiarowy. Gra cały system, a więc począwszy od źródła jakim jest płyta z muzyką, bądź radio, poprzez odtwarzacz CD, a następnie wzmacniacz i pomieszczenie. Kolumny są pomiędzy dwoma ostatnimi. W dodatku żaden z tych elementów nie jest idealny ;-)

A więc zwrotnica dostrojona na słuch jest ukoronowaniem poprzednich zabiegów z wpisu Dolphina.

>Ojciec_CoŚtam...

Tak to na tym świecie jest, że ci co mają najwięcej do powiedzenia/napisania to najmniej robią.

Tego należało się spodziewać, że "dyplomowany akustyk" nie kiwnie palcem bo to dla "zawodowca"... za niska półka cenowa.

A ja nikomu nie podskakuje, ani z nikim nie konkuruje. To forum dla wszystkich, w dodatku darmowe. Coś Ci się Ojczulku pomieszało....

Niestety temat przewodni umarł. Kolega Perry nie doczekał się żadnej pomocy, bo "elita" go zbyła...

A by ulepszyć jego kolumny wcale nie trzeba przeczytać angielskiej literatury, ani mieć systemu pomiarowego, ani nawet oprogramowania do "projektowanie zwrotnic".

Być może kolega Perry by podłubał co nieco i byłby zadowolony, że ulepszył swoje kolumny. A jak by mu się to spodobało to by liznął trochę teorii, potem może by skonstruował coś innego już bardziej fachowo. A tak to umarło....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.