Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk z TV na kolumnach

airbolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Bardzo proszę o pomoc

Posiadam Amplituner Yamaha rx-v661 połączony z tv samsung 40es6100 kablem optycznym i niestety brak dźwięku.

kabel znajduje się w odpowiednim gnieździe w ampli, w opcjach również wszystko wygląda ok, światłowód podaje wiązkę, jedyne, co mnie niepokoi to sam kabel, który nie chce "wkliknąć" się w gniazdo, tylko trzyma się tak na słowo honoru. Czy to może być przyczyną, czy może jednak coś więcej trzeba ustawić zarówno w tv jak i w ampli. Może ktoś z Was ma podobny zestaw i poratuje dobrą radą.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/101760-d%C5%BAwi%C4%99k-z-tv-na-kolumnach/

To sprawdź czy w tym gnieździe nie ma ciał obcych , lub obkręć odpowiednio wtyczkę , a najlepiej obróć kabel o 180 stopnio i sprawdź czy wklika się

W ampli trzeba ustawić dla tego wejścia np CD itd . wybieranie sygnału cyfrowego , Auto , ale nie opcji wybieraj tylko DTS ( nie wiem jak jest w twoim ampli ) . Sprawdź w TV czy trzeba " uruchomić " te wyjście cyfrowe .

Najpierw wepnij kabel TOSLINK z jednej strony, np. TV i sprawdź czy druga końcówka się świeci, i na odwrót. Wtedy będziesz wiedział, czy kabel siedzi poprawnie w gniazdach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

, ten kabel jakiś tani ?

, a przeczytałeś instrukcję TV , tam trzeba włączyć te wyjście , a w ogóle jest zwrotny kanał w TV ARC HDMI i pewnie też w ampli .

Powtykaj wtyczki i skoncentruj się na ustawieniach w ampli i TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, a TY jakie masz źródła Audio Video ? Sygnał do TV bierzesz z kabla , czy z dekodera ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyznaję, że kabel mocno budżetowy z allegro, ale jak pisałem wcześniej przesyła wiązkę światła. Ponowna próba wciśnięcia wtyczek aż do kliknięcia nic nie dała, profil wtyczki nie pozwala jej wetknąć inaczej. Zarówno kabel wciśnięty w tv z jednej, jak i z drugiej strony daje światełko. Co do ustawień w Tv, to jedyne, co mogę sobie ustawić to wyłączenie głośników w tv w momencie podawania dźwięku przez wzmacniacz. Co do ustawień w ampli, w opcjach jest wykryte połączenie optical in (4), kabel podpięty pod wejście DTV/CBL, domyslnie przypisany pod przycisk Scene 3, czyli TV Viewing. Co do kanału zwrotnego HDMI ARC, próbowałem również z kablem hdmi i też cisza, pomimo, że kabel przystosowany do sygnału zwrotnego (przynajmniej tak było napisane).

Co do źródła audio video, ogólnie telewizję mam z dekodera TOYA podłączonego do tv kablem scart (taki dekoder, model sd, bez kanałów hd, bez wyjścia hdmi), mam również odtwarzacz dvd wysokiej klasy marki wiwa, gdzie dźwięk jest puszczony na ampli analogowo pięcioma kablami typu chinch, dźwięk przy filmach rewelacja, ale sam dvd zaczyna mi przycinać i dlatego chcę uzyskać dźwięk z tv, głównie na potrzeby filmów puszczanych z usb bezpośrednio przez tv, no i dla mojej kobiety, żeby w niedzielę mogła sobie pooglądać must be the music z lepszym dźwiękiem, niż ten dziadowski z tv

kabel włożony do tv daje wiazkę światła która wychodzi drugą stroną, ale zarówno w tv jak i w ampli trzyma sie ledwo ledwo, a obracając wtyczkę inaczej nie wchodzi wogóle.

to kup porządny kabelek a nie jakiś szrot za 5 złotych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

odtwarzacz dvd wysokiej klasy marki wiwa, gdzie dźwięk jest puszczony na ampli analogowo pięcioma kablami typu chinch

Podłącz DVD cyfrowo SPDIF coaxoalnie do amplitunera , tylko kup kabel dedykowany do Digital , ma mieć 75 omów .

Dlaczego podłączyłeś analogowo ? DVD czyta np . SACD ? Analogowe może zostać .

Co do źródła audio video, ogólnie telewizję mam z dekodera TOYA podłączonego do tv kablem scart (taki dekoder, model sd, bez kanałów hd, bez wyjścia hdmi),

Dekoder należy podłączyć cyfrowo do amplitunera SPDIF optycznie ( zakładam , że nie macoaxoala ) .

W dekoderze ustawia się wyprowadzanie sygnału DD .

Co do kanału zwrotnego HDMI ARC, próbowałem również z kablem hdmi i też cisza, pomimo, że kabel przystosowany do sygnału zwrotnego (przynajmniej tak było napisane).

Kabel to nie wszystko . Poczytaj instrukcję TV , tam pisało zdaje się , że trzeba włączyć te ARC , poczytaj także instrukcje ampli o ARC .

Gdy ampli i TV obsługuje ARC , a kabel ma odpowiednią specyfikację ( kabel nie bardzo nisko budżetowy ) to musi chodzić , jest tylko kwestia ustawień .

Czy korzystasz z dekodera SAT lub DVB-T zewnętrznego? Jeżeli tak to połączyłbym wyjście audio dekodera do amplitunera pomijając TV.

Warto też sprawdzić, czy złącze TV Toslink to na pewno wyjście audio ?

Dokumentacja TV mówi też o ustawieniach w opcjach:

Menu - sound - spdif

oraz audio format i ewentualnie ustawić głośniki na system zewnętrzny.

Można zaisntalowac nowy firmaware.

Myślę, że nie ma sensu angażować w to wszystko dekodera tv i odtwarzacza dvd, ponieważ zależy mi tylko i wyłącznie na dźwięku bezpośrednio z tv do ampi (przypomnę, filmy z usb uruchamiane bezpośrednio przez telewizor) .

Co do opcji w tv, wybierając menu-dźwięk-wyjście spdif ma do wyboru format dźwięku tylko PCM, druga opcja dolby digital nie jest aktywna. Ustawianie głośników na system zewnętrzny powoduje tylko wyłączenie głośników w tv, ma to na celu zniwelowanie ewentualnych opóźnień pomiędzy głośnikami zewnętrznym i w tv

Myślę, że nie ma sensu angażować w to wszystko dekodera tv i odtwarzacza dvd, ponieważ zależy mi tylko i wyłącznie na dźwięku bezpośrednio z tv do ampi (przypomnę, filmy z usb uruchamiane bezpośrednio przez telewizor) .

Co do opcji w tv, wybierając menu-dźwięk-wyjście spdif ma do wyboru format dźwięku tylko PCM, druga opcja dolby digital nie jest aktywna. Ustawianie głośników na system zewnętrzny powoduje tylko wyłączenie głośników w tv, ma to na celu zniwelowanie ewentualnych opóźnień pomiędzy głośnikami zewnętrznym i w tv

Chodziło mi o to, żeby sprawdzić źródła dźwięku, co wysyłają. Mam nadzieję że dekoder i DVD podpięte są do ampli an nie do TV.

Ostatnia rzec/y jakie przychodzą mi do głowy to :

a. uruchomienie testu głośników z poziomu menu TV - jeżeli nie ma dźwięku na ampli to problem jest albo w kablu albo w ustawieniach ampli.

b. przepnij spdifa do innego wejścia ampli i przyporządkuj w menu zgodnie z połączeniem i testuj.

c. sprawdź czy ampli nie jest ustawiony na inną strefę albo nie jest wyciszony :)) to czasem pomaga ;)

d. może być tak, że dźwięk z USB będzie podawany tylko na analogowego jacka, ale tu trzeba zgłębić dokumentację.

sn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.