Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk dynamiczny, z wykopem wręcz estradowy

MeH

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam Ci kolego kolumny firmy Acoustic Research model AR1. Są to kolumny pół aktywne czyli mają wbudowane wzmacniacze dla potężnych głośników 38cm. Wzmacniacze są mocy 500 watt RMS każdy.

rozmawiałem z gościem w dobrym sklepie audio ostatnio. Mają klienta, który ma kolumny o mocy ok 800W i zasila je dwoma monoblokami każdy o mocy 1000W - jest za cicho... może taniej i bardziej komfortowo będzie wbudować głośniki do głowy?

Bo de facto aktywne kolumny AR-1 mają podobną ideę działania

Dodatkowo we wzmacniaczu wbudowanym masz pełną regulację zakresu oraz regulację wzmocnienia w danym paśmie. Dodam, że wzmacniacz wbudowany w kolumnę pracuje w klasie D i pobiera 800watt z sieci. Jest bardzo wydajny przy dużym prądzie co jest bardzo ważne przy kontroli basu. Za same takie wzmacniacze trzeba zapłacić sporą sumkę.

Nie ukrywam, że póki co rozwiązanie z kolumnami półaktywnymi wydaje mi się najrozsądniejsze, tyle tylko że np. wspomniane kolumny Acoustic Research AR1 czy AR3 są praktycznie nie do dostania...

Co lepsze w chwili obecnej jest dostępna 1 (!) sztuka AR3 na alledrogo :>

kolumny o mocy ok 800W i zasila je dwoma monoblokami każdy o mocy 1000W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli ma takie zestawienie to faktycznie może być cicho.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko fajnie co piszecie, ale jeśli jakość nagrań będzie beznadziejna ( w obecnych czasach coraz częściej) to i nawet najlepsze zestawienie tego nie poprawi i z tej mąki chleba nie będzie. Dlatego jednym wydaje się, że ten sam zestaw gra wyśmienicie a innym już nie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Pisałem o tym w pierwszym poście - każdy album dobieram tak, aby miał jak najmniejszą kompresję bądź wcale.

Najczęściej pierwsze/wczesne wydania płyt CD są dużo lepiej zmasterowane pod tym względem dynamiki niż nowe remastery, ale są wyjątki podane dla przykładu niżej :

- Black Sabbath - "Sabbath Bloody Sabbath" - pierwsze wydanie Castle (jeszcze z pre-emfazą), ale np. nowy remaster "Heaven and Hell" (Andy Pierce)

- Deep Purple - Machine Head czy Fireball - wydania Audio Fidelity, gdzie Steve Hoffman w ogóle nie stosuje żadnych kompresorów

(polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

I oczywiście winyle... które wg mnie biją na głowę źródła cyfrowe, zwłaszcza dla nowych wydań, gdzie płyta CD jest mocno skompresowana, a winyl z racji technicznych być nie może (ale to nie temat na takie rozstrzygania, więc proszę nie ciągnąć tego wątku ;> )

Ukryta Zawartość

Cerwin Vega XLS-215

no wygląd robi wrażenie, aż ciekaw jestem dźwięku ......

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.