Skocz do zawartości
IGNORED

Fabryka Shuguang - wycieczka

jackk

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjecia z wycieczki po fabryce, warto ogladnac jak to sie robi bo ta sztuka kiedys zaginie (nie zapomnijcie kliknac na druga strone). Zdjecia zrobil Ian Grant podczas jednej z wizyt w Chinach (niestety jest teraz b. chory).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101791-fabryka-shuguang-wycieczka/

Szkoda, że zwykłe Shuguangi były kiepskie, dopiero Psvane pokazały klasę. Dziś czytałem opinie ludzi na zachodnich forach, którzy 12ax7 Psvane wolą od starych Mullardów i Telefunkenów (choć to różne szkoły grania). Na naszym forum, chyba w Klubie Lebena, ktoś wyraził opinię, że 12ax7 Psvane to top nawet pośród NOSów.

BTW, a co z Grantem?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Szkoda, że zwykłe Shuguangi były kiepskie, dopiero Psvane pokazały klasę.

Czy czasem nie prowokujesz celowo kolegi Zen?

Co znaczy zwykłe Shuguang?

Z innym nadrukiem? Wszystko jest kwestią reżimu technologicznego. Pytanie, czy komuś się opłaca na tej samej linii robić celowo lampy gorsze i lepsze?

SzuB, nie prowokuj. Co miałeś powiedzieć już powiedziałeś w dwóch czy nawet trzech wątkach. Nie przyczyniaj się do kłótni w kolejnym.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ukryta Zawartość

i to się nazywa linia produkcyjna?

Amerykanie z Niemcami zajadów dostaną patrząc na te zdjątka

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Szkoda, że zwykłe Shuguangi były kiepskie, dopiero Psvane pokazały klasę. Dziś czytałem opinie ludzi na zachodnich forach, którzy 12ax7 Psvane wolą od starych Mullardów i Telefunkenów (choć to różne szkoły grania). Na naszym forum, chyba w Klubie Lebena, ktoś wyraził opinię, że 12ax7 Psvane to top nawet pośród NOSów.

BTW, a co z Grantem?

Podobno ma b. zaawansowany nowotwor (z przerzutami) ale nie znam najnowszych wiesci. Szkoda chlopa bo to wielki pasjonat lamp (i uczciwy). Pamietam jak chcialem kupic 845 (Psvane poprzedniej generacji) i mial kilka ale nie sprzedal mi bo 'za duzy 'rozrzut' - wg niego mialy). Musialem czekac na nowe chyba z 3 miesiace.

i to się nazywa linia produkcyjna?

Amerykanie z Niemcami zajadów dostaną patrząc na te zdjątka

A czy myslisz ze dzisiaj w Czechach czy w Rosji wyglada to inaczej? Gdyby nie Chinczycy to takie rosyjskie lampy (nowe) pewno by kosztowaly tyle co wybitne NOS-y.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 12 Marca 2013 - kolejna próba tematu za ktory miał juz ostrzezenia
Ukryte przez cir, 12 Marca 2013 - kolejna próba tematu za ktory miał juz ostrzezenia

BTW, a co z Grantem?

Psvane, Shugaungi i ta pozostała chińska produkcja może być porównywana pomiędzy sobą, co więcej można się zastanawiać czy lepsze są psvane, czy może shuguangi lecz te chińskie obecne produkty są nieporównywalne z dobrymi NOS'ami, to zupełnie inna klasa/liga. Dziś rozmawiałem z ludźmi, którzy zdecydowanie stwierdzili, że ta cała chińszczyzna jest nieporównywalna do starych, dobrych NOS'ów.

To tak jakby porównywać małego Fiata (psvane) z porsche (stare dobre NOS'y). Oczywiście to jeździ, i to jeździ ale jeżeli ktoś porównuje Porsche z małym Fiatem, to świadczy to tylko o tej osobie, która dokonuje takich porównań.

Tak samo, gdy ktoś próbuje porównywać psvane/shuguangi itp.z NOS'ami. Kto słuchał ten wie o czym piszę. Kto nie słuchał, to może tylko pisać - tak jak w wątku o SET 300B - że podoba najlepszy jest Air Tight 300B, bo ... ma ładny kolor.

Zen_66

This is one of those once-in-a-lifetime tours..
po której już nie chcę mieć z nimi nic wspólnego.

Serdecznie dziękuję za link. Zastanawiałem się wcześniej jak nad Black Treasure, cieszę się że wcześniej obejrzałem zdjęcia jak je robią.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ale kto kogo prowokuje? Faktem jest, że Shuguang brzmi inaczej niż Psvane. Nic poza tym nie napisałem. Panowie są mocno przewrażliwieni. Nigdy nie negowałem prawdziwych NOSów, których się już nie produkuje, ani nie stawiałem Psvanek na równi z NOSami, choć ktoś inny niż ja napisał, że 12ax7 Psvane mogą się równać. Ja tego nie wymyśliłem. Zadziwiająca jest ta nerwowość. Niechże każdy sobie używa, czego chce, chwali, co chce, lubi, co chce. A ten wątek jest o tej fabryce, więc się odniosłem. Nie ma nic niewłaściwego w tym, co piszę, więc apeluję o nienazywanie mnie prowokatorem, gdyż to tylko w cudzych fantazjach nim jestem. Powodzenia NOSowcom, pozdrowienia dla Psvanowców, a Granta szkoda.

Ale kto kogo prowokuje? Faktem jest, że Shuguang brzmi inaczej niż Psvane. Nic poza tym nie napisałem. Panowie są mocno przewrażliwieni. Nigdy nie negowałem prawdziwych NOSów, których się już nie produkuje, ani nie stawiałem Psvanek na równi z NOSami, choć ktoś inny niż ja napisał, że 12ax7 Psvane mogą się równać. Ja tego nie wymyśliłem. Zadziwiająca jest ta nerwowość. Niechże każdy sobie używa, czego chce, chwali, co chce, lubi, co chce. A ten wątek jest o tej fabryce, więc się odniosłem. Nie ma nic niewłaściwego w tym, co piszę, więc apeluję o nienazywanie mnie prowokatorem, gdyż to tylko w cudzych fantazjach nim jestem. Powodzenia NOSowcom, pozdrowienia dla Psvanowców, a Granta szkoda.

Bardzo dobrze to ujales. Ja tez bardzo chetnie kupie oryginalne, nieuzywane i sparowane WE 300B, moze koledzy maja namiary? Wtedy moglbym zrobic porownania do replik ktore posiadam. Ciekawe czy byly by rznice w brzmieniu?

Pzdr

I jeszcze jedno. Podalem ten link bz zadnego podtekstu, tak z ciekawosci.

A ja się zastanawiam , czy nie można by było np. w/w fabryce opracować zupełnie nowych lamp elektronowych ,tzn. wykorzystać najlepsze "cechy " fizyczne , i brzmieniowe lamp EL 34 , KT 88 , 300 B itd., itp i skomasować je w nowej wybitnej pod każdym względem lampie elektronowej .

Jestem również ciekaw , co wpływa na walory brzmieniowe samych lamp , nie chodzi mi o aplikację lampy lecz o samą lampę .

Czy o manierze brzmienia samej lampy decydują rozmiary anody i katody , to czy jest żarzona bezpośrednio , czy pośrednio , materiał z którego są zbudowane , itd.

Czemu nie rozwijać tej technologi z racji jej renesansu , zwłaszcza w dobie tak wielkiego postępu technologicznego i opracowania nowych materiałów ?

Wiem , wiem , duża zawodność , spory pobór prądu , duże rozmiary itp. ale chodzi mi aby udoskonalić tą technologię na potrzeby samego audio .

Piotr

Co za sk***ysyństwo, Ktoś usunął mój wpis z tego wątku. Cenzura jak za komuny. Taki SzuB może pisać swoje dyrdymały o psvane i cenzor to toleruje, a mój wpis jest usuwany. Pieprzyć komunę.

Zen_66

SzuB

Uzbieraj sobie trochę kasy, kup jakieś przyzwoite lampy ze starej produkcji (jest tego pełno na ebayu) i nie będziesz już więcej musiał rozpowszechniać cudzych opinii typu "jedna Pani drugiej Pani coś tam powiedziała" na temat porównania chińskich lamp produkowanych obecnie z lampami ze starej produkcji, tak jak to robisz obecnie.

Twoja metoda polega na tym, że niby twierdzisz, że nie porównujesz chińskiej produkcji z NOS'ami i potwierdzasz, że są to rzeczy nieporównywalne, a jednocześnie "bokiem" wtrącasz, że:

- na jakimś zagranicznym forum przeczytałeś, że ktoś powiedział, iż te Psvane są lepsze niż stare Mullardy i Telefunkeny,

- w wątku o Lebenie widziałeś, że ktoś inny napisał,. że Psvanei to top wśród NOS'ów,

- itp.

Ciekawe, że nie przywołujesz nigdzie opinii z zagranicznych wątków, których jest również pełno, że lampy psvane to słabe lampy w porównaniu do NOS'ów. Tych opinii jakoś nie zauważasz albo nie chcesz zauważać, a na pewno nie przywołujesz na forum AS.

Jeszcze raz, kup jakieś NOS'y, porównaj i pisz o swoich doświadczeniach, a nie o tym co przeczytałeś.

Ja słuchałem tych wychwalanych przez Ciebie Psvane 12ax7 i porównywałem je z NOS'ami (Telefunkenem oraz RCA {blackplate, D getter}). Nie ma o czym mówić - NOS'y są znacznie lepsze.

pozdr

donic

donic, to nie jest kwestia kasy, tylko kwestia dostępności, chorych cen i fałszywek. Ja mogę kupić TFK na ebayu za 1500 złotych, ale to jest kot w worku. Za trochę mniej mam kwadrę nowych lamp i mój Leben nie narzeka. Nie rozumiem tylko, po co ta chora nerwowość. Przyznaję wam rację: NOSy są zajebiste, najlepsze, brzmią bez porównania lepiej od lamp nowej produkcji, macie rację i cudownie, że ich z powodzeniem używacie. Ale ja lubię Psvanki, bo brzmią świetnie. Czemu ja muszę to ciągle tłumaczyć?

Gość papageno

(Konto usunięte)

W grudniu 2011 wstawiłem lampy Psvane do Wave, w ogóle nie wiedząc o nich nic (lampy dostałem w prezencie) i tak to opisałem w sposób mocno egzaltowany:

"Czary mary. 12 AX7-T wsadziłem w odpowiednie miejsce w Wave, miejsce, w którym dotychczas królowały ECC 83 Telefunkena. I stał się cud. KAP-777 zagrał magicznie, tak magicznie, że aż nie było go słychać. Zniknął manleyowski nalot (piękny, ale jednak nalot), poszerzyła się scena, stereofonia stała się jeszcze bardziej stereofoniczna, średnie tony wspaniale wypełnione, namacalne, szczegółowośc porażająca, absolutny brak jakiegokolwiek hałasu. Bas ujarzmiony jak, nieprzymierzając, Jerozolima. Nieco słabsza góra, ale banieczki muszą popracować ok. 100 godzin, by pokazać na co je stać"

No to jak mogą być złe, skoro są dobre. Autosugestia?

W grudniu 2011 wstawiłem lampy Psvane do Wave, w ogóle nie wiedząc o nich nic (lampy dostałem w prezencie) i tak to opisałem w sposób mocno egzaltowany:

"Czary mary. 12 AX7-T wsadziłem w odpowiednie miejsce w Wave, miejsce, w którym dotychczas królowały ECC 83 Telefunkena. I stał się cud. KAP-777 zagrał magicznie, tak magicznie, że aż nie było go słychać. Zniknął manleyowski nalot (piękny, ale jednak nalot), poszerzyła się scena, stereofonia stała się jeszcze bardziej stereofoniczna, średnie tony wspaniale wypełnione, namacalne, szczegółowośc porażająca, absolutny brak jakiegokolwiek hałasu. Bas ujarzmiony jak, nieprzymierzając, Jerozolima. Nieco słabsza góra, ale banieczki muszą popracować ok. 100 godzin, by pokazać na co je stać"

No to jak mogą być złe, skoro są dobre. Autosugestia?

Oczywiście, że nie autosugestia.

Doskonale rozumiem, że mogą podobać się lampy inne niż mi się podobają. Nie mam też nic przeciwko lampom chińskim. Sam zresztą używam u sobie chińskich lamp mocy, bo mnie nie stać na inne, a poza tym takie NOS'y są praktycznie niedostępne.

Nie trafię jednak i buntuję się przeciwko nachalnemu głoszeniu, że jakaś lampa jest jedyna i najlepsza - bez znaczenia czy to będzie NOS, czy to obecna chińska produkcja.

pozdr

donic

Rózne rzeczy pisze sie na tym forum a jakos mało osób pisze o własnych doświadczeniach,pisza klapiąc w klawiature najczesciej co im sie wydaje, lub co gdzies ktos napisał.... ja bezposrednio porównywałem czarne 6CA7 Shuguangi z kt77 GL,6CA7 EH,el34 chinskie,el34 Mullard... i nie potrzeba mi było duzo czasu by stwierdzic,że czarny Shuguang o klase przewyzsza dżwiekiem reszte tych lamp. I w du... mam to jak wyglada ponoc na fabryka... jesli potrafia takie efekty uzyskac w takich warunkach to tylko wiekszy podziw.Obecnie mam tez Psvane mII 6ca7 i nie kupiłem ich ze wzgladu na wyglad.Nie mam zadnych uprzedzeń,po prostu słucham i płace jesli warto dac za to żądana cene. Jak ktos ma inne lampy o lepszej jakości w tej cenie to słucham! Jak nie, to nie rozumiem po co te wypociny.Połowa postów to jakies pogawedki do baru przy piwie... jak niestety wiekszość treści tego forum.

Ukryta Zawartość

Zdjecia z wycieczki po fabryce, warto ogladnac jak to sie robi bo ta sztuka kiedys zaginie (nie zapomnijcie kliknac na druga strone). Zdjecia zrobil Ian Grant podczas jednej z wizyt w Chinach (niestety jest teraz b. chory).

Rewelacja. Klasyczna produkcja garażowa, tylko na gigantyczna skalę. Bieda z nędzą aż kłuje w oczy. Wewnętrzne komponenty czułego elementu elektronicznego, którym jest lampa, obmacywane przepoconymi gołymi dłońmi, pot i flora bakteryjna wnoszone do wnętrza lamp, włosy niechlujnie wyłażące spod tych czapeczek, albo w ogóle bez czapeczek, są tam w ogóle jakieś filtry antypyłowe i anty bakteryjne ?, jakieś systemy klimatyzacyjne, jest jakieś odpylanie ?, gdzie są maski !!! na twarzach, gdzie specjalizowane rękawice, gdzie śluzy, gdzie systemy badające skład potu kobiet-montażystek, jakieś zaplecze badawcze?, jakieś zaplecze pomiarowe ?, jakiś ciąg kontroli jakości? Co za niechlujstwo. Jakikolwiek reżim technologiczny i organizacyjny? Bieda widoczna gołym okiem, widać po tych ludziach, po tym „oprzyrządowaniu”, po tych gołych dłoniach dotykających elementów konstrukcyjnych i tych pseudorękawiczkach. Gigantyczna produkcja garażowa na potężną skalę. W warunkach i „reżimach technologicznych”, reżimach organizacyjnych oraz „reżimach pomiarowych i reżimach kontroli jakości” takiego …. czegoś…. powstają (a więc można) audiofilskie Psvane’y z luźno latającą i brzęczącą wewnętrzną konstrukcją i wysoko cenione Quad matched 6CA7-Z ShuGuang 50years TREASURES tube. To cud. Cud produkcji w tak niechlujnych warunkach wysokojakościowego, ekskluzywnego wyrobu - audiofilskiej lampy, tak po prostu, gołymi przepoconymi dłońmi, kurząc, kaszląc i chrychając nieosłoniętymi niczym ustami prosto na wewnętrzne komponenty konstrukcyjne lampy. A przecież zwykłego, najgłupszego, najprostszego tranzystora niestety już tak się wyprodukować nie da.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No przecież napisał konkretnie o lampach Shuguang, że zadowolony i z czym porównywał.

Owszem i jednocześnie dał do zrozumienia, że jego zdanie jest prawdą jedyną i dopuszczalną, a reszta to bredzenie przy piwie. A wystarczyłoby zamiast tego - moim zdaniem.

Owszem i jednocześnie dał do zrozumienia, że jego zdanie jest prawdą jedyną i dopuszczalną, a reszta to bredzenie przy piwie. A wystarczyłoby zamiast tego - moim zdaniem.

A propos: a jakie ty masz zdanie?

>staryM

za goraca głowa czy za duzo piwa na czytanie ze zrozumieniem. Jak juz Ci ktos napisał ja ująłem w poście co słuchałem i porównywałem a Ty?? I nie twórz nadinterpretacji,że cos napisałem o prawdzie jedynej... jak masz cos w temacie do powiedzenia, to napisz mi co mam konkretnie kupic lepszego od tych lamp i to wszystko. Ja nie mam uprzedzen,jesli masz propozycje lepszych lamp w tej cenie to bardzo chetnie posłucham :) ale jakos tego od co niektórych nie mozna sie doczekać. Bez urazy,ale chodzi o konkrety,bez bicia piany.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Bez urazy, ale chodzi o stosunek do innych. Jeśli ktoś pisze, że połowa forum to śmieci, wyraża tym samym stosunek swój do innych użytkowników. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę, to po prostu było niepotrzebne i wielu czytających odbierze to negatywnie, tym samym mniej skupiając się na rzeczowej części twojego wpisu.

Nie neguję prawdziwości twojego wpisu.

Rewelacja. Klasyczna produkcja garażowa, tylko na gigantyczna skalę. Bieda z nędzą aż kłuje w oczy. Wewnętrzne komponenty czułego elementu elektronicznego, którym jest lampa, obmacywane przepoconymi gołymi dłońmi, pot i flora bakteryjna wnoszone do wnętrza lamp, włosy niechlujnie wyłażące spod tych czapeczek, albo w ogóle bez czapeczek, są tam w ogóle jakieś filtry antypyłowe i anty bakteryjne ?, jakieś systemy klimatyzacyjne, jest jakieś odpylanie ?, gdzie są maski !!! na twarzach, gdzie specjalizowane rękawice, gdzie śluzy, gdzie systemy badające skład potu kobiet-montażystek, jakieś zaplecze badawcze?, jakieś zaplecze pomiarowe ?, jakiś ciąg kontroli jakości? Co za niechlujstwo. Jakikolwiek reżim technologiczny i organizacyjny? Bieda widoczna gołym okiem, widać po tych ludziach, po tym „oprzyrządowaniu”, po tych gołych dłoniach dotykających elementów konstrukcyjnych i tych pseudorękawiczkach. Gigantyczna produkcja garażowa na potężną skalę. W warunkach i „reżimach technologicznych”, reżimach organizacyjnych oraz „reżimach pomiarowych i reżimach kontroli jakości” takiego …. czegoś…. powstają (a więc można) audiofilskie Psvane’y z luźno latającą i brzęczącą wewnętrzną konstrukcją i wysoko cenione Quad matched 6CA7-Z ShuGuang 50years TREASURES tube. To cud. Cud produkcji w tak niechlujnych warunkach wysokojakościowego, ekskluzywnego wyrobu - audiofilskiej lampy, tak po prostu, gołymi przepoconymi dłońmi, kurząc, kaszląc i chrychając nieosłoniętymi niczym ustami prosto na wewnętrzne komponenty konstrukcyjne lampy. A przecież zwykłego, najgłupszego, najprostszego tranzystora niestety już tak się wyprodukować nie da.

Ciekawe, czy widziałeś w jakich warunkach produkowano obecnie najbardziej cenione lampy NOS, które na ebayu potrafią osiągać za parę ceny na poziomie 50.000 zł? Bo z tego co ja widziałem to fabryki przypominały bardziej huty szkła niż laboratoria. Lampy składane i kontrolowane były przez pracowników w brudnych fartuchach bez jakiegokolwiek zabezpieczenia dłoni. Produkcja amunicji w tamtych czasach wyglądała podobnie… choć, w fabrykach amunicji raczej nie wolno było palić podczas pracy

Tutaj współczesna produkcja KR Audio, czyli lamp za których parkę trzeba dopłacić około 3.000 zł. przy zakupie wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Te panie to są pewnie wcześniej sterylizowane i płukane w lizolu, a opakowania po jogurtach w których trzymane są komponenty i narzędzia na pewno mają certyfikaty HCCP i ISO 9001… Okna, okna to mają filtry przeciwbakteryjne na bazie uranu

A NEW ERA IN TUBE TECHNOLOGY

Ukryta Zawartość

Zupełnie jak w "Czterdziestolatku", tylko Gajnego brakuje. I tymy paluchyma ze te szkło, panie!!! A ileż mikrobów na tych łapawicach!!!

Ciekawe, w jakich warunkach powinny być robione lampy, żeby dobrze grały?

W takich, jak "legendarne" Mullardy? Gołymi rękami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy widziałeś w jakich warunkach produkowano obecnie najbardziej cenione lampy NOS, które na ebayu potrafią osiągać za parę ceny na poziomie 50.000 zł? Bo z tego co ja widziałem to fabryki przypominały bardziej huty szkła niż laboratoria. Lampy składane i kontrolowane były przez pracowników w brudnych fartuchach bez jakiegokolwiek zabezpieczenia dłoni. Produkcja amunicji w tamtych czasach wyglądała podobnie… choć, w fabrykach amunicji raczej nie wolno było palić podczas pracy

Tutaj współczesna produkcja KR Audio, czyli lamp za których parkę trzeba dopłacić około 3.000 zł. przy zakupie wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Te panie to są pewnie wcześniej sterylizowane i płukane w lizolu, a opakowania po jogurtach w których trzymane są komponenty i narzędzia na pewno mają certyfikaty HCCP i ISO 9001… Okna, okna to mają filtry przeciwbakteryjne na bazie uranu

A NEW ERA IN TUBE TECHNOLOGY

Dzieki za merytoryczny wpis i za ciekawe zdjecia. A miales moze okazje posluchac tych lamp?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.