Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wielkości ekranu do projektora

sienkol007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Ponownie zwracam się do was z prośbą o pomoc w doborze ekranu do projektora tym razem dla mojego ojca :)

Kupiliśmy projektor benq w1070. Docelowa odległość od projektora do ekranu to 4,90m

Przekątna wysokość szerokość Min. odległość średnia odl. Max odl. najniższa/najwyższa pozycja obiektywu

(maks.powiększenie) (min.powiekszenie)

120 (3048) 1494 2657 3038 3494 3949 75

130 (3302) 1619 2878 3291 3785 4278 81

140 (3556) 1743 3099 3544 4076 4608 87

150 (3810) 1868 3321 3797 4367 4937 93

160 (4064) 1992 3542 4051 4658 5266 100

Chcemy ekran 120cali , a jeśli dobrze rozumiem to dla ekranu 120cali max odległość z minimalnym powiększeniem 3949m , jeśli zrobi się maksymalny zoom to będzie pokrywać projekcja cały ekran z 4,90m ?? Proszę o pomoc bo nie wiem , który ekran będzie dobry.

Witam , ok 4,60m

To wg. standardów kinowych THX zakres rozmiarów jest następujący:

min. rozmiar: 221 x 124 cm (100")

max. rozmiar: 300 x 169 cm (135")

Więc 120" się mieści :)

oczywiście mówimy o rozmiarze aktywnym, do tego trzeba dodać czarne obramowanie. Jeżeli jest taka możliwość to koniecznie ekran stałoramowy.

Dla twojego Benq odległość (mierzona od soczewki do tkaniny ekranu) może zawierać się w zakresie (bezpiecznym) ok. 3.1m - 3.9m

No i jeszcze jest kwestia offsetu i siły światła...

Ten Benq ma pionowy lens shift (zakres regulacji wprawdzie nie powala), wobec czego offset nie musi stanowić problemu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

ok czyli ekran 120cali będzie ok ?? chodzi mi o to żeby nie było takiej sytuacji ,że z odległości 4,90 nie będzie tak ,że projektor będzie wyświetlał obraz poza ekranem czyli większy. Mam optoma hd300x i z odległości 3,90 na ekran 107cali mam idealnie pokryty obraz z projektora z obrazem na ekranie. Natomiast jeśli dobrałbym mniejszy ekran to zoom mam na minimum i obraz byłby wyświetlony większy od ekranu. Dlatego proszę o potwierdzenie czy ten benq i ekran 120cali będzie wyświetlany prawidłowo z odległości 4,90m ??

Sienkol czytaj dokładnie, przecież napisałem, że ten projektor uzyska obraz 120" z odległości 3.1 do 3.9 m, więc 4.90 jest nieosiągalne!! Jakbyś chciał świecić z 4.90 to ekran musiałby być dużo większy, za duży dla twojej aktualnej lokalizacji widowni.

A ranczo nie opowiadaj bajek, że im większy tym lepszy, jest kąt patrzenia komfortowy dla ludzkiego oka i ekran ma być w sam raz a nie taki duży jak się zmieści. Dlatego krytykowałem pokój kinowy, gdzie ekran jest na całą ścianę i do samej ziemi - pooglądasz to 2 tygodnie i szlag cię trafi.

Dzięki za pomoc , zmieniłem miejsce ustawienia projektora , teraz wejdzie ekran 120cali , prosiłbym was o pomoc w tej chwili w doborze ekranu , budżet ok. 1800zł , osobiście posiadam ekran kraftmann 107 cali ale jakość jest co najmniej średnia , chciałbym dla ojca dobry ekran matt grey 0.8 lub jakiś lepszy do jasnego pomieszczenia , nie ramowy bo niestety nie ma do tego warunków , czy możecie coś polecić ??

Kraftmann, Viz-art, Kauber, Commtec itp. to wszystko ekrany średniej jakości jak się zdążyłeś przekonać.

Każdy elektryczny ekran w tym rozmiarze powinien być z napinaczami - co niestety podnosi cenę.

Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało jak mówienie takie a takie firmy są be a inne cacy, to moje subiektywne opinie.

Osobiście polecałbym Adeo - jakościowo bardzo fajne ekrany, cenowo jeszcze w granicach rozsądku. Taki 120" nawet bez napinaczy ale z czarną ramą jednak nie mieści się w twoim budżecie (kosztuje ok. 2100 brutto).

Z napinaczami jeszcze +1000.

Czy warto? Podpisuję się dwoma rękami pod takim z napinaczami, jak zwykle pozostaje kwestia kasy :)

Do jasnych pomieszczeń tkanina matt white, nie wiem czemu mit szarych ekranów tak pokutuje na tym forum. Skojarzenie kino=szary ekran nierzadko jest nieprawdziwe.

sn

Dzięki za pomoc , czy mógłbym Cię prosić o link na priv gdzie mogę nabyć ten ekran za 2100zł ?? a sugerujesz żeby jednak wziąść ten matt white ?? nie będzie to razić za bardzo po oczach ??

Osobiście polecałbym Adeo - jakościowo bardzo fajne ekrany, cenowo jeszcze w granicach rozsądku. Taki 120" nawet bez napinaczy ale z czarną ramą jednak nie mieści się w twoim budżecie (kosztuje ok. 2100 brutto).

Czy to nie pomyłka , ekran 120 cali z napinaczami za 3100 z Adeo?

Mógłbyś podać dokładną konfigurację, tj. top, sterowanie , kaseta?

Dołączę się za to do propozycji napinaczy. Używam dwóch ekranów i oba są idealnie równe.

Czy to nie pomyłka , ekran 120 cali z napinaczami za 3100 z Adeo?

Mógłbyś podać dokładną konfigurację, tj. top, sterowanie , kaseta?

Dołączę się za to do propozycji napinaczy. Używam dwóch ekranów i oba są idealnie równe.

To ceny z cennika adeo. Ekran 120" top do 35 cm czarne ramy 5cm

Uzywasz ekranow bez napinaczy?

Sn

Oba ekrany z napinaczami, dlatego dziwię się cenom które podajesz. Zakładam że piszemy o 16:9 . Pierwsza rzecz to że 120 cali jako typówka nie występuje w katalogu, zależnie czy classic czy professional najbliższe 120 calom masz typowe 117 i 139 cali lub 113 i 136 jeśli chcesz personalizować do 120 cali to płacisz za kolejny w katalogu większy i dostajesz ile chcesz. Topy standardowe 35 cm też nie występują , są 5cm i dla dużych ok 300 cm podstawy top 10 cm.

Dopłata do 35 cm już do 120 cali to cennikowo jakieś 400-450zł.

Teraz jeżeli piszesz o cenniku to zakładam że jeszcze z 20% dostajesz przy zakupie. Czyli ekran z napinaczami mógłby chodzić za 2500zł??? Nawet jeśli podajesz cenę ostateczną po rabacie to za 3100 zł nie ma szans kupić Adeo z napinaczami z topem 35 i dodatkowo tylko w standardowym sterowaniu naściennym i tańszą powierzchnią Vision.

Ceny które podajesz są bliskie cenom bez napinaczy, a te w Adeo sporo kosztują.

ale z czarną ramą jednak nie mieści się w twoim budżecie (kosztuje ok. 2100 brutto).

To cena netto, chyba to napisalem :)

No tak coś mi się widocznie pokręciło :)

Kolego w błąd wprowadzacie userów. Ani cena się nie zgadza ani kaseta. Linear nie jest dostępny dla 120 cali. To kaseta dla małych ekranów.

Racja, racja, pozwól, że sprostuję:

poprawny rozmiar adeo linear tensio to 214 x 120 roboczej, jest to rozmiar max dla tego modelu. Więc nie uzyskamy 120" w tej cenie.

Potraktuj to jako odniesienie do najtanszego relatywnie dużego ekranu od Adeo z napinaczami.

Cena takiego ekranu na dzień dzisiejszy to 2878 pln netto, plus 200-300 pln za czarny górny pas (max 45 cm). Proffesionale są droższe.

Sn

To już bliżej, a efekt taki że za 120 cali można mieć classic albo proffesional , górny border i sterowanie na pilota i robi się z 4,5kz, tym bardziej jak chce się tkaninę Reference która moim zdaniem jest sporo lepsza od Vision. Żeby nie strzelać , to za dwa ekrany o podstawie 251 i 301 cm z borderem 70cm w ww. konfiguracji wyszło ponad 11kz. Cena katalogowa bez rabatu była jakieś 13-14 kz.

Fakt że w Adeo bardziej niż u innych producentów płaci się za dodatki więcej. Dla przykładu zabudowa sufitowa u Kaubera jest w "cenie" a u Adeo już coś koło 1000 zł trzeba dopłacić, podobnie sterowanie w Adeo jest droższe niż gdzie indziej. Jeden sterownik żaluzjowy z wbudowanym sterowaniem podczerwieni to 550zł + pilot za 300zł jeśli dobrze pamiętam. Powierzchnie reference też mają jakiś magiczny kod w cenach, bo w jednych ekranach dopłata niewielka a w innych ok 450-500zł .

Fakt że efekt końcowy pozwala zapomnieć o niedogodnościach cenowych:)

no to jest zawsze kwestia kompromisu między jakością a wysokością budżetu :) czasem lepiej zmienić założenia wstępne i np. odwrócić kino o 180 st. i nagle okazuje się, że można dać ekran stałoramowy - jest tani w stosunku do odpowiednika elektrycznego, płaskość idealna, z resztą chyba nie muszę na tym forum tłumaczyć zalet ekranów ramowych :)

Sterowanie ekranu nie musi być z adeo (sprzedają zewnętrzne sterowniki Nice) - każdy przekaźnik-trigger i sygnał 12V z projektora załatwia sprawę - i nie trzeba pilota (ale trzeba kabelek ;) )

sn

Chyba że używasz dwa ekrany jak ja wtedy z triggerem jest kłopot. Poza tym wykorzystuję pomieszczenie również do stereo , wtedy aby głośniki sporo odsunąć od ściany a jednocześnie mieć je w linii z ekranem to ekran ramowy jest wykluczony. Poza tym nie chcę ciągle patrzeć na ekran dlatego elektrycznie rozwijane załatwiają sprawę.

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.