Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch RF-62II czy Roth Oli 40?

łuk@sz31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam w planach zakup zestaw KD do mojego salonu. Budżet jaki chcę przeznaczyć na całość to 6000zł. Ampli+zestaw 5.0+kable. Powierzchnia do nagłośnienia to 24m2 otwarte z lewej strony na jadalnię 14m2 (z tym, że sprzęt będzie stał i grał tylko w obrębie 24m2).

Czytając forum i różne testy z pism Audio-video moim preferencjom powinny odpowiadać kolumny jak w temacie. Lubię dynamiczne brzmienie z mocną podstawą basową. Wstępnie myślałem o zestawie:

- Klipsch RF-62II+RC-62II (ew.RC-52II)+RS-52II, ale cenowo raczej nie zmieszczę się w 6000zł. z amplitunerem :(

Druga opcja to:

- Roth Oli 40+Oli C20+ Oli 20 i tutaj powinienem się chyba zmieścić.

Pytanie: który zestaw będzie lepszy do kina domowego na wieczorne seanse i muzyki: house, klubowej czy rock???

Druga sprawa to czym napędzić takie zestawy? Czytałem, że Oli grają lepiej środkiem pasma natomiast Klipsch to głównie skrajne pasma. Czyli do Roth coś ostrzejszego jak Yamaha czy Onkyo a do Klipsch np. Marantz czy Harman?

Denon podobno najbardziej neutralny. Chcę wstępnie nastawić się na konkretne zestawienia i wybrać na odsłuch.

Sub do filmów konieczny, ale dokupię w niedalekiej przyszłości.

Czekam na podpowiedzi...

https://www.audiostereo.pl/topic/101950-klipsch-rf-62ii-czy-roth-oli-40/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, budżet oraz wielkość pomieszczenia, zwróciłbym uwagę na amplituner Denon AVR-2113 lub Yamaha RX-A820 Aventage oraz zestaw kolumn Dali Zensor 7/1/Vokal. Taka konfiguracja powinna Cię w pełni usatysfakcjonować.

Klipsch gra ewidentnie skrajami pasma, idealnie nadaje się do dobrych systemów wielokanałowych, natomiast pewne niedostatki będziesz słyszał podczas odsłuchów muzyki. Roth Oli na tą chwilę nie jest już dostępne, czekamy na nowe modele.

Jeśli jednak myślisz o kolumnach o ciepłym, dobrym środku pasma, zwróć także uwagę na zestawy Indiana Line.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiedziałem, że Oli już nie sprzedają. Wiadomo coś kiedy pojawią się następcy popularnej ostatnio serii? Chciałbym się upewnić czy dobrze dedukuję, że ciepło grające Oli 40 najlepiej połączyć z ostrzejszą Yamahą czy Onkyo a RF-62II, które grają skrajem pasma lepiej ocieplić i uwydatnić bardziej wokal muzykalnymi ampli w stylu Marantz czy Harman? Z drugiej strony dużo jest opinii, że do Klipsch sprawdza się Onkyo czy Yamaha. Sam już nie wiem...

Jestem świeży w temacie i swoją wiedzę opieram póki co na opiniach innych. Ogólnie czy lepiej jest wyrównywać brzmienie końcówką mocy czy też dobierać ampli/wzmak pod charakterystykę kolumn tzn. np. ostre z ostrym ampli?

Klipcche ładnie zagrają cicho bo są dość efektowne. W kinie sprawdza sie swietnie do muzyki klubowej i hausu też . W rocku troszke gorzej ale nie mówie zle.

Jesli chodzi o leektronikie btal bym pod uwagę jak kolega wyzej + Onkyo 616. Wybor uzależnil bym od stosunku film/muzyka oraz doboru glosnikow.

Onkyo - jesli bylo by wiecej kina, lubisz ostre pasma( zwlaszcza gorne)

Yamaha - do głosnikow z twardszym basem wymogami mocowymi

Denon - dp głośnikow z mmniejsza iloscia środka jak np. klipsch. Koniecznie z dobrym kontrolowanym basem. Jesli głosnik nie bedzie tego mial z Denonem się rozleje.

spradzil bym zestawienie Yamaha 820 + Heco Metas 501/ Tannoy V4/ Roth oli

i Denka 2113 z Klipschami

Pytanie: który zestaw będzie lepszy do kina domowego na wieczorne seanse i muzyki: house, klubowej czy rock???

Klipch i Roth łączy świetny bas, Roth nieco bardziej soczysty, niżej schodzący, Klipsch z nieco mocniejszym, twardszym uderzeniem. Reszta pasma to całkowite przeciwieństwo, Roth grają ciepło, miękko, łagodnie na górze (choć z detalami), przestrzennie, a Klipsch bardziej bezpośrednio, mocniejszy pierwszy plan, góra ostra i detaliczna. Różnica jest taka duża że nawet jak podłączysz najostrzejszy wzmacniacz pod Roth i najłagodniejszy pod Klipsche to tego nie zniwelujesz.

Nie wiem czemu, ale nie widzę moich postów. Tzn. Podobno od drugiego beda widoczne od razu nie mniej jednak rano pisałem i do tej pory post się na forum nie wyświetla. Pisałem o tym czy lepiej jest wyrównywać elektroniką cały zakres pasma np. Konturowe brzmienie kolumn ocieplać amplitunerem czy wręcz przeciwnie np. Do basujacych kolumn amplituner również z mocnym basem? Myślałem np. o połączeniu ciepło grających Oli 40 z ostrzejszą Yamaha czy Onkyo a Klipsch grające ostrą górą i basem ocieplić muzykalnym Marantzem czy Harmanem. Czy dobrze kombinuję?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.