Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Szukam monitorków studyjnych do 2 tys. za pare. Chodzi mi o takie które nie bedą potrzebować wzmacniacza - czyli jak dobrze przeczytałem w necie: monitorki aktywne.

Witam.

Mam na imie Robert.Mieszkam w lubelskim.

Poszukuje kolumn podlogowych

posiadam

- HK 3370

-HD 755

-jamo s 426 (po modyfikacji , zmienione okablowanie wewnatz i elementy zrobione punkt-punkt)

pokoj 20 mkw (4*5)

slucham glownie trance ,vocal trance, elektroniczna, ale dance , pop, rock tez nie pogardze.

niestety Jamo to juz za malo.

Brakuje mi detalicznosci , czystej gory

i bardziej realistycznych wokali.No i moze zroznicowania basu , bo te Jamo basu mialy w sam raz.

Lubie jak "dzwiek jest rozbierany na czynniki pierwsze"

ale nie musze sie skupiac na sluchaniu.

Pisal ktos o DIY ,chetnie kupilbym cos takiego

mam budrzet 1000 do 1300 pln

znalazlem taka oferte nawet w fajnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niewiem czy dobra dla mojego sprzetu i preferencji

ale sprzedawca nie chcial wysylac kurierem ,a nie koniecznie chcialem jechac 400km po kolumny.

zauwazylem takze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chociaz niewiem czemu mnie ciagnie do DIY.

Moze jest ktos kto w interesujacej mnie cenie

jest w stanie wykonac dla mnie lub ma na sprzedarz takie kolummny?

Prosze o jakies wytyczne ktora z ofert bedzie rozsadna,

- pomoc , a moze inne propozycje

Z gory dziekuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ROBSONBERCIK

odnosnie mojego pytania to czy moglby mi ktoś coś powiedzieć o tych kolumnach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Kwotą jaką dysponuję to 1000 zł na wzmacniacz i kolumny, więc te podane przez kolegę wyżej trochę przekraczają mój budżet. Jezeli ktoś ma jakieś propozycje wdzięczny byłbym za podzielenie się nimi.

pozdrawiam

w takiej cenie polecam zestaw h/k 655 lub h/k 655 vxi z kolumnami dali 104, kolumny niedawno byly na allegro

odnosnie mojego pytania to czy moglby mi ktoś coś powiedzieć o tych kolumnach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

ja nie powiem nic dobrego o tych kolumnach..

Ukryta Zawartość

co do tych to tez sie nimi interesowalem swego czasu, jednak do nich potrzebny sub, jak najbardziej tez preferuje diy, wowczas nie placisz za cala siec porednikow itd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłbym wdzięczny za pomoc przy doborze kolumn do podobnego zestawu: DRA-365RD + DCD-435.

Pomieszczenie: 16 m2, prostokąt z kolumnami rozstawionymi szeroko na dłuższym boku (ponad 4 metry miedzy nimi)

Zastosowanie: słuchanie muzyki (CD/radio/komputer) + ew. kino stereo z PC/TV (n-ka)

Muzyka: klasyczna, jazz, czasem opera/operetka jakaś, Sting i około tego tematy. Radio to RMF Classic, Trójka. Dodatkowo muzyka dla maluchów. Ew. film z PC (mkv/DVD).

Odsłuch: głównie wieczorami i nocą na raczej niskich poziomach głośności (dzieciaki)

Zastępstwo za: chwilowo z uszkodzonej wieży Philips (nastoletniej).

Potrzeby: kolumny podstawkowe, gabarytowo ograniczone (podstawa max 30x30cm), w rogach pokoju - więc jeśli bass reflex to z przodu. Chodzi mi o coś uniwersalnego.

Kwota: budżetowa tzn <500zł

Sprzęty wymieniać nie będę w najbliższym czasie więc proszę o sugestie co do samych kolumn - z góry pięknie dziękuję.

Co do mojego postu powyżej - czy warto rozważyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy raczej nastawić się na Mission 700/701 czy jeszcze coś innego?

Ukryta Zawartość

Witam mam technicsa eh-500 i chce kupić dwie kolumny o łącznej wartości ok 1000zł. Co mi polecicie? W przyszłości będzie możliowośc dokupienia anmplitunera i dodatkowych głośników. C

No dobra, co powiecie o tych:

Ukryta Zawartość

szkoda kasy..jak dla mnie to za dwa tysiace mozna kupic duzo lepiej grajacy zestaw stereo + wzmacniacz oczywiscie urzywane, nie mowiac juz o zrobieniu czegos samemu, wowczac mozna osiagnac dzwiek z innej polki..no chyba ze nic z takich rzeczy nie w chodzi w gre

Ukryta Zawartość

Gość glubisz

(Konto usunięte)

szkoda kasy..jak dla mnie to za dwa tysiace mozna kupic duzo lepiej grajacy zestaw stereo + wzmacniacz oczywiscie urzywane, nie mowiac juz o zrobieniu czegos samemu, wowczac mozna osiagnac dzwiek z innej polki..no chyba ze nic z takich rzeczy nie w chodzi w gre

Dziekuje za odpowiedz.

Edytowane przez glubisz

Witam ponownie.

Niestety złe wieści. Święta idą, trzeba kupić prezenty, choinkę itp. Budżet się okroił do wyjściowych 500 zł... Więcej nie uda się przeznaczyć na to przez 2-3 miesiące, a kolumny są mi zdecydowanie potrzebne, bo obecnie nie posiadam żadnych, a muzyki jakoś słuchać trzeba. Żeby nie trzeba było wertować tematu: Diora ws 442 + fs 042, 18 m^2 (pokój na podaszu, ze spadkiem, jeżeli to ma jakiś wpływ),szeroko pojęty rock i metal, Tom Waits. Wiem, że kwota niska, ale coś przynajmniej poprawnie grającego jest mi potrzebne.

Pozdrawiam i z góry dzięki.

Przepraszam za post pod postem, ale tam nie dopisałem wszystkiego. Już w tej chwili nie ma znaczenia czy to monitory czy kolumny. Ważne żeby było 8Ohm i dało się dobrze nagłośnić ten pokój. Mordaunt Short MS 25i PEARL nadadzą się?

Witam ponownie.

Niestety złe wieści. Święta idą, trzeba kupić prezenty, choinkę itp. Budżet się okroił do wyjściowych 500 zł... Więcej nie uda się przeznaczyć na to przez 2-3 miesiące, a kolumny są mi zdecydowanie potrzebne, bo obecnie nie posiadam żadnych, a muzyki jakoś słuchać trzeba. Żeby nie trzeba było wertować tematu: Diora ws 442 + fs 042, 18 m^2 (pokój na podaszu, ze spadkiem, jeżeli to ma jakiś wpływ),szeroko pojęty rock i metal, Tom Waits. Wiem, że kwota niska, ale coś przynajmniej poprawnie grającego jest mi potrzebne.

Przepraszam za post pod postem, ale tam nie dopisałem wszystkiego. Już w tej chwili nie ma znaczenia czy to monitory czy kolumny. Ważne żeby było 8Ohm i dało się dobrze nagłośnić ten pokój. Mordaunt Short MS 25i PEARL nadadzą się?

proponuje tonsil rapsodia, kolega kupil za 300zl w dobrym stanie, graja jak kolumny za 1000zl:D

Witam ponownie.

W tej kwocie MS25 będą OK. Również :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tych kolumnach M audio 5.0 HRS-85?

Daj sobie z nimi spokój !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam, mam pytanie- jakie kolumny do pokoju 15m2 do rotela ra-930ax? zastanawiałem się nad tannoyami m2, mogę je mieć za 600 zł używane w bardzo dobrym stanie. czy to będzie dobry wybór? a może porozglądać się za czymś innym? co do dźwięku to liczy się dla mnie przede wszystkim dobry,wyraźny i naturalny bas, nie musi być mocno intensywny,ale żeby był odczuwalny, co do średnicy i góry to raczej neutralne ustawienia,tak żeby wszystko brzmiało naturalnie- żeby dawały radę i pociągnąć dobry gitarowy przester, jak i bardziej łagodne dźwięki. muzyki będę generalnie słuchał z winyli (panasonic sl-h401). pozdrawiam

Masz zbyt wysokie wymagania w stosunku do sprzętu jaki posiadasz (czy chcesz posiadać). Sprzęt tej klasy będzie miał tą zaletę że będzie grał...

To nie były wymagania,tylko raczej to na czym mi najbardziej zależy, opisałem to tak szczegółowo,żeby wam, bardziej doświadczonym kolegom ułatwić pomoc w wyborze odpowiednich kolumn. Jeśli ktoś wie co by za te pieniądze grało chociaż w jakimś stopniu podobnie do tego jak opisałem wyżej to proszę o propozycje. Pozdrawiam.

szukam kolumn do ok 1000zł, nie mam jeszcze wzmacniacza ani cdka, dopiero mam zamiar skompletować zestaw.

pokój 16m2 otwarty na małą kuchnię, słucham wszystko, głównie rock, indie, także jazz i szerokopojmowana muzyka elektroniczna. Nie jestem audiofilem (jeszcze), ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich kolumn gdyż:

muszą być BIAŁE

lepiej podłogowe, ale mogą być monitorki. Do tej pory myślałem o Pylon Pearl - w kolorze białym dla mnie ideał jeśli chodzi o wygląd (małe zboczenie jeśli chodzi o wnętrza - kolumny muszą pasować do salonu). Nic drewnopodobnego nie wchodzi nawet w rachubę. Oczywiście mogą być używki. Szukałem i nic poniżej 40k zł nie znalazlem białego, istnieje w ogóle coś takiego oprócz Pearl ?

witam,czytam i czytam i już mam fiksację całkowitą,może ktoś jak krowie na rowie podpowie o jakich parametrach kolumny przypasują do wzmacniacza wymienionego w temacie,nie posiadam do niego specyfikacji a w necie szczegółowych danych wyszukać rady nie dałem,opisany jest on z tyłu nastepująco:

"inpedence of speaker shall not be less than 4 ohms"

"2 razy 25W Continuous Power (DIN)"

"2 razy 40W Dynamic Power (DIN)"

"[230V]-50/60Hz 19-145VA max 230VA"

to kumam,że minimalnie 4ro ohmowe kolumny ale co dalej...

-4ohmówki powinny mieć 25w czy 40 czy może jeszcze więcej

-czy lepsze bedą 6ohm a wtedy ilu watowe a może 8ohm

Czytam na forach i chcę się dowiedzieć ile jest 2+2 a dowiaduję się o potęgowaniu i pierwiastkowaniu,pomóżcie Pany i wyjaśnicie dylemat jakich kolumn szukać,wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!znamionówka w pliku

Oznacza to że Twój wzmacniacz ma małą moc ale jest wydajny prądowo. Oznacza to że możesz do niego podłączyć każde kolumny - te które mają 4, 6, 8 i więcej Ohm. Jeżeli chodzi o moc - to przy małych poziomach głośności również wysteruje każde kolumny. Jeżeli chcesz słuchać głośniej - szukaj kolumn do powiedzmy max. 80 W.

szukam kolumn do ok 1000zł, nie mam jeszcze wzmacniacza ani cdka, dopiero mam zamiar skompletować zestaw.

pokój 16m2 otwarty na małą kuchnię, słucham wszystko, głównie rock, indie, także jazz i szerokopojmowana muzyka elektroniczna. Nie jestem audiofilem (jeszcze), ale mam problem ze znalezieniem odpowiednich kolumn gdyż:

muszą być BIAŁE

lepiej podłogowe, ale mogą być monitorki. Do tej pory myślałem o Pylon Pearl - w kolorze białym dla mnie ideał jeśli chodzi o wygląd (małe zboczenie jeśli chodzi o wnętrza - kolumny muszą pasować do salonu). Nic drewnopodobnego nie wchodzi nawet w rachubę. Oczywiście mogą być używki. Szukałem i nic poniżej 40k zł nie znalazlem białego, istnieje w ogóle coś takiego oprócz Pearl ?

Ponawiam.

Może widział ktoś gdzieś jakieś białe kolumny do 1k zł ?

Witam. Szukam nowych monitorów do Yamahy Pianocraft E730.

Moja uwage przykuły np :

Bowers & Wilkins B&W 685

Mission mod. MV-4

Muzyka jakiej słucham :

Blues

Soul

Chillout

Rap

House

Czasem jakis stary pop typu Michael Jackson

Budzet do 1200 zł

Posłuchaj koniecznie zestau Epos Epic 1 oraz Mission mx2 - swietnie współpracują z zestawami PianoCraft.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Błagam tylko nie JBL .... chyba, że mp3.

Błagam tylko nie JBL ... trzymaj jakiś minimalny poziom i nie kupuj żadnych JBL ... chyba, że kobiecie do kuchni .... niech ma.

Witam.

Poszukuje dość budżetowych kolumny do PC, tak wiem nie jest to dobra idea ale mam nadzieje ze razem uda sie cos stworzyc. Budżet to jakieś 800 zł. Idealne rozwiązanie to dwie kolumny podłogowe oczywiście w grę wchodzą jakieś podstawki,lecz łatwiej będzie z podłogami ( taki pokój) pomieszczenie nie duże bo 15 m2. Oczywiście jestem świadom że to mogą być używane kolumny. Generalnie słucham wszystkiego rock,rap,jazz,pop...i tak dalej. Szukam coś co będzie choć trochę uniwersalne (wiem praktycznie nie ma takich rzeczy...) Myślałem o Missionach m33i temat wałkowany wiele razy... co innego co będzie miało większy wykop? Teraz pytanie co uciągnie sam E810? Spróbujcie coś doradzić co będzie miało ręce i nogi dzięki wielkie!

Błagam tylko nie JBL .... chyba, że mp3.

A dlaczego nie?

oraz Mission mx2 - swietnie współpracują z zestawami PianoCraft.

Missiony nie współpracują świetnie z Pianocraftami, ale jeśli już to poprzednia seria czyli M była lepsza.

Edytowane przez Raziel
  • Pokaż nowe odpowiedzi