Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam nowych monitorów do Yamahy Pianocraft E730.

Moja uwage przykuły np :

Bowers & Wilkins B&W 685

Mission mod. MV-4

Muzyka jakiej słucham :

Blues

Soul

Chillout

Rap

House

Czasem jakis stary pop typu Michael Jackson

Budzet do 1200 zł

Uzbieraj 200, 300 zł i kup USHER S520

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naprawdę warto, jest dużo recenzji na temat tych monitorów, wystarczy poszukać

Co do ceny, zadzwoń do kilku sklepów i negocjuj cenę, myślę że poniżej 1400 zł dostaniesz nowe.

Ukryta Zawartość

82 decybelowe Ushery nie są dobrą opcją do jednopudełkowego Pianocrafta. Potrzebują dość mocny wzmacniacz,a Pianocraft 730 do siłaczy nie należy.

Edytowane przez Raziel

82 decybelowe Ushery nie są dobrą opcją do jednopudełkowego Pianocrafta. Potrzebują dość mocny wzmacniacz,a Pianocraft 730 do siłaczy nie należy.

Parametry i recenzje Usher S520

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parametry i recenzje Usher S520

Ukryta Zawartość

To są parametry papierowe. W rzeczywistości 82dB. Zdecydowanie nie polecam do "małego" Pianocrafta. Duży to inna bajka. Jak już napisałem polecam JBL-e. Wiem, że mają złą opinię tutaj, ale jakby poszukać to co tu nie ma złej opinii? Głośniki łatwe do wysterowania, dynamiczne. Co do opinii widocznie firma JBL jest na tyle dużą firmą, że nie musi przymilać się na tym forum i stąd takie, a nie inne wypowiedzi.

Z innej beczki- można też spróbować QBA Elements 100 AL - bo JBL zbyt znienawidzony, ale na boga nie te ushery. Cena QBA podobna, ale one grają, a Ushery wydają z siebie poprawny dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raziel

USHEROW moze nie napedzic ta Yamaha ( tak mi sie wydaje )

Gdzies na audiostereo jest recenzja Pianocrafta i tam kolega pisze tak...

Większe Pianocrafty napędzą, ale 730 może mieć kłopoty. Zresztą choćby QBA to lepszy głośnik więc po co zawracać sobie głowę tym produktem z Tajwanu?

Zalezy mi bardzo zeby kolumny dawały dosyc duzo basu i nisko schodził w pokoju 3x3

A te Bowers & Wilkins B&W 685? Co o nich powiecie ?

Witam .

A ja podnioslem nieco zakladany budzet na kolumny .

Obecnie do 2,5 t

Zastanawiam sie nad

-QBA Elements 300AL -nie sluchalem

- Roth Oli 40 - slyszalem na AS i bardzo dobre

- JBL 180 - sluchalem z elektronika H/K (jak moja)

i te JBL mnie rozwalily , swietnie zagraly.(tylko stylistyka taka "odwazna")

Porownywalem z MA w podobnej cenie i JBL mi sie bardziej spodobal.

Podal mi muzyke jak na tacy , bardziej transparentnie, lekko, chcialo sie sluchac,

a te MA jakos tak wycofane

i tak "ciemniej" jakos ,chociaz wysokie czysciutko.

Gdyby nie stylistyka 180, juz bym je do domu zabral.

Poprosze o jakies spostrzezenia co do QBA ( w polaczeniu z H/k i muzyka trance)

Pozdrawiam.

Witam,

Czytałem to forum przez długi okres i doszedłem do wniosku że zamiast KD wchodzę w stereo.

Zamiast wzmaka + tuner wchodzę w amplituner i teraz po zakupie elektroniki chciałbym uzyskać Waszej porady odnośnie głośników do 1600 zł które mają zagrać z HK 3480.

Biorę pod uwagę również kolumny używane. Typ muzyki od klasycznej przez rock po vocal house, jednym słowem wszystko.

Pomieszczenie 6x4m.

W podanej grupie cenowej znajdują się:

1) Jamo S 606 - nowe

2) Tonsil Maestro II 180 - chodź wygląd nie powala - nowe

3) JBL Northridge E80 - nowe

4) DIORA POLARIS CLASSIC 200 - używane

5) TAGA TPS600 - nowe

6) jbl es80 - żywane

7) KEF Q 4 - używane

8) MAGNAT SUPREME 2000 - nowe

9) TANNOY M5 - używane

10)KODA HARMONY K-5000F - nowe

11)JAMO S608 HCS3 - nowe

12)Wharfedale Diamond 10.4 - nowe

13)QUADRAL QUINTAS 6000 - nowe

14)PARADIGM MONITOR 9 - używane

15)MISSION MX3 - nowe

16)Magnat quantum 557 - nowe

17)TAGA PLATINUM F - nowe

Wszystko jest dostępne na allegro w danym momencie i w interwale kwotowym jaki mam do dyspozycji ( ewentualnie przy odpowiednim uzasadnieniu mogę lekko nagiąć widełki cenowe w górę).

Pozdrawiam i czekma na opinie.

Witam kolegów. Jakiś czas temu za Waszą poradą kupiłem wzmacniacz Kenwood KA-8300 i jestem z niego bardzo zadowolony, pozostało dokupić mi kolumny i tu chciałbym zaczerpnąć również Waszej porady. Budżet jakim dysponuje to około 600 maks 700zł. Głośniki mają nagłośnić pokój o pow. około 22m2. Czego słucham? Głównie Rock/Pop Punk oraz Rap i okazjonalnie coś pokroju Roots itp. Całość jest podłączona do komputera z SoundBlasterem a większość kawałków to mp3 320kbs i FLAC.

Dzięki za pomoc oraz życzę Miłych i Spokojnych Świąt :)

Witam. Posiadam wzmacniacz denon pma 560 i chcialbym sie dowiedzieć jakie bedą dobre kolumny do niego? Pokoj ma 13m2. Muzyka która bedzie sluchana to pop, dance, hip hop, muzyka klubowa. Prosze o porade

Witam kolegów. Jakiś czas temu za Waszą poradą kupiłem wzmacniacz Kenwood KA-8300 i jestem z niego bardzo zadowolony, pozostało dokupić mi kolumny i tu chciałbym zaczerpnąć również Waszej porady. Budżet jakim dysponuje to około 600 maks 700zł. Głośniki mają nagłośnić pokój o pow. około 22m2. Czego słucham? Głównie Rock/Pop Punk oraz Rap i okazjonalnie coś pokroju Roots itp. Całość jest podłączona do komputera z SoundBlasterem a większość kawałków to mp3 320kbs i FLAC.

Dzięki za pomoc oraz życzę Miłych i Spokojnych Świąt :)

Takie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Posiadam wzmacniacz denon pma 560 i chcialbym sie dowiedzieć jakie bedą dobre kolumny do niego? Pokoj ma 13m2. Muzyka która bedzie sluchana to pop, dance, hip hop, muzyka klubowa. Prosze o porade

Takie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

poszukuje pary kolumn do kwoty ok. 1500zł. Docelowo będą grały z zestawem Harman-Kardon HK/HD 970. Mogą być używane, lub nowe. Muzyka to głównie wszelkiego rodzaju rock, od czasu do czasu blues, jazz. Po wstępnym przekopaniu allegro znalazłem następujące oferty:

- Acoustic Energy Evo Three

- B&W 602.5 S3

- Canton GL 470

- Heco Victa 701

- KEF Q55

- Klipsch Synergy F1

- Mission M64i/M74/704/M34i

- Quadral Quintas 6000

- Wharfedale Diamond 10.5

Które kolumny z wyżej wymienionych byłyby najlepszym wyborem? Czy może rozglądnąć się jeszcze za czymś innym?

Pozdrawiam.

Dwa pierwsze. Aczkolwiek będzie grało jasno i ostro. Jeżeli tak lubisz - to OK. Jeżeli zdecydowanie lubisz ciepłe, nastrojowe klimaty - to poszukaj czegoś innego.

Dzięki za odpowiedź. Nasunęła mi się jeszcze jedna oferta, Monitor Audio MR4. Troszkę przekraczają budżet, ale są za to nowe z gwarancją. Zostały dobrze ocenione w grudniowym Magazynie Hi-Fi, jednak w internecie nie ma za dużo opinii o nich. Czy ktoś może słuchał tych kolumienek i mógłby coś o nich powiedzieć? Czy dorównują one tym dwóm pierwszym zestawom z mojego poprzedniego postu, czy są jednak gorsze?

Pozdrawiam.

Hello.

Dzisiaj sluchalem w salonie

MA- mr4

-fajny bas, ladnie schodzacy i szybki

-wysokie czysto , nie za ostre

-jednak vocale takie wycofane troche tak jakby ciemno graly (mnie sie to nie podoba)

Tannoy Mercury V4

-bas bardziej wyrazisty (niz MA) jest go wiecej ,sprezysty

-wysokie ostro ,razily az

-Vocal i wielkosc sceny lepiej niz MA,

Tak jakby podbite byly skraje pasma , po chwili meczyly (odpadly niestety)

KEF C7

-bas wyraznie slabszy (niz w pozostalych testowanych), troche suchy, nie schodzil tak nisko

-wysokie tony najbardziej mi przypadly do gustu; tyle ile powinno byc, czysto, dobrze wybrzmiewaly

vocale wyrazniejsze (tak rozsadnie wyeksponowane) nie za jasne, nie trzeba ich wypatrywac gdzies w glebi sceny

najrzywiej zagraly chcialo sie sluchac

Mialem ta mozliwosc ze moglem ze swoim sprzetem odsluchac.

Harman/Kardon

-H/K 3370

-H/K 755

interconecty

-Klotz Ac 106

glosnikowe

-Ultralink Excelsior

muzyka

-Armin van Buuren - Mirage remixes

-Prodigy - Music for the jilted generation

-Joe Cocker - Cocker

-Wypalane na kompie-

-Resident Evil: Afterlife OST

-pare utworow rockowych Guns n Roses, Lady Pank (niestety slychac bylo slabsza jakosc dzwieku)

Wybralbym KEF-y

ale jeszcze posluchamy troche , chce madrze wydac pieniazki

Moze komus to cos podpowie.

Warto jednak jak najwiecej sluchac sprzetu niech Wasze uszy wybieraja

Kazdy przeciez ma inne preferencje/odczucia

pozdrawiam Forumowiczow

Witam, głośniki do wzmacniacza Technics SU-V85A. Wzmacniacz gra ostrą, suchą średnicą i wysokimi z krótkim, szybkim, ale cofniętym basem. Ma niezłą przestrzeń i stereofonię! Ogólnie dość męczący i wiem, że to nie jest wybitny, audiofilski wzmacniacz, mam w domu Luxmana L530 i parę NADów, w tym 3400. Szukam czegoś za parę stówek, co by z nim w miarę zagrało w moim domku letniskowym. Pomieszczenie 16 m2, sufit 240 cm nad podłogą, gęsto umeblowany, wykładzina, głośniki mogą stać po środku, to nie problem.

Wiem już, że pomijając cenę, Jamo Concert 8 masakrycznie nieprzyjemnie, choć na Luxmanie L530 poezja. B&W P5 trochę lepiej choć też źle. Castle Durham II jeszcze jako tako. Ktoś mi mówił, że ten wzmak dobrze gra z duuuużymi głośnikami, ale nic konkretnego.

Co ciekawe na wyjściu słuchawkowym wzmacniacza całkiem ładnie grają słuchawki CAL, AKG K701 już ostro i sucho

Wiadomo, że nie szukam czegoś wybitnego bo tego nie uzyskam, tylko jakieś ciemno grające głośniki z dużym basem. Tak jak już pisałem czegoś za 200-400 zł.

Witam, głośniki do wzmacniacza Technics SU-V85A. Wzmacniacz gra ostrą, suchą średnicą i wysokimi z krótkim, szybkim, ale cofniętym basem. Ma niezłą przestrzeń i stereofonię! Ogólnie dość męczący i wiem, że to nie jest wybitny, audiofilski wzmacniacz, mam w domu Luxmana L530 i parę NADów, w tym 3400. Szukam czegoś za parę stówek, co by z nim w miarę zagrało w moim domku letniskowym. Pomieszczenie 16 m2, sufit 240 cm nad podłogą, gęsto umeblowany, wykładzina, głośniki mogą stać po środku, to nie problem.

Wiem już, że pomijając cenę, Jamo Concert 8 masakrycznie nieprzyjemnie, choć na Luxmanie L530 poezja. B&W P5 trochę lepiej choć też źle. Castle Durham II jeszcze jako tako. Ktoś mi mówił, że ten wzmak dobrze gra z duuuużymi głośnikami, ale nic konkretnego.

Co ciekawe na wyjściu słuchawkowym wzmacniacza całkiem ładnie grają słuchawki CAL, AKG K701 już ostro i sucho

Wiadomo, że nie szukam czegoś wybitnego bo tego nie uzyskam, tylko jakieś ciemno grające głośniki z dużym basem. Tak jak już pisałem czegoś za 200-400 zł.

Takie :

Ukryta Zawartość

albo wydaj więcej na nowe :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Poszukuję kolumn co fajnie się zgrają Sony F570ES z bass refleksem z przodu.

Preferuję ocieplone brzmienie, muzyka trance.

I jeszcze jak by zagrały z tym wzmakiem kolumny:

Tannoy Mercury M4

Tannoy Mercury MX3

a z nowych:

Monitor Audio M4

Monitor Audio MX4

Tonsil Maestro II 180

dzięki i pozdrawiam

Bardzo proszę o pomoc przy doborze kolumn do Denon-a DRA-365RD (chwilowo z pudełkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Pomieszczenie 16 m2, prostokąt z kolumnami rozstawionymi szeroko na dłuższym boku ponad 4 metry miedzy nimi - miejsce odsłuchowe mniej więcej pośrodku, ale maks 3 metry od ściany przy której będą stały. Ewentualny bas refleks najchętniej z przodu. Muzyka: klasyczna, jazz, czasem opera/operetka/chóralne, Sting i około tego tematy. Odsłuch głównie wieczorami i nocą na raczej niskich poziomach głośności oraz tworzenie tła muzycznego w przeciągu dnia. Nastawiam się na kolumny podstawkowe, gabarytowo ograniczone. Raczej cieplejsze brzmienie ale nie zaciemnione. Bas niekoniecznie intensywny - akustyczny (kontrabas itp).

Budżet - 500 zł ewentualnie nieco więcej, chociaż im mniej tym lepiej.

Opcje:

- renowacja ZgC 50-8-44 + ew. wymiana zwrotnicy (te mam dostępne za darmo, ale są dość spore)

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

- Tannoy Mercury M2 - niestety nie słyszałem, a wiem że są dość polaryzujące słuchaczy i nie wiem czy podejdą, no i ten bass reflex z tyłu

- Mission: 700 / 707 / M71 (choć te ostatne to także BR z tyłu)

BR z tyłu nieco się obawiam - bo chciałbym zmieścić te głośniku możliwie blisko ściany i niedaleko narożników pokoju. Podłogowce ze względu na niewielkie wymiary pomieszczenia i dzieci raczej odpadają. Zdaję sobie sprawę że wchodzi w grę obszar mocno ograniczony - ale będę wdzięczny za poradę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz zbyt dobre gusta muzyczne na tak słaby sprzęt. Powinieneś uzbierać min. 1500 zł - 2000 zł. Wzmacniacz też będzie do wymiany. Kolumny :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !!!

Ukryta Zawartość

ew.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie :

Ukryta Zawartość

albo wydaj więcej na nowe :

Ukryta Zawartość

Czyli te mission brzmią ciemno z dużym basem?

Szczerze mówiąc bardzo mnie zaintrygowałeś tymi Kodami, poczytałem i nie wiem czy nie wyłuskam więcej pieniędzy. Słuchałeś tych głośników na takim wzmacniaczu jak mój, czy z opisu wydaję Ci się, że powinno być ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MA- mr4

-fajny bas, ladnie schodzacy i szybki

-wysokie czysto , nie za ostre

-jednak vocale takie wycofane troche tak jakby ciemno graly (mnie sie to nie podoba)

Tannoy Mercury V4

-bas bardziej wyrazisty (niz MA) jest go wiecej ,sprezysty

-wysokie ostro ,razily az

-Vocal i wielkosc sceny lepiej niz MA,

Tak jakby podbite byly skraje pasma , po chwili meczyly (odpadly niestety)

KEF C7

-bas wyraznie slabszy (niz w pozostalych testowanych), troche suchy, nie schodzil tak nisko

-wysokie tony najbardziej mi przypadly do gustu; tyle ile powinno byc, czysto, dobrze wybrzmiewaly

vocale wyrazniejsze (tak rozsadnie wyeksponowane) nie za jasne, nie trzeba ich wypatrywac gdzies w glebi sceny

najrzywiej zagraly chcialo sie sluchac

Z tymi Kef C7 to ja bym się jeszcze zastanowił. Zaskoczyło mnie, że akurat z tego zestawienia właśnie one najbardziej przypadły Ci do gustu. Proponuję jeszcze w podobnej cenie posłuchać dali zensor 5, heco metas xt501, paradigm 7v7, stx fx-200. Obawiam się, że w przypadku Kef c7 po jakimś czasie będziesz bardziej słyszał niedostatki w niskich rejestrach. Ja miałem podobną sytuację jeśli chodzi o dali concept 6. Jak byłem na pierwszym ich odsłuchu wydawało mi się, że basu jest w sam raz, później zwalałem jego małą ilość na sprzęt towarzyszący i kable, a w rezultacie stało się to dla mnie nie do zniesisienia i zdecydowałem się je sprzedać. Jeśli chodzi o ostrą górę w tannoy v4 to proponuję jeszcze odsłuchać je z innym sprzętem towarzyszącym, bo wg mnie ich jedwabna kopułka gra bardzo przyjemnie i tworzy świetną stereofonię i na pewno nie grają skrajami pasma. Oczywiście to tobie mają się podobać kolumny i to ty będziesz cieszył się muzyką z nich płynącą, ale z doświadczenia radzę dobrze przemyśl zakup kolumn ,w których już na starcie zauważasz niedomagania na basie.

w których już na starcie zauważasz niedomagania na basie.

Witam

Trafna uwaga

Co do Tannoya to pewnie masz racje z ta elektronika;wiadomo H/K to nie szczyt sprzetu.

Niestety bede go jeszcze jakis czas uzywal.(przyp. sprzet byl moj)

Z trzech zestawow kazdy zagral inaczej,sluchalem i bezposrednio porownywalem ok. 2 godzin

przepinajac tylko kable w kolumnach.

Faktycznie stereofonia Tannoy stawiala poprzeczke wyzej niz MA mr4.

Kef-y c-7 dorownywaly w tym aspekcie Tannoy.

Jednak Kef-y mialy znaczaco "lagodniejszy" przekaz tak jak pisalem chcialo sie sluchac.Jakos sie najlepiej zgrywaly.

Co do basu to moze tragedii nie bylo

inaczej go przedstawialy, ale napewno szczuplej.

Ale tak sie sklada ze moj pokoj i tak nieznacznie podbarwia to najnizsze pasmo i

mam to na uwadze.Tak sobie tlumacze ze sie wyrowna :-)

Pomimo ze slucham raczej basolubnych gatunkow ja szukam wiekszej otwartosci/transparentnosci grania w kolumnach.

Jednakrze skontaktowalem sie z wlascicielem Qba p. Jakubem Nyką

I poprosilem o wypozyczenie kolumn na testy/odsluchy do mnie do domu!.

Poczatkowo myslalem o modelu ALL 300, polecono mi jednak do moich preferencji ALL 200 -ktory jak wiadomo jest bardziej kulturalny ale

-nie slynie z pokladow basu.

Zobaczymy jak przyjada , podepne , ustawie to sie okaze czy bas jest ,czy bede suba dokupowal.(he he)

Najwyzej podziekuje i odesle.

I tu chce goraco podziekowac za pelen profesionalizm ,

fachowe i konkretne podejscie do klijenta firmie Qba.

Idealow nie ma a napewno nie za te kase.

Sa kompromisy.

Najlepiej jakby:

-bas byl z MA

-stereo z Tannoy

-srodek i wysokie z Kef

Ale tak sie nie da - trzeba jeszcze sporo sprzetu odsluchac .

pozdrawiam

Witam

chciałem wiedzieć jakie kolumny polecacie mi do tego Denona. Zależy mi na przede wszystkim czystym dźwięku oraz na głośniejszym graniu. Kolumny będą w pokoju 20m. kolumny nie muszą mieć przeogromnego basu ponieważ posiadam subwoofer (300 W).

Myślałem nad używanymi Tonsil Siesta, albo GrandHigh FS2000. Zależy mi też aby kolumny były tzw podłogowe a nie satelitki.

Witam jestem nowy na tym forum ;)

Chciałem sie dowiedzieć co mi polecacie do pokoju ok 25m2. słucham jazzu i techno. Zależy mi na przede wszystkim czystym wokalu i szczegółowym sopranie. Myślałem nad kolumnami używanym Tonsil Siesta front, albo grand high fs 2000 (tych drugich nie wiem gdzie dostać). Piszcie co wy byście mi polecali.

Z góry dzięki

Witam wszystkich!

Z góry proszę o niezjedzenie mnie tutaj żywcem.

Szukam kolumn do 1000-1200.

Źródłem dźwięku będzie alternatywnie:

mini Sharp XL-HF200

lub zestaw: Technics SL-PG4 + Marantz PM 350

Muzyka - głównie klasyka (od fortepianu solo po operę).

Pokój ok. 11 m2.

Witam wszystkich!

Z góry proszę o niezjedzenie mnie tutaj żywcem.

Szukam kolumn do 1000-1200.

Źródłem dźwięku będzie alternatywnie:

mini Sharp XL-HF200

lub zestaw: Technics SL-PG4 + Marantz PM 350

Muzyka - głównie klasyka (od fortepianu solo po operę).

Pokój ok. 11 m2.

W takim nie dużym pokoju polecam starsze monitorki firmy Castle. Posiadam Castle Durham II, Trend i Trend II. Gorący fortepian, ciekawe wokale i przestrzeń na dobrym wzmacniaczu głęboko rozbudowana do tyłu! U mnie w sypialni szczególnie efektowną holografią imponują malutkie Trent II. W dodatku w cenie od 150 do 450 zł można kupić pięknie wykonane monitorki w naturalnych fornirach!

Nie wiem jak brzmi ten Marantz, jeśli nie najlepiej to mieszcząc się w cenie kupisz np. NADa 3130, z którym stworzą znakomity system.

Jeśli uda Ci się kupić tanio, to za zaoszczędzone pieniądze możesz sobie kupić tuner Technics ST-G90 i odbierać w dobrej jakości II PPR ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi