Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszałem coś z linkiem tu jest poprawny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Przymierzam się do zakupu nowych kolumn podłogowych na oku mam Tonsil Maestro II 180. Jest to dobry wybór? A może coś innego ?

Obecnie posiadam zestaw 2.1 w małym pokoju 11m2 DIY monitorki (arn150 + visaton sc10N) + (sub visaton W 250 S ). Zdaję sobie sprawę,że w tak małym pomieszczeniu Maestro będzie się dusić,a chciałbym mieć zapas mocy na przyszłość.

Napędzane Sony TA-F6B, lub wzmacniaczem na końcówce LM3866 (2x68W).

Słucham głównie : techno, house, minimal

Edytowane przez smutazz

Możesz byź zawiedzony Maestro II 180 do techno i house.

Po pierwsze zdecydowanie za mały pokój i nie warto sie męczyć na przyszłość.

Po drugie te kolumny nie mają basu konturowego który przy tej muzyce jest potrzebny,że tak powiem.

Może napisz czego obecnie Ci brakuje,co jest nie tak w obecnym systemie audio?

Edytowane przez arcam-a32

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to co teraz jest dostepne na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czego mi brakuje... hmm! Ciężko określić! Z obecnego zestawu jestem bardzo zadowolony gra już ponad 2 lata jedna awaria naprawa kilka zł i tyle. Zaczynam się zastanawiać, czy zakup nowych kolumn jest mi potrzebny?! Przypływ gotówki chęć na coś nowego... Sam już nie wiem! :(

Chciałbym zmienić,ale moje warunki ograniczają mi szanse...

Potrzebujesz zestawów wysokoefektywnych żeby Ci żywo grały. Wystarczą :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

czy ktoś z was zna te kolumny???

Ukryta Zawartość

Jaka jest ich rzeczywista wartość ??

Ukryta Zawartość

Witam.

czy ktoś z was zna te kolumny???

Ukryta Zawartość

Jaka jest ich rzeczywista wartość ??

Fajne kolumny, całkiem skuteczne, b.dobra niemiecka marka, dobre brzmienie, bezpieczny wybór, wg mojej oceny ich wartość, to około 300 - 350 zeta.

Ukryta Zawartość

o tych co sądzicie ?

Ukryta Zawartość

słabo teraz na allegro :-(

Ukryta Zawartość

Zostałem obdarowany denonem dm 38/bez orginalnych kolumn z zestawu/ Czy uciągnie on kolumny jamo s606(mogę je mieć ze wzgledu na wystrój wnetrza) nie chodzi o głośność ale o jakość samego dżwieku.Lub jakie kolumny polecacie chodzi o podłogowe.

Na niskich TVM-y, na wysokich Philips, oba typy robione dla Elaca w OEM-ie, z raczej niskich rejonów cenowych. Na pewno solidne i estetyczne skrzynki, lecz moim zdaniem za małe do TVM-ów, można więc spodziewać się podbicia w zakresie basu, na ok 100, może do 120 Hz. Jak kolega powyżej pisał, za nieduże pieniążki warte zainteresowania, choć bez zbytniej przesady.

Witam wszystkich. Jest to moj pierwszy wpis na forum i jest amatorem w tej dziedzinie wiec pszepraszam za brak profesjonalismu i prosze o wyrozumialosc oraz pisanie prostym jezyiem. Moje pytanie dotyczy zakupu dobrego (wmiare ceny) sprzetu audio, mianowicie kolumn oraz wzmacniacza. Jak wczesniej wspomnialem jestem amatorem a moj budrzet moze sie zmienic zaleznie od tego co mi doradzicie. Chcialbym aby ktos wymienil kilka dobrych marek oraz konkretnych modeli kolumn i wzmacniaczy w granicach 1000-1500zl, a takze czy warto kupowac sprzed uzywany (jak tak - to na co patrzec przed zakupem) czy nowy. Jesli chodzi o zastosowanie tego sprzetu to planuje je podpiac pod cdika lub kompa i uzywac przedewszystkim do sluchania muzyki oraz sporadycznie ogladania filmow. Myslalem takze nad potencjalnym rozbudowaniem sprzetu w przyslosci w postaci zakupu suba. Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Jako że to mój pierwszy post, to się przywitam - Michał z Warszawy.

I od razu przejdę do konkretów - przez kilka ostatnich dni przeglądałem dość uważnie wątki poświęcone tanim wzmacniaczom, kolumnom i zestawom.

Chcę kupić wzmacniacz, kolumny, cd i tuner - na całość planuje wydać ok. 2500 PLN.

Wszystko to ma grać w pokoju 20 m^2, pokój mniej więcej kwadratowy, z średnią ilością mebli.

Słucham głównie klasycznego rocka, trochę instrumentalnej muzyki, czasem coś z muzyki klasycznej oraz radiowej trójki. Nie słucham muzyki głośno, o ile ma to jakieś znaczenie i pewnie się to nie zmieni, sąsiadów mam w porządku i nie czuję potrzeby ich drażnienia łupaniem;)

Jeśli chodzi o to jak ma to grać - dość ciepło, ale tak żeby nie usypiało :) I bez szaleństwa w wysokich tonach.

Myślałem o rozkładzie środków mniej więcej tak: wzmacniacz do 800, kolumny ok 1000, reszta na radio i cd. Sprzęt oczywiście używany.

Popatrzyłem na modele i wstępnie wybrałem klika typów:

Wzmacniacze:

Marantz: PM7000, PM75, PM68, PM78, PM-80mkII

Harman-Kardon HK690, HK680,

NAD c340

Onkyo A8870, A8850, A9511

Denon PMA1560

Kolumny:

Tannoy M4,F4,

Dali 104,

Mission m74

Acoustic energy 109

Pytanie:

1) od czego zacząć? kolumna czy wzmacniacz?

2) możecie podać koledzy dobrze grające pary? np jaki wzmacniacz pasuje do Dali 104, albo jakie kolumny do PM7000? Nie mam ciśnienia na szybki zakup, mogę cierpliwie poszukać i dobrać dobry komplet

3) czy kolumny podłogowe do dobry trop do 20^m2?

5) wdzięczny będę za inne propozycje zestawów wzmak+kolumna, oraz komentarze do tych co podałem

Nie koniecznie muszą to być propozycje z tych dostępnych teraz na allegro, bo może tych optymalnych nie ma w tej chwili na allegro.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Witam serdecznie,

Jako że to mój pierwszy post, to się przywitam - Michał z Warszawy.

I od razu przejdę do konkretów - przez kilka ostatnich dni przeglądałem dość uważnie wątki poświęcone tanim wzmacniaczom, kolumnom i zestawom.

Chcę kupić wzmacniacz, kolumny, cd i tuner - na całość planuje wydać ok. 2500 PLN.

Wszystko to ma grać w pokoju 20 m^2, pokój mniej więcej kwadratowy, z średnią ilością mebli.

Słucham głównie klasycznego rocka, trochę instrumentalnej muzyki, czasem coś z muzyki klasycznej oraz radiowej trójki. Nie słucham muzyki głośno, o ile ma to jakieś znaczenie i pewnie się to nie zmieni, sąsiadów mam w porządku i nie czuję potrzeby ich drażnienia łupaniem;)

Jeśli chodzi o to jak ma to grać - dość ciepło, ale tak żeby nie usypiało :) I bez szaleństwa w wysokich tonach.

Myślałem o rozkładzie środków mniej więcej tak: wzmacniacz do 800, kolumny ok 1000, reszta na radio i cd. Sprzęt oczywiście używany.

Popatrzyłem na modele i wstępnie wybrałem klika typów:

Wzmacniacze:

Marantz: PM7000, PM75, PM68, PM78, PM-80mkII

Harman-Kardon HK690, HK680,

NAD c340

Onkyo A8870, A8850, A9511

Denon PMA1560

Kolumny:

Tannoy M4,F4,

Dali 104,

Mission m74

Acoustic energy 109

Pytanie:

1) od czego zacząć? kolumna czy wzmacniacz?

2) możecie podać koledzy dobrze grające pary? np jaki wzmacniacz pasuje do Dali 104, albo jakie kolumny do PM7000? Nie mam ciśnienia na szybki zakup, mogę cierpliwie poszukać i dobrać dobry komplet

3) czy kolumny podłogowe do dobry trop do 20^m2?

5) wdzięczny będę za inne propozycje zestawów wzmak+kolumna, oraz komentarze do tych co podałem

Nie koniecznie muszą to być propozycje z tych dostępnych teraz na allegro, bo może tych optymalnych nie ma w tej chwili na allegro.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Tak :

Marantz 80mkII + Dali lub AE109 - będzie ciekawie ale ciepło

Nad 340 + Dali 104 lub AE109 - będzie poprawnie

pozostałe Marantze, HK i dwa pierwsze Onkyo + do Tannoyów lub Mission - będzie poprawnie

Witam. Posiadam Cambridge Audio Azur 340A SE wzmak, a do tego Azur 340C cd oraz Pro-Ject Debut 3 gramofon. Obece szukam kolumn podłogowych do tego zestawu. Problem zawarty jest w tym że słucham dość zróżnicowanej muzyki (od brzmień instrumentalnych przez granie gitarowe po szeroki wachlarz muzyki elektronicznej). Czy ktoś ma jakieś propozycje co do tego zestawu było by w miarę optymalne??!! Czekam na sugestie pozdrowienia!!!

A przy okazji czy ktoś zna:

- System Fidelity SF-3050

- OMNI AUDIO SOUND SYSTEMS SA 8.3

Czy ktoś może wyrazić jakąkolwiek opinie o Jamo Classic 6,INFINITY Primus 250, ROTH OLi30/OLi40 czy czy któreś z tych będą pasowały do tego co napisałem wcześniej?

Dzięki za odpowiedzi, zerknę na te roth oli 30.

Tak :

Marantz 80mkII + Dali lub AE109 - będzie ciekawie ale ciepło

Nad 340 + Dali 104 lub AE109 - będzie poprawnie

pozostałe Marantze, HK i dwa pierwsze Onkyo + do Tannoyów lub Mission - będzie poprawnie

Justas czy mówiąć "będzie ciekawie ale ciepło" masz na myśli że będzie dobrze? Czy raczej że będzie mocno charakterystycznie?

Pozostałe pary - poprawne, a w tej cenie dało by się złożyć lepszą parę niż poprawną? :) Czy w tym budżecie nic lepszego się dobrać nie da?

Ależ to są dobre połączenia !!! W takim budżecie nic lepszego nie znajdziesz.

Natomiast przy kupnie sprzętu zawsze jest ryzyko związane z dwoma zmiennymi - akustyką pomieszczenia (której nikt nie zna) i preferencjami brzmieniowymi słuchającego (których niewyrobiony słuchacz również może nie znać - zdobywa się to przez odsłuchy różnego rodzaju sprzętu).

Ciepło grający wzmacniacz + żywo grające kolumny (M+D) powinny dać fajny efekt. Ale czy ten efekt będzie fajny na 100 % ? Nie wiemy jak akustyka pomieszczenia potraktuje przetwarzane pasmo i nie wiemy czy ten efekt przypadnie Ci do gustu. Dlatego kupno sprzętu przez początkujących zawsze jest związane z pewnym ryzykiem - sorry ale taka jest uroda tego hobby ...

witam,

mam starego NAD 310 i szukam do niego kolumn ( zapewne podlogowych ) do pokoju 24 m - muzyka rock, jakis pop, electro - generalnie wszystkiego po trochu. Mozecie zaproponowac jakis kolumny do 1000 i najlepiej uzywane.

Pozdrawiam serdecznie

@ justas32 / inni: wiem że kolejne pytanie z rzędu ale będę wdzięczy za pomoc:

Czy takie Celestiony dają radę:

Ukryta Zawartość

Nieco dziwi mnie że wyglądają inaczej niż większość zdjęć je przedstawia - może to jakieś nowsze modele z okrągłym panelem tweetera (a nie bardziej prostokątnym).

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że większym kolumnom nie jestem w stanie zapewnić odpowiednich warunków pracy, a nocne odsłuchy pozostaną na słuchawkach - więc generalnie wymagania nieco obniżyłem :)

Ukryta Zawartość

Witam, osobiscie posiadam Pioneer VSX-421. Ze wzgledu na maly metraz pokoju (parenascie m2) wystarcza mi kolumny stereo. Preferowana muzyka to rock/electro/jazz. Co byscie polecali w cenie do 1000zl?

@ justas32 / inni: wiem że kolejne pytanie z rzędu ale będę wdzięczy za pomoc:

Czy takie Celestiony dają radę:

Ukryta Zawartość

Nieco dziwi mnie że wyglądają inaczej niż większość zdjęć je przedstawia - może to jakieś nowsze modele z okrągłym panelem tweetera (a nie bardziej prostokątnym).

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że większym kolumnom nie jestem w stanie zapewnić odpowiednich warunków pracy, a nocne odsłuchy pozostaną na słuchawkach - więc generalnie wymagania nieco obniżyłem :)

Są spoko. Stare, ale jeżeli jare - to brać. Łatwe do napędzenia, ciepły dźwięk, do sypialni bedą OK.

Witam, osobiscie posiadam Pioneer VSX-421. Ze wzgledu na maly metraz pokoju (parenascie m2) wystarcza mi kolumny stereo. Preferowana muzyka to rock/electro/jazz. Co byscie polecali w cenie do 1000zl?

Dali 104 !!!

Ukryta Zawartość

Witam. Posiadam Cambridge Audio Azur 340A SE wzmak, a do tego Azur 340C cd oraz Pro-Ject Debut 3 gramofon. Obece szukam kolumn podłogowych do tego zestawu. Problem zawarty jest w tym że słucham dość zróżnicowanej muzyki (od brzmień instrumentalnych przez granie gitarowe po szeroki wachlarz muzyki elektronicznej). Czy ktoś ma jakieś propozycje co do tego zestawu było by w miarę optymalne??!! Czekam na sugestie pozdrowienia!!!

A przy okazji czy ktoś zna:

- System Fidelity SF-3050

- OMNI AUDIO SOUND SYSTEMS SA 8.3

Czy ktoś może wyrazić jakąkolwiek opinie o Jamo Classic 6,INFINITY Primus 250, ROTH OLi30/OLi40 czy czy któreś z tych będą pasowały do tego co napisałem wcześniej?

Czy ktoś ma jakieś propozycje?

Dodam , że w obecnej chwili używam monitorów CA S30.

Witam

Szukam głośników które by zagrały z wzmacniaczem Sony F570ES i cd Sony CDP-761 (taki tam budżetowy sprzęcik:))

Pokój 9m2 więc raczej na pewno monitory. Kwota do 1k za używki lub nowe.

Jeśli chodzi o moje preferencje brzmieniowe to mam bardzo małe doświadczenie, osłuchanie. Tylko jakieś chińszczyzny i Altusy.

Muzyka trance. Oczekuję czegoś spokojnego, co nie męczy przy długim słuchaniu z fajnym, ciepłym basikiem. Bardzo głośno nie słucham, męczy mnie to. Liczę na jakieś propozycje i z góry dziękuję.

Jak Magnaty Quantum 603 zagrały by w moim zestawie?

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi