Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję dwa głośniki sufitowe stereo do kuchni. W salonie bedę miał wzmacniacz z cd plus dwie kolumny. Sprzęt Sony segmentowy plus kolumny Magnat podłogowe całość zakupiona w 98r. Tak więc lata swoje ma ale na nasze potrzeby jest okey, a na razie finansów na nowy sprzęt brak. Żona wymyśliła sobie głośniki sufitowe w kuchni. Kuchnia 10m2 otwara na cały parter czyli hol, jadalnie i salon pozostała część ok 50m2. Głośniki chciałem umieścić w suficie, przewody do głośników juz mam poprowadzone z salonu gdzie będzie wzmacniacz. Proszę o pomoc w doborze głośników, raczej do słuchania radia i czasami muzyki z cd. Mam ofertę na głośniki z salonu HiFi z mojego miasta co o niej sądzicie;

1.JBL HTi 6 c - 399 zł / szt.

2.EARTHQUAKE ( USA ) -CM 500 - 425 , -zł / szt.

3.TAGA HARMONY TCW 600Rv.2 - 599 zł / za parę

Znajomy z MediaMarketu proponuje mi głośniki firmy Canton z serii Ceiling.

Kolega ma głośniki nie znam producenta ale kosztowały go ok.100zł jakośc tragiczna, ta więc chciałem cos lepszego ale czy wymienione wyżej głośniki będą od nich lepsze? Finansowo nie stać mnie na głosniki droższe niż ok 800-1000zł.

Dziękuję za pomoc.

Witam, poszukuję monitorów do kwoty 500zł.

Sprzęt z którym będą współpracować to Yamaha A500 podłączona pod pre out Yamahy RX V596RDS.

Pomieszczenie: 16m2. Muzyka, jakiej słucham to głównie: Pop,RnB,Rap,Trance,czasami trochę Rocka.

Obecnie rozważam: Tannoy M2/2.5 oraz Yamahy NS G10 (głośniki peerless)

Na temat Tannoy M2 oraz 2.5 znalazłem sporo pozytywnych opinii, natomiast na temat NS G10 nic. Ktoś miał okazję ich posłuchać?

Weź pod uwagę - Eltax Liberty 3, miałem je jednocześnie z Tannoyami, więc porównywałem i mam wrażenie, że do Twojej muzyki będą lepsze, choć M2 to też zacne głośniczki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

ProgRockJester

O ile to nie żart (Twoja odpowiedź) To wątek powinien byc przybity na stałe na poczytnym miejscu jako przykład odpowiedzi jakie otrzymują użytkownicy forum.

Czyli przeczytam tytuł - często i gęsto z grubsza, postu już nie. I odpowiadam. To standard tego forum !!!!

Standardem forum jest też wyszukiwarka a także zakładanie wątków przez użytkowników jedno-postowych, którzy z ów wyszukiwarki korzystać nie chcą.

Szczerze mówiąc już rzygać się chce od ilości wątków z zapytaniem o monitory za 500 zł i wzmacniaczy za 300 zł...

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Ponawiam moje wcześniejsze pytanie, potrzebuje pomocy przy wyborze kolumn:

Wzmak: CA 640A + CA 640C V.2.

Aktualne pomieszcenie: 12 m2

Przeznaczenie: Muzyka której słucham jest bardzo różnorodna. Czasem rock, blues, elektronika itd.

Budżet: 500-1000zł max. 1200zł (chociaż wolałbym troszkę mniej).

Swego czasu miałem okazję spędzić dużo czasu z kolumnami KEF Cresta 2. Dlatego też myślałem o ich kupnie, lub coś nowszego np. Q1. Pokój jest mały więc raczej nie ma sensu kupować kolumn podłogowych, chyba, że się mylę. Czy sądzicie, że KEF to dobry wybór do tego zestawu, czy jednak będą jakieś inne, lepsze rozwiązania?

Dobrze kombinujesz. Te CA są analityczne, detaliczne, przejrzyste. Brakuje im barwy i plastyczności. I takich trzeba szukać kolumn, żeby te braki uzupełniły. Q1 jest fajnym wyborem. Ja ostatnio też kupiłem monitory, które bardzo dobrze spełniają te warunki - Infinity Beta 20.

Moim zdaniem powiedz nie paradigmom, b&w, focalom. Takie rzucanie markami to uogólnienie, bo są różne modele, ale w większości nie sprawdzą się z CA.

Witam,

Jestem nowy i trochę zielony, więc zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów. Posiadam wzmacniacz Sony ta-f6b i poszukuję kolumn stereo do 600-800 zł. Słucham przeważnie muzyki rockowej, ale chciałbym by były dosyć uniwersalne. Posiadałem kolumny Yamaha ns-70, ale z powodu wieku wypadły z nich zawieszenia. Czy będą to kolumny podstawkowe, czy podłogowe jest mi to obojętne. Pokój ma około 25m^2. Wiem, że w tej cenie szału nie będzie, ale może coś da się udłubać :) Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Ok, dzięki za pomoc. W tym zakresie cenowym można znaleźć również AE Evo 1, które zbierają dużo pozytywnych opinii. Jak wyjdzie ich porównanie do kefów?

Co do Q1, mam możliwość kupienia ich za ok. 750zł. Czy myślisz, że to dobra okazja?

Co do Q1, mam możliwość kupienia ich za ok. 750zł. Czy myślisz, że to dobra okazja?

Q1 chodzą od 600 do 800 zł. Zależnie ile akurat jest ich dostępnych na allegro. To świeże informacje, bo często zmieniam właśnie monitory w drugim systemie i obserwuję ofertę.

Prawdopodobnie uda się kupić za 700, plusem jest możliwość odbióru osobistego z odsłuchem, nie trzeba będzie bawić się w wysyłkę co znacząco ułatwia cały proceder.

Teraz tylko pytanie czy inwestować od razu w standy, faktycznie brzmienie kolumn umieszczonych na standach jest znacząco lepsze niż w przypadku gdy stoją razem np. na szafce czy innym meblu ;) ?

Kolumny muszą mieć przestrzeń wokół siebie. Q1 o tyle są łatwiejsze w ustawieniu, że mają BR z przodu.

Dźwięk się rozchodzi w powietrzu, jak go nie zapewnisz nici z przestrzeni i dobrej lokalizacji źródeł.

Sama solidna podstawa, która nie przenosi drgań, da ci lepszy bas i porządek w przestrzeni.

Witam, mam na oku kolumny firmy Pioneer model S-Z560. Są używane. Bo uważam że za cenę 300 zł nie opłaca się kupować czegoś innego. Proszę o szybkie odpowiedzi na temat głośników. Aukcja się kończy. Dodam jeszcze że wzmacniacz to Yamaha DSP-A780Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NiebieskiBluee

Dlatego pytam na forum bo jestem zielony w takich sprawach. A te co podałeś wyżej to jest cena za jedną sztukę. :(

Edytowane przez NiebieskiBluee

Tanim kolumnom poświęcony jest osobny wątek. Fakt, że ktoś jest nowy na forum nie oznacza, że nie należy troche się mu przyjrzeć zanim zada się tak fascynujące pytanie.

Witam :)

Przepraszam jezeli ponawiam ten temat ale nie wiem czy on juz byl czy nie a potrzebuje konkretnych informacji tak jak w temacie . :)

Posiadam na szafie radioodbiornik Radmor 5102. Chce go wykorzystac do sluchania muzyki z komputera. I chodzi mi o dobor kolumny poniewaz posiadam kolumne Unitra Tonsil nie wiem jaka dokladnie ale wiem ze w niej sa 2 x glosniki niskotonowe po 20 wat 4 ohm , 1 x sredniotonowy 60 wat i 1x wysokotonowy 10 wat. do tego radmora mozna popiac kolumny 2 x 25 Wat 4 ohm i moje pytanie czy tam kolumna ktora wyzej napisalem bedzie odpowiednia do tego radmora czy bedzie mial problemy z dostrojeniem jej i poprawnym odbiorem. prosze o wyjasnienie mi tej kwestii. jeszcze raz soryy z gory jesli ten temat byl ponawiany. Pozdro.

Witam. Słuchał ktoś JBL TLX 5000 (mogę kupić za 400zł)? Potrzebuje kolumn do stereo do salonu ok 45m2.

Na oku mam też Tannoy F4 Fusion i Quadral Quintas 500F.

Może jakieś inne propozycję? Pozdrawiam.

Edytowane przez sniadypl

Witam, poszukuję kolumn w kwocie do 1100zł. Mogą być używane, gdyż zdaję sobie sprawę z niskiego budżetu. Źródłem dźwięku jest póki co karta creativa SB Audigy (foobar+flac) w przyszłości jakiś DAC (myślałem nad uDAC2) . Posiadany wzmacniacz to Denon PMA560. Głośniki obecnie posiadane to DIY na bazie GDWK 9/120 i GDN 20/60 konstrukcja w linii transmisyjnej. Szukam głośniczków które grają klarowną górą i mają dobra podstawę basową. Używane będą w 95% do muzyki w pokoju 12m^2. Preferowane rodzaje muzyki to: trance, pop, rock. To co udało mi się znaleźć to:

Jamo S604

Jamo S506

Jamo S606 (ale ciężko się w budżecie zmieścić)

TAGA TAV606F

Wharfedale Crystal 2

Monitor Audio MR2

czy coś z wymienionych będzie dobre? Proszę również o inne propozycje.

W tym budżecie i do takiego pokoju znajdziesz o wiele lepsze propozycje. Kwestia czy podłgowe czy monitory. Ja bym celował zdecydowanie w te drugie w 12m2, będą lepszej klasy.

Biorąc pod uwagę muzykę i twoje preferencje - mocna góra i dół, rozważyłbym:

- B&W np 602

- Paradigm z serii Monitor

To takie większe monitory i spokojnie starczają na większe powierzchnie.

Witam serdecznie,

Obecnie mój zestaw stereo to wzmacniacz stereo Denon pma-510ae + kolumny Magnat Quantum 505.

Jako że istnieje możliwość odsłuchu w trybie kwadro ( A+B) chcę dokupić pare tylnych głośników.

Będą one podwieszone pod sufitem z tylu pokoju, ale nie bezpośrenio na ścianie więc obudowy typu BR

też mogą być brane pod uwage. Poszperałem troche po allegro wsród Magnatów i widze rózne monitory

np. SUPREME 100 czy 200, ale nie wiem czy bedzie to dobry wybór.. Są też jakieś satelity już z mocowaniami

jak np. MAGNAT NEEDLE ALU SAT które posiadają mocowania, więc są bardziej kompatybilne z moimi wymaganiami

w kwesti podwieszenia. Jednak nie mam żadnego doświadczenia w doborze kolumn na tył, dlatego proszę o jakieś rady

i typy. Ja szukałem w kręgu Magnata, bo tak mi poradzono, zeby dobrać tej samej firmy, ale jesli ktoś ma jakies inne

propozycje to chętnie je rozważę. Kwota do wydania to jakieś 300zł. Wiem, że bez rewelacji, ale używki też wchodzą w rachubę.

Edytowane przez micubussi
Gość

(Konto usunięte)

Może wyjaśnijmy podstawową rzecz:

ten wzmacniacz, jak większość zresztą wzmacniaczy, ma tylko możliwość podłączenia drugiej pary głośników (B) i nie jest to żaden tryb "kwadro".

Nie jest to nawet znane m.in. z Radmora "pseudo-kwadro"... ;)

Obie pary wyjść A i B są przeważnie zmostkowane i otrzymujesz w nich ten sam sygnał - stereo, który, moim zdaniem, tylko zniszczysz, zaburzysz ładując na tył dodatkowe głośniki.

Dziękuje za uwagę, oczywiscie, zgadzam sie całkowicie - użyłem tej nazwy na wyrost.

Jednak przy ogladaniu TV czy filmów, lub graniu na PS chcialbym mieć możliwość podłaczenia tylnych głośników które bedą dzialaly w trybie A+B.

Do słuchania muzyki z CD zawsze można je wyłaczyć, choć jak slucham np. cicho radia chodzac po mieszkaniu to niekoniecznie muszę.

Stąd też w dalszym ciagu proszę o radę co wybrać.

• Pokaż nowe odpowiedzi