Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Nic z nich nie wyrzeźbisz w logicznej cenie. O ile wysokie można łatwo poprawić, koszt ok 130zł/kolumnę licząc że samemu wszystko byś robił, to ze średnimi jest problem, bo nikt nie zna przepisu łatwego na w miarę sensową poprawę.

Ja cudowałem z Polaris 200, 300, bolero 200 i poprawa była, dało się tego słuchać w końcu, ale zawsze zostawały jakieś dziury w paśmie i grało to dalej jak z kibla. W tych kolumnach zawsze problem jest z niższymi rejestrami średnicy, albo są podbarwione, ale w ogóle ich nie ma.

Też naszukałem się kolumn, nasłuchałem i po takich potęgach jak B200 czy P300 wybrałem piękne monitorki - Monitor Audio RX2 :) No i to gra bez zarzutu póki co.

Najgorszy jest okres, gdy posłucha się lepszego sprzętu i swojego już nie można słuchać bo wypala uszy:)

+

Też naszukałem się kolumn, nasłuchałem i po takich potęgach jak B200 czy P300 wybrałem piękne monitorki - Monitor Audio RX2 :) No i to gra bez zarzutu póki co.

Najgorszy jest okres, gdy posłucha się lepszego sprzętu i swojego już nie można słuchać bo wypala uszy:)

Popieram. Trupa nie ma co reanimować, bo ile by się w niego nie zainwestowało to i tak zawsze będzie trupem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam. Mam konkretne pytanie. Mam okazję kupić kolumny podstawkowe JBL 2800

tanio i dobrze

piekne pudła i wielkie - bym brał z samej ciekawosci

inna sprawa ze akurat "ania " nie musi sie tam szczegolnie wykazac

do rammsteina bralbym jak w dym :)

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Ponieważ moja zakupu sprzętu audio nieco się zmieniła więc jeszcze raz poproszę Was o radę.

Chciałbym docelowo wymienić w swoim systemie audio kolumny i wzmacniacz (zastępując go jakimś amplitunerem)

Pokój w którym byłby ustawiony ten sprzęt ma wymiary 4m x 3 m

Sprzęt będzie wykorzystywany raczej do odsłuchu audio stereo (być może sporadycznie przy oglądaniu filmów - ale to jeśli nie zdecyduję się na zakup soundbara). Źródłem dźwięku jest Emtec Movie Cube D-850H. Muzyka jakiej słucham to klasyczna, rock, pop, muzykę etniczną aż do metalu.

Obecnie posiadam wzmacniacz Sony TA-FE500R (ale docelowo planuję go sprzedać zastępując amplitunerem).

Jako pierwsze chciałbym zakupić kolumny stereo (koniecznie podłogowe) raczej liczę się z gotówką, więc nie chcę żeby to było coś bardzo drogiego, jednak chciałbym coś na przyzwoitym poziomie. Powiedzmy, że górna granica to 600-700 zł

Poczytałem trochę przeróżnych opinii i wybrałem kilka modeli, którymi się zainteresowałem bardziej niż innymi.

Są to:

Koda AV702

Koda AV707

STX F200n

Jamo S426

Kolumny te mógłbym kupić nowe i jest to dla mnie niewątpliwa zaleta, ale jeśli mnie przekonacie do jakichś używanych to i tego nie wykluczam.

Czy mógłbym prosić o Wasze opinie co do mojego wyboru?

Jeżeli chcesz wzmacniacz zastąpić amplitunerem to ja bym sobie darował wymianę, szczególnie na wymienione tu nowe kolumny. Niewiele to da.

Witam, poszukuję kolumn stereo (najlepiej podłogówek) do nagłośnienia pokoju 25m^2. Działałyby one pod amplitunerem Kenwood KR-5030. Mój budżet to niestety tylko +/- 300zł, nie linczujcie mnie na start, wiem że to bardzo mała kwota. Jestem gotów kupić kolumny wymagające wkładu pracy ale też wszystko z umiarem. Zależy mi na ciepłym, w miarę czystym brzmieniu. Z góry dziękuje za pomoc.

poszukuję kolumn stereo (najlepiej podłogówek) do nagłośnienia pokoju 25m^2. Mój budżet to niestety tylko +/- 300zł, nie linczujcie mnie na start, wiem że to bardzo mała kwota. Jestem gotów kupić kolumny wymagające wkładu pracy ale też wszystko z umiarem. Zależy mi na ciepłym, w miarę czystym brzmieniu.

300 złotych? Serio? I o jakim wkładzie pracy mówisz? W akustykę pomieszczenia czy bezgotówkową upgrade kolumn?

Serio serio, miałem większe fundusze ale niestety polibuda mi je zżarła ;/ Teraz muszę szukać jakiejś super okazji zeby kupić jakieś znośne monitory/kolumienki. Mówiąc o nakładzie pracy chodziło mi o upgrade/naprawę.

Potrzebuję tylko jakiegoś naprowadzenia, rad żeby wiedzieć czego wypatrywać.

Poszukaj Taga Harmony z drugiej ręki, może jakieś Jamo.

Edytowane przez sittek

Na "tablicy" znajdziesz Missiony 702e, podłogowe, tylko musiałbyś trochę dorzucić. Całkiem przyjemne jak na taki budżet. Jak dobrze ponegociujesz to za 400 z przesyłką dostaniesz... ;]

Dzięki za odpowiedzi :)

Na "tablicy" znajdziesz Missiony 702e, podłogowe, tylko musiałbyś trochę dorzucić. Całkiem przyjemne jak na taki budżet. Jak dobrze ponegociujesz to za 400 z przesyłką dostaniesz... ;]

Nawet zakładając że utargowałbym to niestety przez miesiąc nie dam rady nic dorzucić więc nikłe szanse że jeszcze będą do wzięcia ;/ przykre życie studenta

czesc,

mam prośbę o pomoc w doborze kolumn. Moja obecna konfiguracja to Xindak A-06, DAC Nuforce Air Dac, kolumny Pylon Pearl 20. Domyślam się że te ostatnie są wąskim gardłem mojego systemu i chciałbym poprawić wrażenia odsłuchowe. Lubię miękki niski bas ale najważniejsza jest dla mnie średnica, góra jest mniej istotna. Pokój w którym znajduje się system ma 15m2 i jest w kształcie kwadratu. Stoi w nim jedynie stół, kanapa, dywan na podłodze i stolik rtv. Słucham muzyki rockowej, jazz, pop, punk, ska, akustycznej. Budżet w ktorym chciałbym się zmieścić to ok 1500-1800zł

czesc,

mam prośbę o pomoc w doborze kolumn. Moja obecna konfiguracja to Xindak A-06, DAC Nuforce Air Dac, kolumny Pylon Pearl 20. Domyślam się że te ostatnie są wąskim gardłem mojego systemu i chciałbym poprawić wrażenia odsłuchowe. Lubię miękki niski bas ale najważniejsza jest dla mnie średnica, góra jest mniej istotna. Pokój w którym znajduje się system ma 15m2 i jest w kształcie kwadratu. Stoi w nim jedynie stół, kanapa, dywan na podłodze i stolik rtv. Słucham muzyki rockowej, jazz, pop, punk, ska, akustycznej. Budżet w ktorym chciałbym się zmieścić to ok 1500-1800zł

Pylony się wygrzały i jest kupa?:)

Posłuchaj tych, moim zdaniem niszczą pearl 20 od pierwszego dźwięku:

1. Dynaudio DM 2/7

2. Monitor Audio RX2 (nie BX2!)

dzięki za odpowiedź - skłaniać się raczej ku monitorom czy podłogówki do mojego metażu też brać pod uwagę? Z monitorów myślałem o Topaz Monitor lub Indiana Line Tesi 260 ew Dali Zensor 3. Sprawdzę jeszcze te zaproponowane

Edytowane przez biniek84

Pylona sobie daruj.

Dali Zensor 3 do przemyślenia dodatkowo.

Niedawno stałem przed podobnym dylematem, tj. podłogówki czy monitory do 16m^2. Wybrałem RX2 i bardzo dobrze, bo bas jest ładny, nie ma dudnienia jak w dużych podłogówkach. A średnica jest bardzo dobra, wysokie świetne. Wg mnie te kolumny grają lekko ocieplonym dźwiękiem.

Aaa, zapomniałem Ci podać jeszcze bardzo ciekawej alternatywy: BMN B2, albo ostatnio promocje widziałem na Fx1.

B2 darowałem sobie bo głośnik Intertechniki nie przemawia do mnie. Ale i tak godne zainteresowania kolumny.

Dobierz coś dla siebie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 54139

Obecnie posiadam wzmacniacz Sony TA-FE500R

Jak chcesz amplituner lepszy od tego wzmaka to proponuję choćby Harman Kardon HK3250. Ten soniacz jest naprawdę cieniutki.

dzięki jeszcze raz a co z tej piątki ewentualnie mozna wybrac i czy bedzie to progres względem moich pylonow?

Usher Mini S-520 II

Dali zensor 3

Paradigm Mini Monitor v.7

Xavian Bonbonus

Indiana Line Tesi 262

czytając popularne audio portale natknąłem się na entuzjastyczne recenzje kolumn Acoustic Energy 301. Czy ktoś może miał z nimi styczność? Recenzenci bardzo je chwalą a przyznam że bass reflex z przodu jak i biały kolor też są dla mnie istotne.

Edytowane przez biniek84

Pominąłem je z tego powodu:

przetworniki niskotonowe: 1x 110 mm (membrana aluminiowa).

Tak mały głośnik nie zaspokajał moich potrzeb i nie wiem jakim cudem może zaspokoić, tym bardziej jeżeli chodzi o "potęgę brzmienia". Recenzjami lepiej się nie kierować. Orientacyjnie poczytać i tyle. Tak samo Pylon Audio Pearl 20 zachwycali, podniecali się, a jest trochę kupa.

Edytowane przez 54139

Witam

Jakie kolumny do pokoju (umeblowany) 25m2? Wzmacniacz NAD 3420pe. Muzyka od rocka po elektronike. Budżet 600 (moge dołożyć jak bedzie warto, mogą być uzywane, nowe nie ważne byle warte każdej złotówki). Podstawkowe chyba odpadaja do takiego metrażu nie wiem nie znam sie prosze o pomoc i sugestie.

Pzdr

Damian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy ktoś mógłby powiedzieć mi coś na temat tych kolumn? nie moge nic znaleźć w internecie za bardzo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie szybkie pytanko:

Jesli na 15m2 gram rock metal miekkim i cieplym wzmacniaczem i chce go sparowac z jasnymi detalicznymi kolumnami to brac MA RX1 czyli Dali Zensor 3?

Panowie szybkie pytanko:

Jesli na 15m2 gram rock metal miekkim i cieplym wzmacniaczem i chce go sparowac z jasnymi detalicznymi kolumnami to brac MA RX1 czyli Dali Zensor 3?

A nie lepiej dołożyć trochę do RX2 i mieć spokój z takim dylematem? Nie powinny się dusić ani dudnić jeżeli je odpowiednio ustawisz, a jakby co, masz zatyczki do b-r i bardzo łatwo jest je dostosować do zapotrzebowań.

• Pokaż nowe odpowiedzi