Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję niedrogich kolumny do NAD'a 3240. Lubię lekko ocieplone brzmienie z wyróżniającym się, miękkim basem, ale nie kosztem wysokich tonów. Słucham wszystkiego od blues'a, przez rock, na alternatywie i elektronice kończąc. Budżet to około 500zł

Zastanawiam się nad zakupem Arcusów TS-500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do wzmacniacza Technicis SU-7300K. Co myślicie?

Ukryta Zawartość

Kolumny mają mają dosyć specyficzne, bardzo otwarte brzmienie, więc lepiej żeby wzmacniacz był po cieplejszej stronie mocy.

Ogólnie grają wysuniętym pierwszym planem, krótkim, sprężystym basem i mają trochę suchości w brzmieniu, jednak na początek są to fajne kolumny bo grają po prostu ciekawie, trochę efekciarsko ale ciekawie.

• 2 tygodnie później...

Cześć!

Na strychu znalazłem stary wzmacniacz unitra pw9013. Z ciekawości podpiąłem go pod kolumny z wieży stereo firmy jvc. Zagrało to sto razy lepiej niż kiedykolwiek zagrała moja wieża. Dlatego zdecydowałem się na mały remont tego wzmacniacza. Wyremontowałem też kolumny unitra space 86 ale nie podoba mi się ich dźwięk. Już małe kolumienki z wieży jvc zagrały lepiej.Myślę że ten wzmacniacz jest w stanie zagrać lepiej dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze o pomoc w wyborze kolumn do tego wzmacniacza. Słucham różnych gatunków muzyki najwięcej rocka, muzyki dyskotekowej, reggae, muzyki filmowej, jazzu. Kolumny grają na zawieszkach przykręconych do ściany. Odległość kolumn od ściany wynosi ok 5cm dlatego w miarę możliwości chciałbym kolumny z przednim bass reflexem. Pokój ma 12 m2 powierzchni. Budżet powiedzmy tak z 600 zł. Maksymalna szerokość kolumn do moich zawieszek wynosi 28 cm.

Dzięki z góry za pomoc!

Dzięki za propozycję :) Wyglądowo bardzo mi się podobają. Ale mam pytanie . Czy akustycznie będzie możliwe to do pogodzenia żeby postawić te kolumny na tych zawieszkach? Podstawę zawieszki mam na wysokości 110 cm i dopiero na tej podstawie stoją głośniki. Podstawy mają regulację pochylenia 7 stopni przód tył. Dodam że nie ma możliwości innego ustawienia głośników w moim pokoju. Jeżeli byłby sens dopłaty do jakiś lepszych głośników to jestem gotowy dozbierać trochę kasy i za miesiąc lub dwa kupić coś lepszego. Oczywiście o ile by miało to sens do tego wzmacniacza ;)

Edytowane przez khazad92

Do tego wzmacniacza nie ma sensu kupować nic lepszego. Podłogówki można teoretycznie podwiesić, ale są ciężkie i ... jak to będzie wyglądało ?

Kup jedne z tych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno by to dobrze nie wyglądało. Dzięki za propozycje. Po weekendzie będę zmawiał te kolumny z acuostic energy. Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Edytowane przez khazad92
  • 3 tygodnie później...

Mógłby mi ktoś polecić kolumny do kwoty 500-600zł które będą stać w pokoju który ma 20m2. Słucham wszystkich gatunków muzyki oprócz klasyki, lubię jak jest dużo basu ale nie aż tak że zamula całą muzykę i nie słychać wokalu :). Może TECHNICS SB-EX3?

Mam prośbe o pomoc w doborze kolumn podłogowych 2.0 do amplitunera pionieer vsx 323 (amplituner 5.1 100W na kanał), lub inne propozycje na sprzet który mógłbym podłączyć do tv, kompa z usb, radiem i możliwością podpiecia subufera do 1600zl( ZA ZESTAW Z GŁOSNIKAMI) . z góry DZIEKI

Ten Pioneer to najgorszy sort pod względem wydajności prądowej - praktycznie zero kontroli nad troszkę bardziej wymagającymi zestawami. Jeśli celujesz w stereo zacząłbym od wymiany tego ampli na coś innego.

Jakość dźwięku to już wiadoma, nie będę wspominał.

Edytowane przez Excalibue

Witam wszystkich.

Zdecydowałem się na zakup Denona F109 ampli dab + cd, w przyszłości pewnie dokupię jeszcze network player. Proszę doradźcie mi jakieś kolumny do tego zestawu. Pomieszczenie ma ok 20-22m, muzyki słucham różnej, właściwie to wszystko oprócz disco, techno i hard metal, najczęściej jednak rock. Nie musi być głośno tylko czysto i przestrzenie. Budżet max 1000 ale jak się da taniej to będzie dobrze.

Do tej pory słuchałem muzyki na mikrowieży Philipsa i dźwięk był fatalny, jak by stłumiony i niewyraźny, chyba to się określa mianem koca na głośnikach ;-) i zależy mi żeby nowe kolumny były jak najdalej od tego efektu.

Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Hmm to podłogówki, łatwiej by mi było rozstawić monitory i chciałbym kupić nowy sprzęt w sklepie, tzn najpierw odsłuchać a te widzę że tylko używki w obiegu. A tak poza tym to czy wzmacniacz dałby radę takim kolumnom?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Nowe kolumny do 1000 zł to czarno widzę. Może ktoś inny zna jakąś taniznę, ja akurat nie.

Co do wielkości kolumn - to wzmacniacz nie wie czy kolumna jest podłogowa czy podstawkowa. Dla wzmacniacza ważne są parametry elektryczne z którymi ma do czynienia w kolumnie m.in. moc lub efektywność głośników. Tak więc z punktu widzenia (słabego) wzmacniacza są kolumny które będzie mu łatwo wysterować i są kolumny które będzie mu bardzo trudno wysterować. Nie można się tu kierować zewnętrznymi wymiarami kolumn tylko właśnie łatwością wysterowania danych kolumn. Nie jest tak że kolumny podłogowe trudno jest wysterować ani tak że kolumny podstawkowe łatwo jest wysterować. To zależy od topologii kolumny.

Witam, jakie kolumny do ca a500, muzyka głownie hip-hop. Aktualnie mam eltax liberty 3+, i w sumie podoba mi sie prezentowany dźwięk, wysunieta średnica. Powierzchnia ok. 20 m2. Chciałbym lepsza scenę . Ogólnie lepiej grajace z br z przodu. Ponieważ nie mogę ich jakoś specjalnie odsunąć od ścian. Kwota 1000? Może jak warto trochę dołożyć tez może być.

Tannoy M2 lub jeśli chcesz dołożyć to Dynaudio Audiecne 50 na solidnych podstawkach. W 20m2 będzie dużo lepsza przestrzeń i pojawi świetna stereofonia. Średnica schowa się ale nie zniknie. Mogą być problemy z niskim basem, ale po czasie zapewne dojdziesz do wniosku, że takie brzmienie jest dużo bardziej szlachetne i wciągające. Zobaczysz, że zaczniesz słuchać innych gatunków muzyki :-)

Jeśli nie monitory to używane stare poczciwe stojące Dali.

Będzie większa energetyka, więcej basu, mniej nachalnej średnicy, ale kosztem przestrzeni, jaką dają monitory.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Wymieniam sprzęt audio, i mam problem z dobraniem kolumn do wzmacniacza Cambridge Audio Topaz AM10. Czy mógłby ktoś polecić jakieś kolumny podstawkowe/podłogowe? Odsłuch w pomieszczeniu 10m2, muzyka to przede wszystkim trance (lub jak kto woli po prostu klubowa).

Z góry dziękuję za pomoc.

Do trance to tylko kolumny podłogowe, ale do 10 m2 duże sztuki to bym sobie darował. Pozostają monitory z subwooferem w funkcji zasobności portfela.

• Redaktorzy

Do trance to tylko kolumny podłogowe, ale do 10 m2 duże sztuki to bym sobie darował. Pozostają monitory z subwooferem w funkcji zasobności portfela.

Dlaczego TYLKO kolumny podłogowe? To że na podłodze stoi bez podstawek znaczy że do trance będzie lepsze?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ja ostatnio kupę monitorów u siebie testowałem. Są i takie, które potrafią przyłożyć lepiej niż duże podłogowe :)

W części monitorów jest też zaskakująco nisko schodzący bas, ale generalnie ograniczeniem jest ciśnienie przy dużej głośności, czyli do pewnego momentu powiedzmy że grają jak podłogowe, tyle że podłogowe potrafią utrzymać czystość basu przy dużo większej głośności, bez przesterowań. Podstawkowe w mniejszym pomieszczeniu mają za to lepszej jakości, bardziej punktowy bas.

• Redaktorzy

No to podłącz sobie do tego Topaza adekwatne cenowo monitorki, to wtedy pogadamy na temat muzyki trance :-)

Wpadnij kiedyś do mnie to podsłuchasz trance z moich "monitorków". Ale potem opisz na forum co słyszałeś, OK? :)

W części monitorów jest też zaskakująco nisko schodzący bas, ale generalnie ograniczeniem jest ciśnienie przy dużej głośności, czyli do pewnego momentu powiedzmy że grają jak podłogowe, tyle że podłogowe potrafią utrzymać czystość basu przy dużo większej głośności, bez przesterowań. Podstawkowe w mniejszym pomieszczeniu mają za to lepszej jakości, bardziej punktowy bas

Wg mnie to mit. Podłogowe od monitorów różniąsię TYLKO tym, że podłogowe nie wymagają podstawek / standów. Kwestie lepszego basu z podłogówek to mit.

Edytowane przez kangie

Wpadnij kiedyś do mnie to podsłuchasz trance z moich "monitorków". Ale potem opisz na forum co słyszałeś, OK? :)

Dziękuję za zaproszenie. Nie wątpię, najważniejsze jest zadowolenie posiadacza. Tylko uchyl rąbka tajemnicy i napisz jakie są to monitory i z jakim wzmacniaczem grają. Dla ułatwienia dodam, że sam posiadam Dynaudio Audience 50.

Wg mnie to mit. Podłogowe od monitorów różniąsię TYLKO tym, że podłogowe nie wymagają podstawek / standów. Kwestie lepszego basu z podłogówek to mit.

W każdym przypadku? Naprawdę? I uważasz, że brak basowego głośnika, nierzadko nie jednego, nie ma wpływu na ilość basu? No, powiem Ci, że śmiałą teorię wysunąłeś.

Dla przykładu:

Dynaudio Audience 52 i Dynaudio Audience 72.

Ci co słuchali wiedzą dobrze, że nie grają tak samo. :-)

Ukryta Zawartość

post-8490-0-09498900-1404897671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sittek

• Redaktorzy

Widzę, że kurczowo się trzymasz dzisiejszych konstrukcji, czyli maleńkich monitorków, które ładnie grają w maleńkich pomieszczeniach. Ja mam na mysli stare dobre klasowe monitory, chociażby jak te podlinkowane tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S. Na temat tego co mam, na czym gram mogę pogadać na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Yamaha NS-1000 Floorstanding Speakers

Ukryta Zawartość

To są kolumny podłogowe.

Ich nie stawia się na standach.

Ani tym bardziej nie stawia się na półkach.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Wbrew pozorom i opisowi "floorstanding" uzywa sie standow, niskich (do 30 cm wys.) ale standow. 1000 i 1000M maja wysokosc 67,5 i 71cm, a wysokotonowiec powinien byc na wysokosci ok. 90-95cm.

Mozna wziac wszystkie pozostale skrzynki ze starej serii NS (Natural Sound): 890, 690, 670, 590, 500Mbi wiele innych modeli. Wszystkie to monitory. Czesc z nich to obudowy zamkniete, czesc to skrzynki Bass Refleks. Glosniki niskotonowe to 10-12 cali. W obudowie zamkniecie maja swietna charakterystyke impulsowa i nisko schodza. Bas jest bardzo realistyczny, naturalny. Ani troche podbarwiony, podbity i efekciarski jaki oferuje znaczna czesc dzisiejszych kolumn podlogowych. Nie wspomne o zastosowaniu berylu w kopulkach glosnikow wysokotonowych i sredniotonowych (1000/1000M). Kto slyszal je i zna sie na audio, ten dobrze wie o czym teraz pisze.

Konkludujac: Muzyka trance jest dosc wymagajaca. Nie trzeba do niej dzisiejszych kolumn "slupkow". Stare dobre monitory tez dadza rade.

Pozdrawiam czlowieka z orlem na piersi :-)

Edytowane przez kangie

• Pokaż nowe odpowiedzi