Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Konkludujac: Muzyka trance jest dosc wymagajaca. Nie trzeba do niej dzisiejszych kolumn "slupkow". Stare dobre monitory tez dadza rade.

Pozdrawiam czlowieka z orlem na piersi :-)

Oczywiście z wzajemnością :-)

Masz rację co do tych monitorów, faktycznie kiedyś budowano solidne kolumny, oparte na solidnych przetwornikach i zwrotnicach i przy nich obecne to praktycznie same minimonitory :-) Co do tych Yamah, na podstawce bym je może postawił, ale na półce to już bym się bał :-)

Obecnie tworzona muzyka trance jest sztucznie podbita, nawet gdy słucham jej na swoim radiu internetowym nie potrzebuję włączać subwoofera. Łupie jak należy, wachluje raźno firankami, jednakże trzeba mieć do tego porządny, energetyczny wzmacniacz. Na tym Topazie może być kiepsko. Pastelowo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w kazdym gatunku sa lepsze i gorsze nagrania.

Co do podlogowek i monitorow to o ile nie mowimy o identycznej konstrukcji w wersji podstawkowej i podlogowej to roznica jest spora, zazwyczaj to dolozenie kolejnego glosnika niskotonowego i przekłada sie to znacznie na ilosc basu oraz jego zejscie, oczywiscie sa monitory potrafiace porządnie zagrac, zwykle sa to konstrukcje z lat 90 obecnie prawie sie takich juz nie produkuje a jesli juz sa to drogie, mowa tu o dobrej klasy overeized z 8 cali na basie, i nie produkuje sie obecnie prawie wgl kolumn zamknietych, a moim zdaniem tylko takie nadaja sie do muzyki elektronicznej, dynamika ponad wszystko, ilosc basu nadrabia sie dodaniem kolejnego glosnika, mam w domu takie zamkniete paczki, 8 cali na basie, alu seas na gorze sluchanie wszelkiej elektroniki to rozkosz dla ucha i basu jest sporo w 15m2

kiedys juz to pisalem, bycmoze nie slyszalem dostatecznie dobrego bass reflexa, ale poki co nie uznaje wgl takich kolumn, wole poswiecic 3hz w zamian za dynamikę, naturalnosc i zroznicowanie basu

Witam

Chciałbym zacząć przygodę ze sprzętem stereo a tym samym pozbyć się Edifier 2.1 i potrzebuję Waszej porady.

Poluje na wzmaka SONY 530ES/550ES i nie wiem jakie monitory dobrać. Źródło - audigy 1, docelowo ma być podstawowy xonar dg/ds

Muzyka: głównie rapy, troche jazzu, klasyki (głównie pianino) i reggae.

Budżet na monitory: 400-500pln.

Myślałem nad:

1. Tannoy m1

2. Tannoy m2,5

3. Kef Cresta 2

4. Mission M71

Chyba, że coś innego polecacie.

zgodze sie z bumpalump sam mam 550 es i w koncu po latach słuchania technicsow , yamaszek,denonow znalazłem dzwiek ktory mi odpowiada dopiero w sony.Przyszlosciowa wymiana tylko na wyzszy model z serii ES jak beda fundusze co do monitorów nie doradzę , pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

kiedys juz to pisalem, bycmoze nie slyszalem dostatecznie dobrego bass reflexa, ale poki co nie uznaje wgl takich kolumn, wole poswiecic 3hz w zamian za dynamikę, naturalnosc i zroznicowanie basu

Ja na takim gram...tylko mój nie dmucha??? ale elektroniki w takim wydaniu nigdy nie słyszałem...dobrze mówisz..."wole poswiecic 3hz w zamian za dynamikę, naturalnosc i zroznicowanie basu"

bas ma grać uzupełniany średnicą a nie "zaaaamuuulaaaaać"

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Jakie kolumny byście polecili do Yamaha AX - 700 pokój 4 m na 3.30 m a w nim łóżko i spore biurko.

Obecnie mam podpięte Tosnile New Mildtone 150, i w sumie to pierwszy "poważniejszy" mój zestaw.

Wzmacniacz podpięty pod PC 2 x RCA - Mini Jack 3,5 mm. muzyka którą słucham to przewaznie trance, rap, ale i innymi gatunkami też nie gardzę.

Edytowane przez Ziben

za czym warto się rozejrzeć w przedziale do 1600-1700 ?

moją uwagę zwróciły uwagę kolumny STX F-200 ns lub droższy model STX F-280 n wzmacniacz stereo jakaś yamaha używana w przedziale 500-600

zgodze sie z bumpalump sam mam 550 es i w koncu po latach słuchania technicsow , yamaszek,denonow znalazłem dzwiek ktory mi odpowiada dopiero w sony.Przyszlosciowa wymiana tylko na wyzszy model z serii ES jak beda fundusze co do monitorów nie doradzę , pozdrawiam

Radzę ostrożnie podchodzić do wyższych modeli Sony ES, niektóre mogą się okazać dużo ostrzejsze niż 550; to tak na przyszłość:-)

czyli stx nie są wartę zakupu ? to jakiś konkretnych modeli głośników szukać ?

Radzę popatrzeć na Acoustic Energy, np. modele AE120, Aegis Neo 3 czy choćby AE109.

A zamiast Yamahy w tej cenie lepiej zakup Sony TA-F550ES.

Radzę ostrożnie podchodzić do wyższych modeli Sony ES, niektóre mogą się okazać dużo ostrzejsze niż 550; to tak na przyszłość:-)

Ogolnie to sprawa ma sie tak ze wzmacniacze Sony ze stopniami koncowymi opartymi o tranzystory mosfet maja ostrzejszy charakter brzmienia od tych wykonanych na bipolarach, doswiadczenia wlasne i opiniie ludzi zdaja sie to potwierdzac, najwyzszym wzmacniaczem na bipolarach jest jak sie nie myle 730ES chociaz nie mam pewnosci czy zcasem 800ES nie byl jeszcze wykonany w oparciu o te tranzystory

Radzę popatrzeć na Acoustic Energy, np. modele AE120, Aegis Neo 3 czy choćby AE109.

A zamiast Yamahy w tej cenie lepiej zakup Sony TA-F550ES.

nie znalazłem aukcji z wzmacniaczem Sony, z tych trzech modele kolumn każda jest przystosowana do takiego samego gatunku muzyki ?

do używanych kolumn nie jestem przekonany wiem że używane będą lepiej grały ale nie mam pewności jak były użytkowane.

Z nowych kolumn to zastanawiałem się nad kolumnami STX F-280 n albo STX F-360 n i do tego jakiś używany wzmacniacz.

chciałbym zakupić stereo+wzmacniacz do 1500-1800zł. głośniki miały by grać w pokoju 5,1 M X 3,1 M.

Muzyką którą słucham to: dżem,kabanos,Luxtorpeda.ira itp. czyli gatunki rock,pop,blues,metal nie słucham gatunków muzyki typu dubstep więc nie muszą być to głośniki z jakimś ostrym bassem

muzykę bym słuchał z komputera stacjonarnego posiadającego kartę muzyczną asus xonar dx

miał by to być mój pierwszy zestaw kolumn stereo teraz użytkuję głośniki komputerowe 5.1 i chciał bym coś lepszego

Edytowane przez sosnix12

STX odpada na wejściu jak dla mnie.

Już lepie Tonsil Premium, Maestro II 180, Siesta czy choćby Pylony jakieś.

Wszystko zależy od metrażu pokoju.

tylko te kolumny są sporo droższe i pewny jestem że na pozostałe pieniądze nie znajdę mocnego wzmacniacza żeby je napędzić

siesta odpada za duża cena + duża cena wzmacniacza

Tonsil Premium ciekawa propozycja

Maestro II 180 podobnie jak z siesta

pylony mogą być też do wyboru

tylko zostaje kwestia wzmacniaczy jakich modeli szukać do Tonsil Premium i do pylona

Edytowane przez sosnix12

szukając wzmacniacza do Tonsil Premium znalazłem propozycje zakupu denon pma-860 akurat nie ma aktualnie żadnej oferty sprzedaży lub zakup Denona PMA-920 ten jest za 700 zł i pozostałe propozycje: Yamaha ax-700, Denon pma-1060, Sony ta-f550es, 570es

Premium są dość uniwersalne. Z pylonami zależy od interesującego Cię modelu.

Mimo wszystko radzę poczekać aż znajdzie się Sony 550ES, bo to twardy i mało awaryjny sprzęt o dobrej klasie dźwięku. Ewentualnie Denon PMA-860.

Innych alternatyw w tej chwili nie pamiętam...

P.S

O widzę że Denona już dodałeś.

Rozpatrywałem go jako alternatywę gdy miałem jeszcze Sony 550ES

Edytowane przez 54139

Premium są dość uniwersalne. Z pylonami zależy od interesującego Cię modelu.

Mimo wszystko radzę poczekać aż znajdzie się Sony 550ES, bo to twardy i mało awaryjny sprzęt o dobrej klasie dźwięku. Ewentualnie Denon PMA-860.

Innych alternatyw w tej chwili nie pamiętam...

P.S

O widzę że Denona już dodałeś.

Rozpatrywałem go jako alternatywę gdy miałem jeszcze Sony 550ES

to będę wypatrywał tego sony ewentualnie denon

a i jeszcze pytanie ile dać maksymalnie za sony lub denona jak będzie dostępny w sprzedaży ?

Edytowane przez sosnix12

Użytkownik 54139 dnia 04.08.2014 - 22:04 napisał

Radzę ostrożnie podchodzić do wyższych modeli Sony ES, niektóre mogą się okazać dużo ostrzejsze niż 550; to tak na przyszłość:-)Ogolnie to sprawa ma sie tak ze wzmacniacze Sony ze stopniami koncowymi opartymi o tranzystory mosfet maja ostrzejszy charakter brzmienia od tych wykonanych na bipolarach, doswiadczenia wlasne i opiniie ludzi zdaja sie to potwierdzac, najwyzszym wzmacniaczem na bipolarach jest jak sie nie myle 730ES chociaz nie mam pewnosci czy zcasem 800ES nie byl jeszcze wykonany w oparciu o te tranzystory

mam pytanie odnoscie postu moja przyszłosciowa zmiana 550 es bedzie na 670es , 770es moze 870es czy dzwiekowo sa podobne do 550 czyli z tego co rozumiem na bipolarach odpowiedz ta przyda mi sie na przyszłosc z gory dzieki a odnosnie postu wyzej przed moja przygoda z sony 550 es posiadałem własnie denon pma 860 jeden jak i drugi piecyk grał pod tonsilami maestro II 180 , z denona pma 860 byłem zadowolony (z sony bardziej) powodem zmiany był ogromny bas ktory miałem przez to połaczenie nie wiem moze wina metrazu 20 m2 moze akustyki moze kabelków a moze jakis lutów na nich :) reszta była ok po wymianie piecyka juz mi wszystko pasuje moze w twojej konfiguracji przyzwoicie zagra jeden jak i drugi odnosnie ceny swojego pma 860 sprzedałem za 400 zł oczywiscie sprawny a sony kupiłem za 430 (tez sprawny) wiec miej wiecej to samo pozdrawiam

szukając wzmacniacza do Tonsil Premium znalazłem propozycje zakupu denon pma-860 akurat nie ma aktualnie żadnej oferty sprzedaży lub zakup Denona PMA-920 ten jest za 700 zł i pozostałe propozycje: Yamaha ax-700, Denon pma-1060, Sony ta-f550es, 570es

700zl za pma920 to za duzo chociaz to bdb wzmacniacz, mysle ze 600 za stan idealny to max

mam pytanie odnoscie postu moja przyszłosciowa zmiana 550 es bedzie na 670es , 770es moze 870es czy dzwiekowo sa podobne do 550 czyli z tego co rozumiem na bipolarach odpowiedz ta przyda mi sie na przyszłosc z gory dzieki a odnosnie postu wyzej przed moja przygoda z sony 550 es posiadałem własnie denon pma 860 jeden jak i drugi piecyk grał pod tonsilami maestro II 180 , z denona pma 860 byłem zadowolony (z sony bardziej) powodem zmiany był ogromny bas ktory miałem przez to połaczenie nie wiem moze wina metrazu 20 m2 moze akustyki moze kabelków a moze jakis lutów na nich :) reszta była ok po wymianie piecyka juz mi wszystko pasuje moze w twojej konfiguracji przyzwoicie zagra jeden jak i drugi odnosnie ceny swojego pma 860 sprzedałem za 400 zł oczywiscie sprawny a sony kupiłem za 430 (tez sprawny) wiec miej wiecej to samo pozdrawiam

670 bedzie gral podobnie do 550, 770 nieco ostrzej ale z wieksza ilsocia szczegolow, 870 to juz przerost formy nad trescia, radze wtedy zainwestowac w duzo lepsze kolumny

700zl za pma920 to za duzo chociaz to bdb wzmacniacz, mysle ze 600 za stan idealny to max

670 bedzie gral podobnie do 550, 770 nieco ostrzej ale z wieksza ilsocia szczegolow, 870 to juz przerost formy nad trescia, radze wtedy zainwestowac w duzo lepsze kolumny

a jak z cenami Sony TA-F550ES Denon PMA-860 ile zapłacić żeby nie przepłacić ?

a moze mogłby mi ktoś pomoc w innej sprawie mianowicie zastanawiam sie nad kupnem dali zensor 5 lub dali zensor 7 wymiana głownie jest spowodowana tym ze oba zestawy posiadaja miejsze budy niz tonsil maestro i po prostu wizualnie strasznie mi sie podobaja ale czy zagra to lepiej 2-drozne kolumny lepiej niz 3-drozne słucham ambientu , psychedelic trance , goa trance i w wypadku odsłuchów w sklepie ze swoimi płytkami prosić o podłaczenie jakiego wzmacniacza z tych nowych produkowanych który brzmieniowo jest najbardziej podobny do sony 550 es z gory dziekuje za rady

a jak z cenami Sony TA-F550ES Denon PMA-860 ile zapłacić żeby nie przepłacić ?

Max 500zl za Sony i Max 500 za denona pod warunkiem 100% sprawnosci technicznej i przynajmniej bdb stanu wizualnego

a moze mogłby mi ktoś pomoc w innej sprawie mianowicie zastanawiam sie nad kupnem dali zensor 5 lub dali zensor 7 wymiana głownie jest spowodowana tym ze oba zestawy posiadaja miejsze budy niz tonsil maestro i po prostu wizualnie strasznie mi sie podobaja ale czy zagra to lepiej 2-drozne kolumny lepiej niz 3-drozne słucham ambientu , psychedelic trance , goa trance i w wypadku odsłuchów w sklepie ze swoimi płytkami prosić o podłaczenie jakiego wzmacniacza z tych nowych produkowanych który brzmieniowo jest najbardziej podobny do sony 550 es z gory dziekuje za rady

Koniecznie musza to byc takie wspolczesne kolumny?

poszukaj zcegos kilkunastoletniego, 3 droznego z alu na gorze, marek takcih jak mb quart, canton

sosnix12 na tablicy facet sprzedaje sony ta f 570 es za 500 zł do negocjacji jakis czas temu do niego pisałem powiedział ze za 450 zł odda ponoc to samo co 550 tyle ze wizualnie troche inaczej wyglada (klapka) jak dla mnie osobiście na plus jak masz nie daleko podjedz na odsluch moze ci przypasi porady w mojej sprawie nadal mile widziane pozdrawiam

w sumie to nie planuje nowych w sklepie kupowac tylko czekac az cos wyjdzie z 2 reki bo tak za kilkoma pierdołami maestro mi pasuja

tu masz link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

sosnix12 na tablicy facet sprzedaje sony ta f 570 es za 500 zł do negocjacji jakis czas temu do niego pisałem powiedział ze za 450 zł odda ponoc to samo co 550 tyle ze wizualnie troche inaczej wyglada (klapka) jak dla mnie osobiście na plus jak masz nie daleko podjedz na odsluch moze ci przypasi porady w mojej sprawie nadal mile widziane pozdrawiam

w sumie to nie planuje nowych w sklepie kupowac tylko czekac az cos wyjdzie z 2 reki bo tak za kilkoma pierdołami maestro mi pasuja

tu masz link

Ukryta Zawartość

do odsłuchu nie dojdzie bo mieszkam pod warszawą

wypowie się ktoś jeszcze na temat Sony 570es czy jest on porównywalny do modelu Sony 550ES mam możliwość zakupu tego Sony 570es za około 500zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sosnix12

nie jestem na tyle osłuchanym i lepiej jak by ci doradził ktoś bardziej obyty ale jak dla mnie jak to gra tak samo jak 550 i ze wzmakiem jest wszystko ok to bym myslał o kupnie

to samo

Ukryta Zawartość

masz tez na allegro

Ukryta Zawartość

i 530 es chyba gorszy model ale cena nie wysoka moze cos utargujesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale ja bym obstawiał cos z 570

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

570 na rowni z 590 to najlepsze wzmacniacze z serii 5, 570 ma inne rozwiazania ukladowe na elementach dyskretnych i moim zdaniem to lepszy wzmacniacz od 550

530 i 505 sobie odpusc

one sa w tej samej cenie ok 500-550zl nie sugeruj sie niektórymi cenami na allegro

czyli jest zielone światło żeby kupić Sony TA-F570ES za około 500 zł ? bo nie uśmiecha mi się wydawać 300 zł więcej do modelu Sony TA-F590ES jak jest na równi z Sony TA-F570ES

a co myślicie na temat Tonsil FENIX III lub Tonsil FENIX II ?

Edytowane przez sosnix12
  • Pokaż nowe odpowiedzi