Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Właśnie zmiesza do mnie Rotel RA-840BX4 - i zastanawiam się jakie, stosunkowo niedrogie kolumny do niego dopasować. Pokój 4 x 4 metry, 3.5m wysokości, kamienica. Czy bylibyście tak uprzejmi i coś mi doradzili? Szukam kolumn pomiędzy 500 a 1000 pln. Źródłem na razie będzie Audiotrak MAYA U5, bo taki mam, dość szybko zmiana na jakiś rozsądniejszy DAC.

Dziękuję serdecznie, postaram się takich poszukać. Rotel już dotarł i jest piękny :). Podpiąłem na razie co miałem czyli Unitra Tonsil ZG30C ;), i teraz na spokojnie będę szukał, zacznę od tych Dali. Pozawracam jeszcze chwilę głowę - te Dali są podłogowe, czy coś co mogłoby stać na półkach, albo na stole też wchodzi w grę, czy mam nie marudzić i kupić takie? :)

Monitorki mogą być np Dali 103, ale uważam że podłogówki zagrają lepiej, więc jeżeli tylko jest miejsce to zdecydowanie podłogówki.

Monitorki mogą być np Dali 103, ale uważam że podłogówki zagrają lepiej, więc jeżeli tylko jest miejsce to zdecydowanie podłogówki.

Dziękuję. Zobaczę czy uda się znaleźć miejsce na podłogowe. Muszę chwilę pomyśleć, ale jeśli warto to spróbuję. Jak nie, będą monitorki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powalczcie, może się komuś uda :)

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jakiej muzyki słuchasz ? Masz jakieś preferencje brzmieniowe ? Na pewno monitorki - bo masz pokój na kolumny podłogowe ? Zastanawiałeś się nad subwooferem ?

Wybrałem Dali 103, jako rozwiązanie przejściowe, za jakiś czas się przeprowadzam, dozbieram i pomyślę znowu. Za tydzień jak wrócę do domu i je podłączę, podzielę się wrażeniami. Wszystkim bardzo dziękuję za rady i pomoc.

@justas32: Lubię neutralność. Słucham wszystkiego; metal, rock, techno, pop, instrumental. Prócz muzyki to jeszcze lubię obejrzeć film, ale rozumiem że nie można mieć wszystkiego i trzeba pójść na jakiś kompromis.

Kolumny podłogowe by się zmieściły, ale musiały by być dość blisko ściany (przednie reflexy?).

Zdecydowanie najlepsze będą Tannoy R2, Dali 450 lub Heco Mythos 500. I tego się trzymać.

Jeżeli lubisz bardziej jasne brzmienie to możesz też spróbować Dali 400, 104 lub Elac EL105, FS108.2 , Acoustic Energy Aegis Three.

Jest w czym wybierać ...

• 1 miesiąc później...

Poszukuję monitorów do wzmacniaczy: AVI s2000 zamiennie z Accuphase E-206 (pewnie w końcu zostanie jeden, ale nie wiem który). Miałem: Magnat Monitor Supreme 200, Sonus Faber Concertino (te , Celestiona (nie pamiętam którego), obecnie KEF Reference 1. Poszukuję czegoś z nieco lepszym dźwiękiem (do KEF nie mam zastrzeżeń poza niskimi tonami, gdzie brakuje trochę mocy i głębi). Muzyka: rock, barok, trochę jazzu. Kolumny do 40 cm wys.

Czego mogę poszukać? Da radę lepiej w takim rozmiarze? Preferuję sprzęt nie-nowy.

Dziękuję za pomoc.

Do Accu pasowałyby JmLab Cobalt 806s.

Ale mam wrażenie że twoim problemem nie jest jakość odtworzenia dźwięku tylko brak w nim basu. A basu nie znajdziesz w monitorach. Albo monitory albo bas (przynajmniej w tym przedziale cenowym). Więc zamiast wymieniać kolumny z których jesteś zadowolony - ja na twoim miejscu dodał bym im subwoofer aktywny. Wyjdzie dużo taniej niż ciągła wymiana kolumn na takie, które z założenia nie będą miały tego czego szukasz...

Woofer przerabiałem, ale nie mogę si przekonać- dudnienie trudne do opanowania, może w większym pomieszczeniu działa inaczej; z racji trudności lokalowych muszę się ograniczyć do 2 kolumn. Z niskich tonów zadowolony byłem w Magnatach (miały bassreflex z tyłu- u mnie celował w półkę regału- po usztywnieniu pleców i przestawieniu paru książek powstało przypadkowe a przyjemne pudło rezonansowe- do teraz trochę żałuję sprzedaży, bo Ironi brzmieli w tym zestawie świetnie. Co innego, że tamtym kolumnom brakło środka/góry).

W KEFach- w niskich tonach wrażenie mam takie, jakby kontrabasista wszedł pozostałym muzykom na plecy, a żeby ich nie potłuc, to podłożył poduszkę.

W takim razie o jakich monitorach myślisz- jakiś przykład z owej wyższej klasy?

Edytowane przez doktorZło
  • Redaktorzy

Ale wiesz że z monitorów nie będziesz miał prawdziwego basu - a jego brak jest twoim jedynym problemem ?

Bedzie bas, ale trzeba monitora powiedzmy z 12 calami na papierze ewentualnie tworzywo, albo wieksza srednica. Bas z instrumentow akustycznych bedzie wysmienity, zwlaszcza jak pojdzie z obudowy zamknietej (ale nie jest to regula). Z kolei bas syntezatorowy wysmienicie zagra z duzej podlogowki z kilkoma przetwornikami niskotonowymi w obudowie Bass Reflex (ktora spoteguje dmuchanie).

Pamietajmy, ze poza basem jest jeszcze srednica i wysokie tony. I tutaj jest pole do popisu.

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam wszystkich forumowiczów!

Poszukuje niedrogich kolumn z ładnym basem do maksymalnie 400zł.

Moje obecne typy to:

1. Grundig BOX 5700(269zł)

2. Canton Gle 60 (390zł)

3. DUAL CL 9012 (300zł)

4. QUADRAL BORA (399zł)

5. Unitra Tonsil Perfect 150 (399zł)

6. GRUNDIG BOX 1500a(niestety jest licytacja i domyślam się, że przekroczy mój limit)

Z góry uprzedzam ,że jestem laikiem w tym temacie, a moje typy opierają się na akurat dostępnych ofertach na allegro i przeczytaniu paru tematów... dlatego też liczę na pomoc forumowiczów, którzy zapewne szybko wyłapią co się nadaje, a z czym dać sobie spokój.

Jak dla mnie najlepsze są kolumny grundig box 1500a ale cena 400zł zostanie na pewno przekroczona.

Napisz jakiej wielkości masz pokój i resztę sprzętu jaki masz.

Jak dla mnie najlepsze są kolumny grundig box 1500a ale cena 400zł zostanie na pewno przekroczona.

Napisz jakiej wielkości masz pokój i resztę sprzętu jaki masz.

Pokój 15m2, Fisher CA-2320.

Dzięki za odpowiedź. Co polecasz z Arcusów?

Widze dostępne z moim limitem modele TS-100, TS-25, TM-50 i AS 4.

Z wcześniej wymienionych modeli co byście wybrali po Grundigu 1500a?

Edytowane przez RCO

Są jeszcze dość dobre magnaty ribbon7

Ukryta Zawartość

W nich jest mocniejszy bas niż w arcusach tm50 ale góra jest trochę zmulona.

W opisie jest że grundigi są przy nich zmulone co jest nie prawdą!.

Ukryta Zawartość

Ribbony 7 nie są zmulone. Postawiłem obok Magnat All Ribbon 10p, o których ktoś może powiedzieć że są zmulone chcociaż mi się dużo bardziej podobały. Ribbon 7 miały więcej góry, dla mnie nawet zbyt ostre. Średnica w Ribbon 7 też troszkę wychodzi bardziej naprzód. 10p stawia bardziej na wypełnienie niskiej srednicy, przez co jest dużo bliżej do Yamaha ns-40m studio.

Grundig postawiony przy wyżej wymienionych kolumnach grały jak kino domowe. MIałem dwie pary z róznych źródeł więc wykluczam uszkodzenie. One grały tylko niskim basem i dosyć ostrą górą. Średnica, a tym bardziej wokale jakby w szafie gdzieś siedziały.

Zarówno Ribbon jak Grundig Box to świetny wybór. Różni je charakter brzmienia, grundigi zdają się mieć bardziej miękki i ocieplony charakter brzmienia względem magnatow, które z kolei są bardziej dynamiczne. Tyle z pozycji praktyka, a nie teoretyka :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi