Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli efekt będzie jak przy obecnych yamahah - z bliska dobrze, a z większej odległości wielkie zalewanie basem...

Co polecacie do około 400zl? Mogą być podstawowe, albo ladne i nieduże podlogowe

Szukaj czegoś w obudowie zamkniętej.

Tutaj są ciekawe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szukaj czegoś w obudowie zamkniętej.

Tutaj są ciekawe

Ukryta Zawartość

opis jest średnio zachęcający, google nic nie wie jakoby ta firma robiłą kolumny,... to jakies diy?

co myśiicie o tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyżej kolega napisał czyje to są kolumny, napisz i zapytaj się co i jak.

Podobno wysokotonowy gra jak SEAS czyli bardzo fajnie a sama zwrotnica wygląda na wysoką klasę.

Wybacz,ale w tych pieniądzach,to bardziej patrz od kogo kupujesz,niż co. :) Zachęcające opisy,hmmmm... pozwól,że dam Ci radę:

Jeżeli w opisie głośników do 1000pln.widzisz słowa i zwroty- high end,znawcy wiedzą,topowa seria,najwyższy model itp.to od razu i bez żalu zamykaj stronę.

siema,

stoi u mnie Cambridge Audio A1 v3 i czeka na dobór kolumn.

Budżet: <400zł

Pokój: 20m2

Muzyka: elektroniczna, producencka, rap, trip hop

W grę wchodzą raczej tylko 4-ohmówki.

Moje propozycje:

- Arcus TS80

- Sony SS-B1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Mission 760i

- Tannoy M2

- Quadral Allsonic SM120II

Polecicie coś konkretnego?

Ukryta Zawartość

Widzę, że jest jedna sztuka na olx. Przyjrzę się im.

A powie mi ktoś coś na temat Wharfedale Diamond II (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), bądź Sony SS-B1 na głośnikach VIFA/SEAS?

Ukryta Zawartość

Za 500zl sa sony ss b5es, rownie swietne kolumny, mam w domu ss f 7 es, ta sama kopulka i sredni, dzwiek wysokiej próby.

Intertechniki sa moja, za ta cene nie mozna im niczego zarzucic, konia z rzedem komus kto znajdzie drugie tak zbudowane nawet za cene 1000zl :-) chodxi o glosniki, obudowe, zwrotnice

Intertechniki? Szukam czegoś do 40-42 cm wysokości i 25-27cm szerokości, bo pokój to po prostu kawalerka, która mimo metrażu wydaje się być ciasna. 400 zł to zdecydowanie max, niestety.

Witam!

Czy Grundig FineArts V3 zagra dobrze z: JBL LX800mkII lub JBL MK1000 - czy lepiej będzie mu w parze z Dali 450 bądź tańszymi Dali 104 lub 505.

Sorki za powielenie zapytania w dwóch wątkach ale zależy mi na czasie i nie jestem pewien czy w ogóle JBL + V3 to dobre połączenie.

Wybór padł na AS4. Niestety nigdzie ich obecnie nie ma, także chętnie kupię parę.

Znalazłem kilka fajnych kolumn, ale niestety 8ohmowych stówatówek, a mój CA daje tylko 25W w takim zestawie, więc obawiam się, że może nie dać rady. A szkoda, bo BW 302 też wyglądają fajnie. Co myślicie?

Mam opcję żeby się podmienić - CA A1 v3 za Denona PMA-360. Wówczas będzie opcja na znalezienie jakichś 8-ohmówek. Co jeśli kolumny mają impedancję przedziałową 4-8ohm?

CA daje na kanał 25W przy 8ohm - czy to za mało dla Heybrooków HB8 (wymagane 10-75W) bądź Wharfedali Diamond II (moc muzyczna: 100W)?

Chciałbym nieśmiało zauważyć,że kolumny 4om będą trudniejsze do uciągnięcia przez Twój wzmacniacz niż ósemki.A zamiast na waty,popatrz sobie na parametr skuteczność kolumn.Tak żeby miały nie mniej niż 89 dB.

JBL LX800mk2 kupione i dziś wieczem będą już śmigać z V3. Mam tylko zgryz bo chciałem je od czasu do czasu wykorzystać jako fronty w systemie 6.1 z ONKYO TX-SR501. Pytanie tylko, czy mój ampli uciągnie JBLe bo są 4ohm (dotychczasowe M-AUDIO 8ohm)? Na tylnej ściance Onkyo jest jak wół napisane aby unikać kolumn poniżej 6ohm ale w manualu są podane moce nawet dla 2ohm. Niechciałbym upalić ampli. Jakie jest ryzyko? Reszta kolumn ma 8ohm. Pozdrawiam!

Edytowane przez sebaa1

Chciałbym nieśmiało zauważyć,że kolumny 4om będą trudniejsze do uciągnięcia przez Twój wzmacniacz niż ósemki.A zamiast na waty,popatrz sobie na parametr skuteczność kolumn.Tak żeby miały nie mniej niż 89 dB.

Chyba rozumiem. A1 v3 ma zalecaną impedancję od 6 do 16ohmów. Wzmacniacz nie jest obecnie przy mnie, a posiłkując się zdjęciami musiałem coś przeoczyć i zobaczyć tam czwórkę, kto wie. W takim razie szukam 8-ohmówek. AS4 odpadają. 89 dB to stanowcze minimum? Znalazłem kilka głośników o użyteczności w okolicach 86. Mało?

Nie,to nie jest stanowcze minimum.Po prostu chodziło mi oto,żebyś nie patrzył na waty,tylko jeśli już to na skuteczność.A dużo zależy od tego jak głośno lubisz słuchać.Im głośniej tym skuteczniejszych kolumn szukaj.

Tak,szukaj 8 z możliwie dużą skutecznością,wtedy nie będziesz musiał mocno odkręcać gałki volume i bedzie mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia przesterów.

tutaj poszly super kolumny chyba w jeszcze lepszej kasie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie

Wiem, że jest milion tego typu pytań ale może ktoś mnie poratuje.

Obecnie mam zestaw KD Marantz SR 4001 + DV 4001 + Zestaw kolumn Quadral (na przedzie monitory Quintas 200). Chcę zamienić te monitory na niewielkie podłogówki a docelowo zbudować na nich zestaw tylko do stereo na NAD 304 i NAD C 520

Pokój 16-17 m2

Raczej gitarowe granie w stylu Dżem, Dire Straits etc

Budżet max do 1000 zł, sprzęt używany

Kandydaci na chwilę obecną to:

Mission M73 (słuchałem, myślę, że ok)

Kef Q35 lub Q50 (nie wiem czy nie za duże)

Triangle Zephyr (pewnie mało kto słyszał)

Jak to w wypadku ofert na różnych portalach jak jest okazja raczej trzeba się spieszyć bo za kilka dni jest aktualne, nie bardzo mam czas jeździć na odsłuchy. Jeżeli się zdecyduję na podstawie ewentualnych porad to jadę po coś konkretnie, słucham, biorę.

Z góry dziękuję za uwagi i sugestie.

• Pokaż nowe odpowiedzi