Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tutaj nowy i zarazem prawie „zielony” więc zwracam się do Was o pomoc w dobraniu optymalnych kolumn do zestawu Denona jaki posiadam: PMA-525r, DCD-820,TU-660. Pokój to łącznie 25 m2, ale podzielony krótkimi ściankami na dwa: kształt litery H i grało by to mieć w jego jednej części… Od dwóch tygodni czytam To forum i mam już pewne swoje typy, jednak nie mogę się zdecydować… Budżet jaki chcę przeznaczyć to max 800 zł (nowe lub używane). Nie mam możliwości odsłuchu jakichkolwiek kolumn (pracuję do 19 codziennie…) – dlatego jestem zmuszony na „suche” kupowanie. Dodam, że nie mam zapędów audiofiliskich, a jedynie chcę dobrze wydać przeznaczone pieniądze i postanowiłem zdać się na Wasze sugestie i doradztwo. Zapewne są jakieś uniwersalne kolumny, które się zgrają z moim Denonem…

Do tej pory moją uwagę zwróciły podłogówki z przednim b-r: Koda AV-702v2 (nowe), Elac FS 57, Tannoy Fusion 3, Gale 3030.

Nie mam jakiś specjalnych oczekiwań od kolumn: chciałbym by grało to wyraźnie, dynamicznie, przestrzennie. Muzyka to pop, rock, regae, taneczna. Wczoraj słuchałem Wharfedale Crystal będąc przypadkiem w MM i mi się nie podobało… Może będzie to jakimś odnośnikiem…?

Dobrze by jeszcze było, gdyby można moje przyszłe kolumny wykorzystać jako zarazem stereo jak i przody do kina domowego (chodzi o bi-wiring? tak?)… No chyba, że tak to tylko w Erze… :-))

Proszę dajcie jakieś swoje sugestie i doświadczenia z takim sprzętem…

>chodzi o bi-wiring? tak?

Nie, to pojęcie oznacza coś innego. Ale jeśli chodzi o wskazane przez Ciebie kolumny to każde z nich są w tej cenie niezłe. Tannoy może nieco sobie nie radzić jako przód w kinie w tej powierzchni. Gale i Elace mają o ile dobrze pamiętam nieco mniejsze głośniki, koda ma po 2x16,5cm średnicy.

ze średnicami głosnika bywa różnie, czasem małe woofery łatwiej wysterować, a w ogóle dużo zależy od konstrukcji samej kolumny, np. nw wooferach 13 cm można przy dobrej konstrukcji, zestrojeniu BR uzyskać spokojnie pasmo od 35 Hz

W cenie 800 zł za parę dorzucam jeszcze tonsil maestro II 130, mogłyby sprawdzić się też jako przody KD i nawet przejściowo zastąpić suba (poważnie), pozdrawiam

Iceman: Tak, te Kody mają po dwie 16-stki i właśnie się nad nimi mocno zastanawiam po przeczytaniu paru pozytywnych recenzji...

Natomiast zaskoczyłeś mnie rosim Tonsilami..., ponieważ w ogóle nie brałem pod uwagę rodzimego producenta... I nie wiem jak ten mój Denon by sobie z nimi grał...

Może Ktoś ma doświadczenia związane z Denonem oraz wymienionymi wyżej kolumnami... Może inne propozycje...

jeśli masz okazję posłuchaj maestro - nigdy nie zaszkodzi, a może akurat Tobie się spodobają, ja juz byłem zdecydowany niemalże na dali concept 6, ale wybrałem jednak maestro - dali nie były złe, ale kosztrowały 1200 zł drożej i uważam, ze nie było aż takiej róznicy na korzyść dali, poza tym bardziej podoba mi sie bas z maestro, ale odsłuch i osobiste preferencje są podstawą udanego zakupu, poza tym tonsila tezaz nie nalezy kojarzyć wyłącznie z altusami, pozdrawiam

>nad nimi mocno zastanawiam po przeczytaniu

>paru pozytywnych recenzji...

Recenzje troche za bardzo te kody faworyzują. Aczkolwiek w kinie grają fajnie, sporo basu. Ale jeśli będziesz miał suba do kina, to nie ma sensu szczególnie tym basem się kierować. Poza tym mają niską skuteczność. Jeśli nie wymagasz od nich niewiadomo czego to całkiem przyjemne kolumny w swojej cenie. Jeśli lubisz środek na pierwszym planie, to raczej wtedy nie będą to kolumny dla Ciebie, bo wokale nieco wycofane do tyłu, za to bas i wysokie będą bliżej (zwłaszcza z denonem). Gdy mnie w kodach zaczął przeszkadzać wycofany środek to wtedy kupiłem korektor i wysunąłem sobie wokalistów odrobinę do przodu. Dzięki temu śpiewając stali wprost przede mną a basiści i perkusiści pozostali z tyłu :-) Nie słyszałem Elaca, ale to może być interesujący zakup - tylko nie wiem jak tam z bas refleksem.

Przyszłe kolumny dobrać chcę głównie do stereo, ale na jakiś efektowych filmach posłużyły by tez do przodów... KD mam Dynamicsa w zestawie... Wystarczające dla mnie (rzadko korzystam-brak czasu). Na Allegro pojawiły sie Mission 702... Może coś takiego warto obserwować...

no, ale nawet bas reflex do przodu nie upoważnia do przystawienia kolumn do ściany. ja też mam do przodu i najlepiej gra jak stoją min. metr od ściany z tyłu. pokój 20mkw

może coś takiego. ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że prezentują chyba najlepsze

>brzmienie spośród do tej pory wymienionych kolumn...

No tego bym nie powiedział - każde z tych kolumn mają pewne zalety, co nie znaczy że jedne są lepsze od drugich. Koda jest niezła w kinie, Tannoy ma miękki, ciepły basik i całkiem niezłe wysokie (tylko ciut mało tej góry), Mission sie nie gubią nawet przy większej ilości instrumentów (przynajmniej tak było z moimi monitorami), gale są dosyć żywe i jasne, całkiem ładny środek, niezła przestrzeń. Każde z tych kolumn mają pewne cechy za które się je lubi. Tylko teraz musisz zdecydować, które cechy mają dla Ciebie większe znaczenie, które cechy lubisz a które nie :-) (nie ma tak łatwo, hehe).

Z uwagą przeczytałem o tych Missionach i muszę przyzanć po doznaniach Icemana, że to może być dobry pomysł z tymi Missionami... Natomiast linki z Allegro, które kolega podał to właśnie przeglądając ten portal natrafiłem na w/w zestawy i też mnie zainteresowały zwłaszcza te tlr-4 w bardzo dobrym stanie na dwóch 17-tkach Vify... A jak one grają? Powiem szczerze o tych konstrukcjach nie słyszałem (o Vifach i scanspeakach tak...)...

Hmm... To jest widze dużo trudniejsze niż sądziłem... co do moich preferncji... Nie jestem wymagający, ale nie lubie dużej ilości sopranów (tzw. cykania), bas raczej szybki (muzyka rockowa i metalowa), dynamiczność, wrażenie "otaczającego dźwięku"...

co do basu to po swoich dośw. bym uważał.

początkowo się wydaje, że chce się go mieć i w ogóle fajnie jest mieć nisko schodzący miękki basik, ale przy relatywnie słabym wzmacniaczu nagle okazuje się, że coś nie tak, bas nie jest kontrolowany, buczy, szczególnie jak głośno słuchamy(+ problemy z ustawieniem), a piękna średnica i nie zamulona góra się nie nudzi nigdy, oczywiście bas też jest ważny,

Znalazłem coś takiego na znanym portalu:

Ukryta Zawartość

Wysoka skuteczność, dobre pasmo, niezły wygląd... Co o tym sądzicie...?

Ukryta Zawartość

Omni audio nieaktualne... A cos takiego zna Ktoś z szanownych kolegów:?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam.

Mam okazję kupić takie kolumny BENG LEB

Tutaj foto:

Ukryta Zawartość

To maja byc kolumny do niedrogiego zestawu?

Znacie je? Są w stanie w miare dobrze zagrać?

Mam nadzieję, że są lepsze od jakichś Voice Craftó i Clatroniców z marketu.

Ukryta Zawartość

No na poważnie.

Nie znam kolumn firmy Beng i Cat Beng, o ile to ta sama firma.

Pytam poważnie czy warto je kupić za 150 zł do nagłośnienia niewielkiego pokoju?

Jak to gra?

• Pokaż nowe odpowiedzi