Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

taaaa. W sumie to prawda ale jak się nie ma ściśle określonego budżetu i jedzie się na beznadziejnych kolumnach to człowiek szuka. Jeśli chodzi o termin zakupu to maks jeszcze tydzień, bo dłużej nie wytrzymam. Jak się wścieknę to kupie coś używanego i taniego aby w spokoju zbierać na porządne kolumny.

rozumiem Cie az nadto dobrze :)... miesiac temu mialem to samo :) i tez pomyslalem w koncu "a pierdziele wszystko bedzie lepsze od tego co mam teraz" no i kupilem uzyki AE... bajka - mialy grac przez 3-4 lata... podejrzewam ze za te 3-4 lata znajda wygodny kacik w mojej sypialni jako drugi system. Codzien odnajduje w nich cos nowego i urzekaja mnie coraz bardziej :)

nie chce zachecac do czegokolwiek - jestem malo osluchany - ale dla mnie graja dobrze... choc moze i kazde w tym pulapie zagralaby dla mnie dobrze? :) nie wiem i nie chce wiedziec - teraz mam spokoj ducha :)

Jak mozna szukac kolumn, i rozpatrywac podane modele nie znajac wymiaru pokoju?!

Jezeli pokoj ma DO pi razy oko 20m2 to aktualnie sprzedaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cena oczywiscie za pare, 5 lat gwarancji, nie jak w Polsce 2, a i bardzo porzadne brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od siebie jeszcze dodam ze u mnie te Elaci (owszem, mam w pary, jednak okazalo sie ze w sypialni nie sa mi potrzebne) graja z Onkyo 8522 i jest naprawde dobrze (lepiej niz z Nadami, Rotelami, Marantzami etc).

padło na AE EVO ONE. Tylko muszę poczekać aż przyjadą do Polski. Mam jeszcze pytanie jak reagują na bi-wire , bo zastawiam się ile kabla kupić. lenar dzięki za kontakt.

meesha - nie ma za co :) daj znac na PM jak sie spisuja i jak odczucia :). gosc od ktorego kupiles kolumny to solidny czlowiek (to zadna moja rodzina ani znajomy). A co do Bi-wiringu - chetnie sam sie dowiem :P wiec czekam na odpowiedzi

podwojne okablowanie w przypadku moich Mission okazalo sie czyms pozytywnym, wiec warto np na dol ProCab LS40 a gore 25 (albo 25 i 15, moze bezpieczniej nawet).

• 1 miesiąc później...

no i nareszcie dokonałem zakupu. Padło na AE 100. Dlaczego? Po kolei:

- cena

- BR z przodu, a przy 11m2 jest to raczej ważne ponieważ kolumienki będą stały niestety na pólkach. Jedyne co mogę zrobić to od spodu i góry dać granitowe płyty.

- co by się nie działo to tak zostaną w rodzinie. W przyszłości jako tył do KD.

Za jakieś 3 dni pewnie będę zaczynał odsłuch i wtedy napiszę co nie co.

lenar co do EVO to niestety gościu się nie odzywał. Nie wiem czy szkoda, dowiem się za kilka dni:)

Pozdro

• 3 tygodnie później...

Witam, jako że nie ma możliwości odsłuchu podanych niżej kolumn, może ktoś z użytkowników forum wypowiedziałby się na ich temat.

Mój zestaw składa się z DENON DCD-615 i amplitunera DRA-435R. Szukam do niego tanich kolumn. Mam ofertę na kolumny do 400zł ale nie potrafię dokonać wyboru bez odsłuchu. Nie opłaca mi się jechać 250 km żeby odsłuchać kolumny za 400 zł. A do wyboru mam m.in.

Mission M71

Tannoy M2

KEF Cresta 1

Mission 700

Dziękuję

Witam! Na twoim miejscu pozbyłbym się amplitunera (cena +/- 250zł) i zainwestował w jakiegoś Sony ES czy inny porządny wzmacniacz. Później zaczaił się na allegro na monitory Arcusa - grają rewelacyjnie jak na swoją cenę, zbudowane na konkretnych głośnikach. Łączny koszt będzie identyczny jak Twój budżet na kolumny a brzmienie o klasę lepsze. Kupując KEF'y czy Missiony możesz być pewien, że twój ampli będzie je bardzo ograniczał.

Przykładowe linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam, glosniki arcus daja rade, kef cresta 1 maja bardzo malutka membrane, nadaja sie do naprawde bardzo malutkiego pokoju, cresta 2 juz predzej, zreszta nie okresliles sie konkretnie, podajesz tannoj m2 vs cresta 1 a to troche inna bajka

• 2 tygodnie później...

Witam, chciałbym kupić jakieś kolumienki do mojego wzmacniacza Pioneer A-110.

Wyczytałem ze wzmacniacz ma moc 45 watów na kanał (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Słucham głównie Trance, chciałbym jakieś małe głośniki/kolumienki (mało miejsca zajmujące, coś ala od wierzy)

Pokój to 5x3.5

Mogą być używane bo wątpię, że za cenę 200 dostanę jakieś nówki.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Nareszcie mam swoje AE100i ale po małym problemie. Pierwszą parę wylicytowałem na allegro. Po otrzymaniu paczki okazało się, że jedna to AE100, druga AE100i z resztą pisałem o tym w innym wątku.

Skończyło się to tak, że kolumny oddałem i zwrócono mi całą kasę.

Jak je miałem przez chwilę to nie słuchałem za wiele, bo mnie wkr... różnica ale ogólnie się nie zraziłem. Nawet szkoda mi było jak je pakowałem z powrotem do paczki.

W międzyczasie chodziłem trochę po sklepach ale w końcu mój budżet konkretnie zmalał.

Pewnego pięknego dnia postanowiłem znowu zaryzykować. Kupiłem na allegro kolejna parę AE100i ale raczej pewną, bo od kolesia poleconego przez lenara. Powodem głównie była cena i to, że w ogóle się pojawiły na allegro.

Teraz mam je u siebie i jestem zadowolony. Co do opinii na temat braku basu to się też zgodzę. Mam pokój ok 10m2 i jak w nagranie schodzi naprawdę nisko to basu po prostu nie ma. Ale musi być naprawdę nisko. Co do reszty - za 400zł REWELACJA. Słychać, że maja potencjał. Moje Onkyo jest spokojne ale moim zdaniem jest dobrze. Nawet bas dla mnie jest OK (słucham głównie rocka, starego i nowego) a tam głównie wszystko przetwarzają. O reszcie nie piszę, bo dla mnie bajka. Kopułka swoje potrafi.

Co do mojego CD, idzie do odstrzału. Po prostu gra ale nic więcej.

Co do wrażeń pozaodsłuchowych to wygląd i budowa też jest na bardzo wysokim poziomie.

Na koniec dodam, że mam pokój do bani i też są trochę przyduszone przez dosunięcie do ścian i zbyt wysokie ustawienie. Ale szykuje się przeprowadzka :)

Jeśli ktoś ma pytania na temat tych kolumieniek to piszcie.

Pozdrawiam

mam w rodzinie te monitory, klasa sama w sobie . minus mało basu, grają w 20m2 poprawic przez wsadzenie w rogi i zakablowanie jakimis monsterami czy innymi kablami co daja bassu, byle nie rzuciło sie na reszte pasma które jest bdb

Mam Onkyo A9511 i paroma zabiegami poprawiłem w nim bas - ale 9711 nie znam, nie wiem czy te same działania pomogłyby u Ciebie. Moja modyfikacja generalnie polegała na usprawnieniu zasilania tranzystorów mocy. Kable głośnikowe też są istotne dla reprodukcji basu, możesz poeksperymentować w tym kierunku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 4 tygodnie później...

Witam !

Postanowilem zakupic wzmacniacz Yamahy AX-497 i odtwarzacz CD CDX-497 (cena to okolo 1800zł). Jakie nowe kolumny podstawkowe do tego zestawu polecacie w cenie do 1000zł ? Sprzet bedzie odtwarzal praktycznie kazdy rodzaj muzyki (od jazzu przez soul i rap po muzke elektroniczna i hard rock)w pokoju o powieszchni okolo 18-20m2, wolal bym jednak by brzemienie bylo bardziej cieple niz zimne.

Rozwazalem rowniez zakup PianoCrafta E410, ale koszt to okolo 1400zł. Zeby wydobyc z tego zestawu wszystko na co go stac przydalo by sie wymienic kolumny, ale to sie chyba nie oplaci, bo wyniesie mnie to prawie tyle samo co zestaw Yamaha AX-497 i CDX-497 + kolumny. Myle sie ? Czy moze jeszcze to rozwazyc ? Co sadzicie ?

Co w ogole sadzicie o tych klockach Yamahy (497). Czy to najlepszy sprzet z tej polki cenowej ? Ma ktos ? Moze wyrazic swoja opinie ?

Prosze nie namawiac mnie na sprzet uzywany, nie przekonywac, ze za te pieniadze moge miec duzo lepiej grajacy uzywany zestaw albo ze powinnienem zaczekac dolozyc z 1,5 tys i kupic cos innego. Moj budzet to 3 tys zł, musze kupic: wzmacniacz, odtwarzacz CD, kolumny, stojaki na kolumny.

Za wszystkie propozycje z gory bardzo dziekuje. Po zrobieniu listy kilku kolumn, udam sie na odsluch (w moim przypadku nie jest to latwe musze jechac ponad 100km po za swoje "miasto").

Pozdrawiam ;)

no to ja jednak cie bede namawial np na uzywanego sony es770 :)

mimo ze do kina uznaje tylko yamahe z wyzszych modeli to akurat ta twoja do stereo to zamulacz budzetowy z yamahy polecam uzywke na allegro jest

yamaha 1090 ! porzadna maszyna

hmm, czego oczekujesz od dzwieku...? Ja zawsze i wszedzie bede zdecydowanie odradzal wzmacniacz Yamaha AX-497. Miałem go ok 2tyg i szybko odsprzedalem. Jazgot, jazgot, jazgot... Bas niby ok, kiepska raczej chlodna srednica, nachalne i drazniace wysokie, muzykalnosci brak. Jak ktos gdzies ladnie okreslil brzmienie - to jak wysokoobrotowa Yamaha dla małolata...Cambridge Audio 640 V2 tak opluwany tu na forum gral zdecydowanie lepiej.

Jesli niestety musi byc to nowy sprzet to poszukaj cos moze z Nada np 315BEE lub nizszego Marantza tez kupisz w dobrej cenie...

Yamaha AX-497 gra dźwiękiem prawie na poziomie amplitunera RX-V795a którego byłem kiedyś szczęśliwym posiadaczem. Napisałem prawie, gdyż nawet sam wzmacniacz jest gorszy od ampli. Do tego sprzętu podpięte miałem kolumny Avance Omega 503.

Z dźwięku generalnie byłem zadowolony (kolumny były super jak na pokój 16 metrowy w kwadracie),jednakże ...... do czasu...... aż podpiąłem do niego końcówkę mocy Rotel RB03. Dźwięk od razu nabrał masy, mocy i było bardzo miło. Potem został sam Rotel. Obecnie posiadam wzmacniacz Rotela RA 930AX a Yamahę sprzedałem i stwierdzam,że do niej już nie wrócę. Nawet KD na Rotelu brzmi świetnie.

Porównanie mini wieży do klocków jest według mnie chybione. To zupełnie inna klasa dźwięku, nawet jeśli chodzi o Yamahę. Zmiana głośników nie wiele pomoże.

Reasumując: Yamaha jest bardzo neutralna, gra dobrze ale uciechy nie ma. Znudzi się szybko.

I nie polecam po ewentualnym zakupie odsłuchiwać lepszego sprzętu. Będzie żal.

pzdro

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli ma grać lepiej od Piano to NAD serii min. 355 ;) Najlepiej posłuchaj zestawów na powiedzmy 2,3 typach kolumn i oczywiście po zmianie kabli, wtedy będziesz mieć większe pole manewru. Jeśli jesteś z górnego śląska zawsze możesz wpaść posłuchać Piano z innymi kolumnami(te co mam obecnie podłączone). CA nie jest tak uniwersalny jak Yamaha, dodał bym Ci jeszcze do listy Xindaka.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

@ sittek

Obecnie moja konfiguracja jak to nazwałeś mini wieży nie ma konkurencji jeśli chodzi o brzmienie wspokojniejszych klimatów muzycznych(w innych gatunkach muzycznych jest mniej lub bardziej dobrze) do 3k zł za zestaw(jeśli chodzi o cechy kolumn, fakt Yamaha wyciąga z nich pewnie jakieś max 60-70% tego co potrafią, jednak w moich 12m2 jest bardzo ok, choć zawsze może być lepiej-kwestia finansowa jak wiemy..). Trzeba tylko dobrze dobrać i przede wszystkim dobrać pod swoje gusta. Więc mini sprzętów bym tak od razu nie dyskredytował.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM - stwierdzam tylko to co sam słyszałem. Świadomy jestem tego, że podłączenie do Piano Crafta lepszych głośników poprawi brzmienie. Tu nie ma wątpliwości, ponieważ z firmowymi jest płaski i przytłumiony dźwięk w każdym zakresie. Dodanie lepszych drutów niewiele poprawi. Jesli cieszy , jest OK.

Problem zaczyna się wtedy,jeśli posłucha się czegoś lepszego w podobnej cenie lub dołoży się trochę grosza. Wtedy zaczynają się rozterki i ujawnia się problem audiofila. Poszukiwanie rozwiązań.

Jeśli idzie o pieniądze to stwierdzam,że zestaw jaki aktualnie posiadam (Rotel RA 930AX z Paradigm Monitor 3 v.4) bije na głowę Piano Crafta. A cena jest bardzo zbliżona.

Nie bez powodu napisalem, ze interesuje mnie nowy sprzet, a budzet to 3 tys. Dlatego Xindak, Nad, Marantz i wyzsze modele CA odpadaja.

"Jeśli ma grać lepiej od Piano to NAD serii min. 355 ;)"

A czy Yamaha AX-497+CDX-497 nie gra lepiej od Piano ? Czy moze roznica jest niezauwazalna dla niewprawnego ucha ?

W pierwszym poscie powinienem dodac, ze nie jestem audiofilem. Przesiadam sie z komputera na ktorym slucham z Sound Blastera 5.1 na sluchawkach Creative Aurvana Live!, dlatego praktycznie kazdy zestaw mnie na poczatku zadowoli. Ja szukam najlepiej brzmiacego NOWEGO zestawu stereo w cenie do 2800zł. Jaki to zestaw ? Ja po przeczytaniu kilku(nastu) testow roznych wzmacniaczy/odtwarzaczy z tej kategorii cenowej pomyslalem, ze jest nim Yamaha AX-497 + CDX-497. A wy jak sadzicie ?

Moze jak dojdziemy do porozumienia w kwestii wzmacniacza do 1000zł, uda sie dobrac glosniki...

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi ;)

Ciojuk każdy wzmacniacz będzie lepszy od mini wiezy. Oczywiście nie mówię o MW Denona w cenie 14kzł !

W cenie do 1000 zł z nowych znajdziesz chyba tylko denona pma 700 lub marantza i CA z najniższych modeli. Ale z drugiej strony jeśli przesiadasz sie z komputera to na razie będzie Ci wszystko jedno, bo i tak wszystko grać będzie lepiej. Potem zaczną się rozterki, gdyż prawie 3kzł to spora sumka.

Dlatego jej zainwestowanie powinno być rozważne i bez falstartów.

Najlepsze (najtancze) ofery znalezione przeze mnie w internecie to:

Denon PMA-700AE - 1200 zł

NAD C 315 BEE - 1100 zł

MARANTZ PM 4001 - 900 zł

YAMAHA AX-497 - 900 zł

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 340A - 800 zł

ONKYO A-9155 - 800 zł

Denon PMA-500AE - 700 zł

Ewentualnie jeszcze jakies modele, ktore umknely mojej uwadze, badz znacznie przekraczaly budzet. Ktory wzmacniacz wybrac, zeby wyrobic sie jeszcze z kupnem CDka, kolumn i zmiescic sie w budzecie ?

"Dlatego jej zainwestowanie powinno być rozważne i bez falstartów."

Dlatego pytam, czytam, mysle, zastanawiam sie oraz zamierzam posluchac przed zakupem.

Z wszystkich które wymieniłeś to tylko skusił bym się na Denona,Nad'a ew. Jednak w tej kwocie kupisz też ampli Yamahy serii 7 które gra lepiej(bardziej ciepławo, podobnie jak Piano) niż wzmak. Dodał bym też do listy to:

Ukryta Zawartość

Marantz poniżej serii 5, nie spełni Twoich oczekiwań.

Ewentualnie kup coś takiego(myślę że za 2 tyś może uda CI się kupić):

Ukryta Zawartość

do tego kolumny i masz fajny zestaw.

@ Sittek

Co do poprzednich postów, z całym szacunkiem dla Paradigm ale te monitory a Triangle to inna półka brzmieniowa na korzyść Triangle. Paradigm z tej serii oferują jedynie więcej basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze dodam że Piano gra na początku płasko i nijako, bo kolumny potrzebują min. tygodnia(dotarcie się przetworników etc.) po 2/3 godz grania. Potem następuję zmiana brzmienia i gra to już dobrze. Wymiana okablowania także jest na plus(chociażby Procaby LS25 z głośnikowych i jakiś interkonekt który ma spełnić określone zadanie-ożywić,ocieplić, zmulić itd.) Te kabelki możesz też spokojnie kupić do przyszłego zestawu, chyba że dostaniesz jakieś fajne gratis.

Jako że zaraz idę do pracy, to podpowiem że Cd-ka kupisz za 600-700zł więc możesz wziąć wzmak za powiedzmy do pułapu 1200-1300zł. Tysiaka masz na kolumny. Warto też pytać się o negocjowanie ceny(przeważnie te 50-100zł rabatu można jeszcze wynegocjować-ew. niech doda CI jakieś lepsze kabelki gratis).

• Pokaż nowe odpowiedzi