Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z Denonem PMA-980r, a wcześniej amplitunerem DRA-585RD słucham B&W 602 S1 i jestem z tego zestawienia b. zadowolony.

Jeśli będziesz mie szczęście trafisz w tej cenie lub nieco drożej używki w dobrym stanie.

Ewentualnie B&W 601.

Jeśli koniecznie muszą być podłogowe to trudno mi coś radzić...

pozdrawiam

Edytowane przez stach_s

Witam na forum. Jeżeli używki,to tylko w bardzo dobrym stanie,inaczej nei ma w ogóle sensu. Poza tym B&W 601 będą grać bardzo dobrze jak na pokój 18m,wiec wato się zainteresować tym zestawem.

Powiedzcie mi czy warto kupowaćtakie kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co o powyższych kolumnach sądzicie? Powystawowe Misssiony m33i.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczów.

poszukuję kolumn do 1000 zł, urzywanych

pokój 4,5m x 5,5m

kolumny nie będą mogły stać za daleko od ściany - 30 cm max

wzmacniacz jaki posiadam to Rotel RA-960BX

CD brak więc dźwięk na razie leci z DVD i radia internetowego

kolumny miały by być raczej uniwersalne z przewagą rockowej duszy

nie zalerzy mi na przesadzistym basie, raczej wolałbym by grały naturalnie

wolał bym podłogowe, choć nie jest to piorytet

poproszę o sugestie, mi niestety brak wiedzy na ten temat, a nie mogę sobie pozwolić na żąglerkę kolumnami,

kupując co chwile inne, testować u znajomych też nie wchodzi w rachubę

dziękuję z góry za pomoc

Witam wszystkich forumowiczów.

poszukuję kolumn do 1000 zł, urzywanych

pokój 4,5m x 5,5m

kolumny nie będą mogły stać za daleko od ściany - 30 cm max

wzmacniacz jaki posiadam to Rotel RA-960BX

CD brak więc dźwięk na razie leci z DVD i radia internetowego

kolumny miały by być raczej uniwersalne z przewagą rockowej duszy

nie zalerzy mi na przesadzistym basie, raczej wolałbym by grały naturalnie

wolał bym podłogowe, choć nie jest to piorytet

poproszę o sugestie, mi niestety brak wiedzy na ten temat, a nie mogę sobie pozwolić na żąglerkę kolumnami,

kupując co chwile inne, testować u znajomych też nie wchodzi w rachubę

dziękuję z góry za pomoc

Zobacz te:

Ukryta Zawartość

ew. te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Niezły wyrób. Ciekawy wygląd. Grające raczej skrajami pasma.Ostro u góry i dośc mocny basik. Srednica w stosunku do wymieninych pasm raczej slabsza, cofnięta ale ogólnie kolumienki całkiem zacne

Edytowane przez masonn

Witam.

Na innym forum otrzymałem propozycję, aby zakupić jedne z tych kolumn.

Zależy mi na mocnym bassie, oraz wysokiej mocy - to przedewszystkim.

Nie wiem które wybrać, bo Dali 104 oraz Tannoy M4 wyglądają na kolumny z wyższej półki, ale Tonsil NewMildton 200 posiada dużą moc - to wiem.

Muzyka, której słucham to niestety nie jeden gatunek, lecz techno, rock (Linkin Park), pop, hip-hop, rap. Nie reggae oraz HM.

Wzmacniacz - Technics SU-V45A, korektor SH-8058.

Proszę, doradźcie.

PS. Budżet na kolumny to jakieś 800-900 zł.

Witam.

Na innym forum otrzymałem propozycję, aby zakupić jedne z tych kolumn.

Zależy mi na mocnym bassie, oraz wysokiej mocy - to przedewszystkim.

Nie wiem które wybrać, bo Dali 104 oraz Tannoy M4 wyglądają na kolumny z wyższej półki, ale Tonsil NewMildton 200 posiada dużą moc - to wiem.

Muzyka, której słucham to niestety nie jeden gatunek, lecz techno, rock (Linkin Park), pop, hip-hop, rap. Nie reggae oraz HM.

Wzmacniacz - Technics SU-V45A, korektor SH-8058.

Proszę, doradźcie.

PS. Budżet na kolumny to jakieś 800-900 zł.

Bierz te Tannoye m4 z allegro. Za 800 jest to bardzo dobry wybór jako kolumny podłogowe, do słuchania Linkin Park, w pokoju 20-30m2.

Witam,

Szukam urzywanych, lub nowych kolumn w cenie do 600zł za parę. Kupiłem wzmmacniacz Sony TA-V7700 i chciałbym do niego podłączyć komputer dla muzyki i ewentualnie konsolę PS3 z pomoca wejścia optical. Słuchamy z moja dziewczyna przede wszystkim rocka a czasem pop. Prosszę doradzcie coś, bo kompletnie się nie znam w temacie.

Witam,

Szukam urzywanych, lub nowych kolumn w cenie do 600zł za parę. Kupiłem wzmmacniacz Sony TA-V7700 i chciałbym do niego podłączyć komputer dla muzyki i ewentualnie konsolę PS3 z pomoca wejścia optical. Słuchamy z moja dziewczyna przede wszystkim rocka a czasem pop. Prosszę doradzcie coś, bo kompletnie się nie znam w temacie.

Zawsze podawajcie dwie informacje: jak duży macie pokój i jaki rodzaj kolumn - podstawkowe czy podłogowe.

Witajcie

Mam mały problem z wyborem głośników do wieży Philips. Modelu nie podaję gdyż jest to zbędna informacja :) Na owej wieży działały głośniki dwudrożne i po jakimś czasie je odsprzedałem a wieża leżała sobie w piwnicy i teraz chciałbym ją wskrzesić. W związku z tym chciałbym kupić parę głośników i natrafiłem na dobre głośniki z tym że są trzydrożne. Chciałem się zapytać czy jest to jakaś przeszkoda w podłączeniu ich do mojej wieży gdzie pierwotnie były głośniki dwudrożne?? I prosiłbym napisać również powód dlaczego tak jest :) Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Rafał

Zawsze podawajcie dwie informacje: jak duży macie pokój i jaki rodzaj kolumn - podstawkowe czy podłogowe.

Chcę kupić 2 kolumny podstawkowe stereo. Pokój 12m2.

Co sądzicie o tych kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ..będą się nadawać do TA-V7700

Ukryta Zawartość

Witam

Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość, wprawdzie czytałem posty o dokupywaniu głośników do miniwież, ale były to inne modele o znacznie większej mocy.

Dostałem w prezencie miniwieżę JVC UX-TB30 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To zbudowana segmentowo konstrukcja. Zajęła strategiczne miejsce w moim pokoju i raduje moje oczy, gorzej z uszami. Dzwięk jaki generuje jest (nie wiem jak to ująć, nie znam się na tym) jakiś taki płaski, basowy, bywa że mam problem ze zrozumieniem słów piosenki. Może po prostu spodziewałem się czegoś dużo lepszego od posiadanego zestawu głośników komputerowych, a tu wielkiej róznicy nie ma. Poczytałem nieco opinii na temat tego sprzętu i pojawiły się zdania, że po wymianie głośników z zestawu na jakieś inne kolumny podstawkowe lepszej klasy, można uzyskać znacznie lepszy efekt.

Stąd moje pytanie, czy takie rozwiązanie rzeczywiście może mieć sens? Czy warto inwestować w wymianę głośników i czy sama wymiana kolumn może rzeczywiście poprawić brzmienie tego skądinąd mini zestawu?

W dokumentacji segmentu wzmacniacza pisze: "Moc wyjsciowa 20W na kanał, min. RMS, do 6ohm przy 1kHz z nie więcej niż 10% całkowitych zniekształceń harmonicznych, głośniki/impedancja: 6-8ohm." Na głośniku zaś pisze: "impedancja 6ohm, moc 20W". Chciałbym zapytać Was jako specjalistów, czy rozsądnie inwestować w jakiekolwiek kolumny do tej miniwieży, żeby zyskać lepszy dźwięk? Jak już pisałem, wygląda całkiem ładnie, a i gabarytowo jest jak na mój 12m pokój w sam raz, tylko ten dźwięk. Rad byłbym z przykładów małych kolumn mogących współpracować z takim sprzętem, szukałem sam, ale kolumn podstawokowych o mocy 20W nie znalazłem (chyba że kolumny od innych miniwież - sony, philps - ale to zdaje się "zamienił stryjek siekierkę na kijek"), przy niektórych pisze: "Rekomendowana moc wzmacniacza 15-50 W", czy takie wzmacniacz z opisanego zestawu by zasilił? Kwestia finansowa, jeżeli warto inwestować, to około 300zł-400zł za dwie kolumny nie koniecznie nowe (cena prawie równa układowi ale to prezent).

Zdaję sobie sprawę, że to dużo pytań w jednym poście, dlatego z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Witam,

Oczywiście piszę doktorat na temat zakupu kolumn pod niedawno kupiony Marantz PM 78. W zasadzie to poluję na B&W 604 S3 lub ewentualnie B&W 603 S3 ale nie wiem czy ten wzmaciacz nie jest dla nich za słaby...

Słucham głównie muzyki klubowej lub klasycznej :) zero filmów

Proszę o jakąś podpowiedź bo już sam nie wiem

Pozdr

Witam,

szukam kolumn podstawkowych (niekoniecznie z podstawkami w zestawie) pod wzmacniacz Denon PMA 560. Pokój ma wymiary 3x4m, więc nie duży, jak łatwo policzyć 12m2. Obecnie grają Altony 70, jednak raz, że zajmują dość sporo miejsca, dwa, że jak wiadomo nie jest to szczyt techniki. Od kolumn oczekuję tego, żeby były ciepłe i "przyjemne". Najczęściej słucham radia(czyli muzyka wszelkiego rodzaju), a od czasu do czasu najróżniejsze kawałki z kompa - od rocka, przez elektroniczną, po rap. Dobrze, aby kolumny w miarę się prezentowały. A posłużą mi zapewne jeszcze conajmniej 5 lat, gdyż na 99% zabiorę je na studia.

Kwota maksymalna przewidziana jest na 500zł

Pozdrawiam serdecznie

Bierz te Tannoye m4 z allegro. Za 800 jest to bardzo dobry wybór jako kolumny podłogowe, do słuchania Linkin Park, w pokoju 20-30m2.

Tyle że ja potrzebuję na prawdę dużo mocy. Ponawiam pytanie.

Witam,

szukam kolumn podstawkowych (niekoniecznie z podstawkami w zestawie) pod wzmacniacz Denon PMA 560. Pokój ma wymiary 3x4m, więc nie duży, jak łatwo policzyć 12m2. Obecnie grają Altony 70, jednak raz, że zajmują dość sporo miejsca, dwa, że jak wiadomo nie jest to szczyt techniki. Od kolumn oczekuję tego, żeby były ciepłe i "przyjemne". Najczęściej słucham radia(czyli muzyka wszelkiego rodzaju), a od czasu do czasu najróżniejsze kawałki z kompa - od rocka, przez elektroniczną, po rap. Dobrze, aby kolumny w miarę się prezentowały. A posłużą mi zapewne jeszcze conajmniej 5 lat, gdyż na 99% zabiorę je na studia.

Kwota maksymalna przewidziana jest na 500zł

Pozdrawiam serdecznie

Co powiesz np na Tannoy M1? w sam raz do tego pokoiku.

Co powiesz np na Tannoy M1? w sam raz do tego pokoiku.

o nich właśnie myślałem najbardziej, lub o Tannoy'ach M2 ... w sumie nie wnikałem jak bardzo się różnią ... a coś z innej marki ewentualnie ?

Przyzwoite podstawkowe kolumny 400-500 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże, 3 drożne monitory na głośnikach Vifa za 500 zł:

Ukryta Zawartość

Perełka. Małe i tanie (250 zł) podstawkowe kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapraszam na moje aukcje sprzedaję 2 świetne elementy

Wzmacniacz AMPLIFON 30WT:

Ukryta Zawartość

Kolumny ESA VIVACE 3:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxiak

Witam! Mój obecny system to kolumny wharfedale modus 3, wzmacniacz lampowy i źródła: z komputera DAC audinst mx-1 i CD Marantz CD67 mkII OSE. Ogólnie system sprawuje się dobrze, ale chcę poprawić sobie brzmienie, Słucham głównie jazzu i rocka w pokoju 13mkw. Czy to kolumny "psują" dźwięk, który idzie z CD, czy CD nie produkuje zbyt dobrego dźwięku (krótko mówiąc, co bardziej opłaca się wymienić)? Budżet? myślę że jakieś 600-700 zł. plus to co uda mi się odzyskać ze sprzedaży wymienianego elementu (CD=300zł; Kolumny= nie mam pojęcia, około 400-500zł.) Będę wdzięczny za pomoc

Edytowane przez klosior

Witam.

posiadam od dłuższego już czasu kolumny Mission 701.. do tej pory nie miałem z nimi kłopotów, ale od niedawna jeden z głośników wyraźnie zaczął charczeć (brzęczeć). wydaje mi się, że w drugim pojawienie się tej "usterki" to tylko kwestia czasu.. moje pytanie, ze względu na to, że podoba mi się dźwięk jaki moim uszom dostarczają te kolumienki i nie chciałbym się ich pozbywać, brzmi: czy jest możliwość naprawy tejże "usterki" czy może lepiej będzie wymienić głośniki na nowe? widziałem tu taki temat lecz nie dowiedziałem się z niego niczego "pożytecznego" tak więc czekam na odpowiedź.. ;)

Witam,

Chciałbym powoli zacząć "zabawę w głośniki". Zabawę w sumie już zacząłem, bo stałem się nieco przypadkowo posiadaczem Gainclona.

(Podpięty pod vintagowe Cantony kolegi zagrał całkiem sympatycznie!)

Ale przejdźmy do meritum. Szukam czegoś podstawkowego w niedużych pieniądzach, tak by po prostu od czasu do czasu posłuchać muzyki na kolumnach.

I tutaj pytanie do was, drodzy Forumowicze, co byście polecili totalnemu laikowi w kwocie 400-500zł?

Podpięte będzie do Gainclona albo do innego ampa, którego będę musiał kupić jeżeli zrobicie mi przysłowiową `spłuczkę` za słaby wzmacniacz :)

Muzyka jakiej słucham to wachlarz od spokojnego plumkania gitary, nucenia Diany Krall do alternatywnego rocka, gdzie kakofonia dźwięków poraża.

PS: Nie boję się vintage! Może być używane byle grało fajnie.

PS2: Jeżeli jest coś wartego na allegro w tych pieniądzach to byłbym wdzięczny za linki :)

Pozdrawiam,

Paweł

400-500 zł to moim zdaniem minimalny budżet za który można kupić coś sensownego. Trzeba poszukać. Tannoy M1 są nawet tańsze i są dobrą bazą gdy nie ma się reszty, bo są neutralne i uniwersalne. Tylko, że to maleństwa. M2 trochę większe, ale też trochę drożej niż budżet. Niedrogo można też kupić np. Eltaxy liberty 3+, które są całkiem przyzwoite. Missiony M31, chociaż akurat tych nie słyszałem.

A tak to szukać, bo z takiego najbardziej popularnego nurtu to ciężko wymieniać dużo więcej w takim budżecie.

Szukałem ostatnio do drugiego zestawu stereo czegoś niedrogiego. I proszę minimalnie drożej kupiłem ASW Cantius I, w bardzo dobrym stanie. A przecież to monitory kosztujące jako nowe 2000 zł tylko mało popularne.

400-500 zł to moim zdaniem minimalny budżet za który można kupić coś sensownego. Trzeba poszukać. Tannoy M1 są nawet tańsze i są dobrą bazą gdy nie ma się reszty, bo są neutralne i uniwersalne. Tylko, że to maleństwa. M2 trochę większe, ale też trochę drożej niż budżet. Niedrogo można też kupić np. Eltaxy liberty 3+, które są całkiem przyzwoite. Missiony M31, chociaż akurat tych nie słyszałem.

A tak to szukać, bo z takiego najbardziej popularnego nurtu to ciężko wymieniać dużo więcej w takim budżecie.

Szukałem ostatnio do drugiego zestawu stereo czegoś niedrogiego. I proszę minimalnie drożej kupiłem ASW Cantius I, w bardzo dobrym stanie. A przecież to monitory kosztujące jako nowe 2000 zł tylko mało popularne.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

A coś z vintagowych podłogówek w tym budżecie by się znalazło?

A czy przy założeniu, że mogę podnieść budżet do 1000zł znajdę coś wartego uwagi z kolumn podstawkowych?

Pozdrawiam,

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi