Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem nowym forumowiczem i mogę trochę skwasić. Do rzeczy. Posiadam kolumienki tannoy R2 revolution Nie wiem jaki mam kupic wzmacniacz do nich. Chodzi mi po głowie HK980 lub Yamaha RS300 lub jakiś denon. Poradźcie ludzie!!!

halo!!! nie trafilem w temat. Aż taka beznadzieja?

Na twoim miejscu celowałbym w coś z tych firm - CA, NAD (350), Rotel.

Na forum i w sieci jest sporo tematów o doborze wzmacniaczy pod te kolumny, stąd pewnie mały odzew.

W gre wchodza tylko nowki. Budzet to 1200zl (lub Oli Roth 30). Pokoj ma 10m^2. Muzyka to tylko rock, z tym ze ogolnie pojety od progresu i psychodeli 70' (Genesis i PF) przez REM-owe granie az do grunge'u lat 90 (i tu znajdzie sie wiele nagran slabej jakosci niestety) - to tak w skrocie muzyka. Mam ok. 1200zl na pare kolumn ktore chce podlaczyc do uzywanego wzmaka (na niego jakies 300-400zl), czy znajde w tej cenie cos lepszego anizeli Oli Roth 30? Kolumny maja byc podlogowe, slucham z odleglosci 2m. A moze jest cos na poziomie Oli, ale tansze? Zalezy mi tez na tym aby bylo w miare glosno. Zrodlem bedzie komputer z karta dzwiekowa SB Audigy SE.

zależy jaki masz budżet, w obecnych cenach, z nowych wzmacniaczy to Harman moim zdaniem wypada dobrze i jest solidnie zbudowany

Denon - raczej ciut słabszy i to mowa o modelu PMA 710, czyli droższym... PMA 510 nie ma nawet sensu rozpatrywać, Yamaha podobnie - AS300 to żadna konkurencja dla HK 980, musiałbyś celować w wyższe modele odpowiednio dopłacając, ale tak można bez końca...

to był post oczywiście w odpowiedzi na ten:

Witam! Jestem nowym forumowiczem i mogę trochę skwasić. Do rzeczy. Posiadam kolumienki tannoy R2 revolution Nie wiem jaki mam kupic wzmacniacz do nich. Chodzi mi po głowie HK980 lub Yamaha RS300 lub jakiś denon. Poradźcie ludzie!!!

halo!!! nie trafilem w temat. Aż taka beznadzieja?

Nie chce monitorow, chce bardziej naturalne brzmienie;p Co w tkaim budzecie bys polecil? Przyznam szczerze ze oli mnie wprost oczarowaly i w chwili obecnej alternatywy nie widze;p

Nie znam Roth oli 30, ale czy oczarowały cię w Twoich 10m2?

Nie sądzę, żeby podłogówki z BR z tyłu zapewniły Ci bardziej naturalne brzmienie w takim metrażu. Zresztą nie wiem co rozumiesz przez naturalne.

Gdyby oczarowaly mnie w moim pokoju nie pytalbym o nic innego, ich dzwiek jest magiczny;p Naturalne - sprawiajace radosc sluchania. Obecnie posiadam tonsile i nie wiedze sensu przesiadania sie na cos innego, co nie bedzie podlogowe i porzadne. Sugerowalem sie kilkoma opiniami, gdzie bylo napisane ze te kolumienki duze nie sa i moga grac w mniejszym pomieszczeniu bez problemu.Dlugosc mojego pokoju wynosi 3.7m a szerokosc 2.7m Kolumny maja stac "na" mniejszej scianie. Kolumny beda mialy za soba ok 40cm, jednakze bedzie to "tunel" czyli wolne miejsce tylko za kolumnami. Obok beda meble. Jezeli jednak przerabiales cos takiego i wiesz ze to nie zagra, to coz bede musial zrezygnowac z tak wielkich kolumn.

Ja bym szukał czegoś z BR z przodu. Nie liczy się tylko tył, boki i powietrze pomiędzy są też bardzo istotne. W tym metrażu monitory mogą zagrać równie dobrym basem, a po po prostu w tej cenie dostaniesz lepszej klasy monitory niż podłogówki.

Te meble zewsząd tuż przy kolumnach mogą być większym problemem niż metraż.

Tak, przerabiałem taki metraż z dużą ilością mebli. Słabo to wychodziło.

tributt - z doświadczenia wiem, iż w tak małym pomieszczeniu, dobranie podłogówek to wyzwanie. Sam posiadam aktualnie pomieszczenie oscylujące w granicach 15m2 i zdecydowałem się właśnie na podstawki. Z drugiej strony, audio to kwestia subiektywna. Słuchasz rocka, jeżeli lubisz odlot i łomot koncertowy to podłogówki zdadzą egzamin. Z drugiej strony stracisz na precyzji, na konturowości bass i jego precyzji. Dźwięk może trochę być przyduszony w takim pomieszczeniu.

Ciekawszy rozwiązaniem, upierając się przy podłogówkach, byłby KEF C5. Fakt, nie są tak przebojowe i dynamiczne, ale miałem kilkukrotnie okazję słuchać na nich Lez Zeppelin, Black Sabbath oraz Iana Andersona i zdecydowanie dawały radę.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Czemu wiece beda lepszym wyborem? Skoro tylko daja rade a oli sa naprawde ciekawe brzeminiowo;D Jezeli nastapi zmiana rowniez kolumn to tylko i wylacznie podlogowe. Jesli za jakis czas zmienie lokum na wiekszy nie chce miec za malego sprzetu.

Fakt, iż możliwe że zmienisz pomieszczenie zmienia postać rzeczy. Wówczas faktycznie warto zainwestować od razu w coś co ma się znaleźć w docelowym pomieszczeniu. KEF C5 byłby ciekawszy w chwili pozostania w małym pomieszczeniu i posiadają BR z przodu. To, że "dają radę" to moja subiektywna ocena. Posłuchaj i sam się przekonasz. jest to tak popularny produkt, że prawie każdy salon go ma od ręki.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Czemu wiece beda lepszym wyborem? Skoro tylko daja rade a oli sa naprawde ciekawe brzeminiowo;D Jezeli nastapi zmiana rowniez kolumn to tylko i wylacznie podlogowe. Jesli za jakis czas zmienie lokum na wiekszy nie chce miec za malego sprzetu.

Podłogowe mogą rewelacyjnie zagrać nawet w takim metrażu, grunt to dobry wzmacniacz, źródło i dobre kolumny.

Polecam Tonsil Premium Front - jedne z najlepszych podłogówek do 1000zł, które mogą zagrać w takim metrażu.

Ale się uparł na te Oli 30 ale to znak że za wiele kolumn nie słyszałeś skoro one brzmią dla Ciebie magicznie.Ja doradzam żebyś kupił Monitor Audio BX2. Możesz je przenieść do większego pomieszczenia i tez będa fajnie grały. Tak do max 20 radzą sobie znakomicie.

Jesli sie uparłeś na podłogówki zastanów się nad niemieckimi Heco Victa 501.Mieszczą sie w twoim budżecie.

Za ni nie zmusili by mnie do kupna Oli 30 za te kase.Wolałbym dorzucić parę groszy do Monitor Audio BX 5 lub Boston Acoustics A 250 ze wskazaniem na te pierwsze

Slyszalem Heco Victa 501 i to bylo dla mnie straszne - bas byl dudniacy i przewazal w calym pasmie. Reszta byla "ok" ale nie bylo to cos nadzwyczajnego. Monitor Audio BX2? Cena jest za wysoka - mam opcje albo cos do 1000zl - a najlepiej zjechac z cena ile sie da... Moze jednak jakies podtawkowe? Tylko co bedzie mialo normalny bas?

Za ni nie zmusili by mnie do kupna Oli 30 za te kase.Wolałbym dorzucić parę groszy do Monitor Audio BX 5 lub Boston Acoustics A 250 ze wskazaniem na te pierwsze

no widzisz, gusta są różne, ja bez najmniejszego żalu wymieniłem BX6 na Oli 40, w moim odczuciu jakość dokładnie ta sama, drobne różnice na korzyść jednych i drugich, jedna większa różnica - wyraźnie lepszy bas w Oli... jakby tego było mało to jeszcze zarobiłem na takiej podmianie stare na nowe :)

tylko trzeba dobrać jasny wzmacniacz do Oli - wg mnie to dobrze, bo nie ma przynajmniej takiego problemu jak wówczas, gdy ktoś się męczy w drugą stronę - czyli z utemperowaniem agresywnej i męczącej wyższej średnicy/góry

Witam!

Poszukuje niedrogich kolumn podłogowych do mojego zestawu Denona (PMA-500AE i DCD-500AE) - aktualnie grają z kolumnami JBL northridge e30 - jestem niespecjalnie zadowolony z ich brzmienia - dla mnie, brzmią trochę jak przykryte poduszką (dostałem je kilka lat temu od krewnych).

Słucham różnych rodzajów muzyki ale moją największą miłością są wolne i ciężkie brzmienia - jak w temacie.

Moje pomieszczenie odsłuchowe ma 25m a budżet jest bardzo skromny ok 1100zł. Wolałbym nowy sprzęt ale delikatnie używany wchodzi również w grę. Pozdrawiam.

Jestem bliski wybrania Roth Oli 30 - czy do ok. 1500zl na pewno nie znajde nic fajniejszego? Pokoj ma 10m^2, zrodlo to SB Audigy se moze jakis cd-ek w przyszlosci. Glownie szeroko pojety rock.

Edytowane przez tributt

Raz piszesz że masz do 1000zł a raz że wybierasz Oli 30 , Z kolei BX 2 są dla ciebie za drogie. Brak logiki w tym co piszesz. heco 501 oczywiście mogły ci nie pasować, każdy ma swój gust, ale nie moge się z tym zgodzić że dominuje w nich dół pasma. To jest herezja.

Moj budzet nie byl pewny, teraz piszemy o kolumnach do ok 1500zl. Jesli monitory to tylko sporo tansze wchodzily w gre. Co do heco victis 501, kolumny te odsluchalem w media markcie podlaczone do marantza, nie wiem jak gra sam ten marantz, poniewaz to byly jedyne kolumny ktore na nim sluchalem... Sluchalem w malym zakatku z bliska... Takie warunki, jedna po bokach bylo duzo wolnej przestrzeni... I tak, raz ze victis wydaly sie grac najgorzej a dwa ze w porownaniu do tannoy chocby graly naprawde mocno dolem... Watpie by ten marantz az tyle namieszal.

Gość partick

(Konto usunięte)

Pokoj ma 10m^2. Muzyka to tylko rock, z tym ze ogolnie pojety od progresu i psychodeli 70' (Genesis i PF) przez REM-owe granie az do grunge'u lat 90 (i tu znajdzie sie wiele nagran slabej jakosci niestety) - to tak w skrocie muzyka. Mam ok. 1200zl na pare kolumn ktore chce podlaczyc do uzywanego wzmaka (na niego jakies 300-400zl)

Moj budzet nie byl pewny, teraz piszemy o kolumnach do ok 1500zl.

no to w nowym budżecie, do Twojej muzyki i pokoju, zaproponowałbym zupełnie coś innego.

Cambridge Audio Azur 640A

Mission M73

http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640-a-komplet-i2317234822.html

http://allegro.pl/cambridge-audio-azur-640a-pilot-polecam-i2328801859.html

http://allegro.pl/mission-m73-stan-idealny-gwarancja-i2338064444.html

http://allegro.pl/kolumny-mission-m73-plus-maskownice-kartony-i2328154520.html

Edytowane przez partick

Witam!

Mój zestaw to : Kolumny Wharfedale Modus 3; odtwarzacz Marantz cd-67 mkII OSE; Wzmacniacz lampowy ; DAC USB Audinst HUD mx-1. Słucham głównie lekkiego rocka, popu i jazzu w pokoju o metrażu 13 mkw z podłogą wyłożoną dywanem i z dużym łóżkiem (generalnie cały pokój jest zagracony a poza tym jest to poddasze z "krzywym" sufitem, więc na akustykę nie ma co liczyć) . Słucham muzyki z "głową w głośnikach" stoją one na biurku około 70 - 100 cm od mojej głowy, więc nie słucham zbyt głośno, jednak liczę na jakość dźwięku.

Chcę ten zestaw jakoś zmodernizować, ale jednocześnie nie wykosztować się za bardzo. Chciałem oddać cd i kolumny do tuningu, ale na innym znanym forum stwierdzili, że te kolumny tylko na śmietnik się nadają i najlepiej zainwestować pieniądze w nowe kolumny. więc ja was pytam: jakie najlepiej kupić kolumny biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej i mój budżet ( około 500 zł)

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Czy Rotel RA-921 poradzi sobie z głośnikami Koda K-5500T lub K-2800B ? lub ew. jakie możecie polecić do muzyki elektronicznej/rock? Nie słucham zbyt głośni więc na wielkiej mocy mi nie zalęży. Cena do 1000zł. Pokój 12 m2.

Aha i czy warto dopłacać ~200zł do Rotela RA-971 (RA-971 za ~600zł / RA-921 za ~400zł) ??

Dzięki

Edytowane przez and3k

Witam,

Jestem posiadaczem Onkyo A-8870 + Technics SL-PS840 + Wharfedale 9.3. Nie jestem audiofilem i nie mam szczególnie wyczulonego słuchu, przypadkiem jednak posłuchałem ulubionego koncertu u kolegi na kinie domowym ze średniej półki. Zatkało mnie. Nagle się okazało, że mój zestaw po pierwsze nie ma basu, po drugie wysokie tony są jakieś mało wyraźne i w ogóle gra jak zza szyby. Wziąłem więc od innego znajomego stare Altusy 140. Jest duuużo lepiej, a przede wszystkim jest bas. Ale z tego co czytam na tym i na innych forach to Altusy nie mają dobrych opinii. I słuchając na nich choćby Phila Collinsa odnoszę wrażenie że do moich oczekiwań im jeszcze brakuje.

Proszę zatem bardziej doświadczonych użytkowników tego forum o jakieś sugestie, co do doboru kolumn do mojego wzmacniacza i CD (wolał bym ich nie wymieniać). Pokój 28m2 bez regałów i szaf. Generalnie słucham wszystkiego, ale głównie reggae, rock i klasyka. Zależy mi żeby zestaw miał tzw. kopa, żeby można było zrobić w domu małą imprezę. Jeśli chodzi o budżet to powiedzmy że do 2000zł, ale tańsze zestawy które zagrają lepiej od Altusów mile widziane (najlepiej używane).

• Pokaż nowe odpowiedzi