Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z prawymi kanałami Yamaha AX-900

Złoty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam taki wzmacniacz, lecz ostatnio zamilkły mi prawe kanały :

ee064782c5171f3c_zps1c09e7b3.jpg

Dokładnie te zaznaczone, podpinając naprzemiennie kolumny tam nic nie gra, gdzie w tych drugich gniazdach jest ok.

Dodam że potencjometry i przyciski chodzą bardzo dobrze, nie ma żadnych trzasków itd (noo dobra jedynie tone bypass pierdnie jak go się włączy czy wyłączy)

W ymaszce kiedyś coś było robione bo jak patrzyłem na necie to moje wnętrze trochę się rożni :

DSC09863_zps8ffbaae6.jpg

DSC09869_zps62ebe5f3.jpg

DSC09855_zpsc6956705.jpg

Zakładam najgorsze że pewnie padły te tranzystory w końcówce i tu są moje pytania: jakie standardowo siedziały w yamaha ax-900 oraz gdzie nabyć oryginał bądź zamiennik (jaki?) ostatnio sporo czytałem o podróbach tej części :( więc przydało by się pewne źródło.

Na chwile obecną sprzęt idzie do kumpla co ogarnia temat pomierzy tam co trzeba i będzie wiadomo, ale że pochodzę z mniejszego miasta to problem z dobrym serwisem rtv (cena może być zabójcza:)) jak i z częściami

To nietypowe, że wzmacniacz się uruchamia przy uszkodzonym prawym kanale.

EEtam nietypowe, jeśli końcówka uszkodzi się w taki sposób że na wyjsciu jest zerowe napięcie to układ zabezpieczający nie odłączy głośników bo i po co.

Oczywiście jest też możliwe że nie jest to końcówka w tym przypadku

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• 2 tygodnie później...

Zapewne jesteście ciekawi dalszej historii z yamaha.

Ostatnio stwierdziłem że chyba ją sprzedam, rozkręciłem fotki porobiłem, skręciłem...

Potestowałem jeszcze gramofony, myślę że sprawdzę te niegrające kanały, no i nie grały.

Po pewnym czasie znów podpiąłem głośniki do tych kanałów i tym razem buczało, cóż więc słuchałem se winyli.

Później sprawdziłem przesmarowane przyciski od tone bypass itd no nadal trzeszczy, ale już mniej, gdy dotarłem do tego mono-stereo dalej słyszałem buczenie.

Na koniec roboty jak już miałem wyłączać sprzęt myślę sprawdzę raz jeszcze i klik ten stereo - mono i wielkie O ! cisza nic nie buczy,

przepiąłem kabelki i okazało się że wszystko jest OK, no nie ma to jak prezent na święta:D

Co może być obrotem takich rzeczy ?

:D

Ile tam jest tych prawych kanałów?

No jak na foto -.- a co do zimnych lutów chyba rozkręcę to i zobaczę, a przekaźniki wyglądają na czyste w ogóle wzmacniacz w środku jest czyściutki

Dobrze że działa odetchnąłem z ulgą że nie jest to nic poważnego.

Z drugiej strony chodzi mi po głowie by go sprzedać i zainteresować się czymś innym np jakimś sony 7xx z serii es ale to moooooże :)

• 1 rok później...

Witam.

Znajomy ma problem z tym wzmacniaczem.

Lewy kanał potrafi czasem zatrzeszczeć i na chwile muzyka przestaje grać lub nie gra czysto. Sygnał jest podpinany pod cd, ale gosc mówi, że jak minimalnie wciśnie przycisk dac to problem ustaje. Na 1 rzut oka mogą to być zimne luty bo nic nie jest wieczne, gdzieś wyczytałem że może wysychające elektrolity.

Może ktoś już miał taki problem najlepiej z tym modelem i mógłby podzielić się wiedzą jak się do tego zabrać, bop wzmacniacz jest naprawdę porządny i szkoda byłoby go zmieniać z tego powodu.

Kazdy sprzet z tych lat wymaga okresowego przegladu, czyszczenia wszystkich potencjometrow, wlacznikow, przekaznikow, poprawienia lutów itp. Jeśli wzmacniacz jest oryginalny i gra ale trzeszczy to wszystko jest do zrobienia

W Yamaszkach (w sumie w każdym sprzecie ale Yamahy wydają się być bardziej na to wrażliwe) selektory wejść i inne przełączniki jak i potencjometr głośności - zwłaszcza w sprzętach mających 20 i więcej lat już mogę niedomagać - zazwyczaj czyszczenie pomaga.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.