Skocz do zawartości
IGNORED

nad 541i+creek 4330+jakie podlogowki?

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

Będą głośniki, za jakiś czas będą przemeblowania (ja zrobiłem trzy albo cztery takie generalne, wszystkie przez wzgląd na dźwięk:) , takie detale jak drzwiczki staną się nieistotne :)

Mówimy o prawdziwych podstawkach stojących na ziemi, czy o atrapach podstawek ( takich przykręcanych do ściany, które to tylko do kwiatków się nadają :) ) ? Bo jeśli o te pierwsze chodzi, to różnica niewielka ( podstawki do monitorów mają zazwyczaj powierzchnię podstawy tylko trochę większą od powierzchni jaką by zajęły wolnostojące odpowiedniki tych monitorów ) .

Argumenty jak zawsze, subiektywne. Tzn mój odsłuch jak szukałem głośników dla siebie. M34 grają bardzo dobrze, a w relacji do ceny świetnie. Do 3kzł jak dla mnie najlepiej, a jako bonus masz to, że kosztują 2kzł! A m33

1,5kzł. I w dodatku pomagasz Tonsilowi :-)) . Żeby sprawę uprościć, nie jestem z tych co chwalą co mają, bo ich nie kupiłem ! Seria M3.. jest stosunkowo młoda, więc niewielu może Ci ją polecić, tym bardziej więc musisz sama posłuchać. Ja "wysłuchałem" : bardziej audiofilskie niż "blue" DALI, bardziej precyzyjne i czyste od Wharfedale, w tym EVO 30, większy bas niż w TOBAGO, ( a przy okazji dobrze kontrolowany), basem i średnicą biją też nowe Tannoye Fusion M4.

Pozdr.

Witam wszystkich. Miałem niedawno jeszcze Creeka 4330 połaczonego z NAD-em C-521i. Spiąłem je interkonektem van den Hula - The Second, oraz głośnikowymi kablami Kimbera 4VS. Grało to wszystko bardzo wyraźnie dźwiękiem obszernym, wokale były dość dobrze nasycone, średnica pełna. Wysokie tony były momentami zbyt ostre (tu winny był NAD) ale bardzo czyste i bogate, brakowało mi natomiast większej mocy, oraz czasami zdecydowania (tu z kolei winę ponosił Creek). Creek gra cicho i ma (jak to ktoś kiedyś powiedział na forum) wypchnięte wysokie oraz średnie tony, dlatego odnosi się złudzenie znakomitej przestrzenności......oraz w niektórych przypadkach niedoboru basu. U mnie takie zjawisko jak niedobór basu w ogóle nie występował być może odpowiada za to mój mały pokój.....a być może to głośniki, ale o nich zaraz. Niewątpliwie kolejną zaletą Creeka jest bardzo dobra kontrola niskich częstotliwości (co było już chyba ze sto razy powtarzane na forum). NAD w moim odczuciu świetnie sobie radzi z małymi składami, skupia się na pierwszym planie i robi to dobrze, drugi jest mniej widoczny. W muzyce poważnej potrzeba było by lepszego odtwarzacza, ale w kameralnym Jazzie, Bluesie, NAD spisuje się wyśmienicie. Co do kolumn to używałem i do tej pory używam zestawów głośnikowych JM Lab Point Source 5-1. Są to wyśmienite kolumny i je właśnie gorąco i z czystym sumieniem polecam. Budżet nadwyrężą ostro, ale ten dźwięk wynagrodzi wszystko. Dodam jeszcze, że różnica pomiędzy moimi poprzednimi głośnikami KEF Cresta 3, a JM Lab Point Source była tak ogromna, że inaczej niż przekleńswami nie da się tego wyraźić! KEF-y nie były złe ale nie wiedziałem, że brakuje im tyle do JM Labów.....weź pożyczkę i kupuj je!!! Są zajebiste, warte każdej wydanej na nie złotówki. To moja recepta na szczęście. Pozdrawiam i życzę udanego polowania.

Jak pisałem o EL 121 - to bardzo dobre głośniki. Nie wiem jak to się sprawdzi z Creeczkiem, ale te kolumny były dość uniwersalne, a doświadczenia Bryana - raczej nastrajają mnie do tego połaczenia optymistycznie. Grały jak pamiętam nieco gładszym dźwiękiem od Dali 450 z ciut słabszym rytmem. Całkiem poważnie zastanawiałem się nawet nad ich zakupem - z całą pewnością to inna klasa niż Dali 505, BW 602, czy KEF Q15 / 35 i jeszcze parę innych wyżej wymienianych.

urlop - pogoda super, lokalizacja też reszta gorzej (ale bez detali tutaj)- co do Elaca - słuchałem go jak pamiętam na słabowitych fizycznie japońcach i czymś z okolic NAD 302 jak pamietam - dawało radę. W najgorszym razie znajdzie się następny użytkownik;) - natomiast bardziej prawdopodobne, że pozostałe klocki wytrzymają u Ciebie krócej. Poza tym skoro negocjujesz to zakładam, że coś tam jeszcze jest do urwania - co zawsze cieszy. Z czym ten gość grał Elacami?

Czesc annawroc. Być może wprowadzę jeszcze wiekszy zamęt w twojej głowie, ale jeżeli znajdziesz gdzieś używane kolumny Tannoy Revolution 2 - bierz w ciemno. Jeżeli chodzi o dźwięk, to jest to zupełnie inna jazda niż seria M, tzn są wg mnie o "poziom" lepsze, a przede wszystkim inne. Twardy, naturalny dźwięk, niesamowicie szybki, potrafią "zjeżyć sierść" a przy tym zachowują kulturę brzmienia. Biorąc pod uwagę Twoje zainteresowania muzyczne i pieniądze jakie możesz poświęcić, wydaje mi się, że to może być strzał w dziesiątkę.

I naprawdę wiem o czym piszę, bo przez jakiś je miałem u siebie, a teraz "śmiga" na nich szwagier:), a poza tym również lubię muzę ciężką i cieższą:) No i do tego jeżeli chodzi o wrażenia "organoleptyczne" są po prostu śliczne i miłe w dotyku:). W naturalnej okleinie, bardzo smukłe, na delikatnych kolcach, aż się reka sama wyciągnąć, żeby ich dotknąć:) Z tego co pamiętam, w którymś z ostatnich ogłoszeń w Audio, albo HFiM widziałem ogłoszenie dotyczące wyprzedaży dwóch ostatnich par, w cenie 1500 zł. Mam gdzieś chyba nawet numer do tego sklepu, więc jakby Cię to zainteresowało "zamajluj" (adres w o mnie), to Ci prześlę. Narciarz.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Wrzucę jeszcze 12 groszy:). Powierzchnia ok. 20 metrow kw. jest dla nich wymarzona. Nowe z tego co pamiętam kosztowały 2500 zł. A to jest kawałek recenzji z "What Hi-Fi?" - wyjątkowo zgadzam się z nią w 100 procentach.

The practicalities of the design are that the speakers are best used with some breathing space around them - though the use of foam tuning in the rear ports gives some flexibility in this respect - and bi-wired to a high quality, powerful amp. Sensitivity is average at 88dB/W/m and the impedance 6ohms, meaning that even modest amps (Tannoy recommends 20W and up) will get them moving, but these speakers really sing when you sneak up behind them with serious wattage.

They'd be a good match for the Marantz Cd-63 MkII KISig/PM-66KI-Sig combo, which is no bad thing considering that Tannoy has long lacked speakers truly able to do justice to it's distributors best-known models. Driven by these two the R2s demonstrate their striking rhythmic ability, while casting broad, deep soundstage pictures in which performers are placed in a natural fashion. There's not the immediate impression of big, powerful bass other speakers in this price range deliver, but thr realisation soon grows that what is being delivered is as well-extended as it is taut and hard-hitting, with none of the boom that often passes for low stuff in lesser designs.

Things get really interesting when the amplification ante is upped somewhat, for example to the Musical Fidelity X-P100/X-AS100s combo (£2400). Spin the knocked out second album from Afro-Celt Sound System with its mixture of drumming and musical styles, and the rhythmic ability of the R2s is as impressive as the airy view of the instrumentation. Pipes have a lovely breathiness, bass rumbles and thunders nicely, and the whole shooting match moves with a speed and deftness uncommon in speakers of this price. Indeed the R2's have all the agility of the best miniature monitors, with the weight and extension only available from extra air-shifting surfaces and bigger cabinets.

Dance and rap is delivered with full force (and no over-blown bass boom), while the R2's go on to impress with classical music from chamber to operatic. There's always that sense of freshness and freedom, but without a hint of spit or shriek, and the ability of the speakers to go loud without hardening up - at least when driven cleanly - stands them in good stead with the dynamics of a big ensemble. Best of all, though, is the way they can hang a soundstage picture in thin air before you. A lone female voice apparently in the room with the listener is a magical effect, and one the Tannoy's can produce with nonchalant ease.

Solidly recommended, the Tannoy Revolution R2's are solid value and special enough to topple some of the established favourites in the highly competitive £300-400 speaker market.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Znam te kolumny, istotnie dobre,ale... Tannoy Revolution R3 mają te same przetworniki co Mercury M4, różnią się tylko koszami. Oczywiście skrzynki to inna klasa wzornicza. Zmierzam do tego, że modyfikowałem kiedyś te kolumny, i doprowadziłem je do brzmienia równorzędnego R3, a koszt materiałów użytych był niski, coś ze 100-150zł.

McGyver - Pewnie masz rację, szczególnie, że czytałem opis zmian przez ciebie wprowadzonych w M4, tylko jest jeden szczegół, tzn obawiam się, że nie każdy potrafi (wliczając w to mnie) usztywnić i wytłumić obudowę, zmienić jej objętość, długość bass-refleksu i oczywiście zrobić nową zwrotnicę:) (nawiasem mówiąc - chylę czoła). No i jeszcze mimo wszystko wygląd też ma tu jednak jakieś znaczenie, bo M4 są wg mnie delikatnie mówiąc pokraczne. Poza tym pisałeś o R3, a mnie chodziło o R2 - trójki chyba za duże do 17m.kw.Pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może takie podłogóweczki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

zgadza sie.elac 121 we wlasnej osobie.maja 10 lat wygladaja na 10 dni a graja hmm...no po prostu graja i chce sie sluchac a jak slucham to piosenki ktore znalam sa zupelnie inne(lepsze).naprawde rewelacja.dziekuje Ci zegarku za link do aukcji.pan od psyhic;)sie nie odezwal.a tak w ogole to bylam dzisiaj u oska i mi sygnalowy pozyczyl:)i znowu inaczej gra i znowu lepiej.zegarek masz moze gg?jak moge to poprosze o nr to zdam szersza relacje;)rolf a Ty juz lampe masz?

w combicie raczej nie planuje byc.z tego co pamietam baltlaba nie mieli.tam w ogole tylko jedna lampa chyba stala.moze zegarmistrz tam bywa czesciej niz ja to z nim pogadaj;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.