Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Ponieważ to jest amplituner nawet jeśli jest dobry to nadaje się do filmów.

dlaczego mu mącisz w głowie? akurat ten amplituner jest STEREO, a nie do kina.

http://www.denon.co.uk/uk/Product/Pages/Product-Detail.aspx?Catid=HiFiComponents&SubId=Receivers&ProductId=DRA700AE

dlaczego mu mącisz w głowie? akurat ten amplituner jest STEREO, a nie do kina.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ups..pomyłka rzeczywiście masz racje przepraszam.

Ukryta Zawartość

Witam!

Jestem nowy na forum i nie jestem pewien czy podobny temat (problem) był już wcześniej omawiany (?)

U mnie sytuacja wygląda następująco , od ładnych kilku lat kupuję płyty (CD) i to z nich głównie słucham muzyki. Dodam, że jeżeli chodzi o samą muzykę jest to głównie szeroki zakres rocka (od spokojnego i melodycznego, po ostry HardRock, hardcore) oraz metal (tu podobnie – trash, death, black) z lekką domieszką jazzu. Lubię np. posłuchać Pink Floyd, Queen, AC/DC, Slayera, Behemoth czy B.B.Kinga…

Problem polega na tym, że nie mam „normalnego”sprzętu do słuchania płyt. Póki co nie mam zamiaru kupować, czegoś rzeczywiście porządnego, ale z drugiej strony chciałbym mieć już coś na poziomie. Wiem,że to brzmi bardzo ogólnie, postaram się ciut konkretniej…

Pokój ma ok. 20m2, co do mojej osoby nie jestem raczej audiofilem, ale chciałbym po prostu słyszeć rzeczywisty zapis dźwięku na płytach, dobrej jakości. Zastanawiam się czy warto kupić np.

DENON D-F 107 DAB

Ukryta Zawartość

albo

BOSE System Muzyczny WAVE®

Ukryta Zawartość

Zdaję sobię sprawę , że to 2 zupełnie różne od siebie przedmoty, ale bardziej chodzi mi o to, czy Waszym zdaniem w ogóle mini/micro systemy mają sens i się sprawdzają? Jeżeli tak, to które z nich byście polecili, któryś z powyższych, coś innego, nic z tego? Nowe czy używane?

Czy jednak raczej warto pobawić się i poszukać osobnych komponentów i skompletować coś ciekawego? Z tym, że przyznam, że tutaj nie mam dużej wiedzy w tym zakresie i prosiłbym raczej o Waszą pomoc i opinie. Co do budżetu, to myślałem o wydatku rzędu ok. 300 FUNTÓW (bo mieszkam w UK), to chyba, że byłaby naprawdę spora różnica w jakości sprzętu (dźwięku), to byłbym ewentualnie w stanie podciągnąć do ok. 500 Ł.

Z góry WIELKIE dzięki za wszelkie Wasze opinie i uwagi!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ups..pomyłka rzeczywiście masz racje przepraszam.

A więc Denon DRA 700-AE byłby w porządku do stereo? A polecilibyście mi amplituner stereo w tej cenie, który miałby płynną regulację basów i sopranów? Znalazłem tylko Yamahę RX-797, której nie można już nigdzie kupić, i Onkyo TX-8030, o którym są kiepskie opinie. Co powiecie na Yamahę R-S700? To porządny sprzęt? Może jakieś inne sugestie, które można sparować z odtwarzaczem DVD?

Jakoś nie wierzę w ten system BOSE ale kto wie jak to cudo gra.Co do tego DENONA to na pewno gra to co najmniej dobrze zestawy tego typu są popularne i cieszą się powodzeniem co więcej można sensownie rozłożyć kolumny .Sam napisałeś że nie jesteś audiofilem więc po co zawracać sobie głowe "składakami" wybierz gotowy zestaw :)

Pzdr.

Ukryta Zawartość

dzięki, doskonała recenzja. Bardzo skłaniam się w stronę zakupou tego wzmaka, ale proszę jeszcze o opinię, co sądzicie o Yamaszce R-S700? Nęci mnie ta płynna regulacja, ale czy Waszym zdaniem warto?

Ukryta Zawartość

Witam , jestem tutaj nowy . Mianowicie nie jestem dobry w tematach zwiazanych z naglosnieniem , ale nie chce wdepnąć w jakies chińskie coś. Poszukują 2 kolumn firmy jakie mnie interesują to Yamaha , denon czy też JBL . Ma to byc zestawik stereo, którego głowną rola ma byc muzyka, filmy odchodzą na 2 plan . Chce przeznaczyc na to do 2000 zł . Drugorzędną sprawo jest to iż potrzebuję wzmacniacza. Najlepiej do kwoty 500 zł . I tutaj pojawia się pytanie . Czy do takiego wzmacniacza mogę podłączyć PC oraz stację dokujacą do iphona ?

Poszukują 2 kolumn firmy jakie mnie interesują to Yamaha , denon czy też JBL

Czemu akurat tych. Z nich właściwie tylko JBL specjalizuje się w kolumnach.

Czy do takiego wzmacniacza mogę podłączyć PC oraz stację dokujacą do iphona ?

Tak

Dzięki za wszystkie rady. Zbadałem sytuację i skompletowałem dwa potencjalne zestawy, wyszło trochę więcej niż zakładany budżet (około 3500), ale dam radę. Teraz proszę Was o szybką radę, który zestaw jest według Was lepszy pod względem stereofonii i dlaczego (przypomnę: pokój 19 m2, odsłuch stereo, film 20%, muzyka 80%: rock, elektronika, jazz, klasyka):

Yamaha R-S700 + Yamaha BD-S671 + Pylon Pearl (lub Jamo s506)

czy

Denon DRA 700-AE + Denon DVD-1740 + Pylon Pearl (lub Jamo s506)

Witam , jestem tutaj nowy . Mianowicie nie jestem dobry w tematach zwiazanych z naglosnieniem , ale nie chce wdepnąć w jakies chińskie coś. Poszukują 2 kolumn firmy jakie mnie interesują to Yamaha , denon czy też JBL . Ma to byc zestawik stereo, którego głowną rola ma byc muzyka, filmy odchodzą na 2 plan . Chce przeznaczyc na to do 2000 zł . Drugorzędną sprawo jest to iż potrzebuję wzmacniacza. Najlepiej do kwoty 500 zł . I tutaj pojawia się pytanie . Czy do takiego wzmacniacza mogę podłączyć PC oraz stację dokujacą do iphona ?

Podaj trochę więcej informacji.

Jaka wielkość pokoju? rodzaj kolumn podstawkowe czy podłogówki ?

Sprzęt musi być nowy!!! żadnych używek..

Marcelinho, czy Twój warunek, by sprzęt był nowy wynika z jakichś przesłanek? Czy po prostu boisz się używek?

Bo szczerze powiem, że za 2500PLN ze sprzętu używanego, z pewnego źródła miałbyś dźwięk dobrej już jakości, a inwestując w sprzęt nowy skazujesz się na brzmienie najwyżej poprawne. Polecam rozważeniu jeszcze raz.

Powrót po dłuższej przerwie...

Cześć

Nie jestem wielkim audiofilem i nie chce mi się składać całego zestawu.

Czy możecie proszę odpowiedzieć na moje pytania o Harman Kardon MAS 101 ?

Cześć,

Co myślicie o Harman Kardon MAS 101 ? Czy jest wart cały mój budżet - 3500 PLN ?

Szukam zestawu do pomieszczenia 25m2 - muzyka rock oraz jazz.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Gość partick

(Konto usunięte)

Yamaha R-S700 + Yamaha BD-S671 + Pylon Pearl (lub Jamo s506)

czy

Denon DRA 700-AE + Denon DVD-1740 + Pylon Pearl (lub Jamo s506)

tu już nie masz innego wyjścia, jak posłuchać obu zestawów, bo każdy ma trochę inne preferencje co do oczekiwanego dźwięku i trudno jest w tym wypadku o dobrą poradę.

tu już nie masz innego wyjścia, jak posłuchać obu zestawów, bo każdy ma trochę inne preferencje co do oczekiwanego dźwięku i trudno jest w tym wypadku o dobrą poradę.

będę odsłuchiwał, chodzi mi bardziej o poradę w kwestiach technicznych, na których się nie znam - to znaczy, czy któryś z tych zestawów ma wyraźną przewagę techniczną/technologiczną nad drugim.

jak tylko te dwie pary zamierzasz odsłuchać to sobie zaoszczędź fatygi i bierz te Pylony, bo tu innej opcji nie ma patrząc jakie ten zestaw zbiera opinie, musieli by się konstruktorzy bardzo "postarać" żeby wypaść słabiej od tych Jamo :)

chyba że trafisz Mission m33i, Celestion F28, Kodę z serii 5x00F, tu jakieś porównania miałyby sens

jak tylko te dwie pary zamierzasz odsłuchać to sobie zaoszczędź fatygi i bierz te Pylony, bo tu innej opcji nie ma patrząc jakie ten zestaw zbiera opinie, musieli by się konstruktorzy bardzo "postarać" żeby wypaść słabiej od tych Jamo :)

chyba że trafisz Mission m33i, Celestion F28, Kodę z serii 5x00F, tu jakieś porównania miałyby sens

dzięki. a w kwestii amplitunera i odtwarzacza? Yamaha czy Denon?

dzięki. a w kwestii amplitunera i odtwarzacza? Yamaha czy Denon?

z tych o których myślisz to wybrałbym Yamahę, ale generalnie robisz poważny błąd z rozłożeniem proporcji na sprzęt ! dvd czy blue ray w cenie kolumn, elektronika 2x droższa... to zupełnie nie tak powinno być

w ten sposób kupisz znacznie gorsze brzmienie niż gdybyś rozłożył to inaczej

np jeśli masz do wydania 3,5 tys. to powinno to wyglądać tak - kolumny w okolicach 1,5-2 tys, wzmacniacz w okolicach 1-1,5 tys. a reszta na odtwarzacz dvd/BD

Edytowane przez don111

z tych o których myślisz to wybrałbym Yamahę, ale generalnie robisz poważny błąd z rozłożeniem proporcji na sprzęt ! dvd czy blue ray w cenie kolumn, elektronika 2x droższa... to zupełnie nie tak powinno być

w ten sposób kupisz znacznie gorsze brzmienie niż gdybyś rozłożył to inaczej

np jeśli masz do wydania 3,5 tys. to powinno to wyglądać tak - kolumny w okolicach 1,5-2 tys, wzmacniacz w okolicach 1-1,5 tys. a reszta na odtwarzacz dvd/BD

Myślałem o tym. Cała ta dysproporcja wynika z tego, że odtwarzaczem DVD lub BD chciałbym też (a raczej przede wszystkim) odtwarzać audio, a te sprzęty nie są do tego stworzone. Boję się, że tanie BD czy DVD zwyczajnie by poległo na tym polu, więc celuję w to za 1000 PLN (czyli też tanie, ale przynajmniej nie Wiwa;)).

Z kolumn rozważałem jeszcze Heco Victa 501, które rzekomo w swojej klasie są fantastyczne, więc mam nadzieję, że nie będą wąskim gardłem systemu. Zresztą w tym budżecie nie mam wielkiego pola manewru, ale poradźcie, czy dobrze kombinuję. Tanie DVD nie zapewni dobrego dźwięku, a jeżeli kupiłbym jak przystało odtwarzacz CD do muzy i osobno tanie DVD do filmów, cenowo wyjdzie na to samo.

no i widzisz, tani blue ray w stosunku do drogiego blue ray być może zagra słabiej ale to będzie nikła różnica niż gdybyś te 500zł różnicy przeznaczył na kolumny

znaczenie w systemie przedstawiają się mniej więcej tak że kolumny stanowią ok 50-60% o jakości dźwięku, reszta jest rozdzielona na wzmacniacz i w mniejszym stopniu źródło, a kilka % z tego to kable

te Heco Victa są bardzo dobre ale jak na cenę 1000zł, w klasie powiedzmy 1500zł stają się max przeciętne, a od takich w przedziale 1500-2000 to już odstają wyraźnie

no i widzisz, tani blue ray w stosunku do drogiego blue ray być może zagra słabiej ale to będzie nikła różnica niż gdybyś te 500zł różnicy przeznaczył na kolumny

znaczenie w systemie przedstawiają się mniej więcej tak że kolumny stanowią ok 50-60% o jakości dźwięku, reszta jest rozdzielona na wzmacniacz i w mniejszym stopniu źródło, a kilka % z tego to kable

te Heco Victa są bardzo dobre ale jak na cenę 1000zł, w klasie powiedzmy 1500zł stają się max przeciętne, a od takich w przedziale 1500-2000 to już odstają wyraźnie

Hmm, to rzeczywiście warto przemyśleć sytuację. Co byście w takim razie doradzili za mniej więcej 1500 zł? Z kolumnami mam o tyle problem, że oprócz ładnego dźwięku muszą jeszcze wyglądać (nie jak z kosmosu, a klasycznie, może być wręcz minimalistycznie) i być w miarę małe, maks. 950 na wysokość i 220 na szerokość.

a dlaczego tylko 95cm na wysokość max ?

To będzie pokój na poddaszu i są w nim skosy - system będzie stał właśnie pod tymi skosami, a ponieważ zagarnięta przez dach powierzchnia jest dość duża, kolumny mogą mieć tylko 95 cm (od podłogi jest 100, ale wiadomo, jeszcze nóżki itp.). Co więc byście takiego polecili w segmencie 1500-1700 zł za parę?

Oli Roth 30, Monitor Audio MR4

Bardzo pasują mi Oli Roth 30. Będą porównywalnie lepsze od Heco Victa 501? Nie mam możliwości odsłuchu, więc Wasza decyzja będzie decydująca. Jak więc wyglądałoby teraz rozłożenie proporcji:

Oli Roth 30 - 1700 PLN

Yamaha A-S500 - 1400 PLN

Yamaha bd-s671 - 900 PLN

Bardzo pasują mi Oli Roth 30. Będą porównywalnie lepsze od Heco Victa 501? Nie mam możliwości odsłuchu, więc Wasza decyzja będzie decydująca. Jak więc wyglądałoby teraz rozłożenie proporcji:

Oli Roth 30 - 1700 PLN

Yamaha A-S500 - 1400 PLN

Yamaha bd-s671 - 900 PLN

Do słuchanej przez ciebie muzy Jazz, klasyka, elektronika zastanów sie nad KEF C7 używki mozna dostać w dobrej cenie. Napewno do tej muzy odpadaja Heco Victa, i MA MR4 maja dużo basu ale brak szczegółów do takiej muzy. Te kolumny zamula ci odsłuch klasyki i Jazzu. Oli Roth nie odsłuchiwałem. Jeżeli chcesz nówki ewentualnie możesz wybrać KEF C5. Natomiast zamiast Yamahy A S500, zastanów sie nad NAD 316 bardzo dobrze gra zwłaszcza przy klasyce i Jazzie z innymi gatunkami też dobrze wypada.

Witam. Na kolumny chciałbym przeznaczyć do 2000 zł interesują mnie takie firmy jak JBL yamaha tonsil denon , kolumny przeznaczone będą glownie do muzyki . Możecie mi polecić coś dobrego? Drugą rzeczą jest wzmacniacz , na niego chciałbym przeznaczyć do 600 zł . I pytanie do was czy do wzmacniacza podepnę kompa i 2 czy podepnę stację dokujacą ? Proszę o polecenie dobrego sprzetu

Cześć

Szukam poprawy mojego zestawu stereo za stosunkowo nieduże pieniądze. Obecnie mam denona 435r plus mini monitory usher s-520. Dźwięk jest dość jasny i ma jak dla mnie za ostrą górę więc przyszedł czas na "dopracowanie" zestawu.

Mój cel to ocieplenie dźwięku oraz utemperowanie góry. Myślę, że w moim przypadku jest kiepska elektronika i zupełnie leży źródło (dvd pioneer dv-320). Pierwsze pytanie - czy lepiej zainwestować w używanego mocnego cedeka czy lepiej kupić daca i podłączyć do tego dvd, który ma wyjście optyczne.

Moje wstępne rozeznanie oraz odsłuchy kierują mnie do wzmaka HK-6500/hk-970/hk980 (przy czym słyszałem tylko hk-970)

Z cedekiem mam duży problem bo nie wiem jakie modele są godne uwagi i które marki grają bez ostrej góry.

Jeżeli jednak wg Was dac też by załatwił sprawę to pewnie bym postawił na nostromo... wszelkie sugestie lub dobre rady mile widziane.

Sprzęt oczywiście może być używany.

Pozdrawiam

Karol

Edytowane przez gokar83

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

• Pokaż nowe odpowiedzi