Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o Tonsila to tylko Siesta/Fiesta. Przetworniki zainstalowane w Maestro II 180 są do bani i niestety nie mają żadnego startu do tych z Siest/Fiest. Różnica w cenie między tymi dwoma modelami na chwile obecną wynosi 170 zł, myślę, że w takim przypadku nie warto sobie mydlić oczu przereklamowanymi Maestro. A jak patrzę po opiniach w necie i widzę, jak ktoś wypisuje pierdoły typu, że lepszych kolumn jak te Tonsile w cenie do 4000 zł nie znajdziemy to normalnie dostaję drgawek i łapię agresora, mam wtedy ochotę roznieść pacjenta na strzępy :)

Edytowane przez Mayster_89

W nawiązaniu do mojego pytania sprzed paru postów, nieco je precyzuje:

Wzmacniaczem będzie używka Rotel (tu padnie coś z tych: RA 01, RA 04, 840BX2(3), 971, 980BX - wybór jakiś jest) jako opcję może coś z NAD'a, może.

Pytane właściwe: jaki kolumny spiszą się z Rotelem:

nowe: MA MR4, KEF C5, Dali Concept 6 czy rozpatrywać coś używanego - jeśli tak to co wsiąść pod uwagę? (wymóg to otwór bass reflex od przodu)

Cena za kolumny okolice ~1,7k, pomieszczenie 15m2 (ale częściowo połączone z przedpokojem więc teoretycznie przestrzeń większa.

Link do rzutu pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muzyka jak pisałem wczesniej: "....od trip-hopu przez wszelkie formy chilloutu dalej elektronikę i acid jazz po rzadziej ale też odtwarzany rock. Czasem fajnie by było cieszyć się też utworem, gdzie w niewielkiej ilości dzwięków pierwszoplanową rolę odgrywa wokal...."

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tyle było wałkowane na forum, że Rotela nie powinno łączyć się z kolumnami z wyeksponowaną górą.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Każdemu zainteresowanemu kupnem dobrego zestawu stereo mogę z czystym sumieniem polecić kolumny Ancient Audio Oslo Studio. Są to (małe) aktywne monitory spokojnie nagłaśniające pomieszczenia do 20 mkw. Kosztują 2999 zł, do kupienia ... w Ancient Audio. Genialny audiofilski dźwięk wydobywający się ze zdumiewająco małej obudowy. Nie trzeba parować kolumn ze wzmacniaczem bo wzmacniacz mają "w sobie". Wystarczy dokupić do nich przyzwoity odtwarzacz CD (używany np. 400 zł) lub dobry DAC. Mogą stać obok komputera (jako monitor bliskiego pola), mogą stać na podstawkach i normalnie nagłaśniać pokój. Trudno uwierzyć że tak małe kolumny moją wypełnić dźwiękiem normalne pomieszczenie, ale one to robią - i robią to naprawdę świetnie. Nieporównywalnie lepsze od japońskich wież i tanich zestawów stereo. Jak dla mnie "best buy". Zamiast wypisywać co kupić i z czym to połączyć - wystarczy je sobie nabyć i zamknąć tym ostatecznie temat audio dla początkujących (i zaawansowanych).

Witam! Potrzebuje rady. Mam obecnie zestaw kina złożony z HK AVR 255 i KEF Q5, Q3, Q9c, PSW 2000. Chciałbym naprawdę dobrego stereo, nie koniecznie nowy i drogi i dopasować do KEF Q5. Co radzicie ?

Do wyboru mam: Nad C352, Nad 317, Nad 372, Nad C720bee, Nad 350, Nad 320bee, Denon PMA-1560, Denon PMA-1500R, Rotel RA985BX, no i jakieś CD,

Czekam na propozycje i może macie coś od siebie czego nie udało mi sie znaleźć.

Nad 317, ewentualnie 372.

Muzyka jak pisałem wczesniej: "....od trip-hopu przez wszelkie formy chilloutu dalej elektronikę i acid jazz po rzadziej ale też odtwarzany rock. Czasem fajnie by było cieszyć się też utworem, gdzie w niewielkiej ilości dzwięków pierwszoplanową rolę odgrywa wokal...."

Pozdrawiam

Rotel niekoniecznie dobry do takich klimatów (poza rock). Chyba że kolumny będą stonowane.

Ten HK 3490 jest interesujący, bo ma wejście optyczne. Mógłbym łatwo podłączyć do niego TV, ale to nie jest najważniejsze. Moc też nie jest najważniejsza.

Zależy mi aby to dobrze, dynamicznie brzmiało.

To ostatnie będzie, a tuner w ogóle konieczny ?

Przemyśl kolego taką konfigurację.

Wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Do tego kolumny DA Dream 32 Natural Sound + Dynavox DAC 307 + okablowanie OFC

Całość będzie kosztowała ok 2400zł i zostanie jeszcze na jakiś tani transport z dobrym laserem np. PHILIPS.

Będziesz miał rewelacyjną jakość grania w super cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-680R ma bardzo mało wspólnego z jakością :) Zalecam trzymać się jak najdalej od tego modelu, kupiłem go na allegro w celu odsłuchania oraz przy okazji porównania do PMA-920 oraz PMA-860 i zaraz po zapuszczeniu pierwszego kawałka byłem pewien, że jakością dźwięku przegrywa on nawet z Pioneerem SA-960 :) O ile piszemy o jakości która w jego przypadku jest pojęciem względnym. Każdy kto porównywał serie 60 do 80 wie o czym piszę. PMA-860 przy PMA-680R to po prostu High-End!

Ukryta Zawartość

Markus77

Co masz wspólnego z Audio Top?

Bo jeśli masz coś wspólnego biznesowo, to powinieneś mieć konto branża.

Twoje posty są monotematyczne i doradzasz tylko sprzęt dystrybuowany przez Audio Top. Możliwe, że to dobry sprzęt - nie wiem. Nie o to jednak chodzi.

Może warto, żeby admin to wyprostował.

Witam. Po dłuższym rozważaniu mini wieży w styly denon m39, pianocraft itd. sprawdziłem moje dno w skarbonce i.... jest werdykt - 3 tysiączki na wzmacniacz + cd + kolumny.

Dane: pokój pięciokątny :) 18m2, wykładzina, muzyka bardzo różna (bez ekstremów). Wiem że w tym dziale nie będzie hi-endu, chcę po prostu uwolnić się od głośniczków komputerowych, usłyszeć poprawne góry, średnie tony i doły takie, żeby nie były za słabe (słuchałem Dali Zensor 1 i basu było mało), ale też żebym słyszał w miarę selektywnie co gra gitara basowa. No i oprócz CD podłączę komputer pod aux.

Wolałbym kupić nowy sprzęt, a co najmniej nowe kolumny podłogowe.

Co myślicie o: DENON PMA-520AE + DCD-520AE + 2x kolumna JAMO S506 + jakieś kable ? CD jest za 795 zł, Wzmacniacz też 795 zł, kable pewnie 100 zł (razem 1590 zł) więc na te lub inne kolumny zostaje ok 1400 zł.

Szukałem kolumn chyba w najtańszym sklepie - rtvmax i w zakresie 450 zł - 700zł za szt. kolumn podłogowych jest dużo. Jakie zagrają najlepiej z tym wzmacniaczem ( 45W - 8 Ohm i 70W - 4 Ohm)?

Są tam:

- MAGNAT MONITOR SUPREME 800 lub 1000 lub 2000

- TAGA HARMONY TPS-500F lub 600F

- JAMO S 506 (słuchałem ich w sklepie i brzmiały całkiem nieźle, tyle że z jakimś drogim wzmacniaczem)

- JAMO S 606 lub S 718 (podobno s506 lepiej brzmi bo nie ma bocznego dudniącego głośnika basowego)

- WHARFEDALE CR-30 lub CR-40 lub DIAMOND 10.3

- QUADRAL QUINTAS 505

- HECO VICTA 501 lub 601

- MISSION MV-6

- ENERGY CF-30

- M-AUDIO HTS-900 MK2 FRONT

- YAMAHA NS-325F

- KEF C5

- KODA HARMONY K-5300 F

Które z nich wogóle brać po uwagę a które to śmieci? A może inne w tej cenie których akurat w tym sklepie nie było?

A swoją drogą może być ten zestaw Denona? Chyba że mi powiecie że ten wzmacniacz i cd zupełnie jest do D.... i w tej cenie 1500zł kupię lepszy zestaw wzmak + cd?

Generalnie jestem zdecydowany że chcę zakup zrobić w ciągu miesiąca a budżet 3000 to max, więc bardzo proszę o poradę!

A może wzmak Denon PMA-710ae ? Bo 720ae to już za drogi.

Edytowane przez sirjacor

Kolumny:

Magnat Quantum 605

Magnat Quantum 655

Tannoy V4

Boston Acoustics A 250

Klipsch RF-42

Tonsil Siesta

Taga Harmony F-100

Heco Metas 500

Roth Oli 30

Oraz wiele innych!

Wzmacniacze:

Marantz PM-64/75/84, Denon PMA-860/920/1060/1560, Yamaha AX-700/900, Yamaha A-720/960/1020. Doliczając po garści z Nada, Rotela, CA.

Za prawie 8 stów masz dużo lepiej grający wzmacniacz od Denona. Nowe nie znaczy lepsze!

Proponuje używany wzmacniacz, używany CD ale mimo wszystko nowe kolumny.

Przykładowe zestawienie: Tonsil Siesta + Marantz PM-75/84, Yamaha A-720, Roth Oli/Heco Metas/Magnat Quantum 605/655 + Denon z serii 60. Zostaje kilka stówek na CD no przykładowo Denon DCD-1290. Kombinacji jest wiele jednakże należy pamiętać by charaktery brzmieniowe uzupełniały się nawzajem :) Większość kolumn które podałeś nie jest warta uwagi a w szczególności Jamo z serii Studio które to brzmieniowo dostają konkretnego szpica po zadzie przeciętnym w tym przedziale cenowym Tonsilom Maestro. Kable do takiego zestawu dużo nie wniosą aczkolwiek przydałoby się coś w cenie 10 złociszy za metr :)

Hmm... tyle modeli że znowu nic nie wiem :-)) A serio to Yamahy odpadają - za stare, te Marantze też. Może taki denon pma 860?

Co do Nadów, Rotela czy Cabridge Audio - to czym się charakteryzuje każdy z nich? Mają te firmy jakieś stałe cechy w swoich modelach?

Jaki zestaw WZMAK+CD polecalibyście z każdej z tych 3 marek? (nie muszą być z tej samej serii, chociaż zawsze lepszy wygląd).

Rozumiem że z podanych kolumn dobierzemy coś do wybranego wzmaka, tak żeby się uzupelniało.

Kupując używany wzmacniacz lub używane CD na co zwracać uwage? W ogole w razie czego naprawa takich sprzetów jest droga? Uzywany to uzywany, tymbardziej jak sie ktos kompletnie nie zna.

Co do CD to zależy jaki laser, bo jest to część podlegająca ciągłemu zużywaniu się a więc lepiej "pchać się" w CD-ki do których dostępność lasera jest w miarę przyzwoita no i aby jego cena nie stanowiła 70% ceny samego odtwarzacza :) Jeśli kupuję CD to zwracam uwagę na to w jaki sposób działa mechanizm, czy nic nie ścina, nie przeskakuje, ogólnie rzecz biorąc czy niema żadnych problemów w tej kwestii. Dobrze by było aby bezbłędnie czytał każdą płytę, nawet tą średnio porysowaną oraz wiekową.

Oględziny wzmacniacza polegają na wyłapaniu obić oraz wszelkiego rodzaju zakrzywień obudowy spowodowanych upadkiem lub uderzeniem. Najważniejszą kwestią jednak jest wiedza nt. wcześniejszych napraw przeprowadzonych na konkretnym wzmacniaczu mocy. Odwracamy klienta na plecy i sprawdzamy luty na stopniu mocy, całość ma wyglądać schludnie i przejrzyście bez jakichkolwiek amatorskich naniesień, należy sprawdzić oznaczenia tranzystorów na obydwu kanałach. Osobiście sprawdzam również stan kondensatorów oraz oryginalność trafa. Podłączamy go do prądu, łączymy co trzeba oraz sprawdzamy poprawność działania każdego z zainstalowanych potencjometrów, wszystko ma działać płynnie bez przeskoków oraz oporów a co za tym idzie bez trzeszczenia oraz przerywania, sprawdzamy przełączniki oraz gniazdo słuchawkowe. Należy również przeprowadzić odsłuch 15-20 minutowy który ma na celu zweryfikowanie czy wzmacniacz się przypadkowo nagminnie nie nagrzewa.

To są po prostu proste czynności które przed odsłuchem powinny zostać wykonane. Jednakże większość z nas kupuje sprzęt na portalach aukcyjnych ufając tym samym sprzedającemu na słowo, że wzmacniacz/CD jest w takim stanie a nie innym.

Pozdrawiam

Mam takie pytanie. Jaki wzmacniacz z obecnie dostępnych nowych jest bardzo dobry? Tzn. który można kupić, mieć gwarancję i śliczniutki nowy sprzęt ;) i być po prostu zadowolony ze słuchania muzyki.

Nie chodzi mi o hi-end ale w jakiś ludzkich cenach. Jaki to próg cenowy? Bo zastanawiam się jak długo stare sprzęty jeszcze będą lepsze od nowych. Przecież chyba jakiś postęp w technice jest? Wydawać by się mogło że efekt taki jak dawniej można osiągnąć dziś dużo łatwiej i niższym kosztem.

Czy mając nie 3 ale 5 tysięcy mogę kupić wzmak+cd+2kolumny z których ja muzyk, (ale nie audiofil) będzie zadowolony i będę go miał na lata?

:):):) sfrustrowany szukacz zestawu :):):)

Witam, znalazłem ciekawa ofertę: używane Cambridge audio Azur 550A + CD Azur 350c za 1700zł. Co o tym sądzicie? Czy może wiecie jakie brzmienie będzie miał ten zestaw? i jakimi kolumnami najlepiej będzie je poprawic/uzupełnić ?

Witam, znalazłem ciekawa ofertę: używane Cambridge audio Azur 550A + CD Azur 350c za 1700zł. Co o tym sądzicie? Czy może wiecie jakie brzmienie będzie miał ten zestaw? i jakimi kolumnami najlepiej będzie je poprawic/uzupełnić ?

Daj spokój, to dźwiękowe dziadostwo. Niestety jako muzyk musisz szukać bliżej 5000 zł - albo zdecydować się na sprzęt z drugiej ręki.

A co powiesz na Harman Kardon KH 980a ?? i do tego cd z zestawu. Czy i jak to zagra bo bardzo różne opinie słyszę? Jakie głośniki do tego?

Na dziś i w najbliższym czasie niestety nie mam 5000 zł. A organicznie już MUSZĘ kupić jakieś stereo :))) Budżet 3000 zł

Kochani. Mam! Chyba mam... :-)) Chociaż na pewno ktoś przywali że to kiszka, i że NAD/CA/Rotel z tysiącczterystadziesiątego roku w wersji speszal edyszon miał pełniejszy bas i fajniejsze diodki ;-)

A tak serio:

YAMAHA A-S500 + CD-S300 za 2180zł.

Wzmak ma nagrodę roku 2010 na "whathifi" a przecież nie powiecie, że siedzą tam głusi i nienormalni :)

A cd biorę od kompletu bo jednak estetyka przeważa niż korzyść z troszeczkę lepszego cd innej firmy. Szczególnie, że ten nowoczesno-retro wygląd jest zaj..rąbisty :D

Dobra teraz wasz czas na dwie rzeczy :

- uwagi (walcie co z nim nie tak, bo inaczej to kupię :))

- jakie kolumny polecacie do tego zestawu (na pewno coś bardziej miękkiego i mocniejszego w basie) - do 1500zł za parę. Na "whathifi" połączyli to z Monitor Audio BX2 ale ja wolałbym podłogówki.

Edytowane przez sirjacor

Wzmak ma nagrodę roku 2010 na "whathifi" a przecież nie powiecie, że siedzą tam głusi i nienormalni :)

Kupiłeś już? bo YAMAHĘ też biorę pod uwagę obok PIONEERA. W sumie to lubię Yamahę, moja czeka w garażu na wiosnę ;-)

Kup ten zestaw i napisz jak brzmi.

Witam

To mój pierwszy temat na tym forum.

Nie znam się na sprzęcie audio i szczerze pisząc nie mam zamiaru się znać. Interesują mnie inne tematy...

Jednak chcę sobie kupić amplituner + odtwarzacz CD w klasycznej konfiguracji HI-FI na dwie kolumny (kolumny już mam). Sprawa wydaje się banalnie prosta, wystarczy iść do sklepu i kupić upatrzony sprzęt.... No właśnie, po pierwsze nie chce mi się wydawać 3000 zł na nowy sprzęt który będzie używany sporadycznie. Po drugie taki sprzęt po 5 latach będzie wart 500 zł.

Chcę kupić coś używanego do kwoty około 1500 zł za komplet, tylko też nie coś śmieciowego, tylko sprzęt który 10-20 lat temu był sprzętem bardzo pożądanym, wyprzedzającym epokę i konkurencję. Sprzęt mający szansę stać się klasykiem za 20-30 lat. Tak jak stare radia, obecnie bardzo pożądane przez kolekcjonerów.

Podobają mi się amplitunery w metalicznej obudowie i analogowym wyszukiwaniem fal radiowych. CD oczywiście musi pasować do amplitunera. Dobrze jakby to miało pilota ale nie koniecznie.

Ważne jeszcze aby to współcześnie grało.

Pozdrawiam

KuPa

Jeszcze biję się z myślami :-)) Cokolwiek kupię na pewno opiszę wrażenia.

Widzę że uparłeś się na różne tanie sprzęty które ... po prostu rozczarują Cię swoją jakością ! Jeżeli musisz trzymać się budżetu 3000 zł i z niezrozumiałych dla mnie powodów nie szukasz w tej kwocie sprzętu używanego - to czarno to widzę. Kupisz coś co ktoś Ci poleci i na 99 % będziesz rozczarowany. Na Twoim miejscu : 1. Albo odpuściłbym sobie kupno sprzętu teraz i poczekał na większy budżet 2. albo kupił bym sprzęt używany (a i tu za 3000 zł szału nie będzie) 3. Albo jeżeli masz pomieszczenie mniejsze niż 20 mkw i koniecznie chcesz sprzęt nowy - to kupił bym aktywne kolumny Ancient Audio Oslo Studio za 2999 zł i do tego używany odtwarzacz CD za 400 zł. To przynajmniej zagra ... ale tylko w małym pokoju ...

do justas32

Dzięki za rady, na prawdę. Niestety:

1, Budżet jest 3000, (max 3500 jeśli naprawdę będę musiał) i nie będzie niestety więcej bo w kolecje już mam do wyposażenia w meble salon oraz zacznę zbierać na porządną gitarę basową która na pewni poniżej 3k nie zejdzie. Więc mam ile mam, co najwyżej mogę nadal "słuchać" muzyki na super zestawie komputerowym 5.1 logitecha :))

2. Owszem szukałem używek. Zrobiłem sobie dokładne zestawienie najlepszych egzemplarzy CA/Rotela/Nad/Yamaha/HK i jedyne co w necie znalazłem używanego to CA A500 z 1999roku oraz NADa który i tak kosztował ponad mój budżet. Więc jeśli mam kupić nie topowy stary sprzęt to wolę nie topowy nowy. Przynajmniej będzie działał i ma gwarancję.

3. Chciałbym jednak pasywne kolumny.

Ile bym kasy nie miał to i tak z punktu widzenia audiofila z high endowym lub po prostu wyższym budżetem zawsze będę mógł dołozyć jeszcze tlko 30-50% i wskoczę na następny poziom.

Mam też pytanie, co jest nie tak z nowym sprzętem? Czy przez te kilkanaście ostatnich lat technika nie poszła do przodu, a komponenty nie staniały?

Chodzi mi o to czy jeśli wybiorę któryś ze wzmacniaczy: Yamaha A s500, Pionieer A30 lub KH 980 to sprzęt będzie np. trzeszczał, nie grał wysokich, buczał w basie itp? Chciałbym zrozumieć dlaczego na 99% będę rozczarowany?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

O a na allegro pojawił się podobno "kultowy" NAD C372 za 1650zł? Co powiesz o nim?

Oczywiście brzydki jak noc, jak to tylko NADy mogą być :-)) Oni to chyba specjalnie robią - musi cię interesować tylko dźwięk jak chcesz to kupić ;-)) puryści się znaleźli ;))

Każdy sprzęt jaki kupisz będzie grał. Pytanie tylko jak. W nowym sprzęcie nie ma absolutnie nic złego. Tyle że jak jest tani to gra słabo. Ale gra - będzie w nim i góra i średnica i bas. Kwestia tego w jakich proporcjach i jakiej jakości. Komuś innemu nie pisał bym tych wywodów ale ponieważ jesteś muzykiem to poświęcę Ci trochę słów. Muzyka czasami niesie ze sobą niezwykłe emocje i czasami może doprowadzić człowieka do niesamowitych stanów ducha. Jako muzyk możesz to wiedzieć, ale możesz też nie mieć o tym zielonego pojęcia. Tani sprzęt odtworzy jakoś muzykę, ale ta nie przyniesie Ci żadnych emocji ! Drogi i dobrze sparowany sprzęt może sprawić że rozpłaczesz się nad jakąś płytą lub wejdziesz w stan euforii. I za to ludzie kochający audio są w stanie zapłacić każde pieniądze. I o takim sprzęcie na tym forum mówimy. Ale 3000 za komplet komplet - to nie ten poziom. 5000 zł też nie. Jakiś czas temu odpuściłem sobie doradzanie w wyborze sprzętu grającego gdyż osoby które chcą by im doradzić zupełnie nie potrafią dokonywać właściwych wyborów. Potem są ze swoich wyborów zupełnie niezadowoleni. Ale to rzadko sprawia że uczą się podejmować lepsze wybory. Częściej obrażają się na audio i twierdzą że każdy sprzęt gra tak samo, nie ma high endu itp, itd. Mam wrażenie że podobnie jest z Tobą. Nie obraź się ale wszystkie pomysły które przychodzą Ci do głowy będą skutkowały nieciekawym dźwiękiem (przynajmniej w mojej ocenie). Ktoś inny mógłby Ci podpowiedzieć w którą stronę iść, ale te wybory będą przez Ciebie odrzucane, bo kierujesz się swoim rozeznaniem. A to rozeznanie zdecydowanie nie jest dobre. I mamy tu typowe błędne koło. Mam wrażenie że zamiast trafić na doskonały dźwięk, zostaniesz kiedyś kolejnym malkontentem. Pytanie po co się pchać w taki nieciekawy dźwięk ? Początkujący mają zdecydowaną niechęć do najprostszych środków uzyskania przyzwoitego dźwięku jak np. kupienie przyzwoitych kolumn aktywnych zamiast pasywnych czy końcówek mocy zamiast wzmacniaczy zintegrowanych. Ale tak już chyba musi być. Dlatego jedyne co mogę Ci doradzić to 1. Jeżeli chcesz mieć zestaw z oddzielnych elementów to koniecznie odsłuchaj całego kompletu przed zakupem, nie kupuj w ciemno - szkoda kasy 2. W tej cenie kup np. Yamahę Pianocraft i odpuść sobie samodzielne składanie sprzętu. Bo lepsze wybory i tak odrzucisz. Zwłaszcza że zawsze znajdą się jakieś barany które będą Cię w tych błędnych poszukiwaniach utwierdzać. P.S. Nie ma lekko, co ?

A tak serio:

Głusi i nienormalni na pewno nie są. Są natomiast bardzo inteligentni i podatni na sponsorów. Jesli ważnym czynnikiem w zakupie sprzętu jest nagroda na What HiFi to gratuluję podejścia. Oczywiście zakupisz tę Yamahę i będzie świetna. do czasu dopóki nie porównasz z czymś innym. I tak to w tym światku leci.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tylko jak mówię, jeśli nagle nie wygram w lotka, to prędzej kupię drugie auto niż sprzęt za kilka tysięcy więcej.

Chodzi o najsensowniejsze wydanie 3000 - 3500 zł

P.S. Nie ma lekko, co ?

Dzięki justas32 - doceniam poświęcenie paru słów. Z paru komentarzy od kiedy wszedłem na to forum poszerzyłem moje spojrzenie na sprawę ( a właściwie wszedłem i zgubiłem się w jakimś głębokim lesie ;-))

Dla fanów motoryzacji jest pewnie podobnie. Auta schodzące masowo z taśm z fabryk, choćby drogie nie dadzą tej przyjemności co np. jakieś auto składane ręcznie w ilości 20szt na rok. Takie auto high endy.

Jakkolwiek ja bardzo chcę jeździć,a może po prostu już nie zniosę dłużej mojego "czinkłeczento", i nie jeździć czymkolwiek, więc zanim kupię - sprawdzam, czytam, pytam, myślę, żeby dokonać lepszego wyboru. I niestety utwierdzasz mnie w przekonaniu, że jakkolwiek jest to wybór na dziś między fordem focusem a oplem astrą....

I chyba będę musiał się pogodzić z tym na jakiś czas.

Ale jest dobra strona tego wszystkiego - robię krok do przodu - z doliny i masakry głośniczków komputerowych przechodzę do budżetowego stereo, więc po prostu faktem jest że muzyka zabrzmi lepiej, pełniej, piękniej.

I nie przejmuj się, nie zniechęcę się i nie będę narzekał. Mam nadzieję że kiedyś będzie mnie stać na sprzęt z duszą.

Głusi i nienormalni na pewno nie są. Są natomiast bardzo inteligentni i podatni na sponsorów. Jesli ważnym czynnikiem w zakupie sprzętu jest nagroda na What HiFi to gratuluję podejścia. Oczywiście zakupisz tę Yamahę i będzie świetna. do czasu dopóki nie porównasz z czymś innym. I tak to w tym światku leci.

hehe, czyli pewnie jak wydałbym 10 000 to po prostu minie więcej czasu zanim i tak usłyszę że coś może zagrać lepiej i zacząłbym zbieranie na krok dalej.

Dzisiaj czas na krok pierwszy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi