Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem jeszcze taniej. Używki oczywiście.

Nie jestem audiofilem, ale dla mnie one grają bardzo fajnie. Słuchałem ich podpiętych do jakiegoś starszego technics'a u kolegi, a też że była okazja to je przygarnąłem. Pod co najlepiej je podpiąć?

o w tym wypadku jest "zajechanym golfem II"

Jakiś jeszcze amplituner polecacie do Maestro II? Może być używka, lub nówka do 1300zł, lecz skłaniam sie do nowego sprzętu.

Po co kupować zardzewiałego "golfa" za 800zł jak można kupić nowego "Mercedesa" od Dragon Audio, Dream 32 i cieszyć się dźwiękiem a nie łatać dziury w starym rumplu.

Nie jestem audiofilem, ale dla mnie one grają bardzo fajnie. Słuchałem ich podpiętych do jakiegoś starszego technics'a u kolegi, a też że była okazja to je przygarnąłem. Pod co najlepiej je podpiąć?

Te kolumny grają słabo pod dobrym wzmacniaczem to mogę sobie wyobrazić jak grają pod technics'em. Podepnij je pod coś co wzmacnia dźwięk i tak nie usłyszysz różnicy więc po co się męczyć i wydawać kasę.

Te kolumny grają słabo pod dobrym wzmacniaczem to mogę sobie wyobrazić jak grają pod technics'em. Podepnij je pod coś co wzmacnia dźwięk i tak nie usłyszysz różnicy więc po co się męczyć i wydawać kasę.

Nie przepadam za Tonsilami Maestro II 180 ze względu na fakt, że POSIADAŁEM je i wiem jak grają no i jak ich jakość dźwięku, wiarygodność parametrów, klasa wykonania zastosowanych przetworników oraz sposób wykończenia przedstawia się na tle konkurencji. Lecz muszę stwierdzić, że całkiem ładnie zagrały one pod wzmacniaczem Marantz PM-75 no ale był to chyba najlepiej brzmiący klocek jaki posiadałem. Drożej a zarazem lepiej w nowszych konstrukcjach to w tym przypadku przerost formy nad treścią!

Edytowane przez Mayster_89

Co w tym wypadku jest "zajechanym golfem II"

Jakiś jeszcze amplituner polecacie do Maestro II? Może być używka, lub nówka do 1300zł, lecz skłaniam sie do nowego sprzętu.

Uzywany piec za 1300zl do tych kolumn jest nie potrzebny. Nowy to wybor czesciowo uzasadiony. Teraz wybierz sam, nowy za 1300zl lub uzywka za 600zl. Leszego nie trzeba.

?👈

Witam! Czytam sobie ten temacik bo właśnie potrzebuję zakupić jakiś piękny duet wzmaka lub amplitunera z kolumnami. Czytając posty sprzed 5 lat spodobała mi się opcja tonsila siesty z ampli harmanem HK 3380. Jeżeli chodzi o gusta muzyczne to myślę ,że wpasowuje się w gusta założyciela tematu. Jeżeli chodzi o kolumny Siesty to odpowiada mi ich charakter. Pytanie brzmi czy po tylu latach nie powstało coś godnego uwagi jeżeli chodzi o ampli lub wzmaka? No i jeżeli bym chciał przyciąć nieco koszty ( w sumie to i tak myślę o wzięciu na raty) czy znacie wzmacniacz który były podobny z charakteru i parametrów do tego hk 3380?

Czytając posty sprzed 5 lat spodobała mi się opcja tonsila siesty z ampli harmanem HK 3380.

Fakt, gorzej już chyba nie można. Proponuję zakupić, przynajmniej uratujesz przed tym zestawem innych niezorientowanych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zestaw do ok 3 tyś

Pokój ok 18m, muzyka zóżnicowana gatunkowo,

Wzmacniacz kosztuje ok 1450 zł a kolumny ok 1800.

Wczesniej słuchałem na słuchawkach i laptopie.

Czy za te pieniądze to dobry wybór?

Czy może ktoś mi coś podpowiedzieć czy tylko krytykę i ignorancję można tutaj publikować? Chciałbym dobrze przeznaczyć 3000pln a to nie leży na ulicy. Tonsile Siesta patrząc na konkurencje podobno mają bardzo fajny środek i dość fajny dół tak, więc temu je wybrałem a nie wiem co ze wzmacniaczem tak około za około 1300-1500zł. Proszę o poradę.

Witam,

aktualnie posiadam wzmacniacz pioneera model a-878 oraz kolumny tonsile zeusy

mój pokój to ok. 20m(2)

Dźwięk puszczany z PC'ta karta dźwiękowa xonar essence STX.

Zamierzam wymienić kolumny bo imprez żadnych nie robię, a rzadko kiedy mam możliwość na prawdę głośno posłuchać muzyki. Chciałbym je wymienić na kolumny o podobnej cenie które dadzą mi lepszą jakość dźwięku. Bas który nie będzie zagłuszał innych tonów. Naturalny dźwięk.

Planuję jeszcze zakupić odtwarzacz CD i tutaj też pytanko jaki byłby odpowiedni do tego zestawu ?

Mam jeszcze podłączony subwoofer od sonego, jakiś starszy model ale daje radę.(dokładnie z tego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Proszę o pomoc w wyborze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bas który nie będzie zagłuszał innych tonów. Naturalny dźwięk.

To jest przeciwieństwo Twojego wzmacniacza.

878 jest drogi , świetnie wykonany i nic więcej niestety.

Ale pocieszające jest to ze można go dobrze sprzedać i kupić coś lepszego .

@Daffft Tonsile Siesta to nie był dobry wybór, więc jeżeli idziesz dalej tą drogą to życzę powodzenia. Uważam jednak, że nie poznałeś dobrze konkurencji a wręcz jej nie znasz. Dlatego doradzanie w kwestii wzmacniacza nie ma już sensu.

Czy może ktoś mi coś podpowiedzieć czy tylko krytykę i ignorancję można tutaj publikować? Chciałbym dobrze przeznaczyć 3000pln a to nie leży na ulicy. Tonsile Siesta patrząc na konkurencje podobno mają bardzo fajny środek i dość fajny dół tak, więc temu je wybrałem a nie wiem co ze wzmacniaczem tak około za około 1300-1500zł. Proszę o poradę.

Siesty są w cenie 1800 zł, obecnie posiadam Magnaty Quantum 655 i ogólnie rzecz biorąc są dostępne w cenie 1900 zł lecz przy różnicy 100 zł w stosunku do Siest gwarantuję, że brzmienie jest wyraźnie lepsze. Siesty słuchałem u kolegi pod wzmacniaczem Marantza i niestety jeśli miałbym porównać je do Magnatów to kuleją, oj kuleją.. Są zachwalane ze względu na patriotyczne podejście do kwestii polskiego nagłośnienia domowego.

Zwróć uwagę na Altusy, Altony, Zeusy, czy ich posiadacze kiedykolwiek skarżyli się na chu*ową jakość dźwięku? NIE! Dlaczego? Bo POLSKIE :) Pod tym niebem istnieje naprawdę wiele konstrukcji przebijających Siesty jeśli chodzi o brzmienie i to w cenie do 2kzł..

I proszę was tonsilowcy.. Nie groźcie mi pobiciem czy też śmiercią jak to macie w zwyczaju :) Jeśli wykażecie się nienawiścią to miejcie świadomość, że GARDZĘ WAMI!

Pozdrawiam! :) HA HA

Siesty są w cenie 1800 zł, obecnie posiadam Magnaty Quantum 655 i ogólnie rzecz biorąc są dostępne w cenie 1900 zł lecz przy różnicy 100 zł w stosunku do Siest gwarantuję, że brzmienie jest wyraźnie lepsze. Siesty słuchałem u kolegi pod wzmacniaczem Marantza i niestety jeśli miałbym porównać je do Magnatów to kuleją, oj kuleją.. Są zachwalane ze względu na patriotyczne podejście do kwestii polskiego nagłośnienia domowego.

Zwróć uwagę na Altusy, Altony, Zeusy, czy ich posiadacze kiedykolwiek skarżyli się na chu*ową jakość dźwięku? NIE! Dlaczego? Bo POLSKIE :) Pod tym niebem istnieje naprawdę wiele konstrukcji przebijających Siesty jeśli chodzi o brzmienie i to w cenie do 2kzł..

I proszę was tonsilowcy.. Nie groźcie mi pobiciem czy też śmiercią jak to macie w zwyczaju :) Jeśli wykażecie się nienawiścią to miejcie świadomość, że GARDZĘ WAMI!

Pozdrawiam! :) HA HA

Jasne, że nie znam konkurencji skoro dopiero wkroczyłem w temat i jeżdżę to tu to tam po sklepach i odsłuchuję co nie co.

Rozumiem dobrze, że niektórzy chcą być pro polscy i wiem ,że większość produktów tonsila to niestety niewypały, ale podobny akurat te siesty są lepsze niż standard tonsila temu się nimi zainteresowałem. Mimo to przychylam się do tego, że nie koniecznie mogą być najlepszym wyborem w segmencie.

Dostałem propozycję takiego zestawu: Chario Tower 100 za 2100pln + Sherwood 772 za 1180 pln ma ktoś doświadczenie z tym sprzętem? albo czy chociaż byłby lepszą opcją niż Tonsil? Słyszałem ,że są dwa rodzaje tych Chario 100 to są te starego typu bez "liftu" ^^^ Czy to jakiś niewypał, że z 1000 euro zrzucili na 2000pln? czy po prostu czyszczą magazyn w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mayster_89

Skąd tyle nienawiści do Polski i Tonsila?

Uważam, że polskie pochodzenie produktu to wielki atut - tym bardziej, że rzeczone Siesty to w swojej cenie bardzo dobre kolumny porównywalne z serią Quantum 6xx Magnata (te również uważam za świetny produkt, do tego też częściowo wykonany w naszym kraju).

A tych wiele lepszych konstrukcji w regularnej cenie do 2 tyś. to gdzie widziałeś - nawet oficjalna cena polskiego dystrybutora na Magnaty Quantum 655 wynosi 2500zł, więc...

Przecież Siest też nikt nie kupuje za 1800zł...

Edytowane przez RADUL

Magnaty Quantum 655,

z tego co widzę w opisie tych głośników biją na głowę te Chario czy rzeczywiście mają takie pasmo przenoszenia? z jakim sprzętem to skleiłeś? W tych pasmo podobno ma od 60-20000hz więc to chyba bardzo słabo z racji tego ,że głośnik średniotonowy jest takich samych rozmiarów jak niskotonowy. Słucham bardzo zróżnicowanej muzyki(od metalu po dubstep i inne dudniące style) , dlatego wolałbym bardziej uniwersalne głośniki niż jakieś przeznaczone tylko do muzyki instrumentalnej itd. Interesują mnie bardziej klimaty imprezowe przy, których przeciętni ludzie się pobawią, potańczą lub po prostu puszczę coś delikatnego w tle, żeby posiedzieć przy czymś co nie pobudza do tańca. Audiofeelem takim typowym nie jestem choć lubię czasami tylko 'ja i muzyka'. Trochę tańczyłem do dubstepu pop-lock etc. więc na tym mi zależy dość szczególnie.

Wiadomo, że na wyprzedażach i promocjach można upolować coś lepszego za podobne pieniądze, ale w regularnych cenach polskich dystrybutorów jednak niewiele konstrukcji konkurencji może Siestom "podskoczyć"

W Polsce produkowane są też świetne kolumny STX - polecam modele FX300, FX200 (na takich samych głośnikach, z jeszcze lepszą wysokotonówką jak uznane Pylon Sappire) i FS250 (entuzjastyczny test w grudniowym Audio-Video)

Edytowane przez RADUL

Witam,

jako laik w kwestii sprzętu grającego mam prośbę o nakierowanie moich działań na właściwy tor

Poszukuje sprzętu grającego głównie do słuchania muzyki (głównie rock, hip hop) ale też czasem zobaczenia jakiegoś filmu.

Próbowałem rozeznać się w tym temacie w rożnych sklepach typu mm, jednak za wiele się nie dowiedziałem. Zastanawiałem się nad zakupem zestawu kina domowego natomiast wiem że nie dysponuje miejscem na rozstawienie aż 5 kolumn (tak naprawdę myślałem jedynie o 2 kolumnach). Zależałoby mi przede wszystkim na jakości tak aby był to sprzęt który jak najlepiej (oczywiście w swojej cenie) będzie odtwarzał muzykę i który postoi w domu przez kilka lat. Przyszłościowo zamierzam kupić gramofon który również chciałbym móc podłączyć.

Pieniądze jakie mogę przeznaczyć na ten cel to kwota max 3000 zł.

Czy jest możliwość kupienia czegoś dobrego w tej cenie?

Z góry dzięki za pomoc

z tego co widzę w opisie tych głośników biją na głowę te Chario czy rzeczywiście mają takie pasmo przenoszenia? z jakim sprzętem to skleiłeś? W tych pasmo podobno ma od 60-20000hz więc to chyba bardzo słabo z racji tego ,że głośnik średniotonowy jest takich samych rozmiarów jak niskotonowy. Słucham bardzo zróżnicowanej muzyki(od metalu po dubstep i inne dudniące style) , dlatego wolałbym bardziej uniwersalne głośniki niż jakieś przeznaczone tylko do muzyki instrumentalnej itd. Interesują mnie bardziej klimaty imprezowe przy, których przeciętni ludzie się pobawią, potańczą lub po prostu puszczę coś delikatnego w tle, żeby posiedzieć przy czymś co nie pobudza do tańca. Audiofeelem takim typowym nie jestem choć lubię czasami tylko 'ja i muzyka'. Trochę tańczyłem do dubstepu pop-lock etc. więc na tym mi zależy dość szczególnie.

Nie patrz na Dane Techniczne. Magnat torche je za bardzo koloruje co nie oznacze ze zle graja lub nie schodza nisko z basem. Dwa woofery 17cm dają radę.

?👈

Skąd tyle nienawiści do Polski i Tonsila?

Czy aby za daleko się nie posunąłeś tą wypowiedzią?

Przeczytaj jeszcze raz uważnie: "I proszę was tonsilowcy.. Nie groźcie mi pobiciem czy też śmiercią jak to macie w zwyczaju :) Jeśli wykażecie się nienawiścią to miejcie świadomość, że GARDZĘ WAMI!"

Załap fakt, że kilka razy już na forum pisałem jaka jest większość fanów tej POLSKIEJ firmy.

I tutaj nie trzeba długo szukać. Wystarczy poczytać komentarze pod filmikami na YouTube żeby dostrzec to chamstwo, prostactwo, zacofanie i determinację do tego aby spuścić łomot pierwszemu lepszemu który krytykuje tę markę. Sam osobiście byłem kilkukrotnie straszony pobiciem za krytykowanie przetwornika GDN 30/80/2. I tutaj nie chodzi o to skąd ja jestem bo dla twojej informacji napiszę ci, że mogę być nawet z Mozambiku ale po prostu taką mam wyrobioną opinię na temat tej firmy i koniec!

Gdzie cena Q655 wynosi 2500 zł? Sprawdź w Ceneo :)

Odnośnie twoich pierwszych słów, nie stąpaj po moim najmniejszym paluszku u nogi bo do naszego kraju to ja nie mam całkowicie nic a fakt, że nie lubię dużej większości wyznawców tejże firmy NIE OZNACZA NIENAWIŚCI DO POLSKI!

Ale lepiej oskarżyć o to formuowicza aniżeli zwrócić uwagę na konkretne ścierwo pomiatające tym krajem jak szmatą z balkonu.

Pozdrawiam

Nie patrz na Dane Techniczne. Magnat torche je za bardzo koloruje co nie oznacze ze zle graja lub nie schodza nisko z basem. Dwa woofery 17cm dają radę.

Moim zdaniem nie trochę a bardzo... choć nie koniecznie ... nie mam prawie żadnej wiedzy z akustyki, ale rozmawiałem ostatnio z osobami w temacie i dowiedziałem się ,że nie do końca ważne jest pasmo przenoszenia napisane w danych technicznych. Bardzo się liczy liniowość tego pasma w zależności od dB. Podobno mogą np: dobrze grać liniowo tylko 70-7000hz. Mylę się?

RADUL pisząc o przecudownych zaletach polskich konstrukcji nie jesteś obiektywny ( wiesz dlaczego), wiec nie wypowiadaj się autorytatywnie. Niestety w naszych konstrukcjach nadal pakowane są słabe przetworniki ( producent chce jak najwięcej zarobić) co objawia się wyostrzoną górą i rozlazłym, wręcz buczącym basem. Jeżeli pod nie podłączymy słaby wzmacniacz o niskiej wydajności prądowej ( adekwatny do cen zestawów głośnikowych) będziemy mieli klasyczną dźwiękową tragedię.

Kto nie posłuchał czegoś lepszego może mieć wrażenie że jest nieźle, ale wystarczy tylko raz ....... i po wszystkim. Cały mit polskich zestawów budżetowych pryska.

Mayster_89

masz u mnie piwko !!

Mayster_89

Są zachwalane ze względu na patriotyczne podejście do kwestii polskiego nagłośnienia domowego. Zwróć uwagę na Altusy, Altony, Zeusy, czy ich posiadacze kiedykolwiek skarżyli się na chu*ową jakość dźwięku? NIE! Dlaczego? Bo POLSKIE :)

Może trochę...

To jest OFICJALNA cena POLSKIEGO DYSTRZBUTORA za 1 sztukę Magnat Quantum 655:

Ukryta Zawartość

Większość Twoich wpisów to krytyka Tonsila...

sittek, a to co Twoim zdaniem w podobnej cenie gra lepiej i zbudowane jest na lepszych przetwornikach?

oczywiście w oficjalnej cenie polskiego dystrybutora

może dwukrotnie droższe gnioty Jbla?

Ukryta Zawartość

Drogi RADUL-u ( jest tuż po świętach więc jestem dziwnie pozytywnie nastawiony :) )

Tonsila miałem, słuchałem i porównywałem z innymi Tonsilami i mieć już nie będę. A to z jednej przyczyny.

To nie są dobre kolumny, ponieważ nie brzmią tak jakbym chciał. Jak to w Polsce, producent musiał coś zakombinować aby jeszcze więcej zarobić.

A co do zakupów i cen.

Jeżeli nie stać mnie na dobrej jakości produkt nie kupuję ponieważ mnie nie stać, ale cierpliwie odkładam, oszczędzam i czekam. Wtedy dopiero realizuję swoje marzenia. Nie wyobrażam sobie zakupić średniej jakości samochód aby potem tylko narzekać albo fałszywie się pocieszać. Wolę kupić lepszy choć dopiero za czas pewien.

To czemu krytykujesz Siesty skoro i tak większość podobnych konstrukcji konkurencji w ich cenie jest jeszcze gorsza - nie rozumiem...

Większość ludzi na swoje audio-hobby może przeznaczyć ograniczone środki (najczęściej i tak kilkukrotnie niższe niż cena nowych Siest), więc takie odkładanie ...

Rozumiem, że: ,,jak ru...ać to Księżniczki - a jak kraść to Miliony"

A dla Twojej wiadomości to najwięcej "kombinują aby jeszcze więcej zarobić" CI "najwięksi" producenci, których produkty "świecą" na stronach wszystkich branżowych gazetek...

Edytowane przez RADUL

To czemu krytykujesz Siesty skoro i tak większość podobnych konstrukcji konkurencji w ich cenie jest jeszcze gorsza - nie rozumiem...

Nie zgodzę się, nie jest gorsza. Są lepsze.

No to wymień chociaż kilka - prosiłem już kilka postów wcześniej.

Oficjalna cena polskiego dystrybutora (nie wyprzedażowa/promocyjna - nowiutkie Siesty też ludziska kupowali za 1300zł) do 1800zł:

Aktualnie produkowane podłogówki na przyzwoitych głośnikach:

Edytowane przez RADUL
  • Pokaż nowe odpowiedzi