Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

To nie są żadne wodze. A która nowa kolumna podstawkowa twoim zdaniem jest lepsza bo ja słuchałem na prawdę wielu i wszystkie u mnie w domu a nie w sklepie gdzie w większości jest beznadziejna akustyka

Mogłeś podać jakiś wysoki model Tagi

Akurat Tagi rozjechałyby i te twoje STX i "moje" Jamo :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wiesz sittek, jeżeli (w co osobiście nie wierzę) w jakimś "poważnym sklepie z warunkami" odsłuchiwałeś FX300 - podaj nazwę, adres i orientacyjną datę - sprawdzi się.

Jeżeli to był mały "butik" z elektroniką i pierdołami to odsłuch w takim czymś to "pełna profeska" - ale też da się sprawdzić.

Tak czy inaczej - fajnie ...

Mogłeś ściemnić, że gdzieś u kumpla - nie będziesz przecież podawał nazwiska - a Ty z tym sklepem znów "wtopiłeś" jak z tymi Jamo S608...

Edytowane przez RADUL

Wiesz sittek, jeżeli (w co osobiście nie wierzę) w jakimś "poważnym sklepie z warunkami" odsłuchiwałeś FX300 - podaj nazwę, adres i orientacyjną datę - sprawdzi się.

Radul nie ujawniaj się może ;p

Skoro masz takie możliwości sprawdzania to wyjdzie jeszcze, że robisz w marketingu STX czy tam Tonsila i rozprowadzasz towar po tych butikach.

RADUL przecież ty nie jesteś BRANŻA :)

Nic nie wtopiłem .... :)

sorki ale muszę znikać, pogadamy jutro ........ pzdro

P.S.

Sklep był w 3City ......

a który?

akurat STX w większości przypadków prowadzi sprzedaż "bezpośrednią", więc takie "wydarzenie" jak FX300 w "dobrym sklepie" to wydarzenie niebanalne...

Edytowane przez RADUL

RADUL jakim fanem? Przecież ty nimi handlujesz i to pewnie z samej centrali. Tak więc proszę Cię, przestań wciskać kit o ich niesamowitej jakości bo zaczyna być nieciekawie. Uprawiaj swój marketing ale trzymaj klasę, może ktoś da się naciągnąć.

Jest to budżetowy produkt do budżetowego sprzętu. I nic więcej. Jest to klasyczny produkt który ma zwrócić na siebie uwagę wielkością i wagą. W porównaniu z podobną półką cenową jest średni.

Niestety minęło ponad 20 lat a w koncepcji firmy produkujących te kolumny nic nie zmieniło się. Takie były stare Altusy i takie są STX. Im większe pudło tym dźwięk słabszy. Nadal leżą przetworniki i zwrotnice. Z takiej kolumny dźwięk powinien być wielki, a jest tylko przeciętny, W obecnych czasach nie da się stworzyć ponadprzeciętnie brzmiącego produktu ( jak to nachalnie piszesz) za 1000 złotych ( reszta to wasz zarobek). No nie da się.

...a sittek siedzi i nawija te...

adresik sklepu? - podaj kolegom, może ktoś jeszcze będzie chciał odsłuchać - skoro takie słabe to pewnie jeszcze stoją, przecież nikt by czegoś takiego nawet za pół ceny nie kupił.

Dobrze wiemy, że tych kolumn wcześniej to Ty nawet na zdjęciu nie widziałeś, ale krytykujesz dla zasady.

Weź się nie ośmieszaj - palnąłeś głupotę nawet nie sprawdzając w co brniesz - trzeba umieć przyznać się do błędu!

Edytowane przez RADUL

Nazwy sklepu nie podam, po co mój kumpel ma mieć problemy?

Przecież ty w obronie tych cudeniek jesteś w stanie wywołać wojnę.

Tak więc daruj sobie, zdjęć z odsłuchów tez ci nie prześlę, bo zwykle nie robię.

Możesz pisać na mnie co chcesz, ja swoje słyszałem, o czym wszystkim ładnie napisałem.

RADULCIU mimo tego życzę Ci w nadchodzącym Roku 2013 wysokiej sprzedaży tych kolumn, bo wiesz, sukces osiągniesz tym co napiszesz i narysujesz a nie tym co się z nich usłyszy :)

Ale w czym problem, dlaczego Jakiś Twój (wyimaginowany) kumpel ma mieć problemy, skoro tych kolumn tam nie było...

Wiesz, to już Twoja nie pierwsza wpadka.

Nie imputuj mi proszę.

Uważasz, że kolumny te można tylko dostać w sprzedaży bezpośredniej?

Az tak mało ich schodzi rocznie, że możesz zliczyć je na palcach jednej ręki?

A może nie wiesz jednak o tym, że można je zamówić od kogoś innego, kto już je zakupił, tylko mu nie schodzą....

Oj, RADUL, musisz się jeszcze z ta sprzedażą podszkolić.

Akurat Ty nie miałeś żadnego kontaktu z kolumnami STX FX300 - wymyśliłeś jakiś sklep w Trójmieście, który je rzekomo miał/sprzedawał nie podając nawet jego nazwy (byłaby to dobra reklama, świadcząca o szerokim i z audiofilskiego punktu widzenia dosyć "egzotycznym" asortymencie i nietuzinkowym podejściu do klienta)

- sittek Ty po prostu już teraz nie wiesz co napisać by "zachować twarz" i jakoś z tego wybrnąć.

a i nie zajmuję się zarobkową sprzedażą czegokolwiek, więc twierdzenia o moim rzekomym powiązaniu z producentem "walą w łeb"

...chyba, że każdego "mierzy się własną miarą"...

A może te kolumny akurat jak Ty byłeś w tym sklepie przytargał jakiś potencjalny klient żeby je porównać z innymi,

a może Twój TAJEMNICZY KUMPEL chciał "na lewo" sprzedać te kolumny w sklepie, w którym pracuje, pomagając jakiemuś innemu Kumplowi, który niechcący je kupił i "żałował" (dlaczego tacy znawcy nie odwiedli wcześniej biedaka przed taką "wtopą"?),

a może ...

Reklama sklepu chyba nie byłaby tutaj najuczciwszym rozwiązaniem, nieprawdaż ?

RADUL ja naprawdę nie muszę nic kombinować.

Gdyby te kolumny miały jakąkolwiek klasę i pisałbym bzdury to oczywiście, ale sam wiesz- to nie są dobre produkty.

Nawet egzotyczne też nie są, bo to nasz wyrób, niestety. I uważaj na to co piszesz, te kolumny nie maja nic wspólnego z audiofilskim produktem, są średniej jakości i niech tak pozostanie.

a może ...

kombinuj, kombinuj , ....... pośmiejemy się wszyscy :)

Ja jeszcze raz poproszę o nazwę sklepu - przecież dobrze wiemy, że jej nie podasz i DLACZEGO jej nie podasz - było tą mistyfikację trochę lepiej przygotować, przecież takie zdarzenie nie miało miejsca.

a i nie zajmuję się zarobkową sprzedażą czegokolwiek, więc twierdzenia o moim rzekomym powiązaniu z producentem "walą w łeb"

Jeżeli to był mały "butik" z elektroniką i pierdołami to odsłuch w takim czymś to "pełna profeska" - ale też da się sprawdzić.

Oczywiście, zapewne sprzedajesz tylko parasolki albo maszyny do szycia.

Trochę się zapętliłeś, nieprawdaż? :)

Co to za tajemnica z tym sklepem, przecież na forum wszyscy sobie pomagają podsyłając linki do określonych produktów - to wszystko w interesie sklepu, więc co to jakiś Paser z "fantami" jest?

kolego - trochę mnie to "łechce", że masz o mnie i o mojej rzekomej działalności tak wysokie mniemanie - jednak zupełnie nie trafiłeś i bardzo mocno byś się zdziwił...

RADUL mam nadzieje że masz więcej niż 16 lat. Bo z Twoich ostatnich wpisów wnioskuje że nie. Nie możesz zrozumieć że kolumny STX nie wszystkim muszą się podobać? Wyznając kult STXa i tak idiotycznie go broniąc tylko pogarszasz sprawę, rujnujesz reputację firmy. Po Twoich słowach, chociaż STX miał by kolumny ze złota chyba nie zdecydował bym się nawet na odsłuch.

Tu nie chodzi o "podobanie" tylko o to, że kolega sittek wciska kit o swoim rzekomym odsłuchu STX FX300 w trójmiejskim sklepie audio (którego nazwy nie poda bo...)

Po prostu jestem polskim fanem dobrych polskich produktów.

Polskim fanem, a raczej sprzedawcą tych pudełek to ty może i jesteś ale czy faktycznie są to dobre polskie produkty to już bym nie był taki pewien. Może i faktycznie myśl tych bardzo budżetowych kolumn zrodziła się w Polsce, a dokładnie w Józefowie, jednakże czy podzespoły naprawdę produkowane są w Polsce?

Czy raczej aby ograniczyć koszta do minimum wytwarzanie ich nie zostało przeniesione do Chin czy Indii? A może na Tajwan? Czy jesteś pewien, że rozmawiamy o tych samych polskich kolumnach? Czy podzespoły do nich nie są kupowane na całym świecie? Więc jaki jest to polski produkt?

Zastanawiam się jak wyglądają tam zakłady STX? Masz jakieś namiary na ich fabryki to pochwal się bo inaczej będę wierzył, że wytwórcy raczej siedzą w ciemnych piwnicach i małymi rączkami dłubią elementy!!

Proszę zamiast ciskać się o adres sklepu mojego kumpla który miał nieprzyjemność je sprowadzić - podaj namiary na ich fabryki, wtedy ostatni akapit odszczekam i przeproszę dalekowschodnich przyjaciół.

Co do jakości tego produktu nie zmienię zdania. Jest tani, prosto zbudowany o nijakim jasnym dźwięku i sztucznie podbitym basie, dodatkowo na nieszczęście wymagającym bardzo mocnego wzmacniacza, wielokrotnie przekraczającego budżet tych marnych produktów.

Edytowane przez sittek

Fabryka jest w Józefowie pod Warszawą - znów nie trafiłeś.

sittek - Twój opis całkowicie się nie zgadza, szczególnie z tym"rozjaśnieniem" i "podbitym basem" - większość tych co słuchali twierdzi, ze jednak basu i góry mogłoby być więcej, więc...

Przyznaj, że przeczytałeś gdzieś opinie o modelach z najniższej serii "F" za kilka stów - serie FX, FS i MX to trochę inna bajka...

Tu masz skan testu niższego modelu FS250 za 1200zł, w którym na wstępie możesz dowiedzieć się czegoś o Producencie

I nie ściemniaj z tym "sklepem kumpla" - dobrze wiemy, że FX300 w nim (o ile takowy istnieje) nie było, więc po co w to brniesz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16753-0-40086300-1356945529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fabryka jest w Józefowie pod Warszawą - znów nie trafiłeś.

sittek - Twój opis całkowicie się nie zgadza, szczególnie z tym"rozjaśnieniem" i "podbitym basem" - większość tych co słuchali twierdzi, ze jednak basu i góry mogłoby być więcej, więc...

W Józefowie to może jest i siedziba, ale od dobrych kilku lat produkcja, w celu obniżenia kosztów produkcji, poszła w świat, to znaczy do Chin. Dlatego pisanie, że są to polskie produkty jest dużym nadużyciem. Jest to niestety tania chińszczyzna lub tajwanszczyzna, jak kto woli.

Co do odsłuchu.

Uważasz naprawdę, że te kolumny nie są bardzo jasne i wyprane z emocji?

Uważasz, że basu jest w sam raz? Przecież jeśli kolumny nie dysponują naturalnym zejściem wówczas sztucznie podbija im się bas. Po to ważą aż tyle. Oczywiście aby go usłyszeć należy podłączyć do nich bardzo mocne wzmacniacze. Tylko kto normalny kupuje takie kolumny do piecyków kosztujących grubo powyżej 5000 złotych? Do nich stosuje się przede wszystkim amplitunery w podobnej cenie a wówczas dźwięk jest płaski, nijaki, mało dynamiczny, jasny i z dudniącym basem.

Ale przepychanki... :)

Podkręcę dyskusję i napiszę kilka rzeczy, bo miałem wiele wyrobów na głośnikach serii AWX jak i słuchałem wiele konfiguracji z tonsilem 15 40 5, który siedzi w siestach, jak i jamo które tu padły...

Jeśli chodzi o AWX to miałem (oczywiście stylistycznie diy, ale cała reszta jak z projektów na stronie):

-MX140

-FX300

-TL na 18AWX+ wysokotonowy ceramik

-aktualnie 15AWX+AWX na górze (i bawię się aktywnymi dołami na 8"AWX z MB)

Ukryta Zawartość

Co do tonsila... Słuchałem siest... miałem totem mite.... miałem 15 40 5 z Vifą DX25 na górze... Słuchałem 15 40 5 z XT25...

Jak mam porównać tonsila, jamo i AWXy, to wybór jest jeden. Jamo nie gra w ogóle.. Dziwię się, że ludzie to kupują... Może dla smukłej kolumny... No ale jak ktoś oczami kupuje... Siesty mają zrypaną zwrotnicę i wysokotonówkę. Z resztą Tonsila wadą są właśnie wysokotonówki. Głośniki- gdny AWX są w swojej cenie genialne. Góra jest ciut słabszym elementem (GDWK AWX) ale jest klasy DX25 Vify i przy tym nie jest tak krzykliwa jak Vifa. Dużo lepiej się jej słucha i tak nie męczy. Prawda jest taka, że gdyby za granicą STX sprzedawał głośniki z serii AWX a nie w Polsce, to mogłyby śmiało kosztować dużo więcej i nikt by na nich psów nie wieszał, że stx stx stx bee... Najlepszym przykładem są Cube Audio F155 i F180... W Polsce mało znane głośniki a za granicą wiele pozytywnych opinii... (a robione są przez STXa na bazie głośnika AWX)...

Dodam, że wszystkie wyżej opisane zestawy słuchałem na swoich kawałkach, które znam na pamięć i na wzmacniaczach zarówno tranzystorowych jak i lampowych swojej produkcji w pomieszczeniu 16-25m^2....

W Józefowie to może jest i siedziba, ale od dobrych kilku lat produkcja, w celu obniżenia kosztów produkcji, poszła w świat, to znaczy do Chin. Dlatego pisanie, że są to polskie produkty jest dużym nadużyciem. Jest to niestety tania chińszczyzna lub tajwanszczyzna, jak kto woli.

Ale mądrala... A powiedz mi która fabryka głośników nie zamawia podzespołów (takich jak membrany) z Tajwanu czy Chin...? :) Nie masz pojęcia o czym piszesz a klepiesz, żeby klepać... Poszukaj sobie skąd ma membrany Scan to się trochę zdziwisz i przejrzysz na oczy...

A sama membrana nie jest wyznacznikiem Polskości... Sam napęd, praca nad nim i nad parametrami głośnika, ich powtarzalność, pomiary... Co z nimi? Z resztą po co to tłumaczę skoro kolega wie lepiej... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nie jestem mądralą i tym bardziej nie neguję, że teraz prawie wszystko wyrabia się w Chinach czy w Indiach. Jest tam najtaniej i aby jak najwięcej zarobić tak właśnie się robi ( nie mylić ze zejściem ceny produktu). Tylko po co klepać peany o sławetnej polskości produktu? Po co skoro jest inaczej?

To że Polak to wymyślił i na tym zarabia, nie ma nic wspólnego z tym skąd kupuje poszczególne produkty i gdzie składa całość do kupy. A to jest już zupełnie co innego.

Nie zachwalam tych Jamo, twierdzę tylko tyle,że to podobna półka jakościowa ( dla mnie ciekawsze) i w porównaniu z innymi kolumnami STX też nie gra. Te kolumny zgodnie z tradycją idealnie nadają się do tego aby wstawić je do remizy i puścić Niecika.

Edytowane przez sittek

Nie chciałem się wdawać w Waszą dyskusję ale jak czytam Twoje wypowiedzi sittek to niedobrze mi się robi delikatnie to ujmując. Im dłużej czytam Twoje wypowiedzi tym bardziej się utwierdzam w przekonaniu że nigdy nie slyszaleś żadnych kolumn STX z ich wyższej półki. Ale nie o tym chciałem Ci napisać. Po pierwsze żebyś nie mówił że ja też je reklamuje to powiem że są lepsze kolumny od moich Nexton M-100. Są, ale ja po wielu latach odsłuchów większości marek stwierdziłem że nie ma sensu wydawać na kolumnę 5000 zł żeby uzyskać dźwięk o 10% lepszy od Nextona. I człowieku otrząśnij się tak jest w świecie audio. Przy kablach jest jeszcze większa rozbierzność ale to już inna sprawa. Po drugie i co bardzo ważne jak kolumna dudni Ci basem to z całym szacunkiem najpierw dobierz odpowiedniej wielkości pomieszczenie do rozmiaru kolumny, potem ją poprawnie ustaw a potem ją oceniaj. Śmieje się z ludzi którzy do pomieszczeń poniżej 30 m2 wstawiają duże kolumny podłogowe wielogłośnikowe a potem tylko narzekają że tu im dudni, słaba stereofonia, talerze drażnią uszy itd. - pewnie jesteś również ich przykładem. Ja mam głośniki podstawkowe z 13 cm glosnikiem średnioniskotonowym na 18 m2 i basu mam w sam raz. Szczegółów jest mnóstwo, stereofonia jest wybitna. To nie jest tylko dźwięk między kolumnami, ale również z boku i za głową sluchacza. I uwierz-przy spokojnych nagraniach też da się zrelaksować.

Po trzecie i ostatnie bo nie chce mi się z Tobą dyskutować to wku... mnie to że negujesz polskie produkty. Owszem, nie wszystko co produkujemy jest dobre ale akurat firma STX jest. A jak masz coś do Polski i polskich produktów to wyprowadź się i tam sobie pisz co chcesz. Zamiast być dumny z naszych rodaków że robią coś naprawdę dobrego w dobrej cenie Ty pier.... bez sensu że to jest złe nie znając tego produktu.

I jeszcze jedno-kupiłeś sobie duże kolumny podłogowe to miej do nich bardzo wydajny prądowo wzmacniacz. Masz słabe zasilanie, kup kolumny podstawkowe. Bo potem są znowu narzekania w stylu mam amplituner za tysiaka i jbl es 100 i mi nie gra.

Dorośnij sittek. To tyle.

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem wzmacniacza stereo Grundig Fine Arts A-9000, szukam kolumn podłogowych do pomieszczenia około 20m2 w przedziale cenowym do 2,5 tys złotych. Moje gusta muzyczne są naprawdę różne więc zależy mi na dość uniwersalnych kolumnach. Lubie instrumentalne brzmienia jak również muzykę rozrywkową, dance house, trance a także nie gardzę rapem. Od kilku tygodni śledzę różnorakie fora internetowe, testy, recenzje. Byłem także w kilku sklepach z tego typu sprzętem ale ciężko mi sie zdecydować. Wiadomo każdy ma swój gust i każdy inaczej oceni dlatego chciałbym zapoznać się z waszą subiektywną opinią.

Po zapoznaniu się z tematem kolumn moje typy spośród których chcę wybrać te najlepsze to :

- Roth Audio Oli 40 - mój faworyt

- Klipsch RF-52 - najbardziej polecane przez "fachowca" w sklepie z kolumnami

-Wharfedale Diamond 10.7

- Tannoy Mercury v4

Które z tych kolumn polecacie? Które są najlepsze jeśli chodzi o stosunek cena/jakość? A może jest coś innego w podobnym przedziale cenowym co gra znacznie lepiej ? W grę wchodzą tylko nowe kolumny. Z góry dzięki za sugestie i pozdrawiam

@lenczus z kablami nie zaczynaj bo dopiero zrobi się jatka.

Za wykład na temat dudnienia basu serdecznie dziękuję, ale nie trafiłeś.

Pomieszczenie ma wpływ, ale przetworniki bardziej.

Od kilku lat posiadam Dynaudio Audience 50 i wiem co to jest świetny bas z małych głośników.

Jamo nigdy nie miałem i mieć nie będę. To był tylko przykład.

Jeśli włączasz się w dyskusję to z łaski swojej najpierw wczytaj się lepiej a dopiero potem komentuj i oceniaj.

Do Polskich produktów nie będę miał nic przeciwko jeśli będą zadowalającej jakości.

To samo dotyczy zagranicznych produktów.

Chciałbym natomiast aby nasi rodacy wytwarzali produkty z których byłbym dumny.

Z STX, tak jak wcześniej z Tonsili, nadal nie jestem. A bardzo bym chciał.

Masz słabe zasilanie, kup kolumny podstawkowe. Bo potem są znowu narzekania w stylu mam amplituner za tysiaka i jbl es 100 i mi nie gra.

Jeśli ma się mało wydajne prądowo zasilanie bardziej pomogą wysokoefektywne kolumny, natomiast do małych monitorów np. o efektywności 84dB właśnie jak nic innego potrzebny jest mocny piecyk.

• Pokaż nowe odpowiedzi