Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Sittek owszem zgodzę sie co do efektywności kolumn ale też nie do końca ponieważ moje kolumny mają efektywność 85 dB i 50W Nad bez problemu je napędza a wiem natomiast że 50W amplituner nigdy prawidłowo nie wysteruje dużych kolumn podłogowych choćby miały 90 bB efektywności. Co do moich nieścisłości sorki :)

Jeszcze jedna stronka

Dla siutka

Dla sittka, z łaski swojej.

W takim razie doedukowałeś się, gdzie faktycznie wytwarza się te kolumny i z czego .

Nauki nigdy za wiele.....

Co do testu.

Jeżeli ten dość słaby model, w cenie 1234 złotych za parę, oceniany jest na 98%, to aż boję się o skalę w przypadku testu referencyjnych, według ciebie, FX-300..... powinno być jakieś 110%, może 120%. High-End? Bez skali?

Konkurencja z wyrobami za trochę ponad 3000złotych zapewne pójdzie z torbami...........co za szok!!

wiem natomiast że 50W amplituner nigdy prawidłowo nie wysteruje dużych kolumn podłogowych choćby miały 90 bB efektywności.

Dałem tylko przykład, że kolumny te idealnie nadają się do poziomu dźwięku prezentowanego przez amplitunery, bo nie wyobrażam sobie, że ktoś kto posiada wzmacniacze stereo w cenie około 5000 złotych zakupi nowe kolumny za sumę około 1500-2000 złotych, z góry narażając swoje wzmocnienie na uwstecznienie zalet.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek z całym szacunkiem ale dlaczego za prawidłowe przyjmujesz równanie że jeżeli ktoś ma wzmacniacz za 5 tys. to kolumny też muszą co najmniej tyle kosztować?!

Są kolumny za 2 tys. do których podłączając droższy "lepszy" wzmacniacz uzyskamy znaczną poprawę brzmienia. A są kolumny za 2 tys. które nadal grają słabo mimo że podłączymy je pod super wzmaka za 10 kafli :)

Nie ma zasady jak cenowo łączyć poszczególne elementy. Trzeba słuchać.

Ponieważ zazwyczaj cena jest wyznacznikiem jakości i aby pokazać wszystkie możliwości wzmacniacza należą mu się odpowiednie kolumny; inaczej taki wydatek nie ma sensu.

A ja uważam że kolumny za 2 tys. żeby pokazać pełnię swoich możliwości również potrzebują dobrego wzmacniacza a ludzie je łączą i odsłuchują z amplitunerami za tysiaka i potem mówią jakie one są słabe. Też im się należy szansa. Przesluchaj ich z dobrym piecem a potem je oceniaj. Robiłem porównania i kolumna za 3 tys z wzmacniaczem za 7 tys. razem grały lepiej niż niektóre zestawy gdzie kolumny i wzmacniacz kosztowały po 5 tys. każdy. Gra system a nie kolumny.

W takim razie doedukowałeś się, gdzie faktycznie wytwarza się te kolumny i z czego .

Nauki nigdy za wiele.....

Co do testu.

Jeżeli ten dość słaby model, w cenie 1234 złotych za parę, oceniany jest na 98%, to aż boję się o skalę w przypadku testu referencyjnych, według ciebie, FX-300..... powinno być jakieś 110%, może 120%. High-End? Bez skali?

Konkurencja z wyrobami za trochę ponad 3000złotych zapewne pójdzie z torbami...........co za szok!!

"Jak wół" stoi gdzie i z czego powstają produkty STX.

sittek, przecież tam jest napisane, że tylko niektóre części do budowy głośników zamawiane są w Chinach - jak Niemcy poskręcają samochód śrubkami wyprodukowanymi w Polsce to nie będzie oznaczać, że jest on wyprodukowany w Polsce...

Te Twoje Jamo S608, choć droższe, ocenili "przepastnie" gorzej, więc wyższy model FX300 (zbudowany na jeszcze lepszych przetwornikach, elektronice i w lepszych "budach") Twoim zdaniem jest ...

ŻAŁOSNE

A co do stwierdzenia, że "zazwyczaj cena jest wyznacznikiem jakości" zerknij na modele Jbla z nowej serii Studio 1...

Kilka lat temu Nextony M-100 (zakamuflowano Producenta) wzbudziły sensację na wystawie AUDIO SHOW, potem entuzjastyczny test Pacuły i były też sprzedawane (z rekomendacją) w uznanym warszawskim Audiopunkcie - po tym jak się wydało kto je produkuje - nagle "czar prysł" i kolumn prawie nigdzie nie ma...

Edytowane przez RADUL

Kilka lat temu Nextony M-100 (zakamuflowano Producenta) wzbudziły sensację na wystawie AUDIO SHOW, potem entuzjastyczny test Pacuły i były też sprzedawane (z rekomendacją) w uznanym warszawskim Audiopunkcie - po tym jak się wydało kto je produkuje - nagle "czar prysł" i kolumn prawie nigdzie nie ma...

To potwierdza regułę, że "audiofile" bardzo często kierują się nie jakością dźwięku a właśnie "cyferkami, napisami i recenzjami".

Słucham muzyki - nie sprzętu.

RADUL czesci do STX nie sa zamawiane a produkowane,a to jest zdecydowana roznica. Przeczytaj prosze to jeszcze raz.

Poza tym jezeli bierzesz az tak na powaznie recenzje to sorki ale dalej nie mamy o czym rozmawiac. Z 98% STX pewnie tez jestes bardzo rad ale wedlug mojej oceny nie jest to obiektywna ocena. Jezeli z ewidentnych wad robi sie zalety to ja wysiadam.

Ty - o co ci chodzi - przecież najczęściej zamawia się coś tam, gdzie się to produkuje (części do głośników).

Tylko niektóre części do głośników STX robione są w Chinach - inne w kraju i w kraju montowane (finalnie gotowy produkt powstaje w Józefowie)

To co w takim razie powiesz o konstrukcjach polskich manufaktur, które aplikują gotowe głośniki wyprodukowane Chinach?

Edytowane przez RADUL

sittek nadal nie rozumie o czym się pisze... :)

To, że komponenty poszczególne są z Tajwanu, moe znaczy że nie jest to Polski produkt.

Proponuję tą dyskusję na tym etapie zamknać, bo można by tłumaczyć jeszcze kilka stron a nie ma to sensu...

Tak jest do dzisiaj. AWX jest przez wielu niedoceniany, a najwięcej piany biją Ci którzy go nie słuchali na porządnej zwrotnicy.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

To, że komponenty poszczególne są z Tajwanu, moe znaczy że nie jest to Polski produkt.

Proponuję tą dyskusję na tym etapie zamknać, bo można by tłumaczyć jeszcze kilka stron a nie ma to sensu...

Z powyższego ewidentnie widać, że jest to klasyczny składak, tak skonstruowany, aby jak największym sposobem obniżyć koszta produktu. Nawiasem mówiąc transport z Dalekiego Wschodu też sporo kosztuje ........Czy przez to jest to prawdziwy polski produkt? Według mnie nie. Ja wiem liczy się przede wszystkim logo i dobry marketing.

.

Jednak faktycznie za bardzo skupiliśmy się na ich produkcji a nie samym produkcie i jego cechach sonicznych.

Z powyższego widać, że dalej masz problemy ze zrozumieniem tego, że ta cała membrana ściągnięta z Chin czy Tajwanu to tylko mały procent tego co tak na prawdę reprezentuje głośnik i jego konstruktor Polak.

Ja wiem, że Ty nie myślisz logicznie i konstruowałbyś tutaj w Polsce membrany, tylko po to aby Ci nikt nie zarzucił mało Polskości w sobie. O tym już na prawdę nie ma sensu dyskutować...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Z powyższego widać, że ...

Jeszcze napisz, że jeśli nie cenię sobie kolumn STX to jestem kompletnym idiotą lub do wyboru kretynem i najlepiej należałoby mnie renegować albo od razu zastrzelić. To takie typowe polskie podejście....... ( a potem się dziwić, że wstyd za granicą przyznać się, że jest się Polakiem.

Jeżeli chodzi o twój mały procent, to:

1. kosze stalowe produkowane są w Indiach

2. kosze do głośników estradowych z kolei pochodzą z Tajwanu

3. magnesy wytwarzane są w Chinach

4. surowe membrany z celulozy pochodzą z Chin

5. druty nawojowe zakupuje w Japonii oraz w Szwajcarii

6. kleje cyjano-akrylowe i kapton sprowadzane są z Turcji ........

Edytowane przez sittek

I po co sobie dopowiadasz? Widocznie lubisz być nazywany idiotą kretynem czy jak inaczej sobie jeszcze wymyślisz...

Kończę tą dyskusję prowadzoną donikąd.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

a co z małym procentem?

Czyżbym kolejna osoba związana z STX, która poczuła się urażona, że nie wystawiłem na te produkty rewelacyjnej oceny?

Sami sobie wystawiacie ocenę.

Nie jestem związany z tą firmą. Po prostu w odróżnieniu do Ciebie miałem ich kilka produktów i na tej podstawie piszę swoje wnioski a nie na podstawie opinii innych.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ponawiam pytanie

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem wzmacniacza stereo Grundig Fine Arts A-9000, szukam kolumn podłogowych do pomieszczenia około 20m2 w przedziale cenowym do 2,5 tys złotych. Moje gusta muzyczne są naprawdę różne więc zależy mi na dość uniwersalnych kolumnach. Lubie instrumentalne brzmienia jak również muzykę rozrywkową, dance house, trance a także nie gardzę rapem. Od kilku tygodni śledzę różnorakie fora internetowe, testy, recenzje. Byłem także w kilku sklepach z tego typu sprzętem ale ciężko mi sie zdecydować. Wiadomo każdy ma swój gust i każdy inaczej oceni dlatego chciałbym zapoznać się z waszą subiektywną opinią.

Po zapoznaniu się z tematem kolumn moje typy spośród których chcę wybrać te najlepsze to :

- Roth Audio Oli 40 - mój faworyt

- Klipsch RF-52 - najbardziej polecane przez "fachowca" w sklepie z kolumnami

-Wharfedale Diamond 10.7

- Tannoy Mercury v4

Które z tych kolumn polecacie? Które są najlepsze jeśli chodzi o stosunek cena/jakość? A może jest coś innego w podobnym przedziale cenowym co gra znacznie lepiej ? W grę wchodzą tylko nowe kolumny. Z góry dzięki za sugestie i pozdrawiam

Nie jestem związany z tą firmą. Po prostu w odróżnieniu do Ciebie miałem ich kilka produktów i na tej podstawie piszę swoje wnioski a nie na podstawie opinii innych.

Raczej zajmujesz się wytwarzaniem elektroniki w oparciu o produkty firmy STX więc obiektywny z pewnoscią nie jesteś. I w odróżnieniu do ciebie ja piszę prawdę , to co słyszę, a nie to co muszę, bo jestem związany z producentem.

Ale TEN STX to potentat - tylu ludzi dla dla niego pracuje...

sittek - "tę prawdę" to już napisałeś - jakiś tajemniczy sklep kumpla w Trójmieście, audiofilski odsłuch - tylko rzeczonych kolumn tam nie było...

kłamać to trza umić - jakbyś od razu napisał, że u Kumpla - a nie w sklepie u Kumpla, to może by to jakoś przeszło, ale...

Edytowane przez RADUL

Wiedziałem, że się tu zaraz pojawisz ........ :)

Wiesz dobrze, że business is business, więc ........

No dobra RADUL, kumpel miał sklep w 3City na Przymorzu :)

szukaj, szukaj ........

Witajcie jestem Patryk i jestem tu nowy :) Zacznę od początku po męczących chwilach z Tonsilami (Altus/Zeus) postanowiłem je sprzedać i tak zrobiłem, jeszcze wziąłem za to dobrą kasę i udało mi się wylicytować Cerwin Vegi VE-15F głównie na cele zarobkowe, więc i te sprzedałem z zyskiem prawie 100% i teraz szukam sprzętu.

Najpierw sprawa wzacniacza SONY TA-F770ES i Yamaha AX-1070 oraz NAD 319 niestety nie mam jak ich odsłuchać i tu prośba z tych co je słyszeli o opinie na temat tych wzmacniaczy oraz inne propozycję..

Przeglądając aukcje znalazłem kolumn Klipsch Synergy F3 i ciekawe woofery Peerless XXLS-12 z których zrobił bym subwoofer aktywny jak by F3 nie "zagrzmiły" basem jak oczekuje :) Niestety również nie mam jak odsłuchać kolumn.

A i jeszcze tymczasowy pokój 16-17m2 ale w nie dalekiej przyszłości koło 35-40m2.

Czekam na wasze opinię oraz inne propozycję :)

Witam wszystkich.

Ok jakiegoś tygodnia szperam, szukam i próbuje złożyć stereo dla siebie. Chyba już minąłem etap gdzie głowa chce mi eksplodować od ilości opcji. Wydaje mi się, że wiem czego potrzebuję, a możliwe, że całkowicie błądzę, więc warto potwierdzić.

Muzyka: 90% rap/hip-hop, reszta wszystkiego po trochu: rock, elektronika, soul

Źródło: komputer, integra realtek HD audio (podobno nie jest najgorzej), mp3 320kb, flac. Kilka płyt CD jest, jest też plan na solidne zakupy w przyszłości. CD ma być w przyszłości głównym źródłem dzwięku.

Pomieszczenie: 10m^2 (tutaj może być zapas mocy, bo pomieszczenie może się zmienić)

O mnie: na pewno nie audiofil, zależało by mi na raczej ciepłym brzmieniu z ładnym, głębokiem basem. Muzyka głównie podczas pracy, 8h dziennie. Wieczorem film albo odsłuch na high volume :)

Obecnie posiadam: zestaw 5.1 od easy touch za 300zł, nie odbieram tego jako tragedii, chociaż na pewno temu dzwiękowi czegoś brakuje.

Wobrażałem to sobie tak: dwa głośniki po bokach monitora. Dochodzi jednak do mnie, że lepszą opcją będzie przemeblowanie, tak by głosniki znalazły się ok 2m przed biurkiem na standach albo ścianie jeśli konstrukcja pozwoli.

Poszukiwania zacząłem od tego co pewnie by mnie w 100% zadowoliło. Zestaw Paradigm Mini Monitor V7 + wzmacniacz Yamaha A-S300. Bez CD to jest ponad 2500zł. Rap to muzyka samplowana, raczej niewymagająca wiele od sprzętu ani uszu, więc uznałem, że to za dużo (co nie znaczy, że mnie nie stać, jeśli warto tyle zapłacić).

Skłaniając się ku sprzętowi używanemu i temu co jest dostepne na popularnym serwisie aukcyjnym uznałem że to może być dobre:

Yamaha Pianocraft E810 (wzmak + cd) a do tego kolumny Paradigm MONITOR 3 v1 (po modyfikacji osoby znanej na tym forum - stawiam na Mcgywer'a ;) - wyjdzie ok 1600zł

ewentualnie inne warianty np. z kolumnami:

- Paradigm Atom Monitor,

- Pylon Audio Pearl Monitor

Pytanie o to czy Pianocraft się do tego w ogóle nada.

Inna opcja to monitory studyjne Maudio Bx8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj kieruje się 20cm głosnikiem niskotonowym, nie wiem czy takie monitory beda ok do codziennego odsłuchu, słyszałem bx5 i jakoś tak... płasko?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie dyskutanci - tu się doradza a nie kłóci ...

A tani i dobry zestaw do małego pokoju jest tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha Pianocraft E810 (wzmak + cd) a do tego kolumny Paradigm MONITOR 3 v1

To bardzo fajne połączenie, zdecydowanie ciekawsze niż z oryginalnymi głośniczkami.

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec jeżeli popelnilem jakiś błąd tworzac ten temat to przepraszam.

No ale przejdzmy do sedna sprawy. W najbliższym czasie planuje zakupić zestaw stereo do pokoju o wielkosci około 20tu m2. Ma on mi slużyć do sluchania muzyki z rodzaju rock,metal,jazz, ogolnie wszystko gdzie przeważają różnego rodzaju instrumenty a mniejsza role odgrywa bass. Chciałbym zmieścić się w cenie około 3 tysiecy złotych. Nie uważam siebie za jakiegoś niewiadomo jak bardzo wymagającego audiofila dlatego też myśle żę sprzęt w tych granicach cenowych spokojnie by mi wystarczył. Nie interesuje mnie w ogole amplituner. Rozważam jedynie 2 kolumny, wzmacniacz i CD. Sprzęt obecnie nie będzie podpięty pod TV.

Po sprawdzeniu paru postów na różnych forach rozważam kupno glośnikow:

Monitor Audio BX2 (myślę że moglyby wystarczyć do tego metraża pokoju)

Monitor Audio M6

No i to chyba byloby na tyle jak na razie. Bardziej przekonuja mnie BX2 chociaż chciałbym poznać wasze odczucia i przeczytać jakies ciekawe propozycje z waszej strony. Powiedzmy, że ten przedzial cenowy (3tys) obejmuje glosniki + wzmacniacz, do CD moge dolożyć. W ogole nie mam pojecia jaki wzmacniacz powinienem wybrać pod ta muzyke. Dużo ludzi na forach proponuja Rotele różnego rodzaju, Nad'y i inne wzmacniacze.

Liczę na ciekawe propozycje. Jeżeli ktoś mógłby dobrać wzmacniacze pod te kolumny które podałem wyżej, również będę wdzięczny. Pozdrawiam!

Na dzień dzisiejszy zdecydowałem się na kolumny Tonsil Siesta. Na allegro znalazlem 2 ciekawe wzmacniacze i zastanawiam sie czy podolalyby zadaniu. Są to Rotel Ra-930AX i Rotel RA-960BX. Może ktoś miał kiedyś z nimi styczność i mogłby doradzić w kwesti wyboru. Nie pogardze również innymi propozycjami.

rutek08

Zaczynasz sensownie gadać. Bardzo dobry traf z rotelami. Seria 9xx to dynamicznie, z wykopem i powerem grające wzmaki. Są przy tym jednak zrównoważone. Bardzo dobry wybór. Co do modelu, to w uproszczony sposób może się kierować tym archiwum:

Ukryta Zawartość

Wybierz z listy integrated amplifiers

Lata produkcji i ceny pozwolą ci uporządkować modele.

Jak piszę zaczyna sensownie gadać, tylko kończysz kiepsko. Dlaczego Tonsil Siesta? Jest tyle lepszych konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Rotele ( np. RA 930, 935) z Tonsil Siesta zagrają bardzo ofensywnie i w końcu zamęczą te całkiem niezłe wzmacniacze. Proponowałbym już raczej Tannoy z serii M.

• Pokaż nowe odpowiedzi