Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

To niesamowite cacko jest ciemnym, mulącym dnem. Nie polecam.

Tak to się zgadza miałem swego czasu, może nie aż tak "mulącym dnem" ale jest ciemna i bez polotu.

ponawiam prośbę ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i powtarzam, że koleumny mam 4. ohmowe więc chyba taka impedancja powinna być na wyjściach jeżeli jestem dobrze zorientowany, tak ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zamierzam kupić używany wzmacniacz do ok. 350-400 zł. Nie mam dużych wymagań bo liczę że w przyszlości przesiąde się na coś lepszego. Rozważałem: denon pma 560, ws 503. Jednak oba ciężko kupić używane. Jeden pojawia się rzadko a drugi osiąga bezsensowne ceny. Co mógłbym jeszcze wziąźć pod uwagę? Rozważałem jeszcze reloop ha210 ale to już droższe, a przede wszystkim później trudno sprzedać.

Na razie mam CD onkyo 7511 oraz własnoręcznie zrobione kolumny króre grają mniej wiecej jak tannoy m2.

W tej cenie dobrze sprawdzi się Yamaha AX570, jak dołożysz więcej kasy to Pioneer 705R, a jak jeszcze więcej kasy to AX870.

Warto podejść do jakiegoś komisu i wypożyczyć sobie i testować na swoim sprzęcie.

Edytowane przez kivlov

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W tej cenie myśle że najlepszym wyborem będzie NAD 3240PE albo NAD 3020. Oba zbierają bardzo dobre opinie, a sam obecnie posiadam 3240PE i gra po prostu rewelacynie. Jeśli zależy ci na szerokiej scenie, dobrej przejrzystości i zrównoważonym muzykalnym dźwięku, którego można słuchać godzinami bierz 3240. 3020 jest jeszcze bardziej muzykalny, ale mniej przejrzysty, z mniejszą sceną, i troche mniej sprężystym basem. Myślę że bedziesz bardziej zadowolony od wyżej wymienionych japońskich wynalazków.

poszukaj na allegro stare Pioneery z seri SA8500 np ...

to przecież trzeba wiedzieć czego słuchasz i jak głośno i jakie są Twoje preferencje brzmeiniowe.

gdybym miał 400 zł to kupiłbym MAntę lampową Oberona z głośnikami ale nie nagłośni ona więcje niż 12-15m.

Taki mam w pracy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
W tej cenie dobrze sprawdzi się Yamaha AX570, jak dołożysz więcej kasy to Pioneer 705R, a jak jeszcze więcej kasy to AX870. Warto podejść do jakiegoś komisu i wypożyczyć sobie i testować na swoim sprzęcie.

kivlov możesz skończyć z lansowaniem kiepskiej serii x70 Yamahy?

kivlov możesz skończyć z lansowaniem kiepskiej serii x70 Yamahy?

Czemu kiepskiej ? miałem AX-570 i grała bardzo przyzwoicie.

discomaniac71 widziałem, że się odezwiesz. Nie wiem dlaczego ciągle masz coś przeciwko tym modelom. Również je słuchałem i byłem zadowolony z dźwięku jak za wzmacniacz za takie pieniądze. Może masz jakiś uraz do mnie nie wiem, albo miałeś naprawdę jakieś felerne kolumny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

wolę Yamahy od Pioneerów serii w tej samej cenie/wieku/serii ale uważam że można lepiej w tej cenie.

U mnie AX leży w pracy na półce wygoniony przez Oberona któy jest tańszy i gra lepiej.

Nadów w tej cenie nie kopowalbym wogóle gdyż pomojając tragiczny design grają sucho i nieciekawie a w dodatku są awaryjne.

Sam popełniłem ten błąd polecając go koledze gdy pojawiły się na polskim rynku z serii 3... nie pamiętam dokładnie numeru.

I tu się z Disco nie zgodzę: gdybym miał kupić Yamahe 1020. 720 to wolę Yamahę od tego NADA zdecydowanie.

Pioneery które można kupić w tej cenie to muły 676 777 itp. nic to nie warte a zwykle mocno grzebane.

Edytowane przez fxx
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nigdzie nie pisałem że wolę NADa:-) Nie piszę o tej firmie bo nie mam doświadczenia.

kivlov nie mam nic do Ciebie ale wkurza mnie że w każdym wątku lansujesz AX 570 i 870. Masz doświadczenie z innymi klockami Yamahy?

<br />Czemu kiepskiej ? miałem AX-570 i grała bardzo przyzwoicie.<br />
<br /><br /><br />

Zadam ponownie to samo pytanie: jakich innych wzmacniaczy Yamahy słuchałeś?

Na chwile obecną nie miałem okazji słuchać innych modeli Yamahy (nie w warunkach, po których mógłbym udzielać się na forum). Ale nie oznacza to, że jeżeli chciałbym kupić np. Nad'a M3 to musiałbym słuchać Nad'a C372, C375, albo C355. Ważne , że miałem porównanie sprzętu Yamahy z innymi producentami. Specyficzny dźwięk ma Pioneer 705R, a całkiem inny ma Maranzt Pm66SE KI, który jest naprawdę naturalny.

jak ktoś szuka trochę ocieplonego, muzykalnego dźwięku a przy tym dosyć uniwersalnego to nie ma nic lepszego jak stare Nady w tych pieniądzach

W małych budżetach produkty Sansui wydają się najwłaściwsze, ale to szybkie wzmacniacze, i trzeba umiejętnie dobrać żródło - yamaha.

To optymalny na naszej Planecie zestawienie, przy dobrze dobranych modelach - bezkonkurencyjne.Oczywiście trzeba wyczekać czy odnależć odpowiednie modele.

Elo. Ostatnio szukam jakiegoś wzmacniacza do domu i znalazlem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ze środkiem ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . oplaca sie go kupic ? jakie macie o nim zdanie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

panowie a co myślicie o Pioneerze SX-304RDS?

czy przesiadka z takich klocków jak Technics SU-V500 albo SA-EX100 na tego Pioneera to dobra decyzja ?

A więc tak:

1. Pomieszczenie około 21m

2. Słucham starych dobrych zespołów takich jak: queen,Captain Jack, de dors, Kult, Aya RL,Maanam itp ale lubię czasami odpalić coś z club hits.

3. Kolumny powinny grać czysto miękko, ale gdy trzeba powinny zaskoczyć (lubię nisko schodzący bass)

4. Cena, jaka mogę przeznaczyć na kolumny to około 500zł

5. Wzmacniacz 300zł

6. Najpierw planuję kupić wzmacniacz a potem polować na dobre kolumny

Mam nadzieję, że pomożecie coś skompletować

Pozdrawiam

Miałem na oku : ONKYO A-8250, YAMAHA A-500.

Ukryta Zawartość

To i jakies tannoye M1/M2 powinny zagrac ladnie

Jesli chcesz podlogowki moze eltax liberty 5+ do tego

Ukryta Zawartość

Mam Tannoye M1 - co prawda nie z Arcamem, a Cambridge Audio A5 (nota bene kosztował 330zł), ale z taką muzyką (Kult np.) nie sprawdza się to przesadnie dobrze.

Ja proponuje Denona PMA-560, sam takiego posiadam i kupilem go wlasnie mniej wiecej w granicach 300zl i naprawde polecam. A kolumny to koledzy cos pozniej pomoga dobrac. U mnie dawniej gralo to z missionami 702e i byly to kolumny, ktore wlasnie dosc miekko graly. Bas tez calkiem calkiem

Nad 3240PE, 3140, 3130

ocieplone, miękko i dynamicznie grające wzmacniacze

Don bardzo mądrze prawi! Sam obecnie posiadam 3240PE i gra to zadziwiająco dobrze. Na pewno nie będziesz żałował tych 300zł:) A tak swoją droga Don jak wypada 3240PE w stosunku do wcześniej wymienionych?

nie porównywałem bezpośrednio, 3240PE posiadałem przez długi czas do czasu, aż pojawił się u mnie 3060

z 3140 miałem styczność w innych warunkach i to zdecydowanie ten sam charakter brzmienia, konstrukcyjnie może nawet lepszy od 3240PE bo jest to dual mono, jest też trochę mocniejszy

3130 wymieniłem bo to bardzo zbliżony model i czasem się trafia do dostania za grosze

• Pokaż nowe odpowiedzi