Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję wzmacniacza z lat 80 ostatecznie 90. Głównie będzie grał ze słuchawkami Sennheiser HD 598 więc zależy mi na dobrym gnieździe.

Od czasu do czasu oczywiście będę słuchał muzyki prosto z kolumn. Obecnie posiadam JPW nie pamiętam dokładnego modelu sprawdzę i napiszę.

Pokój ma 16m2 i co najważniejsze, głównie słucham rocka, muzykę poważną i operową. Zależy mi na dynamice ale i wspólnej całości żeby nie było to brzmienie takie jakie prezentuje sobą Yamacha.

Przepraszam za założenie postu ale długo szukam i mam już taki mętlik w głowie. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Każdy pytający w tym wątku to potencjalny konkurent do kupna na Allegro ;)

Dlatego też chciałem polecić wzmacniacze następujących firm:

-NAD

-Technics

-Grundig

-Kenwood

-Cambridge Audio

-Harman Kardon

-Onkyo

-Sharp

-Dual

Życzliwy

Wszystko fajnie wszyscy wiedzą jakie marki są znane i dobre ale nic to nie wnosi. Przecież każda marka ma modele bardziej lub mniej udane i każda odpowiada innemu brzmieniu więc pisanie takich postów jest zupełnie bez sensu.

disc a jakiego pioneera polecasz w kasie do 500 zl ? poza tym wzmacniacze ktore wymieniles z tego co sie rozejrzalem chodza od 700 do 900 zl , mowie o grundigu hk 1400 ,jvc, i wyzsze modele denona , a jak widzisz mowa byla o pionieerze 656 676 w sumie te modele sa identyczne wiec nie ma co wyszegolniac i kosztuja 350 400 zl ,a ty miales dac w tej cenie cos lepszego a nie 2x drozej , za 2x drozej to ja tez sobie potrafie kupic cos old dobrego i dalej sie bede upieral ze pioneery 6xx w tej cenie sa wyjatkowo dobre . aha mam do sprzedania dwa cd pioneera stan w sumie mozna powiedziec idealny sa to modele pd 73 i 75 do tego mam tez do sprzedania wzmacniacz pioneera a 757 !!!!sprzedaje ze wzgledu ze nabylem cd pd93 ktory bardzo drogo mnie kosztowal a nie jestem kolekcjonerem sprzetu i po co ma mi to lezec .

ja już miałem najwyższego Pioneera, A-858... ważył 25kg, brał 1kW z sieci, dual mono, kupa miedzi, markowe kondy... wszystko super poza brzmieniem, które byłol bardzo przeciętne, słabiutka rozdzielczość zakresu średniowysokotonowego, brak przestrzeni, dynamika przeciętna (lekko mułowaty), buła na basie... jak grają niższe Pioneery wolę nie myśleć

warto kupić chyba tylko jak ktoś szuka po prostu taniego, markowego i trwałego sprzętu i to do max średniej klasy kolumn... w przeciwnym razie jest masa dobrych wzmacniaczy do wyboru do koloru, z różnych marek

fajnie ze odpisales tylko chyba pomyliles klasy : 858 jest niczym w stosnuku do np a91d twoj to nie jest zaden najwyzszy model chyba ze z serii 8xx , ktora miesci sie wlasnie w sredniej klasie wzmacniaczy ,poza tym jezeli masz lepsze typy od pioneera 656 ,ktorego mozna kupic od 350 zl do 400 zl to bardzo prosze o podanie modeli ,bo pisanie ze sa lepsze itp nic nikomu nie pomaga ,dlatego jezeli sa , to jakie ? mi tez ulatwisz poszukiwania ,widzisz discomaniak owszem podal pare konkretnych modeli (i wierze ,ze sa to wybitne modele ) niestety ceny sa 2x drozsze ,a nie kazdego stac zeby wydac na wzmacniacz 1000 zl lub 2000 wiekszosc ludzi szuka czegos do 500zl a nawet i taniej (a stwierdzenie lepiej uskladaj i kup cos 2x drozszego tez raczej nikomu nie pomoze ) ,wiec bardzo prosze jezeli slyszales ,porownywales i wiesz z autopsji , ze jakis lepiej gra od drugiego to podaj przyklady i prosze trzymajmy sie wyznacznikow cenowych w tym przypadku max 400 zl i napisz jeszcze na jakich glosnikach go slyszales , bo to ze np sony 550es (podobno bardzo dobry i udany model ) bedzie gral na owych kolumnach super to nie znaczy ze na innych o innej charakterystyce brzmienia bedzie gral rownie dobrze !!!!!cena niestety jest przy wyborze bardzo wazna bo kazdy glupi wie ze wzmacniacz np pioneer 656 za 350-400 zl nie jest zadnych absolutnie cudem techniki ,ale zwazywszy na cene klasyfikuje sie wedlug mnie w czolowce , wiadomo doloze 200 zl moge szukac lepszego , ale dla mnie np dolozyc 200 zl to wcale nie jest tak malo i nie kazdego stac, albo moze nie kazdy chcce dokladac bo nie jest ,az takim fanatykiem i prosi na forum zeby jakis czlowiek ktory zna sie na rzeczy doradzil co w tych pieniadzach moge kupic .ja nie jestem tutaj na forum zeby sie z kims przekamarzac co jest lepsze ,poprostu chce sie dowiedziec co w kwocie do 400 zl warto brac pod uwage,akurat tak sie sklada ze temat jest taki" PIONEER A656 CZY WARTO? ja odpisuje w kwocie do 400 zl WARTO .przedzial lepszych wzmacniaczy np od 400 do 700 zl mozemy zalozyc w innym watku .pozdrawiam serdecznie wszystkich i bez urazy :)))))

On już nie ma tego 858, tak na marginesie..

poprostu chce sie dowiedziec co w kwocie do 400 zl warto brac pod uwage

A marantz PM-50 ? Albo Denon pma-860? Poziom cenowy chyba tych pionków.

Pioneer 656 to muł miałem i nie polecam, uważam że sygnatura brzmieniowa jest kluchowata i zamulona.

Z kolei NAD c320 chyba jak dla mnie za suchy..

Ponadto sprzęt z tamtych lat jest strasznie zmorodowany nie wiadomo co przerobione co w środku..

Chyba że ktoś kupuje od znajomego ze znaną historią..

@Comboss

przyjmij że prawie każdy Denon, Marantz, absolutnie każdy starszy Nad, Luxman, nawet niskie HK w tej cenie wypadną lepiej od tego Pioneera, jestem o tym przekonany w 100%

jeśli Discomaniac71 pisze np że Denon z serii x60 brzmi sucho (z czym się nie do końca zgadzam) to jest to NIC w porównaniu z szeregiem wad jakie posiada Pioneer (muł, bardzo słaba rozdzielczość, bułowaty bas), jedyna zaleta to wykonanie - super, takich wzmacniacz dziś nie robią

don111 no i trafiles bo tak sie sklada ze mialem luxmana lv112 odrazu ci pisze jak to gra - potega bassu przez co srednie zabarwione bassem wysokie mniej czyste od pioneera ,dynamika zadna o kontroli zapomnij, w tej cenie 350 mozesz kupic nad hm jakiego? 310 mialem i to gra ladnie niestety moc 2x25 mnie nie interesuje bass kartonowy ,scena ladnie oddana niestety gra to nijak,polecam do tannoy m1 do m2 za slaby ten nadzik a w tej cenie cos powyzej 2x25 od nada zapominij, mialem rowniez marantza pm52 ,ale sprzedalem koledze z obok bloku ktory napedza siesty, i z czym ten marantz jest lepszy od pioneera ? z niczym slabsza dynamika , gra mniej czysto , gorsza scena , mniej dynamiczny, slabasza kontrola na bassie ,o duzo mniej szczegolowy a wysokie dla mnie matowsze napewno niz w pionierze ,luxmana vs pioneer testowalem w bezposrednich porownaniach to samo marantza , kolumny na ktorych to stwierdzilem to tonsil siesta u kolegi a u mnie kef q5 a teraz mam tez dostepne kef iq30,widomo kazdy wzmacniacz moze zagrac lepiej lub gorzej na roznych kolumnach ,puki co bez dwoch zdan u mnie z tanich wzmacniaczy zostal pioneer ,jedyne co moge zarzucic to rzeczywiscie separacja dzwiekow nie jest mocna jego strona ,a porownanie mam bo mam tez dostepnego a91d ........

don111 jedynie nie moge powiedziec nic o denonie bo malem jakiegos za 600 zl ale bardzo dawno wiec sie nie udzielam ,pozostale wzmacniacze ,ktore wymieniles zaden ale to zaden nie przebija pioneera ,nie wiem jak gra seria luxmana l np l230,najlepsze jest to ze na innym forum ktos mi napisal ze kef q5 nie maja niskiego bassu ja sie tam sprzeciwilem ,niestety ktos inny poparl ,ze tez nie maja niskiego bassu i zostalem utopniony ,a prawda jest taka ,ze nie wiem pod co oni to podpinali ,ale u mnie kef q5 w dosc duzym pomieszczeniu bo salon jest polaczony z kuchnia i przedpokojem graja mocnym super dobrze kontrolowanym basem co prawda mam to podlaczone pod nie lada zestaw bo pioneera a91d i aktulanie pd93cd kable za 30 zl i gra to na direkcie takim bassem ze szok lepszego naprawde mi nie trzeba ,i ta wersja kefa q5 nie ma w ogole problemu z dobrym niskoschodzacym bassem raczej wedlug mnie wysokie sa malo otwarte , te kefy iq30 co mam juz graja gora super przez ten korektor fazy no ale wymieniac poglady kazdy moze w sumie tu nie ma sie co spierac ja sobie pisze od siebie bo to moje subiektywne zdanie , a kazdy ma inne preferencje i nie kazdemu musi sie podobac to co mi i odwrotnie pozdrawiam !!!!

Kefy mają bas! Jako, że odłuchiwałem mase kolumn w jeden dzień, to kefy były w czołówce pod tym wględem, nie wiem czemu ich nie kupiłem, może dlatego że nie było żadnych SH.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer A 91D to bardzo dobry i rzadki wzmacniacz. Faktycznie nie da się go porównać nijak do modeli z serii 8xx. PD 93 to także znakomite źródło. W trójce najlepszych cdeków Pioneera w historii. Tyle że łączenie tego z Kefami to nie jest dobry pomysł. Przypomina mi się firmowe zestawienie dystrybutora Accuphase gdzie z Kefami Reference 203 połączono najwyższe dzielone żródło pre i końcówkę. Efekt był bardzo plastikowy.

don111 no i trafiles bo tak sie sklada ze mialem luxmana lv112 odrazu ci pisze jak to gra - potega bassu przez co srednie zabarwione bassem wysokie mniej czyste od pioneera ,dynamika zadna o kontroli zapomnij, w tej cenie 350 mozesz kupic nad hm jakiego? 310 mialem i to gra ladnie niestety moc 2x25 mnie nie interesuje bass kartonowy ,scena ladnie oddana niestety gra to nijak,polecam do tannoy m1 do m2 za slaby ten nadzik a w tej cenie cos powyzej 2x25 od nada zapominij, mialem rowniez marantza pm52 ,ale sprzedalem koledze z obok bloku ktory napedza siesty, i z czym ten marantz jest lepszy od pioneera ? z niczym slabsza dynamika , gra mniej czysto , gorsza scena , mniej dynamiczny, slabasza kontrola na bassie ,o duzo mniej szczegolowy a wysokie dla mnie matowsze napewno niz w pionierze ,luxmana vs pioneer testowalem w bezposrednich porownaniach to samo marantza , kolumny na ktorych to stwierdzilem to tonsil siesta u kolegi a u mnie kef q5 a teraz mam tez dostepne kef iq30,widomo kazdy wzmacniacz moze zagrac lepiej lub gorzej na roznych kolumnach ,puki co bez dwoch zdan u mnie z tanich wzmacniaczy zostal pioneer ,jedyne co moge zarzucic to rzeczywiscie separacja dzwiekow nie jest mocna jego strona ,a porownanie mam bo mam tez dostepnego a91d ........

don111 jedynie nie moge powiedziec nic o denonie bo malem jakiegos za 600 zl ale bardzo dawno wiec sie nie udzielam ,pozostale wzmacniacze ,ktore wymieniles zaden ale to zaden nie przebija pioneera ,nie wiem jak gra seria luxmana l np l230,najlepsze jest to ze na innym forum ktos mi napisal ze kef q5 nie maja niskiego bassu ja sie tam sprzeciwilem ,niestety ktos inny poparl ,ze tez nie maja niskiego bassu i zostalem utopniony ,a prawda jest taka ,ze nie wiem pod co oni to podpinali ,ale u mnie kef q5 w dosc duzym pomieszczeniu bo salon jest polaczony z kuchnia i przedpokojem graja mocnym super dobrze kontrolowanym basem co prawda mam to podlaczone pod nie lada zestaw bo pioneera a91d i aktulanie pd93cd kable za 30 zl i gra to na direkcie takim bassem ze szok lepszego naprawde mi nie trzeba ,i ta wersja kefa q5 nie ma w ogole problemu z dobrym niskoschodzacym bassem raczej wedlug mnie wysokie sa malo otwarte , te kefy iq30 co mam juz graja gora super przez ten korektor fazy no ale wymieniac poglady kazdy moze w sumie tu nie ma sie co spierac ja sobie pisze od siebie bo to moje subiektywne zdanie , a kazdy ma inne preferencje i nie kazdemu musi sie podobac to co mi i odwrotnie pozdrawiam !!!!

Miałem okazję słuchać Pioneera A-676 czyli podobny model do 656 i szczerze nie polecam. Gralo to z kilkoma kolumnami i tak jak koledzy wczesniej wspominali nadaje sie tylko do tych jasno grających. W takich powinien się sprawdzić. Natomiast z takimi kolumnami jak audio academy pheope II czy mission 702e zagrał zdecydowanie gorzej od malutkiego denona pma-260. Zdecydowanie gorsza dynamika, gorsza przestrzeń, gorszy bas, wszystko z pod koca... generalnie bardzo slabo. Tak więc jeśli ten pioneer to tylko z jasnymi kolumnami.

disc sprzet jak sam wiesz mam bdb a kolumny owszem sa to moze i budrzetowe kolumny ale dla mnie bardzo dobre bo nie mecza ucha i graja w tym zestawieniu naprawde bardzo dobrze ,ja generalnie jestem fanem marki kef i wiadomo seria q to najnizszy model seri UNI-q niestety puki co nie moge sobie sprawidz do duzego salonu nawet serii xq bo te kosztuja duzo (mowa o podlogowych kolumnach )(nie wspomne o najwyzszej lidze reference puki co nie ma sensu zmieniac kef q5 bo co kupie podlogowego rownie dobrego ? od 2 tygodni mam model cd pd93 i z tego wzgledu ze wedlug mnie jest lepszy od pozostalych ktore mam czyli pd73 i pd 75 wlasnie te sa na sprzedaz stan idealny ,podobno wyznacznikiem zuzycia lasera jest wyswietlacz ktory tez sie wypala i slabiej swieci , w moich egzemplarzach cyferblad :) swieci mocno co swiadczy o mniejszym zuzyciu mimo uplywu lat :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sam mam PD 75 i na razie nie czuję potrzeby zmiany na inny;-) Powiem Ci tak: w Twoim zestawieniu drzemie spory potencjał który hamują kolumny. Pioneer z serii Reference potrzebuje oddechu. Ja np nie łączyłbym PD73/75/93 ze wzmacniaczem Pioneera a takiego zestawienia nie podpiąłbym do Kefów ale co kto lubi;-) U mnie wzmak jest jasny i detaliczny kolumny neutralne i porządne okablowanie.

disc ale wlasnie 3 modele cd zgrywaja sie ze wzmacniaczem tez pioneera a91d , a generalnie jest zasada o ktorej chyba myslisz , zeby nie laczyc wzmacniacz pionner + cd pioneer pewnie ci o to chodzi ? disc mam pytanie masz moze kom w orange bo bym zadzwonil ?

fajnie ze odpisales tylko chyba pomyliles klasy : 858 jest niczym w stosnuku do np a91d twoj to nie jest zaden najwyzszy model chyba ze z serii 8xx , ktora miesci sie wlasnie w sredniej klasie wzmacniaczy ,poza tym jezeli masz lepsze typy od pioneera 656 ,ktorego mozna kupic od 350 zl do 400 zl to bardzo prosze o podanie modeli ,bo pisanie ze sa lepsze itp nic nikomu nie pomaga ,dlatego jezeli sa , to jakie ? mi tez ulatwisz poszukiwania

deklasacja:

Nad 3060, 3240PE, 3140, 3130, Luxman L430, Denon 900V

wyraźnie lepsze:

Denon PMA 860, 260, zapewne reszta z serii x60

poziom A-858:

HK 6500 (przeciętny ten HK ale i tak grał w moim odczuciu odrobinę lepiej), Nad c370 (tak samo przereklamowany kawał kloca)

wszystko słuchane z Paradigm Monitor 9v5 - żywe, bardzo dynamiczne, trochę rozjaśnione brzmienie - jak ktoś wyżej napisał - idealne do Pioneera, jak widać tylko w teorii...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disc ale wlasnie 3 modele cd zgrywaja sie ze wzmacniaczem tez pioneera a91d , a generalnie jest zasada o ktorej chyba myslisz , zeby nie laczyc wzmacniacz pionner + cd pioneer pewnie ci o to chodzi ? disc mam pytanie masz moze kom w orange bo bym zadzwonil ?

Mam Plusa i Play;-) To drugie dla jaj;-) Sygnatura dźwięku cdeków Pioneera z serii Reference wymaga łączenia ich z jasnymi i detalicznymi elementami reszty toru. Tyle że cdekom nie brakuje wybrzmień detalu a zwłaszcza sceny - w przeciwieństwie do wzmacniaczy. Chlubnym wyjątkiem jest tutaj wcześniejszy A88x.

Edytowane przez discomaniac71

disc a dorasz cos i to nie chodzi o moj zestaw tylko tylko o kefy iq30 ktore mam jaki bys polecil wzmacniacz zeby to dobrze napedzic ale cos taniego i dobrego?albo moze ktos inny cos poleci ?

disc , ktory z tych wzmacniaczy co wymienil don 111 jest naprawde dobry ? i czy np luxman l430 to jest to samo co l230 ktory jest o polowe tanszy ,czy warto doplacac do 430? albo ktorego nada z tych tanich co wymienil don albo denona w cenie do 400 zl ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disc a dorasz cos i to nie chodzi o moj zestaw tylko tylko o kefy iq30 ktore mam jaki bys polecil wzmacniacz zeby to dobrze napedzic ale cos taniego i dobrego?albo moze ktos inny cos poleci ?

Nie ma nic taniego i dobrego. Chyba że są to klocki o których pisałem gdzie Polacy nie znają ich wartości sonicznej dlatego u nas są relatywnie tanie za to np w Japonii już nie. Kiedyś słyszałem połączenie PD 95 z Coplandem CSA 28. Kolumny to był jakiś stary Kef bodaj referencyjny. Naprawdę dobrze to grało. Znajomy miał spiętego PD 95 i PD 93 z Yamahą B2. Warto iść w tą stronę. Może MX 830 lub MX 1000? To naprawdę będzie o niebo lepszy dźwięk niż przy niezłym w sumie A 91D.

Jogi dobry wzmacniacz wcale nie musi mieć dobrego wyjścia słuchawkowego choćby nie wiem co to było. Moze akurat ktoś zna jakies wyjatki to powie ale z reguły są kiepskie te wyjścia. Ja gdybym chciał pakować kase w słuchawki to kupiłbym tez osobny wzmacniacz słuchawkowy godny lepszych słuchawek.

Witam,

od dłuższego czasu szukam, czytam, sprawdzam, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedniego kandydata i mnie to powoli frustruje.

Potrzebuję wzmacniacz do 800 zł, słucham głównie rocka, nie zależy mi na mocy, bo będę słuchać cicho w małym pokoju, zależy mi na jakości brzmienia, powinno być ciepłe i klarowne.

Co polecacie? Bardzo prosiłbym o pomoc.

Witam,

od dłuższego czasu szukam, czytam, sprawdzam, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedniego kandydata i mnie to powoli frustruje.

Potrzebuję wzmacniacz do 800 zł, słucham głównie rocka, nie zależy mi na mocy, bo będę słuchać cicho w małym pokoju, zależy mi na jakości brzmienia, powinno być ciepłe i klarowne.

Co polecacie? Bardzo prosiłbym o pomoc.

To raczej coś z lampy z tym iż w tej cenie może być ciężko ale nie jest to niemożliwe

Prosze o pomoc w doborze wzmacniacza do kolumn podłogowych Tonsil Maestro II , pokój ok 20 m2 , Bardzo mi zależy na aluminiowym panelu przednim ,pokrędła tez fajnie jeśli by byłu aluminiowe , rozważałem uzywane Onkyo (typu A-9211 )oraz Harman Kardon(np: HK6250 ) chciałbym zmieścić się w 500zł . Kolum jeszcze nie kupiłem ale z trójdrożnych kolumn te Tonsile wydaja się dobre , czytałem pozytywne opinie. Zestaw ma byc podłączony do TV, obsługiwać muzyke puszczaną z laptopa, oraz z płyt DVD, blu ray jak zakupie odtwarzacz , czyli kino domowe oraz muzyka .

Witam.

Temat co i za ile, temat bardzo zawsze ciekawy. Przeczytałem większość postów. Koledzy podają sporo producentów,

ja zaś polecę innego, Sansui.

Kiedyś przeczytałem o tej marce i postanowiłem , że kupię i zobaczę. Ktoś już tu mądrze napisał. Jak chcesz wybrać wzmacniacz pod swoje upodobania, pojedź , odsłuchaj. Jeżeli w grę wchodzą małe pieniądze, warto zaryzykować i kupić, będzie dobrze, zostanie, nie , można odsprzedać. Mądre słowa. Ja kupiłem za mniej niż 100-kę maleństwo, ale swoją wagę miał. Po włączeniu, w porównaniu do tego co miałem wcześniej, rewelacja, banan na buźce i to do góry. Tak się to zaczęło. Teraz mam całą stajnię spod marki Sansui. AU-D101, AU-x301,aU-X501 i ostatnio doszedł AU-X701. Jest też CD-k CD-X501 i CD-X701 i tunerek TU-X701 oraz gramofonik SR-211G. Kupowałem w większości uszkodzone i naprawiałem. Słucham wszelakiej muzyki, pasuje mi dynamika wzmacniaczy, w najwyższym zaś z modeli jest już to co chcę. Tak, zawsze jest jakieś , jeszcze więcej. Może model AU-X901 z wejściami XLR. Zauważyłem , że wraz ze wzrostem poziomu wzmacniaczy, zaczyna być odczuwalny poziom źródła dźwięku i jakość interkonektów. Kolumny zaś to podstawa. Nie upieram się , że tylko Sansui, ale w cenie do 1000zł. mieści się większość wymienionych wyżej wzmacniaczy, poza 901. Kolegom, którzy zaczynają przygodę z muzyką polecam więc i Sansui. Niezły przedwzmacniacz Phono do wkładek MM. Nie oceniam MC - nie mam źródła.Bas bardzo mocny, ale dobrze skontrolowany. Od 501 góra też już ok. Za 300 zł można znaleźć 301 w dobrym stanie i za te pieniądze dobrze grającą. Oczywiście to moje subiektywne odczucie, ale odbiór muzyki to właściwie subiektywne odczucia każdego słuchającego. Warto pytać, ale polecam również odsłuch i ewentualną przygodę z doborem poprzez zakup.

Pozdrawiam.

Jan

W dalszym ciągu rozglądam się za wzmacniaczem (głównie myślę o marantzie pm7000) ale przez głowę przeleciał mi szatański plan rozglądnięcia się za jakąś lampą i zwróciłem uwagę na yaqina mc10l, który używany chodzi w podobnych pieniążkach jak marantz i teraz pytanko czy lepiej kupić japońca czy chińczyka? Szukam uniwersalnego wzmaka do praktycznie każdej muzyki (oprócz death metalu, popu i techno). Najczęściej słucham Stinga, Marillionu, jazzu typu Krall czy Jones do tego Pink Floyd, Police czy u2. Obecny komplet nie radzi sobie z rockiem praktycznie wcale. Szukam rozbudowanej sceny, dużo powietrza, ocieplenie dźwięku nie będzie mi przeszkadzać;)

P.s. W opcje wchodzi też dozbieranie na nowego yaqina jakby coś...

Witam serdecznie.

Bardzo się cieszę, że mogę dołączyć do szanownego grona forumowiczów audiostereo. Mam nadzieję, że swoim pierwszym postem (o standardowym temacie "co wybrać") nie zniechęcę do siebie stałych bywalców.

Temat przedstawia się w następujący sposób:

Od dłuższego czasu przymierzałem się do skompletowania swojego pierwszego zestawu Hi-fi jednak z racji mojego statusu społecznego (student) nie mogę pozwolić sobie na sprzęt z górnej a nawet średniej półki:). Dosyć mam jednak kilkuletnich głośników komputerowych w systemie 2.1 (fu ;] ). Zdeterminowany przeszukałem piwnice i garaże znajomych w celu odkopania jakiś pamiątek z minionej epoki. Poszukiwania były bardzo owocne i udało mi się wyrwać parę Altusów 75. Znam opinie na temat tych kolumn jednak po przesłuchaniu znaleziska na pożyczonym wzmaku stwierdziłem, że dźwięki jakie wydają w zupełności mnie satysfakcjonują - proszę pamiętać, że do tej pory miałem tylko przechodzone 2.1 . Dodam, że głośniki są bardzo zadbane bo służyły w pewnej instytucji, która wymieniła wszystkie głośniki na nowe po czym dostała nowe kolumny :).

Teraz potrzebuję wzmacniacza a ponieważ nie zamierzam się przywiązywać do Altusów (bo przecież to straszny archaizm ;] -który i tak mi się podoba) muszę nabyć coś co będzie miało zapas mocy. Zanim postanowiłem napisać post, przeczytałem wiele postów i zaznajomiłem się z ofertą na rynku wtórnym, mam więc sprecyzowane gusta oraz kilka propozycji:

-wzmacniacz ma kosztować do 350zł i mieć możliwie najlepszą jakość do ceny

-ma posiadać funkcję source direct

-słucham zazwyczaj rocka i metalu ale bywają też kawałki z radiowych list przebojów

-zestaw ma stać w pokoj w akademiku więc moc nie musi być duża - ma w pełni napędzać Atusy

Oto moje propozycje(cena za jaką mogę je nabyć):

Sony TA-F470(?zł), TA-F490 (320zł) lub TA-F500(300zł) (przede wszystkim chwalone za dobrą jakość dźwięku, posiadają wymaganą przeze mnie funkcję)

ONKYO A-8630 230zł (wystarczająca moc, obecność funkcji Direct, + za markę)

YAMAHA AX-500(300zł),AX-590(mój faworyt jednak chyba poza zasięgiem portfela), A-500(brak funkcji Direct jednak dobra opinia wśród użytkowników,+za potencjometr Loudness)

Bardzo pomocne będą Wasze opinie o tych wzmacniaczach oraz inne sugestie. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Witam Kolegę Starego Grzyba w młodym wykonaniu. Aktualnie na Alle-drogo , jest Sansui AU-X501. Cena jak na tą chwilę niska. Może Kolega zaryzykować. Te Altusy napędzi z nadmiarem. Moc ma i dynamikę też. Funkcja Direct też jest.

Pozdrawiam.

Jan

• Pokaż nowe odpowiedzi