Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Aaa, Rotel. No nie wiem, nie znam sie (nie mam pojecia, jak można to wywnioskowac na podstawie zdjęć). Jeśli jednak grzebany to oczwiście ten egzemplarz nie bardzo... zatem chodzi mi generalnie o starsze Rotele - w tej cenie to best buy biorac pod uwagę mozliwości soniczne na tle konkurencji :)

<><

Ile jest warty wzmacniacz H/K PM645. Potrzebuje szybkiej odpowiedzi.

Ze 250zł.

Tani wzmacniacz do ... Wharfedale Crystal 30 (100w; 6Ohm; raczej ciepło). Różna muzyka, słuchacz lubuje się w przestrzennym graniu, dobrej separacji i nie pogardzi odrobiną szczegółów i "oddechu". Jednocześnie zachowując naturalne brzmienie bez kłucia w uszy itp..

Co będzie lepsze (oczywiście jak macie jakieś inne propozycje to jest otwarty):

- Sony 530ES

- Denon PMA 860

- Denon PMA 735 r

- Rotel RA 920 AX

- Rotel RA 820 A < choć ten trochę wizualnie mnie odrzuca.

P.S

Może mi ktoś tak na off topie wyjaśnić, dlaczego Rotele są tak "biedne" od wewnątrz na pierwszy rzut oka? ;)

Edytowane przez david11

Witam szanownych kolegów.

Padł mi już całkiem sprzęt, który gra u mnie w domu od ponad 20 lat. Mowa o wzmacniaczu DIORY WS442 wraz z cd, korektor,tosca, napędzało to z początku kolumny Unitra Tonsil ZGP 25W. Po jakimś czasie dostałem kolumny Unitry Space 86 i było ok, czyli szału z dźwiękiem nie było ale to jak to grało nie drażniło. Sprzęt jednak się skończył, kupiłem kolumny VK o matko porażka!! Nawet nie ma o czym mówić oddałem za darmo. Następnie kupiłem w MM plastika Samsunga mini wieża, pomyslałem - wystarczy. Okazuje się że denerwuję się przy słuchaniu muzyki - dźwięk w każdym miejscu jakiś taki wykastrowany i plastikowy...

Nie ma rady przyszedł czas na coś, co da mi rozkosz dla ucha :)!!!

Tu zwracam się do Was o pomoc w wyborze sprzętu.

Słucham raczej ciężkich brzmień - metal, deth metal i Polski rock. Uwielbiam ciężki mocny i dynamiczny bas(wibracje w żołądku)wysokie soczyste tony to też coś miłego dla moich uszu (cyk cyk talerzy).

Problem w tym, że nie chcę kolumn podłogowych ale podstawkowe. (to jednak do rozważenia)

Sprzęt może być używany.

Myślałem o polecanym w tym wątku przez McGyvera Kodzie Kd 261 cena poniżej 300zł na alledrogo (a może coś Diory?), potem zamiana tego na nowego NADa C316BEE 316 cena ok 1300zł. Głośniki które mi odpowiadają wielkością i z opisu to MAGNAT QUANTUM 653.

Proszę o pomoc

Kwoty przeznaczone na kolumny do 1500zł i tyle samo wzmacniacz.

a co sadzicie o Thomson DPL 2000 - to ma byc wzmacniacz do 200 zl:) da rade zebym podlaczyl ten wzmacniacz do gramofonu JVC L-A100?

Jest to przeciętny amplituner do kina domowego i do stereo moim zdaniem sie nie nadaje. Korzystałem z tego amplitunera kilka lat temu i do filmów było ok, natomiast słuchanie na tym muzyki to nieporozumienie. Wiadomo, że jakoś grać będzie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

- Rotel RA 920 AX

- Rotel RA 820 A < choć ten trochę wizualnie mnie odrzuca.

P.S

Może mi ktoś tak na off topie wyjaśnić, dlaczego Rotele są tak "biedne" od wewnątrz na pierwszy rzut oka? ;)

Ale to chyba ma grac, a nie wyglądać, zresztą wygląd kwestią gustu ;) A czemu starsze Rotele tak wygladają? Myslę, że oni po prostu nie ładowali kasy w stylistyke, żeby klient, któremu zalezy tylko na dobrym dźwięku, nie musiał niepotrzebnie dopłacac za coś, na czym mu nie zależy? Dzisiejsze Rotele mają nowoczesny design, grają wcale nie lepiej (niektórzy twierdzą, że gorzej) od starych i kosztują więcej niż zwykła budzetówka.

Osobiście jak miałbym dziś kupować używany wzmacniacz - najprawdopodobniej byłby to jakiś Rotel, raczej z serii 8xx (w rzeczywistości juz mam jednego).

Edytowane przez Bednaar

<><

Rotel RA-820AX to świetny wzmacniacz

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Aaa, Rotel. No nie wiem, nie znam sie (nie mam pojecia, jak można to wywnioskowac na podstawie zdjęć). Jeśli jednak grzebany to oczwiście ten egzemplarz nie bardzo... zatem chodzi mi generalnie o starsze Rotele - w tej cenie to best buy biorac pod uwagę mozliwości soniczne na tle konkurencji :)

Tak jakoś mi się nie podoba za bardzo ten kabel sieciowy (standardowo powinien być pewnie czarny) i przez dziurki w obudowie widać w nim jakiś jasny gruby przewód (czy coś tam). Któryś z urzytkowników na forum napisał kiedys, że za granicą (chyba w niemczech) jak się wyrzuca popsuty sprzęt to się ucina kabel. Jest możliwość, że był naprawiany i przy okazji została dana "nowa" (jaka była w garażu) sieciówka.

Edytowane przez karczka

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Tak jakoś mi się nie podoba za bardzo ten kabel sieciowy (standardowo powinien być pewnie czarny) i przez dziurki w obudowie widać w nim jakiś jasny gruby przewód (czy coś tam).

to jasne, grube w środku to osłonka na kable z transformatora do końcówki.

a białą sieciówkę widziałem kiedyś z angielską wtyczką.

Jest może aktualnie coś wartego grzechu do 700 zł na allegro (używanego oczywiście)?

Ma grać jasno, mocno, z szybkim i kontrolowanym dołem.

Bez dobierania do kolumn bo one też idą do wymiany w niedalekiej przyszłości.

Edytowane przez Durin

Napisano wczoraj, 23:16

Wyświetl postUżytkownik karczka dnia 02.02.2012 - 22:30 napisał

Tak jakoś mi się nie podoba za bardzo ten kabel sieciowy (standardowo powinien być pewnie czarny) i przez dziurki w obudowie widać w nim jakiś jasny gruby przewód (czy coś tam).

to jasne, grube w środku to osłonka na kable z transformatora do końcówki.

a białą sieciówkę widziałem kiedyś z angielską wtyczką.

Dokładnie jak napisał romeksz, w moim Rotelu też jest taki biały gruby przewód.

<><

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Jest może aktualnie coś wartego grzechu do 700 zł na allegro (używanego oczywiście)?

Ma grać jasno, mocno, z szybkim i kontrolowanym dołem.

Cambridge Audio Azur 640A lub 640A v2 - z tym, że akurat na allegro ceny są bezczelnie zawyżone.

na angielskim ebayu jakieś 100-150 funtów.

Z góry przepraszam za ewentualne lamerstwo. Nie mam jeszcze doświadczenia w tej dziedzinie.

Poczytałem wątek wstecz z 20 stron. Chcę zamienić Diorę 504 + Tonsil Challenger na coś nie gorszego charakterem, z lepszą sceną i nie natarczywą górą. Raczej ciepły ton niż przesadnie szczegółowy. Muzyki słucham raczej umiarkowanie głośno. Zdarza mi się zasypiać przy muzyce więc coś łagodnego w brzmieniu, ale bez utraty wyrazistości.

Pokój 3x5m, kolumny na krótszej ścianie.

Głównie rock, często Polskie Radio Program 3 (rock, alternatywa). Lubię lekko podkreślony bujający bas sekcji rytmicznej.

W oko (po przeczytaniu części tego wątku i o budżetowych kolumnach również) wpadły mi takie pozycje

Sony ES (jeśli trafi się okazja), ponoć dość ciepłe. Starsze modele car audio i jakieś wieże (nie te najtańsze) grały dość przyjemnie, domowego hifi nie miałem tej marki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jak te TA-F można określić?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trochę mniej na kolumny zostanie...)

Kenwood serii KA pewnie będzie twardszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (fajny klasyk, mimo że srebrny)

Polecacie KA-50*, ale może mi na niego braknąć kasy.

O Yamaha są dość skrajne opinie, wraz z takimi, że dość ostro gra.

Jakaś stówka jeszcze na radio będzie potrzebna, chyba że:

Sensui RZ-1000 do 3500 (jeśli znajomek by mi przywiózł z DE).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? Me regulację średnich tonów

Ukryta Zawartość

Do tego w moim budżecie wypatrzyłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie proszę o wybór najlepszej opcji, bo to niemożliwe. Bezpośredniego odsłuchu raczej nie będę mógł przeprowadzić i porównać wszystkich pozycji. Miło by było usłyszeć po kilka słów dlaczego tak lub nie dla poszczególnych klocków, przy podanych założeniach. Ewentualnie, jeśli ktoś miał do czynienia z zestawieniem któryś kolumn ze wzmacniaczami (nawet innymi niż podane).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu Sennheisery HD205. Słuchawki niezłe, ale przez większość czasu, gdy już je zakładam, są podłączone przez głośniki od kompa. Jakość oczywiście wtedy nie powala, wysokie biją po uszach, niskich nie ma w ogóle. Ale podłączyłem się kiedyś z nimi do starego wzmacniacza HITACHI mojego wuja i dźwięk mnie wręcz powalił, bo przyzwyczajony do średniej jakości, nie spodziewałem się po tych słuchawkach takich efektów. Czysty, bardzo nisko schodzący dźwięk i zupełnie nowe doznania muzyczne. Stąd moja chęć, ażeby te wrażenia przenieść do zacisza domowego. I tu moje pytanie. Jaki sprzęt byłby mi potrzebny, żeby dźwięk z komputera dał słuchawkom się popisać. Czy warto inwestować w jakiś używany duży wzmacniacz tylko, żeby podłączyć tam słuchawki ? Czy może jakiś niedrogi wzmacniacz słuchawkowy wystarczy. Bo zaznaczam, że nie mam na to fortuny niestety.

Czy coś takiego w ogóle warto oglądać ?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Sprzęt piękny, ale moooocno ponad budżet. :/

A coś z niższej półki CA? A5, A300? Warte uwagi w ogóle?

no mówiłem, że ceny w Polsce, sa bezczelnie wręcz zawyżone :(

A5, A500.

A300 nie znam i choć powinno być na tranzystorach, a nie na scalakach, to polecałbym najpierw sprawdzić - no i nie gwarantuję, że tzw. kopa nie braknie :)

Edytowane przez romeksz

watki na temat sony juz byly , i wszystie modele es sa bardzo bardzo dobre i zaden nad , zaden maratnz , zadna yamaha , zaden pioneer , zaden muscial fidelity itp nie dorowna sony w danym przedziale cenowym np : sony ta f505es mozna nabyc za 300 zl i w tej cenie nie ma wzmacniacza , ktory go przebije , nastepnie za cene 600 zl mozna kupic ta f690es i tez nie ma wzmaka ktory mu dorowna , dlatego zdecydowanie polecam sony i w sumie nie tylko ja bo mam dobry kontakt z piotrem 608 i on tez potwierdza moja opinie . bardzo tez polecam madre wpisy uzytkownika denon dcd 2560 , poniwaz uzytkownik ten bardzo dobrze opisuje roznice i dobrze poleca sprzet . kiedys mial spor z discomaniakiem na temat wzmacniacza sony es i maratnza pm80 i uzytkownik denon stwierdzil ze marantz zabija sony przestrzenia barwa , zas sony ma dobra dynamike kontrole itp. zas discomaniak odrazu podwazyl ta opinie stwierdzajac ze z sony tez mozna wyciagnac hektary przestrzeni . teraz kiedy juz mialem stycznosc z wieloma cedekami i wzmacniaczami moge sam stwierdzic i powiedziec ze porownujac oba wzmaki sony jezeli chodzi o barwy i przestrzen nie ma szans z marantzem pm80 , owszem sony ma przestrzen a wyciagnac mozna jeszcze wiecej dobrym cedeiem ale jezli chodzi o wzmaki to barwa i przestrzen zdecydowanie lepsza jest w marantzu .generalnie sledze wpisy i patrze co kto pisze i denon dcd 2560 pisze konkretnie a discomaniak nigdy jedynie z czym moge sie zgodzic to z klasyfikacja pioneera , a wiem bo przerobilem cala serie zarowno wzmacniaczy reference konczac na a91d jak i cedekow konczac na pd 93.wracajac do tanich wzmacniaczy polecam zdecydowanie sony es , sa to wzmaki uniwersalne , i nic im nie brakuje , poprostu sa bezpiecznym zakupem i to kazdy model z seri es , oczywiscie musimy juz miec jakies doswiadczenie w dobieraniu pozostalych elementow , bo mimo ze sony bardzo dobre to jednak z jakimis kolumnami np denon moze zagrac lepiej !!!!

Dzięki. Zasięgnąłem języka i dowiedziałem się, że ES jest dość neutralny. A jak TA-Fxx-R? Coś z serii 300 lub 400? Jak to porównać z Kenwoodem KA660D na przykład?

Na ES kasy nie starczy, wolę więcej wydać na kolumny. Z czasem pewnie jakiś upgrade wzmaka będzie.

Z kolei Yamaha będzie zbyt ostra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat o tanich wzmacniaczach więc jeszcze zapytam o te modele. Vintage to już raczej nie jest, a jak z jakością dźwięku? To już zaliczmy do "nowoczesnych" czy jeszcze dobrych klocków?

Wstępnie obstawiam ta markę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu Sennheisery HD205. Słuchawki niezłe, ale przez większość czasu, gdy już je zakładam, są podłączone przez głośniki od kompa. Jakość oczywiście wtedy nie powala, wysokie biją po uszach, niskich nie ma w ogóle. Ale podłączyłem się kiedyś z nimi do starego wzmacniacza HITACHI mojego wuja i dźwięk mnie wręcz powalił, bo przyzwyczajony do średniej jakości, nie spodziewałem się po tych słuchawkach takich efektów. Czysty, bardzo nisko schodzący dźwięk i zupełnie nowe doznania muzyczne. Stąd moja chęć, ażeby te wrażenia przenieść do zacisza domowego. I tu moje pytanie. Jaki sprzęt byłby mi potrzebny, żeby dźwięk z komputera dał słuchawkom się popisać. Czy warto inwestować w jakiś używany duży wzmacniacz tylko, żeby podłączyć tam słuchawki ? Czy może jakiś niedrogi wzmacniacz słuchawkowy wystarczy. Bo zaznaczam, że nie mam na to fortuny niestety.

Czy coś takiego w ogóle warto oglądać ?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

PUK PUK!

Serio by się porada przydała :-)

Ukryta Zawartość

A jak TA-Fxx-R? Coś z serii 300 lub 400?

Ta-F470, Ta-F490 też godne polecenia. Dobrze zbudowane wzmacniacze, na toroidalnych transformatorach, kondensatory ELNA for Audio, pełne zabezpieczenia, dynamiczne, przestrzenne, nie ucinaja zadnego pasma, sa dosc naturalne.

Panowie, nie orientuję się w temacie, zatem zwracam się do Was z następującymi pytaniami; prosząc zarazem o wyrozumiałość ;).

Czy jest możliwość kupienia dobrego wzmacniacza/amplitunera z lat 70',80' bądź 90' w kwocie do 500 zł?

Czy są jakieś egzemplarze z tych lat, które polecilibyście w ciemno komuś kto szuka urządzenia brzmiącego ciepło i nie męcząco, ale z klasą (ewentualnie do 1000zł).

Czy ma w ogóle sens kupno 20-40 letniego wzmacniacza/amplitunera?

Pozdrawiam serdecznie.

Oczywiście że się da, czemu nie? Wazne tylko żeby nie kupić jakiegoś naprawianego obdarciucha jakich teraz pełno na Allegro.

Dla przykładu, świetny Sony F555ES ze starej serii ES za 489zł:

Ukryta Zawartość

Wiek może już dawać się we znaki ale i tak dobrze utrzymany staruszek pogra dłużej niż nowy sprzęt z MM. Mój przedwzmacniacz i końcówki mocy będą miały w tym roku prawie 60 lat. Wystarczy po prostu dbać o sprzęt i na czas wymieniać niektóre elementy.

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czy ma w ogóle sens kupno 20-40 letniego wzmacniacza/amplitunera?

Tak, ale przed zakupem: czytać, czytać i jeszcze raz czytać (jak nie możesz posłuchać rzecz jasna)

I jak już wybierzesz parę swoich typów wtedy polować na np. A.

Opisy sprzedających to i tak zazwyczaj kosmos: audiofilski, Hi-End, kultowy, ulubione DVD Stalina, itd.

Także sam musisz doskonale wiedzieć co kupujesz. I oczywiście nie będzie to najwyższa półka, ale zagra dużo lepiej od budżetówki z np. M.M.

P.S. Czytać nie tylko jak gra.... ale jak i się psuje. Czy często i gęsto, czy są dostępne części, zamienniki. Itd.

Przerażony ?

Wiedz, że jak kupisz budżetówkę z marketu to okres rękojmi Ci przegra, ale później jak padnie to masz prawie pewność, że niektórych części niet

(taka polityka panie) .....

Edytowane przez Shrek777

Skonsultowałem się z kilkoma użytkownikami Sony i chyba jednak bardziej przypadnie mi do gustu Kenwood, np. KA-660. Czy taka seria to już nowoczesny chłam czy jeszcze warto tym się interesować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub KR-A4080?

Polecano mi też Sensui (stać mnie na serię RZ, lub taki amplituner AU-X611 AV). Prosiłbym jeszcze o porównanie tych modeli.

Mam również propozycję takiego sprzętu, ale w życiu o tym nie słyszałem (co oczywiście o niczym nie świadczy)

Ukryta Zawartość

Pomóżcie, bo Diorę już licytują i nie będę miał na czym słuchać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dalmatyn

Oj tam, na studiach kumpel miał takiego Kenwooda w akademiku, bardzo miłe brzmienie, może niezbyt szczegółowe, ale uszu nie kaleczy.

<><

• Pokaż nowe odpowiedzi