Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Zwróciłem uwagę na starsze wzmacniacze Rotel'a modele 820BX(x) 830BX(x) 840BX(x) itp, ale nie wiem czy one spełnią moje oczekiwania a niestety nie mam od kogo wypożyczyć i posłuchać tego sprzętu

To jest dobry kierunek. Mam RA-840BX2 - gra dynamicznie, szczegółowo i przstrzennie, zatem spełnia idealnie Twoje wymagania.

<><

Siema, podepne sie pod temat ... ktory wzmacniacz byl by lepszy dla tych glosnikow ? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

ten ? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ten ? -

Ukryta Zawartość

z gory dzieki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest dobry kierunek. Mam RA-840BX2 - gra dynamicznie, szczegółowo i przestrzennie, zatem spełnia idealnie Twoje wymagania.

Dziękuję ci za odpowiedź. A któryś z tej serii RA-8xxBX... się jakoś wyróżnia na plus, czy jest właściwie obojętne, który wziąć. A może trzeba któregoś z nich unikać?

A tak w ogóle to właśnie słucham sobie Poloneza w As-DUR Szopena na tym moim Onkyo i nowych Magnatach i muszę powiedzieć, że miło jest :) A co to będzie, jak zakupię prawdziwy wzmacniacz i CD..? Pozdrawiam...

SANSUIa pierwszy raz widzę w propozycjach. Czy one nie były raczej analityczne? Nie wiem jak 501 ale miałem okazję słyszeć jakąś sztukę z powymienianymi kondami i brzmienie raczej nie należało do ciepłych.

Miałem Sansui model wyżej i to było granie lekko ocieplone i jednocześnie szybkie i precyzyjne, podobało mi się. Jedyne zastrzeżenia mogę mieć do maniery oddalania sceny za kolumny. Ten 501 moze być dobry. Do tego dodaj jeszcze Luxmany 410 i 430. To już są dziadki, ale jeśli trafisz niegrzebanego - bierz. Z opisu wnioskuję, że te Radmory grają podobnie do moich monitorów a Luxmany bardzo dobrze zgrywają się z grającymi szybkim dźwiękiem, lecz nieco sucho, kolumnami. Sony ES raczej nie brałbym pod uwagę w tym przypadku.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Miałem Sansui model wyżej i to było granie lekko ocieplone i jednocześnie szybkie i precyzyjne, podobało mi się. Jedyne zastrzeżenia mogę mieć do maniery oddalania sceny za kolumny. Ten 501 moze być dobry. Do tego dodaj jeszcze Luxmany 410 i 430. To już są dziadki, ale jeśli trafisz niegrzebanego - bierz. Z opisu wnioskuję, że te Radmory grają podobnie do moich monitorów a Luxmany bardzo dobrze zgrywają się z grającymi szybkim dźwiękiem, lecz nieco sucho, kolumnami. Sony ES raczej nie brałbym pod uwagę w tym przypadku.

Sansui było by dobrą propozycją, naprawdę dobre sansui zaczyna się od serii 701. Choć 711 jest mocno lepsza, po prostu świetna gra dość ciepło i kolorowo bardzo przyjemna, miałem do testów w domu jakiś czas i miło ją wspominam. Co do wycofania dźwięku za kolumny to właśnie o to chodzi by nie wyłaził i nie raził tylko budował scenę w głąb i w szerz.

Edytowane przez radziu21_

Sansui było by dobrą propozycją, naprawdę dobre sansui zaczyna się od serii 701. Choć 711 jest mocno lepsza, po prostu świetna gra dość ciepło i kolorowo bardzo przyjemna, miałem do testów w domu jakiś czas i miło ją wspominam. Co do wycofania dźwięku za kolumny to właśnie o to chodzi by nie wyłaził i nie raził tylko budował scenę w głąb i w szerz.

Witaj.

Swoje wrażenia opieram właśnie na odsłuchach 701, w którym to wycofanie/odchudzenie dźwięku odbierało trochę przyjemności ze słuchania. Także nie lubię gdy dźwięk za bardzo wyłazi przed kolumny, ale 701 IMO przesadza w drugą stronę. Jeśli 501 to podobna szkoła grania, może być ok, sam nie słuchałem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

501 to też sansui tyle tylko, że dla mnie nie warta uwagi, budowa tych dwóch wzmacniaczy mocno się różni oczywiście na plus 701, 701 to takie minimum, by słyszeć dobry dźwięk za przyzwoite pieniądze. Podkreślam dobry! Nie mogę zrozumieć co masz na myśli. Odchudzenie a wycofanie to zupełnie co innego. Trzymajmy się takiego samego nazewnictwa, żebyśmy się mogli dobrze rozumieć.

Edytowane przez radziu21_

Nie wiem, czy 701 to jest minimum, by słyszeć dobry dźwięk. Poruszamy się w pułapie cenowym, w którym dostępny jest 501, więc ją doradzam, mając w pamięci wpis kogoś, kto twierdzi, że takim minimum jest właśnie 501. Tak więc pojęcie dobrego dźwięku dla każdego inaczej rozumiane. Ja wolę patrzeć na to przez pryzmat ceny. Tak samo odchudzenie lub cofnięcie sceny. Może kolega wytłumaczy różnicę, bo może czegoś nie rozumiem. My tu mamy doradzić koledze jak najlepiej a nie łapać za słówka, aby się wątek nie rozrósł o niepotrzebne wpisy.

Mam okazję kupić arcam alpha 6. Dla mnie dźwięk to przede wszystkim barwy, swoboda i namacalność średnich tonów, wysmakowana rytmiczność. Scena, detale, lokalizacja, przestrzeń to nie są moje priorytety. Czy ten wzmacniacz po dobraniu odpowiednich głośników spełni moje oczekiwania?

Przejrzałem forum, dużo pisze się o dynamice i basie arcam'ów, ale nic o interesujących mnie aspektach. Ktoś nawet napisał, że arcam brzmi trochę sucho.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Mam aktualnie amplituner/wzmacniacz Technics SA-EX 320 i kolumny VK,ale na 80% w najbliższej przyszłości (myślę że do miesiąca) VK zamienie na Altusy 140.Czy opłaca mi się wymieniąć aktualny wzmacniacz/aplituner na jakiś lepszy czy ten wystarczy do Altusów?

Przejrzałem forum, dużo pisze się o dynamice i basie arcam'ów, ale nic o interesujących mnie aspektach. Ktoś nawet napisał, że arcam brzmi trochę sucho.

Nie wiem jak alpha 6, ale mam kilka nowszych urządzeń arcama i o żadnym nie można napisać, że brzmi sucho. Sucho mógłbym napisać o cambridge audio.

IMO w szkole arcama znajdziesz to czego szukasz, średnica (dla niektórych trochę za bardzo wyeksponowana) i jej barwa to główne zalety arcama.

jakie waszym zdaniem sa okazyjnie najlepsze wzmacniacze do 1000 zl !!!! bo wedlug mnie sony ta f690es , maratnz pm80mk2se za budowe bo nie preferuje tego spowolnionego brzmienia , yamaha ax900 albo rownie dobra ax890 ,pioneer 757 nigdy nizszego modelu , luxman l 430 ,

Witam. Posiadam stare kolumny Jamo studio 180 i wzmacniacz Dual CV 1460. Postanowiłem wymienić kolumny na Roth Oli 30 i myślę o wymianie mojego wzmacniacza. Chodzi mi o coś z dużo mniejszą mocą bo lubię słuchać muzyki bardzo cicho ale z pełnymi detalami i szczegółową górą pasma (nie za dużo basu) głownie Pink Floyd i pokrewne. Mój wzmacniacz Duala ma 2x120 przy 8ohm i jak słucham muzy z CD to w zakresie od 0 do 1 w 10 stopniowej skali wzmocnienia, wiec potrzebuję coś o mniejszej mocy. Możecie polecić jakiś wzmacniacz z dobrym stosunkiem jakość/cena nowy lub używany 500-1000zł, gdyby miał pilota to byłoby super ? Pokój to 18m2.

Edytowane przez jakubwa

Ja sprawdziłbym najpierw z jakimś wzmacniaczem, nawet ze sporo wyższej półki, czy owe kolumienki GRAJA pełnym pasmem, jeśli jest "mało odkręcone".

Kolumny Oli to nówki, więc w salonach będą mogli COŚ dobrego podpiąć. Bo gdy się okaże, że nawet z "niewiadomo" czym kolumny nie będą grały po cichu... wówczas zacząłbym z tej strony.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja sprawdziłbym najpierw z jakimś wzmacniaczem, nawet ze sporo wyższej półki, czy owe kolumienki GRAJA pełnym pasmem, jeśli jest "mało odkręcone".

Kolumny Oli to nówki, więc w salonach będą mogli COŚ dobrego podpiąć. Bo gdy się okaże, że nawet z "niewiadomo" czym kolumny nie będą grały po cichu... wówczas zacząłbym z tej strony.

Oczywiście odsłuchy będą ale chodzi tu o wzmacniacz mniejszej mocy niż 2x120W przy 8ohm bo dla mnie to za dużo.

Oczywiście odsłuchy będą ale chodzi tu o wzmacniacz mniejszej mocy niż 2x120W przy 8ohm bo dla mnie to za dużo.

Wybacz Kolego, ale praktycznie nie ma takiego czegoś jak "za dużo":)

Jakiś czas temu testowałem 60-kilową elektrownię na wzmocnieniu. I tu mogłem docenić, jak brzmi muzyka w środku nocy, słuchając bardzo cicho... wykorzystując jego 1/100 mocy (!!!). Zastanawiałem się wówczas - po co mi te następne 199 W? Jeśli GRA na pierwszym!!! A jednak, ze smutkiem muszę przyznać, że inne - słabsze, uroku tego 1 wata nie miały...

Chyba, że masz wyjątkowo skuteczne, "łatwe" kolumny, do których nie ma większego sensu podpinać "miliona" watów. Ale to nie Oli...

Owszem, sama gałka wzmocnienia może dość zgrubnie, niedokładnie działać.

Do "cichego" słuchania polecam... pełnoletni, amplituner TA E3 (i głośnego też:). Względnie tanio, a GRA jak szanowane wzmaki za x razy tyle:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie wiem jak alpha 6, ale mam kilka nowszych urządzeń arcama i o żadnym nie można napisać, że brzmi sucho. Sucho mógłbym napisać o cambridge audio.

IMO w szkole arcama znajdziesz to czego szukasz, średnica (dla niektórych trochę za bardzo wyeksponowana) i jej barwa to główne zalety arcama.

Dzięki za odp. Chyba wezmę tego arcama.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

A co ma moc do głośności? Mam też Duala, ale CV441. Mimo znacznie większej mocy, gra zupełnie idealnie cicho - na co dzień zwykle w zakresie minus 78 do minus 68 (skala od minus 80 do 0). Mam też Rotela RA-04, ale jego jak się na godz 9 nie rozkręci, to ma niewiele do powiedzenia (inna rzecz, że to przepaść jakościowa), a później jest już głośno, a ma 40 wat na kanał. Z reguły im większa moc i wydajność prądowa wzmacniacza (a Dual cv1460 raczej słabeuszem nie jest), tym lepiej sobie wzmacniacz radzi na dole skali głośności. Ale jak koniecznie chcesz zmienić, to na takiego Duala jak mam ja, lub inne uczciwe dual mono. Weź też jednak pod uwagę inne kolumny.

Ważna rzecz, o której już zukzukzuk wspominał, czyli potencjometr głośności. Różnie się one "rozpędzają", niezależnie od mocy, a taki CV441 nie ma klasycznego potencjometru, a najprawdopodobniej drabinkę rezystorową, lub inne rozwiązanie pośrednie.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Witam

Tak się zastanawiam, bo mam teraz Yamahę RS-300 do tego Harman Kardon HD-750 + kolumny Heybrook HB1. Z kolumn i CD jestem bardzo zadowolony, jednak czy w " wartości " tej, Yamahy 900-1000 zł, mozna " upolować " używany oczywiście wzmacniacz , który pozwoli zrobić krok do przodu . Tą Yamahe kupiłem jako nowy amplituner, ma niecały rok i teraz naszła mnie chęć na poszukowania..

robiz

Edytowane przez robiz

Ukryta Zawartość

To ŻART?

Jeśli to Twój lub znajomego - to rozumiem:)

Ukryta Zawartość

Napisano dziś, 19:56

Wyświetl postUżytkownik jaworrr dnia 24.02.2012 - 18:01 napisał

Ukryta Zawartość

To ŻART?

ten sprzedawca musi bardzo płakać i ubolewać że sprzedaje wzmacniacz jak napisał"przeżyłem nie lada szok"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dida83

To ŻART?

mam taką yamaszkę i jest ok. mieści się w budżecie kolegi.

gram nią w 18m2. ma niezłą górę i nie natarczywy bas. wszystko zgodnie z założeniami.

nawet pilota ma :)

Edytowane przez jaworrr

najpierw posłuchaj nowych kolumn na dualu.Ten wzmacniacz jest całkiem przyzwoity i może zaskoczyć

No i zaskakiwał właściciela całe 100 godzin??? Pomyślcie co nieco...

Nie sądzę, żeby był choć nieco lepszy od i tak tańszego (w chwili obecnej) Duala 1460.

Jeszcze raz namawiam na TA E3 lub 2:)

Kolego jaworr...

A Dual 1460 przez jakiś czas na zastępstwie, nieźle zamiatał 50 kg paczkami z 30 cm basem:) Wiele dzisiejszych kolumn za 20 kzł wstydziłoby się przy tym brzmieniu:)

Obawiam się, że Yamaszka to żaden CUD.

Edytowane przez zukzukzuk

• Pokaż nowe odpowiedzi